12 نتیجه برای بارداری
عباس علیپور، نرگس حبیبیان، سیدحمید رضا طباطبایی،
دوره 5، شماره 1 - ( 3-1388 )
چکیده
مقدمه و اهداف: طرح پزشک خانواده ازسال 1384 در ایران آغاز گشت. از مهمترین وظایف این طرح ارائه خدمات و مراقبتهای اولیه بهداشتی است. در این بررسی تاثیر اجرای این طرح بر روی روند تغییرات شاخصهای مربوط به روشهای مختلف پیشگیری از بارداری از سال1382 تا سال1386 درشهرستان ساری مورد ارزیابی قرار گرفت.
روشکار: جامعه آماری این پژوهش که بصورت مقطعی صورت گرفته است، زنان همسردار 49-15 ساله واجد شرایط برنامه تنظیم خانواده بوده است. نمونهگیری به روش سرشماری و اطلاعات از روی زیجهای حیاتی مراکز مذکور استخراج گردید. الگوی تغییرات زمانی و مقایسه آن با شاخصهای متناظر استان، با استفاده از نرم افزار SPSS و آزمونهای آماری آنالیز واریانس با تکرار مشاهدات و تست t مورد بررسی قرار گرفت.
نتایج: در این مدت استفاده از روشهای کاندوم، آمپول، وازکتومی و کل روشهای پیشگیری از بارداری سیر صعودی و بکارگیری روشهای توبکتومی، IUD، قرص، نور پلانت و روش طبیعی، سیری نزولی داشتند. این تغییرات برای روشهای کاندوم، توبکتومی و طبیعی از نظر آماری معنادار (05/0P<) و برای سایر روشها معنادار نبوده است (
05/0P>). اختلاف میانگین درصدهای روشهای مختلف پیشگیری از بادرای برای روشهای کاندوم، آمپول، توبکتومی و قرص در دو مقطع قبل و بعد از اجرای طرح پزشک خانواده، ازنظر آماری معنادار (05/0P<) و برای سایر روشها معنادار نبوده است (05/0P>).
نتیجهگیری: در این مطالعه مشخص گردید که روند کلی استفاده از اکثر روشهای مطمئن در استان و شهرستان ساری روبه رشد بوده است (توفیقات نسبی حاصل شده است)؛ ولی دو روش قرص و توبکتومی در طول مدت مطالعه، روندی کاملاً نزولی و نسبتاً هماهنگ در استان و شهرستان ساری داشته است.
سهیلا دبیران، مریم دانشور فرد، زینت نادیا حتمی،
دوره 5، شماره 3 - ( 9-1388 )
چکیده
مقدمه و اهداف:بر اساس شواهد ومطالعات صورت گرفته،خانمهای باردار سالم ودارای تغذیه کافی،بدون هیچ گونه نگرانی قادر به شرکت در فعالیتهای ورزشی مناسب هستند. این مطالعه به منظورتعیین عملکرد خانمهای بارداردر زمینه ورزش صورت گرفته است.
روشکار: این مطالعه یک مطالعه مقطعی تحلیلی بوده است. جمعیت مورد مطالعه متشکل از 400 خانم باردارمراجعه کننده به درمانگاههای پره ناتال بودکه حین بارداری ورزش میکردند.پرسشنامه ای مشتمل بر سؤالات مربوط به سنجش عملکرد طراحی شد و اطلاعات مربوط به افراد جمعآوری گردید.اطلاعات حاصله توسط نرم افزار آماری SPSS مورد تجزیه و تحلیل واقع شد و میانگین امتیازات مربوط به عملکرد و انحراف معیار آن بر حسب متغیرهای مستقل مطالعه برآورد گردید. همچنین با استفاده از آزمونهای
ANOVA و مدل رگرسیون خطّی ارتباط بین متغیرهای مستقل و میزان عملکرد مورد ارزیابی قرار گرفت.
نتایج: میانگین نمرات عملکرد 23/14 با انحراف معیار 76/1 بود.همچنین ارتباط معنیداری بین عملکرد و متغیرهای شغل،سطح تحصیلات و سطح تحصیلات همسران افراد دیده شد (001/0(P <. درآنالیز چند متغیره صورت گرفته با روش رگرسیون خطی، میزان تحصیلات همسران دارای اثر مستقل و معنیداری در عملکرد خانمها بود )001/0P=).
