خسرو رفائی شیرپاک، سپالی گوروگه، مریم چینی چیان،
دوره 6، شماره 1 - ( 3-1389 )
چکیده
انجام تحقیقات کیفی در علوم بهداشتی رو به افزایش است. هر یک از این تحقیقات فقط گوشهای از حقایق مربوط به پدیده مورد بررسی را بازگو میکند و به تنهائی تفسیری جامع و همهگیر از آن ارائه نمیدهد. شاید به همین دلیل نتایج این تحقیقات کمتر در سیاستگذاریها و ارائه خدمات بهداشتی استفاده میگردد.
متاستنز شیوهای است که در آن نتایج گروهی از تحقیقات کیفی کنار هم گذاشته میشود و محصول نهائی مفهوم و تفسیری جامع و نو از پدیده مورد بررسی ارائه میدهد. در محصول نهایی متاسنتز همزمان نتایج پژوهش های اولیه قابل جستجو هستند.
فقدان مقالهای به زبان فارسی در شرح این شیوه نوین، نویسندگان این مقاله را بر آن داشت تا با نگارش این مقاله دستاندرکاران علوم بهداشتی از جمله محققین و دانشجویان را با چگونگی و مراحل مختلف انجام متاسنتز آشنا ساخته و آنان را تشویق به استفاده هر چه بیشتر از نتایج مطالعات کیفی در زمینههای مختلف علوم بهداشتی نمایند. در این مقاله به موارد زیر در انجام متاسنتز اشاره شده است: تعریف، ضرورت و چگونگی انجام متاسنتز، تعیین سوال تحقیق، انتخاب مطالعات واجد شرایط، آنالیز مطالعات و نهایتا انجام دهنده متاسنتز.
محتوای این مقاله علاوه بر دستاندرکاران و دانشجویان علوم بهداشتی، برای استفاده محققین و دانشجویان در سایر رشتههای وابسته و مرتبط نظیر علوم اجتماعی نیز کاربرد خواهد داشت.