جستجو در مقالات منتشر شده


۱۳ نتیجه برای عباسی

رضا عباسی، محمد رضا افلاطونیان، بهناز افلاطونیان، لیا رنجبر،
دوره ۵، شماره ۴ - ( ۱۲-۱۳۸۸ )
چکیده

مقدمه و اهداف: پایگاه‌های تحقیقات جمعیتی با هدف توانمندسازی مردم، پژوهش‌های مشارکتی مبتنی بر جامعه با روش‌های ساده را در دستور کار قرار می‌دهند. این تحقیق با هدف تعیین اولویت‌های سلامت از دیدگاه کارشناسان و مردم در پایگاه تحقیقات جمعیتی کرمان با مشارکت مردم منطقه انجام گرفت.
روش کار: دیدگاه‌های مردم از ۲۰ خوشه ۲۰ خانواری توسط ۱۰ تیم دو نفره آموزش دیده مردمی در فرم‌های پرسشنامه ثبت گردید. اطلاعات جمع‌آوری شده با نرم‌افزار SPSS و آمار توصیفی مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت.
نتایج: مجموعاً اطلاعات ۱۲۸۹ نفر مربوط به ۳۲۴ خانوار ثبت گردید که ۴/۷ درصد از آن‌ها حداقل یک بیماری مزمن و غیرواگیر در خانواده داشتند. بیشترین شکایت محیطی مردم مربوط به دفع زباله و بوی فاضلاب و یا وجود سگ‌های ولگرد در منطقه بود (۷/۴۸ و ۵ /۴۲ درصد). بیشترین نگرانی اجتماعی مردم به ترتیب تورم، گرانی و وضعیت اقتصادی خانواده و هم‌چنین بیکاری اعضای خانواده بوده است (۲۴% و ۳۵%). بین دیدگاه‌های مردم و کارشناسان در تعیین اولویت‌های سلامت از نظر آماری تفاوتی وجود نداشت.
نتیجه‌گیری: گسترش پایگاه‌های تحقیقات جمعیتی یکی از بهترین راه‌کارهای جلب مشارکت مردم است که بازوئی قوی برای دولت به منظور حفظ و ارتقاء سلامت محسوب می‌شوند مشروط بر این که در گام نخست، مسئولین خود به این باور برسند و مردم را در سرنوشت خود شریک نمایند.
ماریه هنرمند، لیلا فرعاد ملا شاهی، معصومه شیرزایی، حمید عباسی،
دوره ۷، شماره ۴ - ( ۱۲-۱۳۹۰ )
چکیده

مقدمه و اهداف: فلوئوروزیس دندانی نوعی هیپوپلازی مینا یا عاج دندان است که به دلیل استفاده بیش از حد فلوراید حاصل می‌شود. با توجه به اهمیت مطالعات اپیدمیولوژیکی در بررسی وضعیت بیماری‌ها و برنامه‌ریزی در جهت جلوگیری از آن‌ها، این تحقیق با هدف تعیین اپیدمیولوژی فلورزیس دندانی در دانش آموزان ۱۰-۷ ساله مراجعه کننده به مرکز دندانپزشکی اجتماعی زاهدان انجام گرفت.
روش کار: در این مطالعه توصیفی- مقطعی، دندان‌های دائمی ۳۳۴ دانش آموز ۱۰-۷ ساله مراجعه کننده به بخش دندانپزشکی اجتماعی زاهدان (در سال۱۳۸۵) با روش نمونه گیری آسان و با روش مشاهده، مصاحبه و تکمیل پرسش نامه از لحاظ درجات مختلف فلوئوروزیس (شاخص Dean، توسط آینه و سوند و زیر نور یونیت معاینه شدند. معیار خروج  شامل عدم سکونت دائم در زاهدان، هیپوپلازی ناشی از تتراسایکلین، بیماری تب دار شدید در کودکی و نقص مادرزادی دندانی (دنتینوژنز ایمپرفکتا وآملوژنز ایمپرفکتا) بود. معیار تشخیص قطعی فلوروزیس، وجود نقایص مینایی با انتشار دو طرفه وقرینه بود. اطلاعات به دست آمده با نرم افزار۱۵ spss و آزمون کای دو آنالیز شد.
نتایج: از ۳۳۴ کودک (۱۵۰ دختر و۱۸۴ پسر)، ۱۰۳نفر(۸/۳۰%) مبتلا به فلوروزیس دندانی بودند. تظاهرات  فلوروزیس شامل: لکه مینایی (۶/۷۰%) تغییر رنگ (۲/۱۴%)، پیت (۳/۱%)، لکه مینایی و تغییر رنگ (۹/۱۲%) ،لکه مینایی و پیت (۱%). بیشترین میزان عارضه در قدامی‌های بالا مشاهده شد. شیوع فلوروزیس بین دو جنس اختلاف معنی داری داشت (۰۰۴/۰=p) و درپسرها شدت بیشتری داشت. (۵/۳۷% در برابر ۶/۲۲%) الگوی فلورزیس تفاوت مشخصی در دو جنس نداشت ( ۲۷/۰= ,p۵x۲ =).
نتیجه‌گیری: شیوع فلوروزیس۸/۳۰% بود وتظاهرات فلوروزیس در پسرها شدت بیشتری داشت.


