۲۹ نتیجه برای سوری
حمید سوری، محسن رحیمی، حسین محسنی،
دوره ۱، شماره ۳ - ( ۱۲-۱۳۸۴ )
چکیده
مقدمه و اهداف: خطاهای انسانی عمدهترین علت رخداد حوادث شغلی هستند که عمدتاً به دلیل استرسهای شغلی رخ میدهند. ارتباط بین استرسهای شغلی و حوادث حین کار کمتر مورد توجه قرار گرفته و در کارکنان صنایع خودروسازی تا کنون مطالعهای در این مورد منتشر نشده است. هدف این مطالعه تعیین ارتباط بین استرسهای شغلی و حوادث ناشی از کار در کارکنان شرکت خودروسازی سایپا، که یکی از مهمترین شرکتهای مربوطه در کشور و خاورمیانه محسوب میشود، است.
روش کار: در این مطالعه ۱۰۰ فرد دارای سابقه حادثه شغلی طی یک سال قبل از مطالعه به عنوان گروه مورد و ۵۰۸ نفر فرد فاقد حادثهی شغلی در همان زمان به عنوان گروه شاهد از میان ۶۱۹۹ نفر کارکنان در معرض خطر حوادث شغلی شرکت سایپا انتخاب شدند. از پرسشنامهی نمایهی استرس شغلی بل کیک (Belkic Occupational Stress Index: OSI) برای سنجش استرس شغلی استفاده و اعتبار دادههای مربوطه با استفاده از آزمایش کراتینین، کورتیزول و ۱۷ کتواستروئید ادرار ۲۴ ساعته در گروهی از افراد مورد مطالعه سنجیده شد. انواع عوامل استرسزای شغلی مشخص و نسبت شانس رخداد حادثهی شغلی در جمعیت مورد مطالعه در ارتباط با استرس شغلی تعیین شد.
نتایج: میزان شیوع استرش شغلی در جمعیت شاهد ۳/۲۱ درصد و در جمعیت مورد ۱/۳۵ درصد بود. مهمترین عوامل استرسزای شغلی فشار زمان (۵/۷۸ درصد)، نحوهی پرداخت و ارزیابی کارکنان (۴/۵۶ درصد) وتعامل کارکنان باسایر همکاران یا ماشین آلات (۳/۴۱ درصد) بودند. نسبت شانس رخداد حادثهی شغلی در گروه در معرضِ استرسِ بیشتر معادل ۲ (حدود اطمینان ۹۵ درصد معادل ۲/۱ تا ۳/۳) بود. افراد جوانتر و کارکنان کمتجربهتر بیشتر در معرض استرس شغلی بودند.
نتیجهگیری: با توجه به افزایش تولید انبوه خودرو در صنایع خودرو سازی کشور و بالا بودن میزان شیوع استرس شغلی در کارکنان این صنایع، لزوم پرداختن به روشهای کنترل و پیشگیری اینگونه استرسها ضروری است. کاهش استرس شغلی کارکنان این صنایع علاوه بر کاهش حوادث شغلی، به میزان حداقل ۱۲ درصد موارد در افزایش رضایتمندی شغلی و بهرهوری نیز تأثیر قابل توجهی خواهد داشت. ضمن آن که در کاهش سایر بیماریهای شغلی که ارتباط آنها با استرسهای شغلی ثابت شده است نیز مؤثر خواهد بود.
حمید سوری، محسن رحیمی، حسین محسنی،
دوره ۲، شماره ۳ - ( ۱-۱۳۸۵ )
چکیده
مقدمه و اهداف: شواهد زیادی وجود دارد که مدیریت را یکی ازمشاغل پر استرس معرفی میکند. به مسئلهی استرسهای شغلی در میان مدیران صنایع کمتر پرداخته شده است. هدف تحقیق، تعیین میزان شیوع انواع استرسهای شغلی در مدیران گروه صنعتی سایپا و نیز ارتباط این استرسها با عوامل شغلی دموگرافیک، تعیین عوامل ایجادکنندهی استرسهای شغلی در مدیران و عوارض ناشی از استرسهای شغلی بر سلامت و عملکرد آنان میباشد.
روش کار: استرسهای شغلی مدیران برای انواع عوامل استرسزا در محیط کار بر اساس معیارهای مختلف با استفاده از پرسشنامه خود تکمیلی و در جلسات گروهی اندازهگیری و سنجیده شدند. در مجموع از تعداد ۴۹۶ مدیر واجد شرایط جهت این مطالعه ۴۴۰ نفر پرسشنامهها را تکمیل کردند. در این مطالعه از ۱۲ ابزار سنجش استرس شغلی برای تعیین استرسهای شغلی مدیران گروه صنعتی سایپا استفاده شد. استرسهای شغلی مدیران برای انواع عوامل استرسزا در محیط کار بر اساس معیارهای مختلف، از جمله عوامل شغلی هم چون فشار زمان، ساعت کار و برنامهی زمانی، مدیریت محیط کار، تصمیمگیری در محیط کار، عوامل استرسزای مدیریتی شامل عوامل ذاتی شغل، نقش سازمانی، توسعهی سازمان، ساختار و جو سازمانی، روابط با سازمان و تلاقی سازمانی با محیط خارج کار و سایر عوامل مانند شرایط کار، عوامل ارتباطی، عوامل مربوط به شغل، سازماندهی و تقابل امور خانه و محل کار تعیین شد.