نتیجهگیری: اکثر خانمهایی که در دوران بارداری ورزش میکنند، اصول حاکم برانجام فعالیتهای ورزشی به صورت صحیح در این دوران حساس را رعایت نکرده و عملکرد نامناسب تقریباً در همه حیطهها وجود دارد.
محمدرضا مراثی، سهراب ایرانپور، احمد اسماعیلزاده، غلامرضا خیرآبادی،
دوره 10، شماره 1 - ( 3-1393 )
چکیده
مقدمه و اهداف: از آنجایی که رژیم غذایی انسان، ترکیبی از مواد غذایی مختلف است که درکنار هم اثر بخشی متفاوتی نسبت به حالت دریافت جداگانه دارند؛ بررسی الگوهای غذایی، از اهمیت بالاتری بر خوردار است. هدف مطالعه حاضر بررسی ارتباط الگوهای غذایی در دوران بارداری با افسردگی پس از زایمان است.
روش کار: این مطالعه مقطعی تحلیلی مبتنی بر جمعیت، بر روی پنجاه درصد (771نفر) از زنان مراجعه کننده به شبکه بهداشتی- درمانی شهرستان اردبیل به مدت 4 ماه انجام گرفت. روش نمونه گیری بصورت تصادفی منظم بود. اطلاعات تغذیه ای با استفاده از پرسشنامه نیمه کمی 106 سوالی بر اساس فرمت ویلت جمع آوری شد. الگوهای غذایی باروش تحلیل عاملی اکتشافی و بر اساس34 گروه غذایی تعیین شده مشخص شدند. افرادی که از پرسشنامه استاندارد ادینبرگ امتیاز13 یا بالاتر را کسب کردند، احتمال ابتلا به افسردگی پس از زایمان برایشان در نظر گرفته شد. برای برآورد نسبت شانس و فاصله اطمینان 95% افسردگی پس از زایمان در هر طبقه الگوها از آزمون رگرسیون لوجستیک دوحالتی با روش enter استفاده شد.
نتایج: در این مطالعه، سه الگوی غالب غذایی شناسایی شد: مختلط، نیمه سالم و میوه وسبزیها . الگوی غذایی میوه وسبزیها با کاهش خطر افسردگی پس از زایمان ارتباط معنی دار ی داشت (004/P=0).
نتیجهگیری: یافته ها نشان میدهد، مصرف بیشتر الگوی غذایی میوه وسبزیها در دوران بارداری، با کاهش خطر افسردگی پس از زایمان مرتبط است. مطالعات بیشتری برای تأیید این یافته ها لازم است.
راضیه راستی، حامد پور آرام، احمدرضا درستی مطلق، رامین حشمت،
دوره 11، شماره 3 - ( 8-1394 )
چکیده
مقدمه و اهداف: ناامنی غذایی مشکل عمده سلامت عمومی است. بارداری برنامهریزی نشده پیامدهای نامطلوب بر سلامت جسمی و روحی مادر و جنین میگذارد. این مطالعه با هدف مقایسه ارتباط ناامنی غذایی و برخی ویژگیهای دموگرافیک، اجتماعی، اقتصادی، باروری و بارداری در بارداریهای با برنامه و بدون برنامه فلاورجان در سال 1393 انجام شد.
روش کار: این مطالعه مورد- شاهدی روی دو گروه 200 نفره بارداری بدون برنامه (گروه مورد) و بارداری با برنامه (گروه شاهد) با انتخاب تصادفی سیستماتیک انجام شد.. اطلاعات مورد نیاز با پرسشنامههای خود ساخته و امنیت غذایی (USDA)، طی مصاحبه با مادران جمعآوری و دادهها با نرمافزار SPSS نسخه 16 و آزمونهای مربع کای، t، مانویتنی ، ضریب همبستگی و رگرسیون لجستیک، آنالیز شد.