محمد بنی اسدی، محمدرضا افلاطونیان، روشن روح الامینی، بهناز افلاطونیان، رضا عباسی،
دوره ۱۰، شماره ۱ - ( دوره ۱۰، شماره ۱، بهار ۹۳ ۱۳۹۳ )
چکیده

مقدمه و هدف: سرطان پستان، شایع‌ترین سرطان دربین زنان است که عوامل متعددی در بهبودی به مدت ۶ ماه بعد از عمل جراحی بیماران مؤثر می‌باشند. این پژوهش با هدف تعیین عوامل مؤثر بر بهبودی بیماران تحت عمل جراحی سرطان پستان با مدل رگرسیون لجستیک صورت گرفت.

روش کار: در این مطالعه اطلاعات مربوط به ۱۵۰ بیمار جراحی شده از پرونده‌های موجود در بخش انستیتو کانسر مجتمع بیمارستانی امام خمینی تهران، استخراج شد. اطلاعات جمع‌آوری شده با نرم‌افزار آماری۱۸  SPSS با استفاده از مدل رگرسیون لجستیک مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت.

نتایج: از ۱۵۰ بیمار بررسی شده، ۱۸نفر (۱۲ درصد) عدم بهبودی کامل داشته‌اند و ۱۳۲نفر (۸۸ درصد) بهبودی کامل داشته‌اند. میانگین سنی بیماران ۵/۷± ۴۳ که ۸/۹۲ درصد آن‌ها متأهل و ۳/۸۷ درصد آن‌ها دارای فرزند بودند. نتایج نشان می‌دهد که شانس عدم بهبودی با افزایش هر یک سال عمر، ۲۶/۱ برابر می شود و افزایش هر یک از غدد لنفاوی درگیر ۳/۵ برابر و وجود متاستاز ۶۷/۸ برابر می‌شود. سایر متغیرهای وضعیت تأهل، تعداد فرزندان، اندازه تومور، طرف درگیر و محل متاستاز رابطه آماری معنی‌داری مشاهده نشد.

نتیجه‌گیری: یافته‌ها نشان داد که سن تشخیص به دلیل تأثیر بر متاستاز و تعداد غدد درگیر، در پیامد به طور مستقیم و غیرمستقیم مؤثر می‌باشد. بنابراین، تشخیص زودرس بیماری با افزایش آگاهی زنان در رابطه با سرطان پستان ضروری به‌نظر می‌رسد که مستلزم برنامه‌ریزی مناسب غربالگری این بیماری توسط سیاست‌گذاران بهداشتی کشور می‌باشد.


سوگند ستاره، میثاق ظهیری اصفهانی، محمد زارع بند امیری، احمد رئیسی، رضا عباسی،
دوره ۱۴، شماره ۱ - ( دوره ۱۴، شماره ۱، ۱۳۹۷ )
چکیده


