چکیده: (12528 مشاهده)
مقدمه و اهداف: مهمترین راه پیشگیری از بیماری سل تشخیص و درمان بموقع موارد بیماری است. این مطالعه با هدف ارزیابی بهبود نظام مراقبت ازطریق توانمندسازی گروههایی ازجامعه بر شناسایی موارد ابتلا به سل در شهرستان دره شهر انجام شد.
روش کار: این مطالعه از نوع مداخلهای بود، که آموزش دو گروه از جامعه (بستگان مبتلایان و مدارس) را در بر می گرفت و این افراد برای شناسایی و ارجاع بیماران به مراکز بهداشتی استفاده میشد. پس از یک سال از انجام مداخله، شاخصهای بیماریابی محاسبه و با استفاده از آماره والد و توزیع پواسن با اندازه شاخصها در سال قبل از مداخله مقایسه میگردید. جهت مقایسه میزان بروز سل بعد از مداخله با دیگر شهرستانهای استان از توزیع نمایی و لگاریتم میزان بروز استفاده گردید.
نتایج: پس از مداخله، میزان بروز موارد اسمیر مثبت از 1/5 درصد هزار به 2/35 درصد هزار افزایش یافت (001P<). همچنین این شاخص با میزان بروز محاسبه شده برای استان (8/8 درصد هزار) تفاوت معنیداری داشت (001P<). در طول مداخله 408 بیمار مشکوک، شناسایی شد که در مقایسه با سال قبل (137 مورد)، بیش از 297 درصد افزایش را نشان داد (001P<).
نتیجهگیری: یافتهها نشان داد با آموزش گروههایی از جامعه در زمینه اهمیت بیماری سل و آموختن نشانههای بیماری به آنان، میتوان بازدهی نظام مراقبت را در شناسایی و درمان بیماران مبتلا به سل ارتقاء بخشید.
نوع مطالعه:
پژوهشي |
موضوع مقاله:
عمومى دریافت: 1388/11/1 | پذیرش: 1389/6/6 | انتشار: 1392/6/10