نتایج: میانگین سنی افراد مورد مطالعه ۶/۴۳ سال با انحراف معیار ۳/۷ سال و محدودهی ۲۷ تا ۶۵ سال بود. بهطور کلی بیش از ۹۸% مدیران مورد مطالعه خود را در معرض استرسهای شغلی میدانستند و میزان شیوع استرس شغلی بهطور کلی معادل ۵/۴۹% بود. مهمترین عوامل استرسزای شغلی بین افراد مورد مطالعه به ترتیب استرس ناشی از تصمیمگیری در کار(۱/۹۹%)، فشار زمان (۳/۹۷%)، ساعت کار و برنامهی زمانی (۵/۷۳%)، استرس ناشی از مدیریت محیط کار (۵/۵۰%)، مشکلات استرسزای شغلی یا مدیریتی اخیر (۱/۲۱%)، و استرس ناشی از عوامل فیزیکی محیط کار (۱/۲۳%) بود. مدیران حوزههای خدمات فنی / نگهداری - تعمیرات، مهندسی و تولید بیشتر در معرض استرسهای شغلی بودهاند. شیوع استرسهای شغلی در افراد پایینتر در ردههای مدیریتی بیشتر از سایرین بود و مدیران جوانتر نیز بیشتر در معرض استرسهای شغلی بودند.
نتیجهگیری: نتایج این تحقیق و مقایسهی آن با تحقیقات قبلی نشان داد که مدیران بسیار بیشتر از سایر کارکنان در معرض استرسهای شغلی قرار دارند و میزان شیوع استرس شغلی در مدیران گروه سایپا نسبت به سایر جوامع بالاتر است. از آن جا که استرسهای شغلی مدیران میتواند تأثیرات نامناسبی بر سلامت افراد و تولید در سازمان داشته باشد، لازم است به مسئلهی مورد پژوهش از طرف مدیریت ارشد گروه توجه بیشتری شود و برنامهریزیهای مداخلهای مناسب در سطح سازمان و اقدامات موثر در سطح افراد برای کنترل و پیشگیری استرسهای شغلی در مدیران مورد مطالعه صورت پذیرد.
حمید سوری،
دوره ۵، شماره ۲ - ( ۶-۱۳۸۸ )
چکیده
این مقاله برگرفته از جلد ۳۶ سال ۲۰۰۷ مجله بین المللی اپیدمیولوژی، ارگان رسمی انجمن بین المللی اپیدمیولوژی است که اولین بار در سال ۱۹۵۵ در مجله پزشکی بریتانیا به چاپ رسیده است و با موافقت سر دبیرآن مجله ترجمه شده است.
رجبعلی حکم آبادی، حمید سوری، محمد جواد جعفری،
دوره ۵، شماره ۳ - ( ۹-۱۳۸۸ )
چکیده
مقدمه و اهداف: تعیین وضعیت ایمنی راه میتواند در کاهش مرگ و جرح ناشی از سوانح ترافیکی مؤثر باشد. در این مطالعه نشانگرهای دخیل در ایمنی راه شناسایی شد و بر اساس رویکردهای مختلف، شاخصی برای سنجش وضعیت ایمنی راههای کشور تدوین شد.
روشکار: یازده نشانگر انتخاب شده در ۹ بعدطبقهبندی شدهاند. دادهها با استفاده از مقادیر کمینه، بیشینه و هدف آنها استاندارد سازی شده و براساس سه رویکرد با هم تلفیق شدهاند. برای کاربردی بودن شاخص، دادههای ۱۱ کشور آسیایی جمع آوری شد. بر اساس شاخصها، نتایجی محاسبه شده که با مقادیر بدست آمده از شاخص ال حاجی مورد مقایسه قرار گرفته و بهترین شاخص برای سنجش ایمنی راه کشورانتخاب گردید.
نتایج:مقادیر شاخص بدست آمده از وزن دهی نشانگرها به مقادیر شاخص ال حاجی نزدیک بوده و رابطه بین مقادیر این دو دارای برابر ۹۹۴/۰ است. اختلاف آماری در وضعیت ایمنی راه کشورهای آسیایی وجود دارد. به طوریکه سنگاپور و برونئی دارای بالاترین امتیاز، مالزی و فیلیپین دارای امتیاز متوسط و ایران، تایلند، اندونزی، میانمار، کامبوج، ویتنام و لائوس دارای پایینترین امتیاز بر اساس شاخص هستند.
نتیجهگیری: کشورها نیازمند تدوین شاخص ترکیبی با نگاه سلامت محور از عوامل موثر در حوادث راه هستند تا بتوانند عملکرد ایمنی راه در کشور خود و در مقایسه با سایر کشورها را موردارزیابی قرار دهند. ایمنی راه در کشور ما هنوز با وضع مطلوب فاصله داشته و نیاز به توجه بیشتر دارد.
عباسعلی رمضانی، سوری صغری راغبی، فرشاد امیر خیزی،
دوره ۵، شماره ۴ - ( ۱۲-۱۳۸۸ )
چکیده
مقدمه و اهداف: شیوع بالای سوء تغذیه و ارتباط آن با میزان میرایی و نقصان رشد جسمانی کودکان از مهمترین مشکلات بهداشتی در کشورهای در حال توسعه است. این مطالعه با هدف ارزیابی وضع تغذیهای و عوامل مرتبط با آن در کودکان ۲۴-۰ ماهه استان خراسان جنوبی انجام پذیرفت.
روش کار: در این مطالعه مقطعی ۷۰۰ کودک ۲۴-۰ ماهه استان خراسان جنوبی به روش نمونهگیری خوشهای چندمرحلهای انتخاب شدند. گردآوری دادهها از طریق پرسشنامه و مصاحبه حضوری با مادران و اندازهگیری قد و وزن کودکان انجام شد. سپس وزن و قد کودکان با جداول استاندارد مرکز ملی آمارهای بهداشتی آمریکا (NCHS) به عنوان جامعه مرجع، مقایسه شدند. وضع تغذیه کودکان توسط سه شاخص کموزنی، کوتاهقدی و لاغری مورد ارزیابی و عوامل مرتبط با آنها مورد بررسی قرار گرفت.
نتایج: میانگین و انحراف معیار سن کودکان مورد بررسی ۸۱/۷ ± ۱۴/۱۱ ماه بود. بر اساس طبقهبندی
Z و منفی ۲ انحراف معیار از جامعه بازبرد، ۶/۱۰، ۳/۵ و ۶/۱۱ درصد از کودکان به ترتیب از نظر وزن برای سن(کم وزنی)، قد برای سن (کوتاه قدی) و وزن برای قد (لاغری) به سوء تغذیه مبتلا بودند. وابستگی آماری
معنیدار بین شاخصهای ارزیابی وضعیت تغذیهای با سن کودک و وضعیت تغذیه کودک با شیر مادر مشاهده شد (۰۰۱/۰=p).