مقدمه و اهداف: با توجه به روند رو به رشد سرطان روده­بزرگ در ایران در سال‌های اخیر، پیش‌بینی پیامد سرطان و اطلاعات بالینی پایه مربوط به آن بااهمیت است. روش‌های داده‌کاوی در پیش‌بینی و تشخیص سرطان‌ها می‌تواند مورداستفاده قرار گیرند. هدف از انجام این مطالعه تعیین عملکرد دو الگوریتم پیش‌بینی کننده ماشین بردار پشتیبان و بگینگ در پیش‌بینی بقاء بیماران مبتلا به سرطان روده بزرگ است.
روش کار: جمعیت موردمطالعه ۵۷۰ بیمار مبتلا به سرطان روده­بزرگ با مرحله تومور ۱ تا ۴، مراجعه‌کننده به بخش پرتودرمانی بیمارستان نمازی شیراز شامل ۳۳۸ بیمار زنده و ۲۳۲ بیمار فوت‌شده از سال ۱۳۸۵ تا ۱۳۹۰ می‌باشند. برای پیش‌بینی بقاء بیماران مبتلا به سرطان روده­بزرگ از روش ماشین بردار پشتیبان و روش بگینک استفاده شد. برای تحلیل داده‌ها نیز از نرم‌افزار Weka نسخه ۳,۶.۱۰ استفاده گردید.
یافته‌ها: بیشترین و کمترین محل قرارگیری تومورها مربوط به رکتوم و کولون چپ و به میزان ۵۱ و ۹ درصد بود. روش درمانی در بیش از ۸۰% از بیماران نیز ابتدا عمل جراحی و سپس شیمی‌درمانی و یا رادیوتراپی بود. در عملکرد دو الگوریتم بر اساس صحت،‌ ویژگی و حساسیت محاسبه‌شده از ماتریس درهم‌ریختگی تعیین، مورداستفاده قرار گرفت. به ترتیب میزان صحت، ویژگی و حساسیت در الگوریتم ماشین بردار پشتیبان ۴/۸۴،‌ ۸۰ و ۵/۸۷ درصد و در الگوریتم بگینگ ۲/۸۳،‌ ۷۵ و ۸۸ درصد به دست آمد.
نتیجه‌گیری: نتایج حاصل از این مطالعه نشان داد که هر دو روش حساسیت و ویژگی قابل قبولی در پیش‌بینی بقاء بیماران مبتلا به سرطان روده­بزرگ دارند اما ماشین بردار پشتیبان از میزان صحت بیشتری برخوردار بود
عباسعلی عباسی، حمیدرضا بهرامی، بهناز بیگی، احسان موسی فرخانی، ویدا وکیلی، فریبرز رضایی طلب، رضا افتخاری گل، مهدی طالبی،
دوره ۱۵، شماره ۲ - ( دوره ۱۵، شماره ۲ ۱۳۹۸ )
چکیده


مقدمه و اهداف: اختلال خواب به معنای اختلال در کیفیت، زمان و میزان خواب است، به گونه‌ای که در طول روز باعث کاهش عملکرد و ناراحتی در فرد می‌شود. با توجه به اهمیت خواب در سلامت و کیفیت زندگی و احتمال بروز اختلال‌های ناشی از آن در سالمندان، این مطالعه با هدف بررسی اختلال خواب و عوامل مؤثر برآن در سالمندان ساکن در جمعیت زیر پوشش دانشگاه علوم پزشکی مشهد انجام شد.
روش کار: این مطالعه، یکی از بزرگ‌ترین مطالعه‌های مقطعی مبتنی بر جمعیت در سالمندان زیر پوشش دانشگاه علوم پزشکی مشهد در سال ۱۳۹۶ طراحی شده است. در این مطالعه در مجموع ۸۴۹۶ سالمند ۹۰-۶۰ ساله با اختلال خواب (به عنوان «عارضه دارد») با ۳۵۰۴۱ نفر بدون اختلال خواب به عنوان «عارضه ندارد» مقایسه شدند. اطلاعات از سامانه پرونده الکترونیک سلامت سینا (®SinaEHR) استخراج شد. برای تحلیل داده‌ها از نرم افزار Stata نسخه ۱۴ و از روش آماری رگرسیون لجستیک باینری تک متغیره و چند متغیره استفاده شد.
یافته‌ها: در این مطالعه بین متغیرهای جنس مرد با نسبت شانس ۵۸/۰ (فاصله اطمینان ۹۵ درصد: ۶۱/۰- ۵۵/۰)، تأهل ۸۸/۰
(فاصله اطمینان ۹۵ درصد: ۹۳/۰- ۸۳/۰)، اضافه وزن و کمبود وزن در مقایسه با وزن نرمال به ترتیب ۲۷/۱ (فاصله اطمینان ۹۵ درصد: ۳۴/۱- ۲۱/۱) و ۲۰/۱ (فاصله اطمینان ۹۵ درصد: ۳۸/۱- ۰۴/۱)، مصرف دخانیات ۲۲/۲ (فاصله اطمینان ۹۵ درصد: ۴۰/۲- ۰۵/۲)، فشار خون بالا ۴۴/۱ (فاصله اطمینان ۹۵ درصد: ۵۲/۱- ۳۷/۱)، دیابت ۴۹/۱ (فاصله اطمینان ۹۵ درصد: ۵۸/۱- ۴۰/۱) و افسردگی ۰۵/۳ (فاصله اطمینان ۹۵ درصد: ۳۸/۳- ۷۴/۲) با اختلال خواب رابطه آماری معنی‌داری مشاهده شد.
نتیجه‌گیری: در این مطالعه متغیرهای جنس، وضع تأهل، شاخص توده بدنی، مصرف دخانیات، پرفشاری خون، دیابت و افسردگی از تعیین‌کننده‌های اصلی اختلال خواب بودند ﮐﻪ ﺷﻨﺎﺳﺎیﯽ آن‌ها و اﻧﺠﺎم ﻣﺪاﺧله‌های ﻣﻨﺎﺳﺐ برای ﺑﻬﺒﻮد ﺧﻮاب ﺿﺮوری ﺑﻪ ﻧﻈﺮ ﻣﯽرﺳﺪ.
محمدرضا افلاطونیان، ابوالحسن ندیم، ایرج شریفی، مهدی بامروت، سمیه تاجیک، مهدی هاشمیان، رضا عباسی راینی، رضا شعبان زاده، بهناز افلاطونیان،
دوره ۱۵، شماره ۳ - ( دوره ۱۵، شماره ۳ ۱۳۹۸ )
چکیده


