42 نتیجه برای کرمی
منوچهر کرمی، کورش هلاکویی نائینی، عباس رحیمی، اکبر فتوحی، حسن افتخار اردبیلی،
دوره 1، شماره 3 - ( 12-1384 )
چکیده
مقدمه و اهداف: از آنجا که درحال حاضر واکسن مصرفی در کشورمان، ساخت داخل(انستیتو رازی) است و تاکنون فقط چند پژوهش معدود دال بر تعیین میزان یا نسبت بروز عوارض واکسن ساخت کشور در خارج از محیط پژوهش بررسی حاضر انجام شده است؛ لذا این بررسی با هدف تعیین میزان بروز تجمعی عوارض واکسن سهگانه و عوامل مؤثر بر آن انجام شدهاست.
روش کار: روش مطالعه در تحقیق مورد نظر مطالعهی همگروهی است. با توجه به اهداف اصلی مطالعه، 1910 کودک زیر 7 سال به همگروههای مختلفی تقسیم و به مدت 48 ساعت پیگیری شدند. در بررسی اخیر اطلاعات از طریق پرسشنامه و به صورت تلفنی یا مراجعه به درب منازل جمع آوری شدهاست. روش نمونهگیری در این مطالعه «نمونهگیری طبقهای و یا تخصیص متناسب» است. واکسن مورد استفاده، واکسن سهگانه ساخت کشور ایران ـ انستیتو رازی ـ است. ابزار جمعآوری اطلاعات پرسشنامهای دو قسمتی است که قسمت اول آن حاوی سؤالاتی در زمینهی مشخصات دموگرافیک فرد واکسینه شده و قسمت دوم پرسشنامه نیز شامل 15 سؤال دو بخشی (بلی - خیر) در مورد عوارض واکسن در فاصلهی دو روز پس از دریافت واکسن است. پس ازتکمیل پرسشنامهها با استفاده از نرمافزار SPSS، نگارش 5/11 نتایج پژوهش را استخراج کردیم.
نتایج: میزان بروز تجمعی پیآمدهای نامطلوب متعاقب ایمنسازی در فاصلهی 48 ساعت پس از دریافت واکسن سهگانه، برای عارضهی تورم 66/40% (43/38 و 89/42)، عارضهی قرمزی 08/43% (84/40 و 32/45)، عارضهی درد 32/67% (20/65 و 4/69)، عارضهی تب مساوی یا بیشتر از 38 درجهی سانتیگراد 14/54% (89/51 و 40/56)، عارضهی تب مساوی یا بیشتر از 5/40 درجهی سانتیگراد 11/1% (64/0 و 59/1)، عارضهی خوابآلودگی 35/33% (21/31 و 48/35) و برای عارضهی گریهی طولانی مدت 35/13% (81/11 و 88/14) است. متعاقب واکسیناسیون با واکسن سهگانه، فقط یک مورد از افراد مورد پژوهش عارضهی تشنج را از خود نشان داد.
نتیجهگیری: با توجه به بالا بودن میزان بروز تجمعی عارضهی درد و گریهی طولانی مدت در این مطالعه نسبت به سایر مطالعات میتوان چنین قضاوت کرد که تفاوت مذکور به دلیل ساختار متفاوت واکسنها یا ابزار اندازهگیری عوارض واکسن باشد. همچنین نظر به اهمیت عوارض عمومی نسبت به عوارض موضعی پیشنهاد میشود واکسن سهگانه در عضلهی ران تزریق شود.
اشرف خرمی راد، محرم کرمی، زهرا عابدینی،
دوره 7، شماره 4 - ( 12-1390 )
چکیده
مقدمه و اهداف : مراقبت اپیدمیولوژیک بر مبنای گزارش دهی بیماریها جزء ضروری برنامههای مراقبت بهداشتی هر کشور بوده و موفقیت در آن وابسته به مشارکت پزشکان در سیستم گزارش دهی است. در این مطالعه وضعیت سیستم گزارش دهی در میان پزشکان عمومی شاغل در بخش خصوصی شهرقم بررسی گردیده است.
روش کار: در یک مطالعه مقطعی آگاهی، نگرش، عملکرد، موانع و پیشنهادات در زمینه گزارش دهی از دیدگاه140پزشک عمومی شهر قم تعیین گردید. ابزار پژوهش پرسشنامهای در 5 بخش بود. تجزیه و تحلیل دادهها با استفاده از نرم افزار spss و بصورت توزیع مرکزی دادهها، انجام آزمونهای تی و کای اسکوار و رگرسیون لجستیک انجام گرفت.
نتایج : 3/14 % و 6/13 % پزشکان به ترتیب آگاهی و نگرش در حد خوب داشتند و 47% گزارش گر و 53% غیر گزارش گر شناخته شدند. بین نمره آگاهی و شرکت در برنامههای بازآموزی و عملکرد پزشکان رابطه معنیداری دیده شد. مهمترین مانع عدم آشنایی از ملزومات و لیست بیماریهای مشمول گزارش و بهترین راهکار نیز اطلاع رسانی پزشکان در مورد لیست بیماریهای مشمول گزارش و ساده کردن فرایند گزارش دهی تعیین شد.
نتیجهگیری : آگاهی، نگرش و عملکرد پزشکان در مورد سیستم گزارش دهی بیماریها مطلوب نیست و بازآموزی در کنارکاهش موانع و تقویت تسهیل کنندهها در جریان فرایند گزارش دهی میتواند به بهبود سیستم وکاهش موارد گزارش نشده کمک کند.