نتیجهگیری: با توجه به شیوع سوء تغذیه در کودکان مورد بررسی، اقداماتی نظیر تداوم تغذیه با شیر مادر تا دو سالگی جهت بهبود وضع تغذیه و کاهش سوء تغذیه توصیه میشود.
سمانه اکبرپور، ناهید جعفری، اردشیر خسروی، حمید سوری،
دوره ۷، شماره ۲ - ( ۶-۱۳۹۰ )
چکیده
مقدمه و اهداف: غرقشدگی یکی از مشکلات جدی سلامت در استانهای شمالی محسوب میشود. از آنجایی که اولین قدم برای برنامهریزی مشکلات سلامتی در هر جامعه الویتبندی مشکلات سلامت است. در این مطالعه علاوه بر بررسی مشخصههای غرق شدگی بار ناشی از آن، به عنوان یکی از شاخصهای مهم الویتبندی محاسبه گردید.
روش کار: این مطالعه با استفاده از اطلاعات نظام ثبت مرگ برروی مرگهایی که به علت غرق شدگی در ساکنین استانهای مازندران و گیلان اتفاق افتاده انجام شد. در ابتدا با کمک آمار توصیفی به توصیف مشخصههای غرق شدگی پرداخته شد و سپس با استفاده از روش استاندارد سازمان بهداشت جهانی بار ناشی از آن محاسبه گردید.
نتایج: در سال ۱۳۸۷ تعداد ۱۵۸ نفر( ۶/۸۸ درصد مرد و ۴/۱۱ درصد زن) از ساکنین دو استان به علت غرقشدگی فوت شدند. میانگین سنی غرق شدگان ۴/۲۶ سال ( انحراف معیار ۱۶/۱۶) بود. بیشترین موارد غرق شدگی (۴/۸۵ درصد) در دریا و ماه مرداد (۷/۲۹ درصد) گزارش شد. میزان مرگ ناشی از غرقشدگی برابر با ۹/۲ در هر ۱۰۰هزار نفر جمعیت برآورد گردید و تعداد سالهای از دست رفته برابر با ۴۱۱۰ سال (۱/۷۶ در هر ۱۰۰۰۰۰ نفر) بدست آمد که بیشترین آن مربوط به گروه سنی ۱۰- ۱۹ سال بود.
نتیجهگیری: با توجه به اینکه بیشترین تعداد غرق شدگی در دریا و تابستان رخ داده و بالاترین تعداد سالهای از دست رفته مربوط به گروه سنی ۱۰تا ۱۹ سال بوده به نظر میرسد لازم است این ویژگیها در برنامهریزی و طراحی مداخلات لازم مورد توجه بیشتری قرار گیرند.
حمید سوری، اکرم انصاری فر، فرزانه مباشری، علی محمدلو، زهرا نورافکن، محمود بختیاری،
دوره ۷، شماره ۴ - ( ۱۲-۱۳۹۰ )
چکیده
مقدمه و اهداف: به رابطه بین دو چیز به صورتی که یکی پدیدآورنده دیگری باشد، علیت میگویند. علیت منحصر به علوم پزشکی و اپیدمیولوژی نیست اما به خصوص در رشته اپیدمیولوژی از مفاهیم مهم و قابل بحث است. علیت پایهایترین اصلی است که علم چه از نوع تجربی و چه از نوع نظری وابسته به آن است زیرا پایهریزی هر یک از قوانین علمی بدون مقبولیت علیت امری بس محال است. با توسعه روزافزون علم اپیدمیولوژی علیت نیز مفهوم گستردهتری پیدا کرده است و کاربرد آن در مطالعات تحلیلی و تفسیر عقلایی و منطقی یافتههای این مطالعات، ابعاد وسیعتری یافته است. با گسترش دورههای تحصیلات تکمیلی در دانشگاههای کشور و افزایش تعداد دانشجویان این رشته نیز توجه به این مقوله بیش از پیش احساس میشود. هرچند پرداختن جامع به علیت در اپیدمیولوژی نیازمند تلاشی مبسوطتر و صرف زمان طولانیتری است. اما در این بررسی مروری اجمالی به مفاهیم علیت در علوم انسانی میشود، تاریخجه آن به اختصار شرح داده میشود، به علیت در علوم پزشکی و اپیدمیولوژی همین طور دین اسلام پرداخته شده، آنگاه چارچوب علیت، تفسیر آن و مدلهای متداول علیت بررسی خواهد شد.
منوچهر کرمی، حمید سوری، یداله محرابی، علی اکبر حقدوست، محمد مهدی گویا،
دوره ۸، شماره ۳ - ( ۹-۱۳۹۱ )
چکیده
مقدمه و هدف: شناسایی و حذف الگوهای قابل توجیه، شامل روندهای ماهانه، فصلی و سالانه، آثار روزهای هفته، روزهای تعطیل و پایان هفته به دلیل اختلال در اعلام هشدارهای واقعی مبنی بر وجود تغییرات در روند بیماریها و نیز ایجاد هشدارهای کاذب بسیار اهمیت دارد. مطالعه حاضر با هدف شناسایی و حذف الگوهای قابل توجیه دادههای کشوری نظام مراقبت بیماری سرخک در ایران انجام گردید.
روش کار: برای شناسایی الگوهای قابل توجیه از دادههای کشوری، موارد مشکوک به سرخک طی سالهای ۱۳۸۷ تا۱۳۸۹، از نمودارهای خطی و میانگین متحرک، توابع خودهمبستگی و خودهمبستگی جزئی و شاخص متوسط پایان هفته استفاده شد. برای حذف الگوهای قابل توجیه نیز از روشهای هموارسازی میانگینهای متحرک و هموارسازی نمایی هولت- وینترز استفاده شد.