مقدمه و اهداف: لیشمانیوز جلدی ازجمله مشکلات بهداشتی در ایران و استان کرمان محسوب می‌شود. این مطالعه با هدف تعیین میزان ابتلا و معرفی دو کانون جدید لیشمانیوز جلدی در شرق و جنوب شرق کرمان انجام گرفت.
روش کار: در این مطالعه توصیفی- تحلیلی اطلاعات جمعیتی دو منطقه آلوده سرآسیاب در شرق و مراکز بهداشتی درمانی و الله اباد در حاشیه جنوب شرق کرمان از مرکز بهداشت شهرستان کرمان کسب گردید. از هر منطقه ۲۰ خوشه و هر خوشه ۲۰ خانوار به‌طور تصادفی انتخاب شد. اطلاعات جمعیت شناختی افراد و تعداد و محل زخم، اسکار، زمان و مکان ابتلا در پرسشنامه ثبت و مورد تجزیه‌وتحلیل قرار گرفت.
یافته‌ها: میزان شیوع در منطقه الله آباد ۶/۹ و در منطقه سرآسیاب ۷/۴۲ درهزار و میزان بروز به ترتیب ۴/۳ و ۸/۳ در هزار بود. بالاترین میزان ابتلا در الله آباد در گروه سنی زیر ۶ سال بود و ازنظر آماری اختلاف معنی‌داری را با سایر گروه‌ها نشان داد (۰۵/۰P<) و نسبت خطر ( OR) ابتلا در سرآسیاب ۶/۴ برابر منطقه الله آباد بود و ازنظر آماری هم معنی‌دار بود (۰۰۱/۰P<).
نتیجه‌گیری: نسبت میزان شیوع به میزان بروز در دو منطقه نشان می‌دهد که عمر کانون در شرق حدود ۱۲ سال و در حاشیه جنوب شرق کرمان کانون جدیدی در حال شکل‌گیری است. پیشنهاد می‌گردد که با برنامه منظم در مراکز بهداشتی درمانی مناطق مذکور شامل بیماریابی فعال و درمان رایگان، بیماران را تا بهبودی کامل در دستور کار قرار دهد تا امکان کنترل بیماری فراهم گردد.
فرشته بهمنش، زیبا تقی زاده، ابوعلی ودادهیر، عباس عبادی، ابوالقاسم پوررضا، محمد جلال عباسی شوازی،
دوره ۱۵، شماره ۳ - ( دوره ۱۵، شماره ۳ ۱۳۹۸ )
چکیده


مقدمه و اهداف: باروری پایین سبب کاهش نیروی کار و سالخوردگی جمعیت می‌شود. ازاین‌رو، فرزند آوری و تعیین‌کننده‌های آن به‌عنوان موضوعی مهم در سیاست‌گذاری‌های جمعیتی، مطرح می‌شود. مطالعه حاضر، به تبیین علل تک‌فرزندی بر اساس دیدگاه زنان پرداخته است.
روش کار: مطالعه کیفی حاضر، قسمت دوم یک مطالعه ترکیبی توضیحی متوالی است که با رویکرد تحلیل محتوای قراردادی و روش استدلال استقرایی انجام شد. جامعه پژوهش، خانم‌های متأهل ۴۹-۱۵ساله شهرستان بابل بودند که دارای تک‌فرزند بودند و اصلاً قصد بارداری در آینده نداشتند و با نمونه‌گیری مبتنی بر هدف انتخاب شدند. پس از کسب رضایت‌نامه کتبی، مصاحبه‌های نیمه ساختاریافته انجام شد و داده‌ها با ۱۳ مصاحبه به اشباع رسید.
یافته‌ها: یافته‌ها نشان داد که تک‌فرزندی در خانم‌های بابلی متأثر از رسانه و الگوهای اجتماعی است که با تقدم خویشتن همراه است. آینده تضمین نشده و تعارض زناشویی، داشتن تنها یک فرزند را تقویت می‌کند. در حقیقت، مسائلی وجود دارد که زنان باوجود "بلاتکلیفی‌های تک‌فرزندی"، مجبور به "ابقای تک‌فرزندی" شده‌اند و تلاش می‌کنند تا با تنها یک فرزند به زندگی خود معنا ببخشند.
نتیجه‌گیری: غیر از مسائل اقتصادی، مسائل اجتماعی متعددی در فرزند آوری خانواده‌ها نقش دارد و سیاست‌گذاران جمعیتی برای رسیدن به اهداف جمعیتی موردنظر خود باید این مسائل و مشکلات را نیز در نظر داشته باشند.
حسینعلی نیکبخت، هاله قائم، حمیدرضا طباطبایی، علیرضا میراحمدی زاده، سهیل حسنی پور، ثریا زحمت کش، عبدالرسول همتی، فریبا مرادی، اعظم عباسی،
دوره ۱۵، شماره ۳ - ( دوره ۱۵، شماره ۳ ۱۳۹۸ )
چکیده