ناهید خداکرمی، سید جلیل حسینی، پروین یاوری، فرح فرزانه، کورش اعتماد، ساغر صالح پور، مریم سوهانکی، ناتالی بروت، پیتر ج ف اشنایدر، گری کلیفورد، سیلویا فرانچسکی،
دوره 7، شماره 4 - ( 12-1390 )
چکیده
مقدمه و اهداف: شیوع ابتلا به انواع عفونت پاپیلومای ویروس انسانی (HPV) و نقش آنها در بروز سرطان سرویکس در مقالات متعدد به خوبی بیان شده است ولی بنظر میرسد در کشورهای در حال توسعه و خاورمیانه از جمله ایران مطالعهای در این زمینه انجام نشده است. بهمین دلیل مطالعه حاضر با هدف تعیین شیوع ابتلا به انواع پاپیلومای ویروسی انسانی دستگاه تناسلی در ایران طراحی و به اجرا درآمد.
روش کار: این مطالعه پژوهشی مبتنی بر جمعیت بود که شیوعHPV و عوامل مرتبط بر آن بر روی 825 خانم ساکن در محدوده چیذر تهران بر اساس پروتکل استاندارد IARC که در 18 کشور دیگر به اجرا در آمده بود طراحی و به اجرا درآمد. جهت تشخیصHPV و تعیین گونههای آن از آزمون GP5+/6+ PCR-based assay استفاده شد.
نتایج: شیوعTPV در نمونههای بدست آمده8/7 درصد بود که 1/ 5 درصد آنها از نوع پرخطر بود. شیوع پاپ اسمیر غیرطبیعی (نئوپلازی سرویکس)1/4 درصد بود که3/35 درصد آنها از نظر ابتلا بهHPV هم مثبت بودند. شایعترین نوعHPV از نمونههای به دست آمده تیپ 16 بود که در زنان با پاپ اسمیر غیر طبیعی و طبیعی به ترتیب8/ 8 درصدو 8/1درصد بود.
نتیجهگیری: گرچه میزان شیوعHPV در جمعیت مورد مطالعه این پژوهش کمتر از بسیاری از کشورهای جهان است ولی پیشنهاد میشود تا با اجرای مطالعات اپیدمیولوژیک در سطح کشور شیوع واقعی آن استخراج و برنامهریزی جهت پیشگیری و کنترل این بیماری خطرناک صورت پذیرد.
بهروز یزدان پناه، میترا صفری، پروین عنقا، محمد کرمی، معصومه السادات عمادی، سیروس یزدانپناه، علی بینا پوربهشت،
دوره 7، شماره 4 - ( 12-1390 )
چکیده
Normal
0
false
false
false
EN-US
X-NONE
AR-SA
مقدمه و اهــداف: پژوهش حاضر با هدف تعیین اثر مراقبتهای جامعه محور بر
کنترل دیابت و عوامل خطر آن اجرا گردید.
روش کار
: جهت هدایت این پروژه مشارکتی مبتنی بر جامعه گروه همیار
سلامت منطقه با شرکت نمایندگان مردم، سازمانهای متولی سلامت و پژوهشگران تشکیل
شد. با انجام نیاز سنجی وتعیین اولویت مشکلات سلامت، دیابت مشکل اولویت دار منطقه
شناخته شد. افراد 30 تا 65 ساله منطقه غرب یاسوج (2569 نفر) مورد پرسشگری و معاینات
لازم قرار گرفتند و از افراد در معرض خطر دیابت آزمایشات قند خون ناشتا و چربیهای
خون، ازبیماران دیابتی هموگلوبین گلیکوزیله به عمل آمد. کلاسهای آموزش تغذیه و برنامه
ورزشی به مدت 3 ماه برای مبتلایان به دیابت اجرا و بعد از آن مجددا آزمایشات انجام
و پرسشنامه تکمیل گردید. داده ها بوسیله نرم افزار آماری SPSS و آزمونهای آماری مجذور کای، تی و ناپارامتری تجزیه و تحلیل شد.
نتایج: 52 درصد افراد در معرض خطر دیابت و 17درصد آنان، مبتلا
به آن بودند. میانگین قند خون ناشتا، چربیهای خون و هموگلوبین گلیکوزیله افراد،
بعد از مداخله با اختلاف معنیدار کاهش یافت. مصرف مواد غذایی مانند غذاهای سرخ
کردنی ، چربی ها و نمک نیز کاهش داشت درحالیکه میزان ورزش، پیاده روی و فعالیت بدنی
افراد با اختلاف آماری معنیداری بعد از مداخله افزایش یافت (05/0P<).
نتیجهگیری:
برنامههای مشارکتی و مراقبتهای جامعه محور میتواند به عنوان الگویی عملی در
کنترل و پیشگیری از دیابت مورد استفاده قرار گیرد.
محرم کرمی جوشن، حسین معصومی اصل، مجید محمدیان، هدایت اله رئوفی راد، عابدین ثقفی پور، اسماعیل خدمتی،
دوره 8، شماره 3 - ( 9-1391 )
چکیده
مقدمه
و اهداف: وبا یک مشکل جهانی سلامت است و سلامت عموم مردم
را تهدید میکند. تحقیق حاضر با هدف شناسایی راههای انتشار بیماری و عوامل تأثیرگذار
بر گسترش طغیان انجام شد.
روش
کار: در یک مطالعۀ
مورد- شاهدی طغیان وبا در قم در سال 1390، بررسی شد. بر اساس معیار اقامت در استان در 5 روز پیش از بروز علایم بالینی، 100 بیمار
واجد شرایط از کل 136 مورد به همراه دو شاهد
برای هرمورد، که با بیماران همسانسازی جفتی شده بودهاند، وارد مطالعه گردیدند. از
جدول فراوانی و رگرسیون لجستیک چند متغیره برای انجام تحلیلها استفاده شد.
نتایج: 80% بیماران بین 21 تا 60 سال سن داشتند و 76% آنها خانهدار و کارگر بودند.