نتایج: فراوانی ناامنی غذایی گروه مورد (51 درصد) بهطور معنیداری بیشتر از گروه شاهد (37 درصد) بود. ناامنی غذایی شانس بارداری برنامهریزی نشده را 15/1 برابر افزایش داد.(CI 95% for OR 1.08-1.22 شانس بارداری برنامهریزی نشده در شرایط ناامنی غذایی بدون گرسنگی نسبت به شرایط امن غذایی 324/0 برابر بود(.(CI 95% for OR 0.181-0.58 این شانس در وضع ناامنی غذایی با گرسنگی بیشتر شد. در هر دو گروه ویژگیهای دموگرافیک (به جز سن سرپرست درگروه شاهد)، باروری و بارداری رابطهی مستقیم، وضع اقتصادی و اجتماعی رابطهی معکوس معنیدار با امنیت غذایی داشتند.
نتیجه گیری: ناامنی غذایی با ویژگیهای دموگرافیک، اقتصادی، اجتماعی و سوابق باروری و بارداری رابطه داشته و به همراه نداشتن برنامهریزی برای بارداری، حاصل بارداری و سلامت نسل آینده را به خطر میاندازد.
محمد اسماعیل مطلق، فرحناز ترکستانی، حسن اشرفیان امیری، سید مظفر ربیعی، لاله رادپویان، سید داود نصرالله پور شیروانی، زهرا حسن زاده رستمی،
دوره 13، شماره 4 - ( 12-1396 )
چکیده
مقدمه و اهداف: رضایتمندی گیرندگان خدمات سلامت به عنوان یکی از شاخصهای سنجش کیفیت و تعیین میزان اثربخشی خدمات همواره مورد توجه سیاستگذاران و مجریان قرار دارد. این مطالعه به منظور تعیین رضایتمندی مادران از خدمات واحدهای سطح اول نظام شبکه ایران و عوامل وابسته به آن انجام گرفت.
روشکار: این مطالعه مقطعی بر اساس میزان بروز مرگ مادر در 6 استان ایران در سال 1394 انجام گرفت. در هر استان 24 مرکز بهداشتی دولتی به طور طبقهای و تصادفی انتخاب شدند. در هر مرکز منتخب 20-15 مادری که حداقل با یک بار مراقبت دورهی بارداری زیر پوشش بودند، مورد بررسی قرار گرفتند. دادهها با استفاده از پرسشنامه محقق ساخته که روایی و پایایی آن مورد تأیید قرار گرفت، به طور همزمان از پرونده بهداشتی و مصاحبه با مادران جمعآوری و در نرمافزار SPSS نسخه 18 تحلیل شد.
یافتهها: از بین 2722 مادر شرکتکننده در مطالعه، 2187 نفر (3/80 درصد) از شرایط، تسهیلات و ارایهدهنده خدمات راضی و 535 نفر (7/19 درصد) ناراضی بودند. بالاترین سطح رضایتمندی مادران در خصوص چگونگی برخورد، کامل بودن خدمات، آموزشهای کارکنان بهداشتی، کافی بودن مکملهای دارویی و پایینترین سطح رضایتمندی در خصوص میزان آموزش پزشک و فاصله بین منزل تا واحد بهداشتی بود. بین 16 متغیر دموگرافیک و رضایتمندی مادران ارتباط آماری معنیداری مشاهده شد (05/0>P).
نتیجهگیری: این مطالعه نشان داد که حدود یک پنجم مادران از واحدهای سطح اول نظام شبکه ایران ناراضی و عوامل زیادی در رضایتمندی آنها تأثیرگذار بود. پیشنهاد میشود نسبت به افزایش رضایتمندی برنامههای مداخلهای طراحی اقدام و اجرا گردد.
منصور رضایی، نگین فخری، سوده شهسواری، فاطمه رجعتی،
دوره 15، شماره 4 - ( 10-1398 )
چکیده
مقدمه و اهداف: دیابت بارداری شایعترین اختلال متابولیک دوران بارداری است. در صورت تشخیص زودرس این بیماری میتوان از برخی عوارض آن جلوگیری کرد. هدف این پژوهش پیشبینی زودرس ابتلا به دیابت بارداری بوسیله مدلهای رگرسیون لجستیک، تحلیل ممیزی، درخت تصمیم و شبکه عصبی مصنوعی پرسپترون و مقایسه این مدلها بود.
