مقدمه و اهداف: بیماریهای قلبی- عروقی یکی از عمدهترین دلایل مرگ در ایران بهشمار میرود، با کنترل آلودگی هوا میتوان میزان بروز این بیماریهای قابل پیشگیری و مرگ ناشی از آن را کاهش داد. هدف از انجام این مطالعه تعیین ارتباط بین افزایش سطح آلودگی هوا و میرایی از بیماریهای قلبی و تنفسی در شهر تهران است.
روش کار: میانگین غلظت روزانه پنج آلایندهی مونواکسید کربن (Carbon monoxide) ، دیاکسید نیتروژن (Nitrogen dioxide )، ازن، (Ozone) دیاکسید گوگرد(Sulfur dioxide) و ذرات معلق (PM10) (Particulate matter with a diameter less than 10 microns) از 8 ایستگاه هواشناسی شهر تهران جمعآوری شد و اثر غلظت آنها به روی تعداد مرگ روزانه ناشی از بیماریهای قلبی- عروقی و تنفسی با استفاده از سری زمانی و مدل رگرسیون پوآسن GLARMA(Generalized Linear Autoregressive Moving Average ) ارزیابی شد. همچنین عناصر اقلیمی مانند میانگین دما و رطوبت روزانه و حداقل و حداکثر دما بهعنوان عوامل مخدوش کننده در نظر گرفته شد.
یافتهها: پس از برازش مدل نهایی و تعدیل اثر عوامل مخدوش کننده مورد نظر از بین آلایندهها، میانگین روزانه ازن (P=0.02) و ذرات معلق (P<0.001) با تعداد مرگ روزانه رابطه آماری معنیداری را نشان داد.
نتیجه گیری: با توجه به یافتههای این مطالعه که با روش آماری جدیدی به آنالیز روابط بین آلایندهها و مرگ پرداخته، لازم است برای کاهش موارد مرگ از بیماریهای قلبی- عروقی و تنفسی اقدامهای مناسب پیشگیرانه کارآمدتری روی منابع تولید آلایندههای ازن و ذرات معلق (PM10) صورت پذیرد.
بازنشر اطلاعات | |
این مقاله تحت شرایط Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License قابل بازنشر است. |