زنان، افراد، روستاییان، ایرانیان و بیماران سرپایی، به ترتیب 51، 13، 91 و 90
درصد بیماران را تشکیل میدادند. 43% نمونههای گرفتهشده از سبزیجات درطول فصل
شیوع آلودگی به ناگ داشتند و تنها یک مورد مثبت اوگاوا جداسازی شد. مصرف سبزیجات ضدعفونی
نشده، سالاد و مسافرت، به ترتیب
نسبت شانس (فاصلۀ اطمینان 95%) (7/9-6/2) 04/5، (31/0-07/0) 15/0 و (9/0-01/0)1/0
را داشتهاند. برخلاف تصور، نوع سالاد مصرفی میتواند اثر متفاوتی بر بیماری داشته
باشد. بر اساس یافتهها مصرف سالاد آبلیمو
(شیرازی) اثر محافظتی در برابر وبا داشت
(نسبت شانس (13-6/3) 9/6).
نتیجهگیری: مصرف سبزیجات ضدعفونینشده سبب خطر بالای طغیان وبا میشود. ازاینرو به تلاش بیشتری
برای حل این مسئله نیاز است. مصرف سالاد آبلیمو اثر حفاظتی در برابر وبا دارد و میتواند
به عنوان یک راهکار مطرح باشد.
Normal
0
false
false
false
EN-US
X-NONE
AR-SA
نادر مهدوی، محمد موحدی، اردشیر خسروی، یداله محرابی، منوچهر کرمی،
دوره 8، شماره 3 - ( 9-1391 )
چکیده
مقدمه و اهداف: با توجه به اهمیت دادههای مرگ برنامهریزیها و ارائه عادلانه خدمات سلامت، بررسی کیفیت دادههای مرگ یک ضرورت است. این مطالعه با هدف مقایسه میزان کامل بودن و صحت گزارش مرگ کودکان زیر پنج سال و مادران زیج حیاتی با دیگر منابع انجام شد.
روش کار: گزارشهای مرگ کودکان زیر پنج سال و مادران زیج حیاتی 30 شهرستان با گزارشهای مرگ منابع اطلاعاتی دیگر، شامل بازبینی زیج حیاتی، نظام ثبت مرگ و نظام مراقبت مرگ مادر، مقایسه شد. میزان کامل بودن، با استفاده از روش صید و بازصید و صحت گزارش، از طریق محاسبه اعتبار گزارش علل مرگ بررسی گردید.
نتایج: میزان کامل بودن گزارش مرگ کودکان زیر پنج سال 1/68 درصد محاسبه شد. حساسیت این منبع برای مرگ کودکان با علت عفونتهای تنفسی (1/72 - 9/22CI: 95%)06/47%، اسهال و استفراغ (6/95 - 2/22CI: 95%) 6/66%، حوادث، مسمومیت و سوختگیها (2/89 - 3/64CI: 95%) 7/78%، تخمین زده شد. نسبت طبقهبندی نادرست منبع بازبینی زیج حیاتی برای علل مرگ مادران 5/12درصد محاسبه گردید.
نتیجهگیری: نتایج این تحقیق نشان داد که اطلاعات زیج حیاتی برای محاسبه میزانها به تصحیح برای کمشماری نیاز دارد. مقایسه علل مرگ کودکان گزارششده در زیج حیاتی با نظام ثبت مرگ نشان داد که علتهای مرگ گزارش شده در زیج حیاتی ممکن است اعتبار کافی نداشته باشد.
منوچهر کرمی، حمید سوری، یداله محرابی، علی اکبر حقدوست، محمد مهدی گویا،
دوره 8، شماره 3 - ( 9-1391 )
چکیده
مقدمه و هدف: شناسایی و حذف الگوهای قابل توجیه، شامل روندهای ماهانه، فصلی و سالانه، آثار روزهای هفته، روزهای تعطیل و پایان هفته به دلیل اختلال در اعلام هشدارهای واقعی مبنی بر وجود تغییرات در روند بیماریها و نیز ایجاد هشدارهای کاذب بسیار اهمیت دارد. مطالعه حاضر با هدف شناسایی و حذف الگوهای قابل توجیه دادههای کشوری نظام مراقبت بیماری سرخک در ایران انجام گردید.
روش کار: برای شناسایی الگوهای قابل توجیه از دادههای کشوری، موارد مشکوک به سرخک طی سالهای 1387 تا1389، از نمودارهای خطی و میانگین متحرک، توابع خودهمبستگی و خودهمبستگی جزئی و شاخص متوسط پایان هفته استفاده شد. برای حذف الگوهای قابل توجیه نیز از روشهای هموارسازی میانگینهای متحرک و هموارسازی نمایی هولت- وینترز استفاده شد.
نتایج: نتایج استفاده از روشهای مختلف برای شناسایی الگوهای قابل توجیه بیانگر وجود الگوهای سالانه، ماهانه و به ویژه آثار روزهای هفته و تعطیل در دادههای بیماری سرخک است. همچنین، یافتهها نشانگر کارایی روش هموارسازی میانگینهای متحرک در کاهش انحراف از پیش فرض نرمالبودن و عملکرد مناسب روش هموارسازی نمایی هولت- وینترز در حذف الگوهای فصلی، شامل آثار روزهای هفته، ماه و سال است.
نتیجهگیری: یافتههای مطالعه حاضر بر اهمیت بررسی دادههای خام نظام مراقبت بیماری سرخک، پیش از به کارگیری روشهای کشف طغیان تأکید میکند و استفاده از روش هموارسازی هولت وینترز برای حذف الگوهای فصلی را، با وجود سادگی و کارایی مناسب روش میانگینهای متحرک در کاهش انحراف از پیشفرض نرمالبودن از دادههای خام نظام مراقبت سرخک توصیه میکند.