مقدمه و اهداف: شاخص‌های آنتروپومتریک بخصوص وزن اطلاعات مفیدی را برای مراقبت از نوزادان فراهم کرده و منجر به شناسایی نوزادان در معرض خطر می‌شود لذا هدف مطالعه حاضر، تعیین میانگین وزن، قد و دور سر بدو تولد نوزادان و برخی عوامل مرتبط با آن بود.
روش کار: در این مطالعه مقطعی، شاخص‌های آنتروپومتریک (وزن، قد و دور سر) تعداد ۱۴۸۴ نوزاد تازه متولدشده، اطلاعات دموگرافیک و اطلاعات مربوط به زایمان مادران به‌صورت نمونه‌گیری چندمرحله‌ای در استان فارس در سال ۱۳۹۵جمع‌آوری گردید. همچنین پیش‌بینی کننده‌های شاخص‌ها با استفاده از مدل رگرسیون خطی مورد تجزیه‌وتحلیل قرار گرفتند.
یافته‌ها: از کل نمونه‌های موردپژوهش در این مطالعه، میانگین وزن، قد و دور سر نوزادان تازه متولدشده به ترتیب ۴۶۵±۳۱۸۵ گرم، ۹۲/۲±۹۲/۴۹ و ۲۹/۲±۵۸/۳۴ سانتی‌متر بود. ۷% نوزادان نیز دارای وزن کم هنگام تولد بودند. در اختلاف بین میانگین وزن نوزادان در زمان تولد با جنسیت، نوزادان پسر به‌طور متوسط ۲۹/۵۷ گرم وزن بیشتری نسبت به نوزادان دختر در زمان تولد دارند (۰۵/۰ >p ) همچنین قد و دور سر نوزادان پسر اگرچه به ترتیب ۱۵/۰ و ۱۰/۰ سانتی‌متر نسبت به نوزادان دختر بیشتر بود اما این رابطه‌ها معنی‌دار نبودند. در تحلیل چند متغیره علاوه بر جنسیت؛ سن بارداری در هنگام زایمان (هفته) و نوع زایمان با هر سه شاخص آنتروپومتریک رابطه داشت.
نتیجه‌گیری: با شناخت و کنترل عوامل خطرزا که عمدتاً قابل تعدیل هستند می‌توان از بروز نوزادان دارای مشکلات شاخص‌های تن‌سنجی بخصوص کم‌وزنی جلوگیری کرد.
ملیحه صفری، محمد عباسی، فاطمه گوهری انصاف، زینب برنگی، قدرت اله روشنایی،
دوره ۱۵، شماره ۴ - ( دوره ۱۵، شماره ۴ ۱۳۹۸ )
چکیده


