محمد خواجه دلویی، ملیحه دادگرمقدم، امیررضا خواجه دلویی، هیوا شاربیانی، حمیدرضا بهرامی طاقانکی، مریم زیادی لطف آبادی، زینب شاطری امیری،
دوره ۱۸، شماره ۴ - ( دوره ۱۸، شماره ۴، زمستان ۱۴۰۱ )
چکیده
مقدمه و اهداف: بیماری های قلبی و عروقی علل عمده مرگ و میر بزرگسالان در بسیاری از کشورهای در حال توسعه است. این مطالعه به مقایسه تخمین خطر نسبی ده ساله حوادث قلبی عروقی با استفاده از معیارهای فرامینگهام با مدل بومی پرداخته است.
روش کار: این مطالعه مقطعی مبتنی برجمعیت، به روش نمونه گیری طبقه ای خوشه ای تصادفی، بر روی جمعیت بالغ (≥۱۶ سال) شهرنشین مشهد انجام گردید. اطلاعات شرکت کنندگان براساس معیارهای فرامینگهام جمع آوری و داده کاوی جهت طراحی الگوریتم درخت تصمیم گیری با نرم افزار Rapidminer v۵,۳ و با متد cross-validation ارزیابی شد.
یافته ها: از ۲۹۷۸ نفر، (۶۴/۹%)۱۹۳۰ زن و (۳۵/۱%) ۱۰۴۱ مرد با میانگین سنی (۱۴/۷±۴۳/۵) حضور داشتند. تخمین سطح خطر ده ساله بیماری قلبی عروقی براساس معیارهای فرامینگهام ۷۷/۸% با خطر کم و ۱۳/۴% خطر متوسط و ۸/۸% خطر بالا برآاورد شد. در داده کاوی با استفاده از مدل درخت تصمیم گیری، مدل شماره (۱) با دقت ۷۹/۵۶% نشان میدهد که مقادیر پیش بینی سطوح خطر الگوریتم فرامینگهام نسبت به مقادیر مشاهده شده در سطح کم خطر ۹۵/۲۴% و خطر متوسط۹۰/۸% و خطر بالا ۳۳/۱۳% تطابق داشت و مدل شماره (۲) با دقت ۸۲/۷۸%، در سطح کم خطر ۹۸/۲۰% و خطر متوسط ۰/۴۲% و خطر بالا ۵۳/۰۱% تطابق داشته است.
نتیجه گیری: معیارهای فرامینگهام در پیش بینی سطوح خطر متوسط و بالا در جمعیت مشهدکارآمد نیست و براساس مدل بومی، مهمترین عامل درپیش گویی خطر بیماریهای قلبی و عروقی درجوانان مصرف سیگار و در بزرگسالی فشارخون بالا است.
ملیحه دادگرمقدم، مجید خادم رضائیان، زینب شاطری امیری،
دوره ۱۸، شماره ۴ - ( دوره ۱۸، شماره ۴، زمستان ۱۴۰۱ )
چکیده
مقدمه و اهداف: جدید و ناشناخته بودن و سرعت بالای گسترش کووید- ۱۹ مدیریتی فراتر از امکانات و توان سیستم بهداشتی درمانی را می طلبد . مطالعه حاضر به نقش و ارتباط برخی تعیین کننده های اجتماعی سلامت با پیامد نهایی مبتلایان می پردازد.
روش کار: در این مطالعه مقطعی با استفاده از روش سرشماری اطلاعات ۱۸۲۶۰۲ نفر مبتلایان به کووید-۱۹ در جمعیت تحت پوشش دانشگاه علوم پزشکی مشهد (بطور سرپایی و یا بستری) ازاسفند ۱۳۹۸ تااسفند ۱۳۹۹، از سه منبع اطلاعاتی مورد بررسی قرار گرفت و از مدل رگرسیون لجستیک برای تعیین پیشگویی کنندگی عوامل ساختاری تعیین کننده های اجتماعی سلامت استفاده شد.
یافتهها: از ۱۸۲۶۰۲ نفرمبتلا تعداد ۱۰۰۴۰۷ نفر (۵۵%) مرد و ۸۲۱۹۵ نفر (۴۵%) زن بودند. رگرسیون لجستیک چند متغیره نشان داد که شانس مرگ و میرناشی از ابتلا به کرونا با افزایش هر یک سال سن برابر (۱/۰۷۷-۱/۰۷۳)۱/۰۷۵، مردان نسبت به زنان برابر (۲/۷۳-۲/۰۶)۲/۳۷ بیشتر و با سطح تحصیلات رابطه معکوس داشت (۰/۰۰۱ > PV). وضعیت شغل تاثیر معناداری بر افزایش شانس مرگ ومیر نشان نداد. وجود دیابت با (۱/۳۸-۱/۱۹)۱/۲۸=OR و بیماری زمینه ای (۱/۲۲-۱/۰۹)۱/۱۶= OR و ضعف سیستم ایمنی با (۹/۸۰-۶/۴۴)۷/۹۴ =OR، با افزایش شانس مرگ ومیر همراه بودند. بارداری با (۱/۴۲-۰/۵۷)۰/۹۰=OR و فشارخون بالا با (۱/۰۲-۰/۸۹)۰/۹۵=OR مورد توجه بودند.
نتیجهگیری: با توجه به ارتباط مولفه های اجتماعی سلامت با پیامد مرگ مبتلایان کووید-۱۹ توصیه می شود که سیاست گذاران نسبت به درگیر ساختن بخشهای خارج ازسیستم بهداشت و درمان در امر سلامت اهتمام ورزند.