منوچهر کرمی، حمید سوری، یداله محرابی، علی اکبر حقدوست، محمد مهدی گویا،
دوره 8، شماره 3 - ( 9-1391 )
چکیده
مقدمه و اهداف: بهکارگیری رویکرد ارزشیابی روشهای کشف طغیان بر مبنای دادههای واقعی، در مقایسه با رویکردهای دیگر، از بالاترین میزان روایی برخوردار است. مطالعه حاضر با هدف ارزشیابی عملکرد الگوریتم میانگین متحرک وزن داده شده نمایی (EWMA)، با استفاده از روششناسی ارزشیابی بر مبنای دادههای واقعی در کشف به هنگام دو مورد طغیان محلی انجام شده است.
روش کار: برای کشف به هنگام دو مورد طغیان سرخک در شهرهای مشهد و بندرعباس از الگوریتم کشف طغیان EWMA 1 و EWMA 2،به ترتیب با پارامترهای هموارسازی 3/0 و 6/0 استفاده شد. این الگوریتمها بر دادههای موارد گزارش شده روزانه مشکوک به سرخک، طی یک هفته پیش و بعد از طغیان یاد شده، اعمال شد. سپس، عملکرد آنها با رویکرد ارزشیابی بر مبنای دادههای واقعی بررسی شد و چگونگی عملکرد آن در کشف به هنگام طغیانها با روششناسی تجزیه و تحلیل همبستگی گزارش میشود.
نتایج: یافتههای حاصل از بکارگیری الگوریتمهایEWMA ، در کشف به هنگام طغیان شهر مشهد بیانگر عملکرد نامطلوب آنها با تأخیر دو تا هفت روز بود. عملکرد این الگوریتمها در کشف به هنگام طغیان شهر بندرعباس مناسب بود. بالاترین مقدار همبستگی برای الگوریتم EWMA 2 در کشف طغیان شهر مشهد در تأخیر روز دوم و برابر با 60/0 مشاهده گردید.
نتیجهگیری: استفاده از الگوریتمEWMA در سطوح محیطی نظام مراقبت و برای کشف به هنگام طغیانهای کوچک و محلی توصیه نمیشود. با این حال، ویژگیهای مربوط به دادهها تعیین کننده عملکرد روشهای کشف طغیان هستند.
منوچهر کرمی، فاطمه خسروی شادمانی، فرید نجفی،
دوره 8، شماره 3 - ( 9-1391 )
چکیده
مقدمه و اهداف: باتوجه به تمایل سیاستگذاران نظام سلامت به آگاهی از تأثیر کاهش شیوع یک عامل خطر بر تغییر بار بیماری، مطالعۀ حاضر با هدف تعیین آثارکاهش شیوع دیابت بر بار قابل انتساب به بیماریهای قلبی و عروقی در استان کرمانشاه انجام شد.
روش کار: به منظور محاسبۀ سهم تأثیر بالقوه و درصد بار قابل انتساب بیماریهای قلبی و عروقی از روش ارزیابی خطر مقایسهای سازمان جهانی بهداشت استفاده شد. دادههای شیوع دیابت برای استان کرمانشاه از سومین دورۀبررسی کشوری نظام مراقبت عوامل خطر بیماریهای غیرواگیر در سال 1386 استخراج گردید. شاخص اندازۀ اثر دیابت بر ابتلا به بیماریهای قلبی و عروقی، یعنی نسبت مخاطرۀ تطبیق یافته برای متغیرهای مخدوشگر نیز، برگرفته از یک مطالعۀکشوری است.
نتایج: سهم بیماری دیابت در کاهش بار قابل انتساب به بیماریهای قلبی و عروقی در زنان، در صورتی که شیوع را به صفر برسانیم، برابر با 2/11درصد، و در حالتی که شیوع را به 4 درصد برسانیم، برابر با 7/5 درصد است. همچنین، بار قابل اجتناب در مردان، در صورتی که شیوع را به صفر برسانیم، برابر با 6/5 درصد و در حالتی که شیوع را به 3 درصد برسانیم، برابر با 9/2 درصد است.
نتیجهگیری: برای تصمیمگیری بهتر سیاستگذاران نظام سلامت پیشنهاد میشود که گزارش بار قابل اجتناب بر اساس مطالعههای به روز شده محاسبۀ بار بیماری و به صورت تعداد سالهای از دست رفتۀ تعدیل شده با ناتوانی انجام گیرد.
فاطمه خسروی شادمانی، حمید سوری، منوچهر کرمی، فرید زایری، محمد رضا مهماندار،
دوره 8، شماره 4 - ( 12-1391 )
چکیده
مقدمه و اهداف:در زنجیرۀ عوامل حادثهساز وسیلۀ نقلیه، محیط و انسان، عامل انسانی پیچیدهترین عنصر در علل سوانح ترافیکی بهشمار میرود. سرعت و سبقت غیرمجاز از مهمترین عوامل انسانی ایجاد کنندۀ سوانح ترافیکی محسوب میشوند. هدف این مطالعه برآورد سهم منتسب جمعیتی مرگ و مصدومیت این دو عاملِ خطر شایع سوانح ترافیکی، در محورهای برونشهری است.
روش کار: بهمنظور محاسبۀ خطر منتسب جمعیتی، شیوع عوامل خطر سرعت و سبقت غیر مجاز از اطلاعات ثبت شده در سیستم مکانیزۀ اداره فناوری اطلاعات و ارتباطات راهنمایی و رانندگی کشور (فاوا)، بر اساس فرمهای کام 114، استفاده شد. اندازۀ اثر مربوط، یعنی نسبت شانس نیز، با استفاده از رگرسیون لجستیک استخراج گردید. اثر مشترک عوامل خطر یادشده نیز محاسبه و گزارش شد.
نتایج: درصد سهم منتسب جمعیتی سرعت غیرمجاز برای مرگهای رخ داده در صحنۀ تصادف 9/20 و برای مصدومیت 6/16 است. مقادیر متناظر برای سبقت غیرمجاز، بهترتیب 5/13 و 4/13 برآوردشد. در صورتیکه اثر مشترک هر دو عامل خطر را در نظر بگیریم، درصد سهم منتسب جمعیتی برای مرگ 6/31 و برای مصدومیت 8/27 خواهد بود.
