کورش هلاکوئینائینی، سعید هاشمینظری، محمود محمودی، محمد شکاری، عبدالحسین مدنی،
دوره 9، شماره 4 - ( 12-1392 )
مقدمه و اهداف: یکی از سؤالات مهم تحقیقات اپیدمیولوژیک و اجتماعی، بررسی الگوهای ارتباط بین محل زندگی افراد و پیامدهای اجتماعی و سلامتی است. در این بررسی، محاسبه شاخصهای افتراق برای متغیرهایی اقتصادی- اجتماعی مهم با استفاده از دادههای سرشماری سال 1385 انجام گرفته است، و سپس برای پاسخ به این سؤال که آیا افتراق اقامتی با تفاوتهای موجود در سطح سلامت، در زیر گروههای یک متغیر مورد نظر ارتباط دارد، تلاش شده است. روش کار: دراین مطالعه از نمونه 20درصد دادههای سرشماری سال 1385 کشور استفاده شده است. شاخصهای افتراق اقامتی در وهله اول با در نظر گرفتن شهرستان به عنوان واحد سکونت برای کل شهرستان محاسبه گردید و در مرحله بعد، محاسبات با در نظر گرفتن بخش/شهر/دهستان به عنوان واحد سکونت برای هر یک از شهرستانهای استان بهطور جداگانه انجام شده است. در این مطالعه 6 شاخص افتراق محاسبه گردید. در تقسیمبندی افتراق از نقطه برشهای معمول برای Dissimilarity Index وInformation theory index استفاده گردید.
نتایج: براساس شاخصهای افتراق dissimilarity index) و(Information theory index محاسبه شده، استان هرمزگان از نظر بیشتر متغیرهای مورد مطالعه، افتراق کم داشت. متغیرهای مورد بررسی در برخی شهرستانهای استان افتراق متوسط، زیاد و حتی شدید داشتند.
نتیجهگیری: نتایج، نشان دهنده توزیع نامناسب تعدادی از متغیرها در بین واحدهای جغرافیایی مورد بررسی در برخی از شهرستانهای استان هرمزگان میباشد. مقامات استان میتوانند از اطلاعات تولید شده برای توزیع مناسبتر خدمات و حرکت در راستای تحقق برابری در سلامت و عدالت اجتماعی استفاده نمایند.