نتایج: نتایج استفاده از روشهای مختلف برای شناسایی الگوهای قابل توجیه بیانگر وجود الگوهای سالانه، ماهانه و به ویژه آثار روزهای هفته و تعطیل در دادههای بیماری سرخک است. همچنین، یافتهها نشانگر کارایی روش هموارسازی میانگینهای متحرک در کاهش انحراف از پیش فرض نرمالبودن و عملکرد مناسب روش هموارسازی نمایی هولت- وینترز در حذف الگوهای فصلی، شامل آثار روزهای هفته، ماه و سال است.
نتیجهگیری: یافتههای مطالعه حاضر بر اهمیت بررسی دادههای خام نظام مراقبت بیماری سرخک، پیش از به کارگیری روشهای کشف طغیان تأکید میکند و استفاده از روش هموارسازی هولت وینترز برای حذف الگوهای فصلی را، با وجود سادگی و کارایی مناسب روش میانگینهای متحرک در کاهش انحراف از پیشفرض نرمالبودن از دادههای خام نظام مراقبت سرخک توصیه میکند.
منوچهر کرمی، حمید سوری، یداله محرابی، علی اکبر حقدوست، محمد مهدی گویا،
دوره ۸، شماره ۳ - ( ۹-۱۳۹۱ )
چکیده
مقدمه و اهداف: بهکارگیری رویکرد ارزشیابی روشهای کشف طغیان بر مبنای دادههای واقعی، در مقایسه با رویکردهای دیگر، از بالاترین میزان روایی برخوردار است. مطالعه حاضر با هدف ارزشیابی عملکرد الگوریتم میانگین متحرک وزن داده شده نمایی (EWMA)، با استفاده از روششناسی ارزشیابی بر مبنای دادههای واقعی در کشف به هنگام دو مورد طغیان محلی انجام شده است.
روش کار: برای کشف به هنگام دو مورد طغیان سرخک در شهرهای مشهد و بندرعباس از الگوریتم کشف طغیان EWMA ۱ و EWMA ۲،به ترتیب با پارامترهای هموارسازی ۳/۰ و ۶/۰ استفاده شد. این الگوریتمها بر دادههای موارد گزارش شده روزانه مشکوک به سرخک، طی یک هفته پیش و بعد از طغیان یاد شده، اعمال شد. سپس، عملکرد آنها با رویکرد ارزشیابی بر مبنای دادههای واقعی بررسی شد و چگونگی عملکرد آن در کشف به هنگام طغیانها با روششناسی تجزیه و تحلیل همبستگی گزارش میشود.
نتایج: یافتههای حاصل از بکارگیری الگوریتمهایEWMA ، در کشف به هنگام طغیان شهر مشهد بیانگر عملکرد نامطلوب آنها با تأخیر دو تا هفت روز بود. عملکرد این الگوریتمها در کشف به هنگام طغیان شهر بندرعباس مناسب بود. بالاترین مقدار همبستگی برای الگوریتم EWMA ۲ در کشف طغیان شهر مشهد در تأخیر روز دوم و برابر با ۶۰/۰ مشاهده گردید.
نتیجهگیری: استفاده از الگوریتمEWMA در سطوح محیطی نظام مراقبت و برای کشف به هنگام طغیانهای کوچک و محلی توصیه نمیشود. با این حال، ویژگیهای مربوط به دادهها تعیین کننده عملکرد روشهای کشف طغیان هستند.
فاطمه خسروی شادمانی، حمید سوری، منوچهر کرمی، فرید زایری، محمد رضا مهماندار،
دوره ۸، شماره ۴ - ( ۱۲-۱۳۹۱ )
چکیده
مقدمه و اهداف:در زنجیرۀ عوامل حادثهساز وسیلۀ نقلیه، محیط و انسان، عامل انسانی پیچیدهترین عنصر در علل سوانح ترافیکی بهشمار میرود. سرعت و سبقت غیرمجاز از مهمترین عوامل انسانی ایجاد کنندۀ سوانح ترافیکی محسوب میشوند. هدف این مطالعه برآورد سهم منتسب جمعیتی مرگ و مصدومیت این دو عاملِ خطر شایع سوانح ترافیکی، در محورهای برونشهری است.
روش کار: بهمنظور محاسبۀ خطر منتسب جمعیتی، شیوع عوامل خطر سرعت و سبقت غیر مجاز از اطلاعات ثبت شده در سیستم مکانیزۀ اداره فناوری اطلاعات و ارتباطات راهنمایی و رانندگی کشور (فاوا)، بر اساس فرمهای کام ۱۱۴، استفاده شد. اندازۀ اثر مربوط، یعنی نسبت شانس نیز، با استفاده از رگرسیون لجستیک استخراج گردید. اثر مشترک عوامل خطر یادشده نیز محاسبه و گزارش شد.
نتایج: درصد سهم منتسب جمعیتی سرعت غیرمجاز برای مرگهای رخ داده در صحنۀ تصادف ۹/۲۰ و برای مصدومیت ۶/۱۶ است. مقادیر متناظر برای سبقت غیرمجاز، بهترتیب ۵/۱۳ و ۴/۱۳ برآوردشد. در صورتیکه اثر مشترک هر دو عامل خطر را در نظر بگیریم، درصد سهم منتسب جمعیتی برای مرگ ۶/۳۱ و برای مصدومیت ۸/۲۷ خواهد بود.
نتیجهگیری: نتایج مطالعه بیانگر اهمیت کنترل سرعت غیر مجاز و سبقت غیر مجاز است، از اینرو، پیشنهاد میشود که قوانین مربوط به کنترل و مدیریت سرعت، تشدید و با جدیت بیشتر، پیگیری گردد.