نتیجهگیری: نتایج مطالعه بیانگر اهمیت کنترل سرعت غیر مجاز و سبقت غیر مجاز است، از اینرو، پیشنهاد میشود که قوانین مربوط به کنترل و مدیریت سرعت، تشدید و با جدیت بیشتر، پیگیری گردد.
سلمان خزایی، زهرا کوسهلو، منوچهر کرمی، علی ظهیری، جلال بطحایی،
دوره 9، شماره 1 - ( 2-1392 )
چکیده
مقدمه و اهداف:بیماری سل یکی از مهمترین علتهای مرگ ناشی از بیماریهای عفونی تکعاملی است که دارای رتبه دهم در بار جهانی بیماریها است. با وجود دسترسی به درمان مؤثر برای بیماری سل ریوی، زمان منفیشدن اسمیر خلط بیماران مبتلا تحت تأثیر عوامل مختلف، مطابق انتظار نیست. این مطالعه با هدف تعیین دوره زمانی منفیشدن اسمیر خلط بیماران و عوامل مؤثر بر آن انجام شدهاست.
روشکار: در این مطالعه همگروهی تاریخی، تمامی بیماران مبتلا به سل ریوی اسمیر مثبت در استان همدان طی سالهای 1385 تا 1390، وارد مطالعه شدند. دادههای مربوط به مشخصات جمعیتشناختی، بالینی و درمانی بیماران، از جمله زمان منفیشدن اسمیر خلط بیماران، از نرمافزار مخصوص ثبت بیماران مسلول استخراج شد. دوره زمانی منفیشدن اسمیر خلط بیماران با استفاده از منحنی بقای کاپلانمایر، ترسیم و عوامل مؤثر بر آن با استفاده از مدل مخاطره متناسب کاکس، تعیین گردید.
نتایج: از مجموع 440 بیمار مبتلا به سل ریوی اسمیر مثبت، 51% (221 بیمار) مرد و 49% (219 بیمار) زن بودند. محل سکونت 57 % (251 بیمار) شهر و بقیه روستا بود. میانه مدت زمان منفیشدن اسمیر خلط در بیماران، 3 ماه بود. در پایان ماه دوم درمان، اسمیر خلط69% بیماران منفی شد و این میزان در پایان ماه سوم درمان، به 88% رسید.
نتیجهگیری: یافتههای این مطالعه درباره زمان منفیشدن اسمیر خلط بیماران در پایان ماه دوم درمان، بیانگر دست نیافتن به میزان مورد انتظار درمان بیماران مسلول در جامعه مورد مطالعه است.
حمید رضا صفابخش، فرحناز طهرانیان، بهناز طهرانیان، حسین حاتمی، غریب کرمی، مجید شهابی،
دوره 9، شماره 1 - ( 2-1392 )
چکیده
مقدمه و اهداف : عفونت با ویروس سایتومگال در جوامع مختلف شیوعی بالا دارد و اگرچه در افراد دارای ایمنی طبیعی، معمولاً بدون علامت است، میتواند در بیماران با نقص ایمنی به عوارض خطیر و جدی منجر شود. یکی از راههای انتقال این ویروس ازطریق ترانسفوزیون خون و فراوردههای خونی است. از اینرو در این مطالعه، شیوع آلودگی با ویروس سایتومگال در اهداکنندگان خون مشهد بررسی شد.
روش کار: در این مطالعه توصیفی- مقطعی، تعداد 1008 نمونه از خون اهداکنندگان مرکز انتقال خون مشهد جمعآوری گردید و شیوع آنتیبادیهای اختصاصی IgG و IgM ضد این ویروس در نمونههای گرفتهشده به روش الیزا بررسی شد. نتایج با استفاده از نرمافزار SPSS تجزیه و تحلیل شد.
نتایج: از 1008 نمونه سرم اهداکنندگان مورد مطالعه، 1000نمونه (2/99%) برای IgG مثبت بود. در 16 نمونه (6/1%)IgM سروپوزیتیوگزارش شد. تعداد 8 نمونه (8/0 درصد) از سرم اهداکنندگان مورد مطالعه، بدون هرگونه آنتیبادی اختصاصی IgM یا IgG علیه ویروس سیتومگال گزارش گردید.
نتیجهگیری: با توجه به شیوع بالای آلودگی به CMV، غربالگری این ویروس در خونهای اهدایی، برای شناسایی اهداکنندگان سرونگاتیو و استفاده از فراوردههای خونی تهیه شده ازخون این افراد، برای بیماران در معرض خطر و یا استفاده از فیلترهای لکوسیتی، بهمنظورکاهش احتمال انتقال آلودگی به بیماران در معرض خطر توصیه میشود.
منوچهر کرمی، حمید سوری، یداله محرابی، علی اکبر حقدوست، محمد مهدی گویا، نادر اسماعیل نسب،
دوره 9، شماره 2 - ( دوره 9، شماره 2، تابستان 1392 1392 )
چکیده
مقدمه و اهداف: آمادگی، کشف زودرس و پاسخ بههنگام به بیماریهای نوپدید و طغیانها یکی از مهمترین اولویتهای بهداشت عمومی و نظامهای سلامت است. مطالعههایی بسیار محدود در دنیا بهطور همزمان برای ارزشیابی روشهای کشف طغیان، روی دادههای یکسان و با استفاده از رویکرد ارزشیابی عملکرد بر مبنای دادههای نیمهشبیهسازی شده، اقدام کردهاند. رسالۀ حاضر نیز با هدف ارزشیابی عملکرد الگوریتم مجموع تراکمی در شناسایی بههنگام 831 روز طغیان نیمهشبیهسازی شده، انجام شده است.
