مقدمه و اهداف: آلودگی به سالمونلا در مزارع مرغ مادر گوشتی از نظر گسترش آلودگی در ادامه زنجیره تولید گوشت مرغ اهمیت زیادی دارد. هدف از این مطالعه تعیین شیوع آلودگی به سالمونلا در مزارع مرغ مادر گوشتی کشور و همچنین تعیین رابطه عوامل مدیریتی با آلودگی به سالمونلا در این مزارع بوده است.
روش کار: این مطالعه مقطعی در سال 1392 و در 23 استان کشور انجام شد. در این پژوهش از 139 مزرعه مرغ مادر گوشتی کشور نمونه مدفوع اخذ گردید و آزمونهای باکتریشناسی استاندارد برای جداسازی سالمونلا روی این نمونهها انجام گرفت. گروه سرمی نمونههایی که از نظر کشت مثبت بودند با استفاده از آزمونهای سرمی مشخص شدند. اطلاعات مرغداریهای نمونهبرداری شده از سیستم GIS استخراج شدند و از این اطلاعات بهمنظور تحلیل عوامل خطر استفاده گردید.
نتایج: از 139 مزرعه نمونهبرداری شده 11 مزرعه (9/7 درصد) به باکتری سالمونلا آلوده بودند و بیشترین تعداد موارد آلوده مربوط به استانهای تهران و فارس بود. نتایج تحلیل آماری نشان داد بالا رفتن سن گلّه (019/0= P) و بالا بودن تعداد سالنهای مرغداری (037/0= P) عوامل خطر مهمی برای آلودگی به سالمونلا در مزارع مرغ مادر گوشتی کشور هستند.
نتیجهگیری: شیوع آلودگی به سالمونلا در مزارع مرغ مادر کشور نسبتاً بالا است و لازم است برنامه مناسبی برای کنترل آلودگی به سالمونلا در مزارع مرغ مادر کشور تنظیم شود. نمونهگیریهای منظّم برای شناسایی زودهنگام گلّههای آلوده اهمیت زیادی در این رابطه دارد و توصیه میشود نمونهگیری در مزارع مرغ مادر با سنین بالاتر در اولویت قرار گیرد.