اکرم انصاری فر، حمید سوری، علیرضا اکبرزاده باغبان، محمد موحدی،
دوره ۹، شماره ۱ - ( ۲-۱۳۹۲ )
چکیده
مقدمه و اهداف: به منظور تهیه ابزار پایشی برای ارزیابی عوامل خطر رفتاری نظام مراقبت در ایران، روایی و پایایی نسخه فارسی بخش اصلی پرسشنامه عوامل خطر رفتاری نظام مراقبت (BRFSS) بررسی شد.
روش کار: ارزیابی روایی محتوایی و ظاهری پرسشنامه با استفاده از روش استاندارد “Backward-Forward” انجام شد. این روش شامل مراحل زیر است: ترجمه، ترجمه معکوس، مرور کارشناسان و مطالعه پایلوت. برای ارزیابی پایایی پرسشنامه، با ۱۹۴ نفر از ساکنان بالاتر از ۱۸ سال کرج، مصاحبه شد. شیوه ارزیابی پایایی، آزمون باز-آزمون بود. فاصله بین دو آزمون ۲۱-۱۴ روز بود. دادهها با استفاده از نرمافزارهای آماری SPSS(۱۶,۵) و SAS(۹.۱) تجزیهوتحلیل شد. پایایی دادههای کمی با استفاده از ضریب همبستگی درون خوشهای (ICC)، دادههای رتبهای با استفاده از کاپای موزون (Weighted Kappa) و دادههای اسمی با استفاده از ضریب توافق کاپا (Kappa) و کاپای موزون ارزیابی شد.
نتایج: میانگین سنی شرکتکنندگان ۱۵ ۸/۳۸ سال بود. ۵/۶۶% شرکتکنندگان در گروه سنی ۴۴-۱۸ سال، ۸/۲۶% در گروه سنی ۶۴-۴۵ سال و بقیه ۶۵ سال و بالاتر بودند. نسبت جنسی شرکتکنندگان ۱ به ۱ بود. در مرحله ارزیابی روایی، ۲۶ پرسش از پرسشنامه حذف و ۳ پرسش اضافه شد و دربارۀ ۶ پرسش اصلاح تطبیقی انجام گرفت. از پرسشهای باقیمانده، پرسشهای داشتن شرایط ابتلا به ایدز و سابقه استعمال مواد مخدر دارای کمترین پایایی بودند و از پرسشنامه حذف شدند. دیگر پرسشها از پایایی کافی برخوردار بودند.
نتیجهگیری: نسخه فارسی نهایی پرسشنامه BRFSS ابزاری پایا و معتبر است و میتواند در مطالعههای ارزیابی نظام مراقبت ایران استفاده شود.
منوچهر کرمی، حمید سوری، یداله محرابی، علی اکبر حقدوست، محمد مهدی گویا، نادر اسماعیل نسب،
دوره ۹، شماره ۲ - ( دوره ۹، شماره ۲، تابستان ۱۳۹۲ ۱۳۹۲ )
چکیده
مقدمه و اهداف: آمادگی، کشف زودرس و پاسخ بههنگام به بیماریهای نوپدید و طغیانها یکی از مهمترین اولویتهای بهداشت عمومی و نظامهای سلامت است. مطالعههایی بسیار محدود در دنیا بهطور همزمان برای ارزشیابی روشهای کشف طغیان، روی دادههای یکسان و با استفاده از رویکرد ارزشیابی عملکرد بر مبنای دادههای نیمهشبیهسازی شده، اقدام کردهاند. رسالۀ حاضر نیز با هدف ارزشیابی عملکرد الگوریتم مجموع تراکمی در شناسایی بههنگام ۸۳۱ روز طغیان نیمهشبیهسازی شده، انجام شده است.
روش کار: در این مطالعه، عملکرد الگوریتم مجموع تراکمی در کشف طغیانهای نیمهشبیهسازی شده با استفاده از دادههای موارد گزارش شدۀ روزانۀ مشکوک به سرخک، طی سالهای ۱۳۸۷ تا ۱۳۸۹، ارزشیابی گردید. عملکرد این الگوریتم با استفاده از شاخصهای حساسیت، درصد هشدار کاذب، نسبتهای درستنمایی و سطح زیر منحنی راک ارزیابی شد.
نتایج: حساسیت الگوریتم مجموع تراکمی در شناسایی طغیانهای شبیهسازی شده ۵۰ درصد، با فاصلۀ اطمینان ۹۵ درصد (۵۴- ۴۷) بود. عملکرد این الگوریتم بسته به اندازه، شکل و دورۀ طغیان شبیهسازی شده متفاوت است. از نظر شاخص بههنگامبودن نیز، بهطور متوسط، کمترین فاصلۀزمانی بین روز واقعی شروع طغیان بر مبنای دادههای نیمهشبیهسازی شده تا زمان کشف طغیان، بااین الگوریتم، ۸۴/۱۳روز بود.
نتیجهگیری: اگرچه نتایج مطالعه بیانگر عملکرد خوب الگوریتم مجموع تراکمی در شناسایی طغیانهای با اندازۀ بزرگ و دورۀ کوتاه بود، اما عملکرد این الگوریتم، بهویژه در شناسایی طغیانهای با دورۀ طولانی و اندازۀ کوچک، ضعیف بود.
فاطمه خسروی شادمانی، حمید سوری، منوچهر کرمی، فرید زایری،
دوره ۱۰، شماره ۱ - ( دوره ۱۰، شماره ۱، بهار ۹۳ ۱۳۹۳ )
چکیده
مقدمه و اهداف: سازمان جهانی بهداشت، راهکارهای اصلی پیشگیری از سوانح ترافیکی را برای تعدادی از عوامل خطر توصیه کرده است. هدف این مطالعه اولویتبندی این مداخلههای پیشگیرانه با توجه به ویژگیهای سوانح ترافیکی در ایران میباشد.