روش کار: در این مطالعه، عملکرد الگوریتم مجموع تراکمی در کشف طغیانهای نیمهشبیهسازی شده با استفاده از دادههای موارد گزارش شدۀ روزانۀ مشکوک به سرخک، طی سالهای 1387 تا 1389، ارزشیابی گردید. عملکرد این الگوریتم با استفاده از شاخصهای حساسیت، درصد هشدار کاذب، نسبتهای درستنمایی و سطح زیر منحنی راک ارزیابی شد.
نتایج: حساسیت الگوریتم مجموع تراکمی در شناسایی طغیانهای شبیهسازی شده 50 درصد، با فاصلۀ اطمینان 95 درصد (54- 47) بود. عملکرد این الگوریتم بسته به اندازه، شکل و دورۀ طغیان شبیهسازی شده متفاوت است. از نظر شاخص بههنگامبودن نیز، بهطور متوسط، کمترین فاصلۀزمانی بین روز واقعی شروع طغیان بر مبنای دادههای نیمهشبیهسازی شده تا زمان کشف طغیان، بااین الگوریتم، 84/13روز بود.
نتیجهگیری: اگرچه نتایج مطالعه بیانگر عملکرد خوب الگوریتم مجموع تراکمی در شناسایی طغیانهای با اندازۀ بزرگ و دورۀ کوتاه بود، اما عملکرد این الگوریتم، بهویژه در شناسایی طغیانهای با دورۀ طولانی و اندازۀ کوچک، ضعیف بود.
فاطمه خسروی شادمانی، حمید سوری، منوچهر کرمی، فرید زایری،
دوره 10، شماره 1 - ( دوره 10، شماره 1، بهار 93 1393 )
چکیده
مقدمه و اهداف: سازمان جهانی بهداشت، راهکارهای اصلی پیشگیری از سوانح ترافیکی را برای تعدادی از عوامل خطر توصیه کرده است. هدف این مطالعه اولویتبندی این مداخلههای پیشگیرانه با توجه به ویژگیهای سوانح ترافیکی در ایران میباشد.
روش کار: دادههای ثبت شده توسط پلیس راهور ناجا در محورهای درون و برونشهری در سال 1390 برای تعیین سهم تأثیر بالقوه فعالیتهای اصلی برای پیشگیری از سوانح ترافیکی تحلیل گردید. سهم تأثیر بالقوه برای عوامل خطرساز سوانح ترافیکی و اثرات مشترک آنها در وضعیتهای سطح حداقل خطر تئوریک، سطح حداقل خطر منطقی و سطح حداقل خطر امکانپذیر محاسبه شد. اولویتبندی راهکارهای پیشگیرانه براساس سهم هر عامل خطرساز در سوانح ترافیکی انجام گردید.
نتایج: بر اساس سهم تأثیر بالقوه مرگ (PIF محاسبه شده با استفاده از نسبت شانس مرگ) اولویتها به ترتیب استفاده از کلاه ایمنی در سرنشینان موتور سیکلت، استفاده از کلاه ایمنی در موتورسیکلتران ومدیریت سرعت غیر مجاز بودند. عوامل خطر مورد بررسی در این مطالعه، عوامل خطری میباشند که اهمیت بیشتری در محورهای برونشهری دارند و اثر مشترک عوامل خطر یادشده در این محورها نزدیک به 100 درصد میباشد.
نتیجهگیری: پیشنهاد میگردد مداخلههای آتی با تمرکز بر استفاده از کلاه ایمنی در سرنشینان، کلاه ایمنی در موتورسیکلترانان، استفاده از کمربند ایمنی در سرنشینان و مدیریت سرعت صورت گیرد و قوانین مربوط به آنها با جدیت پیگیری گردند. محاسبه سهم تأثیر بالقوه برتر از سهم منتسب جمعیتی است و امکان پیشبینی صحیحتری از آینده را فراهم میکند.
اعظم بی درفش، منوچهر کرمی، جواد فردمال، جلال پورالعجل، نادر اسماعیل نسب،
دوره 10، شماره 3 - ( دور10، شماره 3 1393 )
چکیده
مقدمه و اهداف: با توجه به شیوع قابل توجه فشار خون بالا در ایران و قابل تعدیل بودن آن به عنوان مهمترین عامل خطرساز سکتهمغزی، این مطالعه با هدف تعیین الگوی پرفشاری خون و تعیین درصد خطر قابل انتساب جمعیتی ((PAF سکتهمغزی مرتبط با فشار خون بالا در استان همدان انجام گردید.
روش کار: دادههای فشار خون جمعیت بالای 19 سال استان همدان طی سالهای 88-1384 از نظام مراقبت عواملخطر بیماریهای غیرواگیر استخراج گردید. شیوع فشار خون بالا در زیرگروههای جنسی و سنی مختلف به صورت درصد با فاصله اطمینان 95 درصد گزارش گردید. روند فشار خون بالا طی سالهای دوره مطالعه با استفاده از نمودار ترسیم شده است. به منظور محاسبهPAF ، شیوع فشار خون بالا از دادههای نظام مراقبت عواملخطر بیماریهای غیر واگیر سال 1388 استخراج گردید و شاخص اندازه اثر بین فشار خون بالا و سکته مغزی از مطالعههای موجود استخراج گردید.
نتایج: درصد شیوع فشار خون از سال 88-1384 بهترتیب برابر 4/9 درصد (فاصله اطمینان 95 درصد: 6/10-2/8)، 5/7 درصد (فاصله اطمینان 95 درصد: 3/9-9/5)، 2/14درصد (فاصله اطمینان 95 درصد: 5/16-1/12)، 8/13 درصد (فاصله اطمینان 95 درصد: 1/16-7/11) و 2/12 درصد (فاصله اطمینان 95 درصد: 5/14-3/10) گزارش گردید. نتایج مطالعه بیانگر آن است که 17/8 درصد از کل سکته مغزی در استان همدان بهدلیل فشار خون بالا رخ داده است.
