1- دانشجوی کارشناسی ارشد آمار زیستی، دانشکده پیراپزشکی، دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی، تهران، ایران
2- دانشیار، گروه علوم پایه، دانشکده سلامت، ایمنی و محیط زیست، دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی، نهران، ایران
3- استادیار، گروه آمار، دانشکده علوم ریاضی، دانشگاه علامه طباطبایی، تهران، ایران
چکیده: (6346 مشاهده)
مقدمه و اهداف: سرطان پستان شایعترین سرطان در ایران است. سرطان پستان قابل درمان و پیشگیری بوده و اساس کار هم تشخیص سریع این بیماری است. برای این منظور لازم است تا عوامل مؤثر بر سرطان و روابط علیتی بین آنها مورد بررسی قرار گیرد. شبکههای بیزی نوعی از ابزار دادهکاوی هستند که میتوانند روابط علی بین متغیرهای مؤثر در تشکیل سلولهای سرطانی را با ترسیم گراف به خوبی نمایش دهند. در این مقاله از یادگیری ساختاری شبکه بیزی با استفاده از الگوریتم ژنتیک برای یافتن روابط علیتی بین متغیرهای سرطان پستان استفاده شده است.
روش کار: این مطالعه از نوع کاربردی است و دادههای آن مربوط به 900 بیمار مبتلا به سرطان سینه در استان کرمان برای سالهای 86-1378 است. برای تجزیه و تحلیل دادهها از یک گراف که نشان دهنده روابط علت و معلولی است، استفاده شده است.
یافتهها: جراحی اصلیترین روش درمانی سرطان پستان است و با توجه به احتمالهای شرطی برآورد شده در شبکهی بیزی، اغلب زنانی که تحت عمل جراحی قرار میگیرند، با امید بیشتری میتوانند به زندگی خود ادامه دهند. همچنین 81 درصد از بیمارانی که تحت عمل جراحی قرار نگرفتهاند و درمان آنها صرفاً به شیوه شیمیدرمانی یا رادیوتراپی صورت گرفته است، احتمال ادامه زندگی آنها کمتر بوده است.
نتیجهگیری: افراد در رده سنی 65-40 سال، بیشتر درگیر سرطان هستند. همچنین میتوان نتیجه گرفت که متغیرهای سن، جراحی، شیمیدرمانی و رادیوتراپی اثر مستقیم روی وضعیت بیمار دارند و یال از سمت آنها به سمت متغیر وضعیت بیمار است.
نوع مطالعه:
پژوهشي |
موضوع مقاله:
عمومى دریافت: 1397/7/4 | پذیرش: 1397/7/4 | انتشار: 1397/7/4