روش کار: دادههای ثبت شده توسط پلیس راهور ناجا در محورهای درون و برونشهری در سال ۱۳۹۰ برای تعیین سهم تأثیر بالقوه فعالیتهای اصلی برای پیشگیری از سوانح ترافیکی تحلیل گردید. سهم تأثیر بالقوه برای عوامل خطرساز سوانح ترافیکی و اثرات مشترک آنها در وضعیتهای سطح حداقل خطر تئوریک، سطح حداقل خطر منطقی و سطح حداقل خطر امکانپذیر محاسبه شد. اولویتبندی راهکارهای پیشگیرانه براساس سهم هر عامل خطرساز در سوانح ترافیکی انجام گردید.
نتایج: بر اساس سهم تأثیر بالقوه مرگ (PIF محاسبه شده با استفاده از نسبت شانس مرگ) اولویتها به ترتیب استفاده از کلاه ایمنی در سرنشینان موتور سیکلت، استفاده از کلاه ایمنی در موتورسیکلتران ومدیریت سرعت غیر مجاز بودند. عوامل خطر مورد بررسی در این مطالعه، عوامل خطری میباشند که اهمیت بیشتری در محورهای برونشهری دارند و اثر مشترک عوامل خطر یادشده در این محورها نزدیک به ۱۰۰ درصد میباشد.
نتیجهگیری: پیشنهاد میگردد مداخلههای آتی با تمرکز بر استفاده از کلاه ایمنی در سرنشینان، کلاه ایمنی در موتورسیکلترانان، استفاده از کمربند ایمنی در سرنشینان و مدیریت سرعت صورت گیرد و قوانین مربوط به آنها با جدیت پیگیری گردند. محاسبه سهم تأثیر بالقوه برتر از سهم منتسب جمعیتی است و امکان پیشبینی صحیحتری از آینده را فراهم میکند.
حمیدرضا گیلاسی، حمید سوری، شهرام یزدانی، پریسا طاهری تنجانی،
دوره ۱۱، شماره ۲ - ( دوره ۱۱، شماره ۲ ۱۳۹۴ )
چکیده
مقدمه و اهداف: مدیران برای برنامهریزی، به یافتههای پژوهشها نیاز دارند. ایرادهای روششناختی در برخی از پژوهشها و کمبود منابع فارسی در این زمینه وجود دارند. هدف این پژوهش، ارایه نکتههای روششناختی در مطالعه سالمندان است.
روش کار: مطالعه یک مرور روایتی است. طی جستجوی جامع در پایگاههای داده الکترونیک با واژگان کلیدی elderly، methodology و معادلهای آن، منابع مرتبط شناسایی و پس از مرور، نکات مهم و پرکاربرد آن ارایه گردید.
نتایج: محاسبه اندازه نمونه پس از اعمال احتمال شرکت، ریزش و مرگ، انتخاب نمونه متناسب از همه طبقهها با توجه به تفاوت تظاهرات بیماریها اهمیت دارد. همسانسازی برای مخدوشکننده های مهم، توجه به سوگرایی یادآوری و مصاحبه کوتاه محترمانه پس از موافقت آگاهانه سالمند یا نماینده او در منزل یا یک محیط آرام و دارای تسهیلات درنزدیک منزل نیز مهم است. درشت بودن کلمات، پرهیز از پرسشنامهی طولانی و چک مجدد دادهها با فرد پروکسی یا پرونده ، ثبت سن بهصورت کمی، تطبیق میزانها برحسب سن و جنس، ارزیابی وضعیت عملکردی و توجه به هزینه بالا در مطالعههای سالمندی ضروری است.
نتیجهگیری: بهکارگیری روشهای اپیدمیولوژی با توجه به ویژگیهای سالمندان، به ارتقای کیفیت اطلاعات کمک و طراحی و اجرای خوب این پژوهشها، شواهد معتبری را در اختیار برنامهریزان قرار خواهد داد.
علی احمدی، حمید سوری، یداله محرابی، کورش اعتماد،
دوره ۱۲، شماره ۱ - ( دوره ۱۲، شماره ۱ ۱۳۹۵ )
چکیده
مقدمه و اهداف: تعیین و پایش سن رخداد بیماری و مقایسه در مناطق مختلف، از اصول ضروری و پایه برای مدیریت سکتههای قلبی است. این مطالعه به منظور تعیین سن رخداد نخستین سکتهی قلبی در بیماران ایرانی انجام شد.
روش کار: در این مطالعه مقطعی- تحلیلی، از دادههای ۲۰۷۵۰ بیمار جدید مبتلا به سکتهی قلبی(کدهای ICD۱۰:I۲۱-۲۲) ثبت شده طی سال ۱۳۹۲ (آوریل ۲۰۱۲ تا مارس ۲۰۱۳میلادی) در ۳۱ استان ایران استفاده شد. محاسبات با نرمافزار Stata نسخه ۱۴ انجام شد.
نتایج: میانگین و انحراف معیار سن ابتلا به نخستین سکتهی قلبی در کل بیماران ایرانی ۴/۱۳±۲/۶۱ سال بود. ۱۵۰۳۳ بیمار
(۴/۷۲ درصد) مرد و میانگین سنی آنها ۳/۱۳±۶/۵۹ سال بود. میانگین سن ابتلا به سکتهی قلبی در مردان کمتر از میانگین سن ابتلا در زنان (۶/۱۲±۴/۶۵ سال) و از نظر آماری معنیدار بود (۰۰۱/۰>P). میانگین سن ابتلا به سکتهی قلبی در بین استانهای کشور متفاوت و از نظر آماری معنیدار بود (۰۰۱/۰>P). کمترین میانگین سن رخداد نخستین سکتهی قلبی مربوط به بیماران ساکن در استانهای سمنان (۹/۱۲±۱/۵۹ سال)، سیستان و بلوچستان (۹/۱۳±۳/۶۰ سال) و لرستان (۵/۱۴±۱/۶۰ سال) و با میانگین سنی بیماران در استان اردبیل با ۱/۱۵±۲/۶۳ سال و استان زنجان (۸/۱۲±۴/۶۴ سال) تفاوت آماری معنیداری داشتند (۰۱۹/۰ > P).
