محمد حسین فلاح مهرآبادی، فرشاد تهرانی، علیرضا باهنر، عبدالحمید شوشتری، آرش قلیانچی لنگرودی،
دوره 14، شماره 4 - ( دوره 14، شماره 4، 1397 )
چکیده
مقدمه و اهداف: آنفلوانزای فوق حاد پرندگان از جنبههای اقتصادی و بهداشت عمومی دارای اهمیت است. پرندگان مهاجر آبزی و کنار آبزی مخزن اصلی و عامل جابجایی ویروسهای آنفلوانزا هستند. هدف از مطالعه ارزیابی خطر گسترش و انتقال ویروسهای آنفلوانزای فوق حاد (H5) در کشور است.
روش کار: در این مطالعه کیفی از روشهای مصاحبه ساختارمند (Structured Interview) و مباحثه گروهی (focus group discussion) برای ارزیابی خطر ورود و گسترش ویروسهای آنفلوانزای فوق حاد به کشور در طی سالهای 2015 تا 2018، استفادهشده است.
یافتهها: بیش از 300 تالابها، دریاچهها و آبگیر در کشور وجود دارد و ۵۱۷ گونه پرنده شناساییشده که قوها، غازها، اردکها و چنگر معمولی بیشترین تعداد پرندگان مهاجر ورودی هستند. ضعف در شناسایی پنجرههای ورود ویروس، ضعف در مراقبت غیرفعال در پرندگان مهاجر، نابسامانی و عدم نظارت مؤثر بر امر صید و شکار پرندگان مهاجر، انتقال بدون ضابطه پرندگان صیدشده به مراکز نگهداری، ناتوانی در نظارت بر عرضه پرندگان وحشی مهاجر در بازارهای محلی به دلایل فنی و غیرفنی، خلاءهای قانونی در برخورد با متخلفین، ضعف در آموزش در کلیه سطوح، وجود شرایط مناسب جهت تماس نزدیک پرندگان مهاجر با طیور روستایی و صنعتی و ضعف در تحقیقات آنفلوانزا در پرندگان مهاجر مهمترین عوامل مؤثر در گسترش ویروسها در کشور هستند.
نتیجهگیری: آنفلوانزای فوق حاد در سالهای آتی نیز یکی از مهمترین چالشهای صنعت طیور خواهد بود. حل معضل آنفلوانزا نیازمند عزم ملی، نگاه فرابخشی، همکاری و همیاری عملی دستگاههای مرتبط و برنامهریزی کوتاهمدت و بلندمدت بر اساس واقعیتهای موجود است.