نتیجهگیری: نتایج مطالعه تأییدکننده سهم قابل انتساب سکته مغزی مرتبط با فشار خون بالا در استان همدان است. پیشنهاد میگردد سیاستگذاران نظام سلامت راهکارهای کنترلی و پیشگیرانه این عامل خطرساز قابل تعدیل را در اولویت قرار دهند.
بهاره لطفی بیردائی، منوچهر کرمی، علیرضا سلطانیان، جلال پورالعجل، محمد میرزایی،
دوره 11، شماره 2 - ( دوره 11، شماره 2 1394 )
چکیده
مقدمه و اهداف: این مطالعه با هدف ارزشیابی کامل بودن و گویایی جغرافیایی نظام مراقبت هپاتیت B استان همدان طی سالهای 92-1385 با کمک روش مرور تحلیلی مطالعات موجود برای نخستین بار در کشور انجام گرفت.
روش کار: در این مطالعه توصیفی، تمامی موارد گزارش شده به نظام مراقبت هپاتیت B استان همدان استخراج گردید. به منظور بررسی شاخصهای مورد هدف مطالعه از روش مرور تحلیلی مطالعات موجود استفاده گردید. به این ترتیب که تمامی مطالعات شیوع و بروز هپاتیت B انجام شده در شهرهای ایران که طی سالهای 92-1381 منتشر شده بودند؛ استفاده گردید، و با استفاده از برنامهی شبیهسازی و برآورد جکنایف به کمک نرمافزارR به تحلیل حساسیت و برآورد موارد پرداخته شد. همچنین گویایی جغرافیایی موارد هپاتیت با استفاده از نرمافزار ArcGIS نسخهی 3/9به کمک نقشههای پهنهبندیشده مورد ارزیابی قرار گرفت.
نتایج: طی دورهی مطالعه، 1378 مورد هپاتیتB به نظام مراقبت استان همدان گزارش شد. بیشتر موارد از مناطق شهری و در میان مردان، افراد متأهل، خانهدار و اکثراً در گروه سنی 29-20 و 39-30 سال بودهاند. در این بررسی، پس از پذیرفته شدن 91 مطالعه، کامل بودن گزارشدهی 77درصد برآورد گردید. همچنین نظام مراقبت هپاتیت Bاین استان از نظر شغلی گویای موارد کشور نبوده است، اما از نظر سنی، جنسی، وضع تأهل و محل سکونت گویایی داشته است.
نتیجهگیری: نتایج مطالعه بیانگر عملکرد نسبتاً قابل قبول نظام مراقبت هپاتیت B در استان همدان میباشد. با این وجود، نتایج روش مرور تحلیلی مطالعات موجود متاثر از دادههای مطالعات مربوطه است و تفسیر باید با ملاحظه صورت گیرد.
قباد مرادی، مجتبی صحت، علی اکبر حقدوست، منوچهر کرمی، رضا چمن، ظاهر خزایی، الهام گودرزی، محسن اسدی لاری، احسان مصطفوی، کورش هلاکویی نائینی،
دوره 12، شماره 0 - ( ویژه نامه دوره 12 1395 )
چکیده
مقدمه و اهداف: اپیدمیولوژی ابزار و علم تهیه شواهد برای تصمیمگیری است و بهعنوان یکی از شاخههای اصلی پزشکی شناختهشده است. هدف مطالعه حاضر شناخت راهکارهای ارتقا جایگاه اپیدمیولوژی از طریق انجمن علمی اپیدمیولوژیستهای ایران بود تا فارغالتحصیلان این رشته بتوانند نقش مؤثر و مثبت و مرتبطی در بخشهای مختلف کشور ایفا نمایند.
روش کار: این مطالعه در سال 1394 صورت گرفت. جمعآوری دیدگاهها و نظرات اعضا انجمن علمی اپیدمیولوژیستهای ایران با استفاده از ایمیل صورت گرفت. دیدگاههای جمعآوریشده اعضا با استفاده از روشهای کیفی دستهبندی شد.
یافتهها: نتایج این مطالعه منجر به شناخت بعضی از راهکارهای ارتقا جایگاه اپیدمیولوژی در نظام سلامت از طریق اعضا انجمن علمی اپیدمیولوژیستهای ایران شد.
نتیجهگیری: انجمن علمی اپیدمیولوژیستهای ایران باید نقش مؤثرتری در ارتقا جایگاه رشته اپیدمیولوژی در نظام سلامت ایفا نماید. ارتباط مؤثر با اعضا، تشکیل نشستهای گروهی، حمایتطلبی و مذاکره، بعضی از راهکارهایی هستند که میتوانند به ایفای نقش مؤثرتر انجمن در ارتقا جایگاه اپیدمیولوژیستها کمک کند.
کبری جعفری، منوچهر کرمی، علیرضا سلطانیان، نادر اسماعیل نسب،
دوره 12، شماره 2 - ( دوره 12، شماره 2 1395 )
چکیده
مقدمه و اهداف: نظامهای مراقبت سندرومیک برای شناسایی به هنگام رخداد احتمالی طغیانها استفاده میشوند. این مطالعه باهدف امکانسنجی استفاده از دادههای فروش بدون نسخه دارو و موارد غیبت دانش آموزان در نظامهای مراقبت سندرومیک برای پیشبینی طغیان آنفلوانزا انجامشده است.