نتیجهگیری: یافته های این مطالعه نشان میدهد که سن ابتلا به سکتهی قلبی در مردان حدود ۵ سال زودتر از سن ابتلا به سکتهی قلبی در زنان است. این مطالعه زمینه را برای پایش سن رخداد سکتهی قلبی و مدیریت مؤثرتر بیماریهای قلبی- عروقی در کشور فراهم نموده است.
حمید سوری، جلیل حسنی، نرگس انتظامی، سیده معصومه حسینی، الهه رفیعی،
دوره ۱۳، شماره ۱ - ( دوره ۱۳، شماره ۱، بهار ۱۳۹۶ )
چکیده
مقدمه و اهداف: اﻫﺪاف ﺗﻮﺳﻌﻪ ﻫﺰاره اهدافی ﻣﺸﺘﺮکندﻛﻪ در ﺳﺎل ۲۰۰۰ در ﺳﺎزﻣﺎن ﻣﻠﻞ ﺑﺮ ﺳﺮ آنها ﺗﻮاﻓﻖ ﺷﺪ. هدف این مطالعه، مقایسه این شاخصها در ایران با میانگین آنها در منطقه مدیترانه شرقی و جهان است.
روش کار: از دادههای گزارش سازمان جهانی بهداشت ۲۰۱۴ و سایر منابع در ایران و در سطح منطقه و بینالمللی استفاده شد. شاخصهای اهداف توسعه مرتبطتر با سلامت شامل کاهش مرگومیر کودکان، بهبود سلامت مادران، مبارزه با ایدز، سل و بیماریهای دیگر و تضمین کیفیت محیطزیست است.
یافتهها: نسبت مرگ نوزادان بهکل مرگ کودکان زیر ۵ سال در سالهای ۲۰۱۲-۱۹۹۰ در جهان از ۳۷ به ۴۴، در منطقه از ۳۹ به ۴۶ و در ایران از ۴۶ به ۶۱ درصد افزایش یافته است. حدود ۵/۱۴ درصد از موارد گزارششدهی اچآیوی/ایدز منطقه در سال ۲۰۱۲ میلادی مربوط به ایران بود. میزان مرگ مادران باردار در ایران، جهان و منطقه به ترتیب ۲/۷۲، ۷/۴۴ و ۵۰ درصد کاهشیافته است. نسبت زایمانها توسط افراد آموزشدیده و نسبت پوشش مراقبتهای پیش از زایمان در ایران رشد داشته و بالاتر از میانگینهای منطقهای و جهانی است.
نتیجه گیری: ایران در برخی اهداف توسعه پیشرفت داشته، اما با وجود کاهش میزان بروز اچآیوی/ایدز، شیوع آن طی ۲۰۱۲-۲۰۰۱ میلادی افزایشیافته و به هدف توقف شیوع آن دست نیافته است. میزان کاهش مرگ ناشی از سل در ایران کمتر از متوسط کاهش جهانی و منطقهای بوده است. نسبت مرگ نوزادان نیز در کشور افزایش یافته است. اولویت بخشیدن به شاخصهایی که ایران در آنها موفقیت چندانی نداشته باید موردتوجه جدی تصمیمگیرندگان مرتبط باشد.
مریم شکیبا، محمدعلی منصورنیا، حمید سوری،
دوره ۱۳، شماره ۱ - ( دوره ۱۳، شماره ۱، بهار ۱۳۹۶ )
چکیده
روشهای آنالیز استاندارد در صورت وجود مخدوشکنندههای وابسته به زمان که تحت تأثیر مواجهه قبل از خود قرار دارند برآوردهای اریب از اندازه اثر مواجهه به دست خواهند آورد. در این مقاله با بیان پیشفرضهای موردنیاز برای استنتاج علیتی در مطالعات طولی و ساختار اینگونه مطالعات از نظر وضعیتهای مختلف مواجهه و مخدوشکنندگی به توصیف انواع تورشهای ایجادشده در تعیین ارتباط علیتی با استفاده از روشهای آنالیز استاندارد پرداخته میشود. دو نوع تورش شامل تورش بیش تعدیلی و تورش انتخاب در برآورد اثر مواجهههای متغیر زمانی در حضور مخدوشکنندههای وابسته به زمان تحت تأثیر مواجهه قبل با روشهای آنالیز استاندارد ایجاد میشود. تعدیل مخدوشکنندهمخدوشکنندههای وابسته به زمان توسط روشهای آنالیز استاندارد بهصورت مناسب انجام نمیشود. درنتیجه اثرات کلی علیتی مواجهه توسط این روشها بهصورت اریب برآورد میشود.
معصومه نجاتی فر، حمید سوری، محتشم غفاری،
دوره ۱۳، شماره ۲ - ( دوره ۱۳، شماره ۲، تابستان ۱۳۹۶ )
چکیده
مقدمه و اهداف: در بررسی خطرپذیری کودکان خردسال در ارتباط با مصدومیت آنان به ابزاری عملی و هزینه- اثربخش جهت ارزیابی این رفتار کودکان نیاز است. هدف این مطالعه ارزیابی ویژگیهای روانسنجی نسخه فارسی چکلیست رفتار خطرآفرین کودک (IBC) است.
روش کار: در این مطالعه روانسنجی، پس از انجام روایی ترجمه (روش استاندارد ترجمه- بازترجمه)، نسخه نهایی پرسشنامه طی بررسی روایی محتوا و صوری و بر اساس توافق صاحبنظران آماده گردید. این نسخه میان ۳۰۰ نفر از مادران کودکان ۵-۲ ساله مراجعهکننده به مهدهای کودک در شهر تهران توزیع گردید. روایی همگرا از طریق بررسی همسانی درونی با محاسبه ضریب آلفای کرونباخ و نیز همبستگی هر آیتم با امتیاز کل ابزار ارزیابی شد. پایایی پرسشنامه به روش آزمون- بازآزمون با مشارکت ۵۵ نفر از مادران و مقایسه نمرات کسبشده در دو مرحله با استفاده از ضریب همبستگی و ضریب همبستگی درون ردهای (ICC) مورد قضاوت قرار گرفت.
