مقدمه و اهداف: مدیران برای برنامهریزی، به یافتههای پژوهشها نیاز دارند. ایرادهای روششناختی در برخی از پژوهشها و کمبود منابع فارسی در این زمینه وجود دارند. هدف این پژوهش، ارایه نکتههای روششناختی در مطالعه سالمندان است.
روش کار: مطالعه یک مرور روایتی است. طی جستجوی جامع در پایگاههای داده الکترونیک با واژگان کلیدی elderly، methodology و معادلهای آن، منابع مرتبط شناسایی و پس از مرور، نکات مهم و پرکاربرد آن ارایه گردید.
نتایج: محاسبه اندازه نمونه پس از اعمال احتمال شرکت، ریزش و مرگ، انتخاب نمونه متناسب از همه طبقهها با توجه به تفاوت تظاهرات بیماریها اهمیت دارد. همسانسازی برای مخدوشکننده های مهم، توجه به سوگرایی یادآوری و مصاحبه کوتاه محترمانه پس از موافقت آگاهانه سالمند یا نماینده او در منزل یا یک محیط آرام و دارای تسهیلات درنزدیک منزل نیز مهم است. درشت بودن کلمات، پرهیز از پرسشنامهی طولانی و چک مجدد دادهها با فرد پروکسی یا پرونده ، ثبت سن بهصورت کمی، تطبیق میزانها برحسب سن و جنس، ارزیابی وضعیت عملکردی و توجه به هزینه بالا در مطالعههای سالمندی ضروری است.
نتیجهگیری: بهکارگیری روشهای اپیدمیولوژی با توجه به ویژگیهای سالمندان، به ارتقای کیفیت اطلاعات کمک و طراحی و اجرای خوب این پژوهشها، شواهد معتبری را در اختیار برنامهریزان قرار خواهد داد.