روش کار: مطالعه حاضر یک مطالعه سری زمانی است. دادههای غیر بالینی و بالینی قابلاستفاده در نظام مراقبت سندرومیک بیماری آنفلوانزا به ترتیب شامل تعداد روزهای غیبت دانشآموزان به علت سندروم شبهآنفلوانزا از 12 مدرسه و فروش بدون نسخه دارو برای درمان سندروم شبهآنفلوانزا از 15 داروخانه در سطح شهر زنجان که بهصورت تصادفی انتخابشده بودند، در ششماهه دوم سال 1393 گردآوری گردید. از نمودارهای خطی و میانگین متحرک برای ترسیم روند زمانی روزهای غیبت و فروش بدون نسخه دارو به دلیل رخداد سندرم شبه آنفلوانزا استفاده گردید. ارتباط بین سریهای زمانی موردنظر در این مطالعه یعنی دادههای بالینی و غیربالینی مرتبط با رخداد موارد سندروم شبه آنفلوانزا با ترسیم همزمان نمودار روند موردبررسی قرار گرفت. تشابه سریهای زمانی دادههای یادشده با ترسیم نمودار همبستگی متقاطع ارزیابی گردید.
نتایج: با مشاهده نمودارهای خطی، الگوی تکرارشونده در مقیاسهای هفتگی مشاهده گردید که بیانگر اثر روزهای هفته است. مقدار تابع همبستگی متقاطع برابر با 5/0 بود. نمودار همبستگی متقاطع بیانگر ارتباط بین سریهای زمانی موردنظر در این مطالعه یعنی دادههای بالینی و غیربالینی مرتبط با رخداد موارد سندروم شبه آنفلوانزا است.
نتیجهگیری: تشابه روند افزایشی یا کاهشی و بهطورکلی تشابه سریهای زمانی دادههای موارد روزانه غیبت دانش آموزان مدارس و اقلام فروش بدون نسخه دارو بیانگر قابلیت دادهها بهعنوان منابع بالقوه داده نظام مراقبت سندرومیک آنفلوانزا است.
منوچهر کرمی، سید محسن زهرایی، محمد مهدی گویا،
دوره 12، شماره 4 - ( دوره 12، شماره 4 1395 )
چکیده
مقدمه و اهداف: واکسن هموفیلوس آنفلوانزا از آذرماه 1393 به برنامهی کشوری ایمنسازی اضافه شده است. برنامهریزی برای اضافه کردن واکسن پنوموکوک در ایران نیز بنا به توصیه سازمان جهانی بهداشت صورت گرفته است. با توجه به ضرورت پایش و ارزشیابی اثرات واکسنهای جدید، در این مطالعه رویکردهای مربوط و چالشهای روششناختی مورد بررسی قرار گرفته است.
روش کار: امکانسنجی استفاده از رویکرد مراقبت گام به گام سازمان جهانی بهداشت برای ارزیابی اثرات واکسن با یک مطالعه امکانسنجی و استفاده از روشهای مختلف پایش و ارزشیابی اثرات واکسن پیش و پس از ادغام واکسن جدید با بهرهمندی از افراد صاحبنظر بررسی شد.
یافتهها: طرحهای مورد استفاده برای پایش و ارزشیابی اثرهای واکسنهای جدید شامل راهاندازی نظامهای مراقبت بهمنظور پایش روند بیماری مربوط در فاصله دو سال پیش تا 3 سال پس از ادغام واکسن، بررسیهای دورهای اپیدمیولوژیک و مطالعههای اثربخشی واکسن است. یافتههای مطالعه امکانسنجی بیانگر برتری استفاده از نظام مراقبت دیدهور مبتنی بر بیمارستان متناسب با شرایط کشور است.
نتیجه گیری: انجام مطالعههای مرور ساختارمند و فراتحلیل به منظور مستندسازی روند بیماریهای ناشی از هموفیلوس آنفلوانزا و پنوموکوک ضرورت دارد. به منظور پایش اثرات غیرمستقیم واکسن پنوموکوک انجام بررسیهای دورهای برای تعیین شیوع حالت حاملی ناحیه حلق و بینی نیز پیشنهاد میشود.
سارا شریفی، منوچهر کرمی، نادر اسماعیل نسب، قدرت اله روشنایی، حسین فرسان،
دوره 12، شماره 4 - ( دوره 12، شماره 4 1395 )
چکیده
مقدمه و اهداف: بیماریهای قلبی- عروقی یکی از عمدهترین دلایل مرگ در ایران بهشمار میرود، با کنترل آلودگی هوا میتوان میزان بروز این بیماریهای قابل پیشگیری و مرگ ناشی از آن را کاهش داد. هدف از انجام این مطالعه تعیین ارتباط بین افزایش سطح آلودگی هوا و میرایی از بیماریهای قلبی و تنفسی در شهر تهران است.
روش کار: میانگین غلظت روزانه پنج آلایندهی مونواکسید کربن (Carbon monoxide) ، دیاکسید نیتروژن (Nitrogen dioxide )، ازن، (Ozone) دیاکسید گوگرد(Sulfur dioxide) و ذرات معلق (PM10) (Particulate matter with a diameter less than 10 microns) از 8 ایستگاه هواشناسی شهر تهران جمعآوری شد و اثر غلظت آنها به روی تعداد مرگ روزانه ناشی از بیماریهای قلبی- عروقی و تنفسی با استفاده از سری زمانی و مدل رگرسیون پوآسن GLARMA(Generalized Linear Autoregressive Moving Average ) ارزیابی شد. همچنین عناصر اقلیمی مانند میانگین دما و رطوبت روزانه و حداقل و حداکثر دما بهعنوان عوامل مخدوش کننده در نظر گرفته شد.
یافتهها: پس از برازش مدل نهایی و تعدیل اثر عوامل مخدوش کننده مورد نظر از بین آلایندهها، میانگین روزانه ازن (P=0.02) و ذرات معلق (P<0.001) با تعداد مرگ روزانه رابطه آماری معنیداری را نشان داد.
نتیجه گیری: با توجه به یافتههای این مطالعه که با روش آماری جدیدی به آنالیز روابط بین آلایندهها و مرگ پرداخته، لازم است برای کاهش موارد مرگ از بیماریهای قلبی- عروقی و تنفسی اقدامهای مناسب پیشگیرانه کارآمدتری روی منابع تولید آلایندههای ازن و ذرات معلق (PM10) صورت پذیرد.