مقدمه و اهداف: در تحلیل بقا استفاده از مدل کاکس برای تعیین عوامل مؤثر، نیازمند برقراری پیش‌فرض‌هایی است که عدم برقراری آن‌ها منجر به نتایج اریب می‌شود. هدف این مقاله تعیین عوامل مؤثر بر بقای بیماران مبتلا به سرطان معده دارای متاستاز با استفاده از روش ناپارامتری جنگل تصادفی بقا (RSF) و مقایسه آن با مدل کاکس است.
روش کار: در این مطالعه کوهورت گذشته‌نگر ۲۰۱ بیمار مبتلا به سرطان معده دارای متاستاز مراجعه‌کننده به کلینیک امام خمینی استان همدان موردبررسی قرار گرفت. بقای بیماران از زمان تشخیص تا مرگ یا پایان مطالعه محاسبه شد. ویژگی‌های جمعیت شناختی (شامل سن و جنس) و متغیرهای مربوط به بیماری (شامل مرحله بیماری، گرید تومور، نوع درمان و ...) از پرونده بیماران استخراج شد. عوامل مؤثر با استفاده از مدل کاکس و جنگل تصادفی بقا تعیین و مقایسه شد. تحلیل داده‌ها با نرم‌افزار R۳,۴.۳ و بسته‌های survival و RandomForestSRC انجام شد.
یافته‌ها: میانگین (انحراف معیار) سن تشخیص بیماران (۹/۱۲) ۵/۶۱ سال بود. بر اساس مدل کاکس تنها متغیر شیمی‏درمانی (P=۰,۰۳۳) بر بقا مؤثر بود. نتایج برازش مدل RSF نشان داد که متغیرهای مؤثر بر بقا به ترتیب نوع جراحی، محل متاستاز، شیمی‏درمانی، سن، گرید تومور، جراحی، تعداد لنفوم‌های درگیر، جنس و رادیوتراپی بود. همچنین مدلRSF  باقاعده تقسیم لگ-رتبه بر اساس شاخص‌های مناسبت مدل نسبت به مدل کاکس عملکرد بهتری داشت.
نتیجه‌گیری: درصورتی‌که تعداد متغیرها زیاد و بین متغیرها رابطه وجود داشته باشد روش RSF متغیرهای مهم و تأثیرگذار بر بقا را بدون نیاز به پیش‌فرض‌های محدودکننده با دقت بالا نسبت به مدل کاکس شناسایی می‌کند.
زهرا حسین خانی، مژگان عباسی، آمنه خالقی، الهام کاکاوند، ناهید یزدی، حسن رضا محمدی معین،
دوره ۱۷، شماره ۲ - ( دوره ۱۷، شماره ۲، تابستان ۱۴۰۰ ۱۴۰۰ )
چکیده

مقدمه و اهداف: انتشار کروناویروس (کووید-۱۹) در جهان، اثرات نامطلوبی بر جوانب مختلف زندگی افراد و توسعه اقتصادی-اجتماعی جوامع داشته است. مطالعه حاضر باهدف تعیین دانش، نگرش و عملکرد مردم استان قزوین در خصوص بیماری کووید-۱۹ انجام‌شده است.
روش کار: مطالعه مقطعی حاضر در ماه‌های آذر و دی سال ۱۳۹۹ بر روی ۱۲۲۳ نفر از جمعیت بالای ۱۵ سال استان قزوین انجام شد. با روش نمونه‌گیری طبقه‌ای چندمرحله‌ای افراد به‌صورت تصادفی از جمعیت تحت پوشش مراکز بهداشتی درمانی شهری و روستایی استان انتخاب شدند. پرسشنامه‌ها به‌صورت خودایفا و مصاحبه تلفنی تکمیل شد. سؤالات شامل اطلاعات جمعیت شناختی، دانش، نگرش و عملکرد افراد درباره کووید-۱۹ بود.
یافته‌ها: درمجموع تعداد ۱۲۲۳ نفر با میانگین سنی (۲/۱۲) ۶/۳۵ سال در مطالعه شرکت کردند. امتیاز نمرات بخش‌های دانش، نگرش و عملکرد افراد به‌ترتیب ۶۸% ،۷۲% و۹۱% بود که مناسب بود. درباره دانش کمترین امتیاز مربوط به آگاهی از علائم شایع بیماری
(۶ درصد) بود. ۴۲ درصد افراد معتقد بودند اصول پیشگیری از ابتلاء به ویروس کرونا را رعایت می‌کنند، ۳/۵۰ درصد فاصله ۲ متری از دیگران را رعایت می‌کردند. طبق تحلیل رگرسیون خطی چند متغیره، با افزایش سن افراد سطح آگاهی (۰۰۷/۰=P) و عملکرد(۰۲۸/۰=P) ایشان افزایش داشته، با افزایش تحصیلات میزان آگاهی افزایش (۰۰۱/۰>P) ولی میزان نگرش کاهش (۰۰۱/۰=P) داشته است. آگاهی(۰۰۲/۰=P) و عملکرد(۰۰۱/۰>P) مردان نسبت به زنان به‌طور معنی‌داری کمتر بود. در خصوص محل سکونت هم سطح نگرش ساکنین روستایی نسبت به شهری بالاتر بوده است (۰۰۲/۰=P).
نتیجه‌گیری: مطالعه ما نشان داد سطح آگاهی، نگرش و عملکرد مردم استان قزوین در خصوص بیماری کووید-۱۹ مناسب است. 

