زهرا برادران سید، لیلا پیشرفت ثابت، محمد حسین فلاح مهرآبادی،
دوره 15، شماره 1 - ( دوره 15، شماره 1 1398 )
چکیده
مقدمه و اهداف: ویروسهای آنفلوانزای فوقحاد پرندگان (HPAI) علاوه بر نگرانی بهداشت عمومی به سبب پیامدهای اقتصادی هنگفت از اهمیت ویژهای برخوردار هستند. در سالهای اخیر، به علت شدت اپیدمیها و عدم موفقیت در کنترل و ریشهکنی HPAI، واکسیناسیون در برنامه ملی پیشگیری و کنترل برخی از کشورها از جمله ایران وارد شده است. در این مقاله، نقش واکسیناسیون در کنترل HPAI، ویژگی و محدودیتهای مربوط به واکسن، انواع واکسنهای تجاری موجود و تجربههای پیشین بحث شده است.
روش کار: جستوجوی پایگاههای دادههای علمی برای جمعآوری شواهد ضروری درباره نقش واکسیناسیون در کنترل HPAI در انواع طیور و پرندگان، بدون محدودیت زمان انتشار یا زبان انجام شد. مقالههای مرتبط با کارآیی و اثربخشی واکسنهای تجاری در سطح کشورها یا مطالعههای جمعیتی در تعدادی از مزرعههای پرورشی وارد این مطالعه شدند.
یافتهها: به علت ماهیت تغییرپذیر و بیماریزایی بالای ویروس آنفلوانزا، و همچنین نقص برخی از واکسنهای تجاری در ممانعت از انتقال ویروس، نیاز واقعی برای واکسیناسیون تنها در صورتی که تمام روشهای دیگر بینتیجه باشند، باید مورد توجه قرار گیرد. پیامد استفاده از بذر واکسن غیر همخوان با سویههای در گردش مکرر گزارش شده است.
نتیجهگیری: سیاستگذاری مطلع از شواهد در برنامه کشوری واکسیناسیون، نیازمند واکسنشناسی مبتنی بر شواهد است تا با آگاهی از محدودیتهای واکسنهای تجاری و انتظار واقعبینانه از امکانات لجستیک، منابع مالی و نیروی انسانی، ارتقای زیرساخت ملی را تسهیل کند.