یافتهها: نتایج CVR برای صد در صد آیتمها، خوب و بین ۶/۰ تا ۱، و CVI کلی ازنظر تناسب و شفافیت معادل ۹۳/۰ و ازنظر سادگی معادل ۹۲/۰ و قابلقبول بود. ضریب آلفای کرونباخ، ۸۷/۰ بود. هر ۲۴ آیتم IBC همبستگی خوب و مستقیمی با امتیاز کل ابزار داشتند (۷۱/۰-۳۲/۰ =r). نتایج پایایی نیز تأییدکننده پایایی نسخه فارسی IBC در طول زمان بود (۸۶/۰=ICC؛ ۹۰/۰=r).
نتیجهگیری: نسخه فارسی IBC، ابزار معتبری است که میتواند در بررسی خطرپذیری کودک و ارتباط آن با مصدومیتهای مختلف کودکان ۵-۲ ساله در ایران بکار رود.
ترانه یوسفی نژادی، حمید سوری، عفت محمدی،
دوره ۱۴، شماره ۳ - ( دوره ۱۴، شماره ۳، ۱۳۹۷ )
چکیده
مقدمه و اهداف: اهداف توسعه پایدار شامل ۱۷ هدف کلی است که یکی از آنها بهطور اختصاصی مرتبط با سلامت است. هدف این مطالعه ارزیابی وضعیت شاخصهای اهداف توسعه پایدار مرتبط با سلامت ایران در مقایسه با کشورهای منطقه و کل کشورهای عضو سازمان جهانی بهداشت بود.
روش کار: این پژوهش از با بهرهگیری از دادههای ثانویه به بررسی وضعیت شاخصهای اهداف توسعه پایدار مرتبط با سلامت پرداخته است. منبع گردآوری دادههای این مطالعه، آخرین دادههای منتشرشده از سوی سازمان جهانی بهداشت ۲۰۱۷، بانک جهانی و سایر سازمانهای بینالمللی مانند سازمان ملل متحد و یونیسف بود. شاخصهایی که در آنها، وضعیت ایران از میانگین منطقه پایینتر بود، برای بررسی و تحلیل بیشتر انتخاب شدند. برای جمعآوری دادهها، از چکلیستی که مطابق با اهداف پژوهش بود، بهره گرفته شد.
یافتهها: در ایران، شاخصهای نسبت مرگومیر مادران (۲۵ در ۱۰۰ هزار نفر)، بروز سل (۱۶ در ۱۰۰ هزار نفر) و بروز مالاریا (۵/۰ در هزار نفر) نسبت به میانگین منطقه در وضعیت مطلوب قرار داشتند. شاخصهایی که ایران نسبت به میانگین منطقه در وضعیت نامطلوب قرار داشت، شامل مرگومیر ناشی از بلایای طبیعی، مرگومیر ناشی از مسمومیت غیرعمدی، مرگومیر ناشی از سوانح ترافیکی و سرانه مصرف الکل در جمعیت بالای ۱۵ سال بودند.
نتیجهگیری: ایران در دستیابی به برخی اهداف پیشرفت داشته است، اما در کنترل و کاهش برخی شاخصها نیاز به برنامهریزی دقیق و اقدامات جدی دارد. اولویت بخشیدن به شاخصهایی که ایران در آنها موفقیت چندانی نداشته باید موردتوجه جدی تصمیمگیرندگان قرار بگیرد.
پریوش شیری، حمید سوری، علیرضا رزاقی،
دوره ۱۴، شماره ۳ - ( دوره ۱۴، شماره ۳، ۱۳۹۷ )
چکیده
مقدمه و اهداف: خطای انسانی از مهمترین علتهای مرتبط با مرگ و مصدومیت ناشی از سوانح ترافیکی است که سهم کمی آن کمتر مطالعه شده است. هدف این مطالعه محاسبه یکساله سهم منتسب جمعیتی (Population Attributable Fraction) این سببها در تهران بزرگ است.
روش کار: در این مطالعه از اطلاعات ثبتشده ۱۲۴۵۱۸ نفر در فرم کام ۱۱۴ مرکز اطلاعات و ارتباطات راهنمایی و رانندگی کشور (فاوا)، در سال ۱۳۹۳ استفاده شده است. برای برآورد اندازهی اثر تخلفات رانندگان دچار سانحه در خیابان و بزرگراه از نسبت بروز خطر تعدیلیافته (Adjusted relative risk) توسط مدل رگرسیون استفاده شد. برآورد سهم منتسب جمعیتی و اندازه اثر بر اساس نسبت بروز خطر (RR) و با استفاده از روش برازی یا فرمول میتینن سهم منتسب جمعیت محاسبه شد.
یافتهها: سهم منتسب جمعیتی حرکت با دندهعقب در خیابانها ۹۸/۱درصد و عدم رعایت فاصله طولی ۹۳/۱درصد بود. این رفتارها به ترتیب ۲۲ و ۲۳ درصد خطر جرح ناشی از سوانح ترافیکی را افزایش میدهد. در بزرگراهها بیشترین سهم منتسب جمعیتی، به حرکت با دندهعقب ۹۶/۱ درصد، تغییر مسیر ناگهانی ۹۰/۱ درصد و تجاوز از سرعت مقرر ۸۷/۱ درصد مربوط بود. تجاوز از سرعت مقرر ۲۳ درصد خطر جرح ناشی از سوانح ترافیکی را افزایش میدهد.
نتیجهگیری: نظارت بر تخلفات رانندگان و کنترل دقیق آنها در خیابانها میتواند تا ۱۰ درصد از تصادفات جرحی پیشگیری نماید. همچنین در بزرگراهها، بهکارگیری راهکارهایی برای ممانعت از تخلفات رانندگی موردبررسی در این مطالعه، میتوان تا حدود ۱۵ درصد از تصادفات منجر جرح را پیشگیری نمود.