ملیحه صفری، سلمان خزایی، راضیه ایمانی، محمد عباسی، قدرت اله روشنایی،
دوره ۱۷، شماره ۲ - ( دوره ۱۷، شماره ۲، تابستان ۱۴۰۰ ۱۴۰۰ )
چکیده

مقدمه و اهداف: میزان بروز سرطان رکتوم در کشورهای در حال توسعه به‌ویژه در سنین پایین رو به افزایش است. این مطالعه با هدف ارزیابی عوامل مؤثر بر بقای بیماران مبتلا به سرطان رکتوم، در حضور ریسکهای رقابتی انجام شد.
روش کار: در این مطالعه کوهورت گذشته‏نگر، اطلاعات ۱۲۱ بیمار مبتلا به سرطان رکتوم در سالهای ۹۶-۱۳۸۰ مورد بررسی قرار گرفت. پیامد مطالعه مرگ مرتبط با پیشرفت سرطان بود و سایر سبب‌های مرگ بهعنوان خطر رقیب در نظر گرفته شدند. با استفاده از مدل‏ مخاطرات علت-ویژه و زیرتوزیع به بررسی عوامل مؤثر بر بقای بیماران در حضور ریسک رقابتی پرداخته شد.
یافته‌ها: میانگین (انحراف‎ معیار) سن تشخیص (۹/۱۳) ۴/۵۳ سال و ۶۸ نفر(۲/۵۶ درصد) از بیماران مرد بودند. یافته‌های آزمون لگ-رتبه نشان داد متغیرهای جنس، سن تشخیص، متاستاز، نوع نخستین درمان، میزان نفوذ به دیواره روده، محل تومور، تعداد لنفوم درگیر و اندازه تومور بر بقای بیماران تأثیر معنی‌داری دارند (۰۵/۰>P). متغیرهای درجه تومور، متاستاز به گره‎های لنفاوی و مرحله بیماری بر مخاطره مرگ به‏دلیل پیشرفت سرطان رکتوم، در هر دو مدل رگرسیونی زیرتوزیع و علت-ویژه معنی‌دار شدند (۰۵/۰>P).
نتیجه‌گیری: با توجه به لزوم در نظر گرفتن ریسکهای رقیب، یافته‌های هر دو روش تحلیل ریسکهای رقابتی نشان داد که درجه تومور، متاستاز به گرههای لنفاوی و مرحله بیماری مخاطره لحظهای و مخاطره بروز مرگ به دلیل سرطان را افزایش داد. بنابراین برای تعیین ریسک فاکتورهای اختصاصی هر یک از علل مرگ در تحلیل دادههای بقا در صورت وجود بیش از یک علت مرگ باید از روشهای ریسکهای رقابتی استفاده کرد.

محمدرضا صالحی، زهرا صابری، فاروق کریمی، فاطمه عباسی،
دوره ۱۷، شماره ۴ - ( دوره ۱۷، شماره ۴، زمستان ۱۴۰۰ ۱۴۰۰ )
چکیده

مقدمه و اهداف: مطالعات اپیدمیولوژیک طیف وسیعی از شیوع ضایعات پیگمانته را در نقاط مختلف جهان و ایران نشان داده ‌اند. هدف مطالعه تعیین توزیع فراوانی ضایعات پیگمانته منتشر دهانی در بیماران مراجعه ‌کننده به بخش بیماری‌های دهان دانشکده دندانپزشکی اصفهان در سه ‌ماهه اول ۱۳۹۸ بود.
روش کار: مطالعه توصیفی مقطعی روی ۳۰۳ بیمار مراجعه ‌کننده به دانشکده دندانپزشکی اصفهان در سه ‌ماهه اول سال ۱۳۹۸ به ‌صورت سرشماری انجام شد. اطلاعات جمعیت ‌شناختی، محل ضایعه، نوع ضایعه در لیستی ثبت شد. اطلاعات توسط SPSS نگارش ۲۲ و با آزمون‌های Chi square، Mann-Whitney، Fisher's  Exact و ضریب همبستگی spearman مورد آنالیز قرار گرفتند. سطح معنی ‌داری آزمون‌های آماری کمتر از ۰۵/۰ در نظر گرفته شد.
یافته ‌ها: در مطالعه ۳۰۳ بیمار بررسی شد. ۹۳ نفر(۶۹/۳۰ درصد) دارای ضایعه پیگمانته منتشر بودند. شدت پیگمانتاسیون ۵۴ نفر(۵۸درصد) پیگمانتاسیون خفیف، ۱۳نفر(۱۴ درصد) متوسط، و ۲۶ نفر(۲۸درصد) شدید بودند. شایع‌ترین محل، لثه لبی، شایع‌ترین نوع، فیزیولوژیک بود. بین جنسیت و شیوع پیگمانتاسیون ارتباط معنی ‌داری وجود نداشت(P=۰,۰۹) ولی بین جنسیت و شدت پیگمانتاسیون (P=۰,۰۴۷)، سن و شدت پیگمانتاسیون (P<۰,۰۰۱ و r=۰,۴۵۹) و رنگ پوست و نوع پیگمانتاسیون(P<۰,۰۰۱) ارتباط معنی ‌دار وجود داشت.
نتیجه ‌گیری: مطالعات نشان داد فراوانی ضایعات پیگمانته منتشر دهانی بیماران مراجعه ‌کننده به دانشکده دندانپزشکی اصفهان قابل ‌توجه است.

