مقدمه و اهداف: سرطان پستان یکی از شایعترین سرطآنها در بین زنان بوده و پس از سرطان ریه دومین علت مرگومیر را به خود اختصاص میدهد. هدف از این مطالعه، استفاده از مدلهای بیز برای بررسی اثر عوامل پیشآگهی روی بقای زنان مبتلا به سرطان پستان در جنوب ایران پس از عمل جراحی است.
روش کار: طی سالهای ۸۵-۱۳۸۰، دادههای مربوط به ۱۱۹۲ بیمار مبتلا به سرطان پستان در مرکز تحقیقات سرطان بیمارستان نمازی جمعآوری شد. از این تعداد، دادههای کامل مربوط به ۱۱۴۸ بیمار به طور کامل ثبت شد. دادهها توسط دو روش بیز پارامتری و کاکس بیزی و با در نظر گرفتن ۰۵/۰ به عنوان سطح معنیداری با استفاده از نرمافزار WinBUGS نسخه ۱۴ تجزیه و تحلیل شدند.
یافتهها: میانگین سنی بیماران (سن در زمان تشخیص) در این مطالعه ۴۷ سال به دست آمد. در تحلیل تکمتغیره کاکس ارتباط معنیداری بین متغیرهای سیگار کشیدن (۰۰۹/۰=P)، متاستاز به استخوان ( ۰۱/۰=P) ، تعداد گرههای لنفاوی درگیر
(۰۰۱/۰=P)، درجه بدخیمی تومور (نوع یک: well-differentiated، نوع دو: moderately-differentiated، نوع سه: poorly-differentiated) (۰۰۱/۰=P)، روش جراحی ( ۰۱۵/۰=P)، وضع اقتصادی ( ۰۲۵/۰=P) و اندازهی تومور (۰۰۱/۰=P) با مرگومیر مشاهده گردید و در ادامه با برازش مدلهای بیز، تنها متغیرهای اندازهی تومور، درجهی بدخیمی تومور و تعداد گرههای لنفاوی درگیر از نظر معنیدار شد.
نتیجه گیری: با توجه به نتایج این مطالعه، متغیرهای وابسته به ویژگی بالینی بیماری در مرگومیر تأثیر اصلی را داشتند