فاطمه رنگرز جدی، احسان نبوتی، افسانه وزین، آذر هوشمند، رضا عباسی،
دوره ۱۹، شماره ۱ - ( دوره ۱۹، شماره ۱، بهار ۱۴۰۲ )
چکیده

مقدمه و اهداف: آنتی‌بیوتیک‌ها از جمله پرمصرف‌ترین و پرهزینه‌ترین داروهای مورداستفاده در بیمارستان‌ها می‌باشند که مصرف بیش‌ازحد آن‌ها چالش‌هایی دارد. بخش مراقبت ویژه بیمارستان‌ها ازجمله بخش‌های پرمصرف این داروها می‌باشد. هدف از انجام این مطالعه، تعیین میزان و الگوی تجویز آنتی‌بیوتیک در بخش‌های مراقبت ویژه بیمارستان نمازی شیراز بر اساس نسخ دارویی بود.
روش‌کار: در این مطالعه، تمام نسخ الکترونیکی در ۱۶ بخش مراقبت ویژه بیمارستان نمازی در سال ۱۳۹۹، بازیابی و مورد بررسی قرارگرفت. ابزار جمع‌آوری در این مطالعه چک ‌لیستی شامل اطلاعات هویتی بیماران و همچنین تاریخ و تعداد تجویز آنتی‌بیوتیک بود. از آزمون‌های آماری کای‌اسکوئر برای بررسی ارتباط میان گروه‌های آنتی‌بیوتیکی تجویزشده با متغیرهای هویتی بیماران استفاده شد.
یافته‌ها: در این مطالعه  ۳۸۱۰۰۳ نسخه الکترونیکی مورد بررسی قرار گرفت که ۶۷۰۰۲ نسخه (۱۷/۶%) حاوی آنتی‌بیوتیک بود. همچنین ۵۰۵۶ نفر از بیماران (۹۸/۹%) نیز آنتی‌بیوتیک دریافت کرده بودند. بر اساس نسخ، بیشترین میزان آنتی‌بیوتیک تجویزشده برای مردان و همچنین گروه سنی کمتر از ۱۵ سال بود (۰/۰۵<P). بیماران بستری‌شده در فصل زمستان نیز بیشترین میزان تجویز آنتی‌بیوتیک را داشتند(۰/۰۵P<). در این مطالعه، پرتجویزترین گروه‌های آنتی‌بیوتیکی مربوط به بتالاکتام و کلرامفنیکل‌ها (۳۲/۸۹%)، سفالوسپورین‌ها (۱۹/۲۸%) و گلیکوپپتیدها (%۱۸) بود.
نتیجه‌گیری: نتایج این مطالعه نشان داد اگرچه کمتر از یک‌پنجم از نسخ دارویی حاوی آنتی‌بیوتیک بود اما تقریباً تمام بیماران بستری در بخش‌های مراقبت ویژه، آنتی‌بیوتیک دریافت کرده بودند. بااین‌وجود، پیشنهاد می‌شود در مطالعات آتی میزان تجویز آنتی‌بیوتیک بر اساس نسخ دارویی نیز ارزیابی‌شده تا مدیران بیمارستانی بتوانند ضمن کسب آمار دقیق‌تر نسبت به منابع دارویی بیمارستان، اقدامات مناسبی در راستای نظارت بر تجویز داروهای آنتی‌بیوتیکی انجام‌ دهند.


صفحه ۱ از ۱     

کلیه حقوق این وب سایت متعلق به مجله اپیدمیولوژی ایران می باشد.

طراحی و برنامه نویسی : یکتاوب افزار شرق

© 2025 , Tehran University of Medical Sciences, CC BY-NC 4.0

Designed & Developed by : Yektaweb