روش کار: پرونده 420 خانم باردار ( 1391-1389 ) دارای پرونده در مراکز بهداشتی کرمانشاه، با روش نمونهگیری در دسترس بررسی شد. اطلاعات جمعیت شناختی، متغیرهای مربوط به دوره بارداری و نتایج آزمایشها و ابتلا به دیابت بارداری با معیار قند خون ناشتا بزرگتر یا مساوی 92 از پرونده آنان گردآوری شد. پس از برازش چهار مدل فوق به دادهها، عملکرد مدلها باهم مقایسه گردید و با توجه به معیارهای صحت، حساسیت و ویژگی بر اساس منحنی ROC، مدل برتر معرفی شد.
یافتهها: پس از برازش مدلهای رگرسیون لجستیک، تحلیل ممیزی، درخت تصمیم و شبکه عصبی مصنوعی به مجموعه دادهها، معیار صحت برای مدلهای مذکور به ترتیب برابر 81/0، 83/0، 78/0 و 83/0 ، حساسیت 50/0، 63/0، 58/0و 58/0، ویژگی 96/0، 93/0، 87/0 و 94/0 و سطح زیر منحنی ROC به ترتیب برابر 86/0، 78/0، 73/0 و 87/0 محاسبه گردید.
نتیجهگیری: در پیشبینی و ردهبندی ابتلا و عدم ابتلا به دیابت بارداری، مدل شبکه عصبی مصنوعی دارای نرخ دستهبندی اشتباه کمتر و سطح زیر منحنی ROC بیشتری نسبت به سایر مدلها بود. میتوان نتیجه گرفت که این مدل دارای پیشبینیهای صحیحتر و نزدیک به واقعیت نسبت به سایر مدلها است.
مائده امینی، انوشیروان کاظم نژاد، فرید زایری، اعظم امیریان، نورالسادات کریمان،
دوره 16، شماره 1 - ( 3-1399 )
چکیده
مقدمه و اهداف: دیابت بارداری یک عارضه طبی در بارداری بوده که تشخیص دیرهنگام آن میتواند اثرات نامطلوبی روی مادر و جنین بگذارد. هدف از انجام این پژوهش، برآورد پارامترهای دقت یک نشانگر زیستی برای پیشبینی زودهنگام دیابت بارداری در غیاب یک تست استاندارد مرجع کامل بود.
روش کار: این مطالعه روی 523 خانم باردار که در سالهای 96 و 97 به بیمارستانهای مهدیه و طالقانی تهران مراجعه کرده بودند، انجام شد. مقادیر اندازهگیری شده بتا گنادوتروپین جفتی انسانی به عنوان پیشگوی دیابت بارداری برای همه زنان شرکتکننده در هفته 17-14 بارداری در چک لیست مربوط ثبت شد. برای برآورد حساسیت، ویژگی و مساحت زیر منحنی راک، از مدل متغیر پنهان بیزی استفاده شد. برآورد بیزی پارامترها در بسته نرمافزاری R2OpenBUGS در نرمافزار R نسخه 3.5.3 محاسبه شد.
یافتهها:میانه سن بارداری زنان شرکت کننده در این مطالعه، 33 سال بود. در غیاب تست مرجع کامل، نتایج مدل بهکار رفته برای مقدارهای حساسیت، ویژگی و مساحت زیر منحنی راک مربوط به بتا گنادوتروپین جفتی انسانی به ترتیب برابر با 78 درصد (فاصله باورمند 95 درصد: 0/83-0/66)، 83 درصد (فاصله باورمند 95 درصد: 0/89-0/74) و 72/0 (فاصله باورمند 95 درصد: 0/88-0/64) بود.
نتیجهگیری: بر اساس یافتههای بهدست آمده در این مطالعه، بتا گنادوتروپین جفتی انسانی در غیاب تست مرجع کامل میتواند برای پیشبینی زودهنگام دیابت در خانمهای باردار مناسب باشد.
رقیه بایرامی، رباب لطیف نژاد رودسری،
دوره 16، شماره 3 - ( 9-1399 )
چکیده
مقدمه و اهداف: شرط استفاده از یافتههای مطالعههای کوهورت در پزشکی مبتنی بر شواهد، کیفیت مطلوب و صحت روششناسی آنها است. این مطالعه با هدف ارزیابی کیفیت مطالعههای کوهورت منتشر شده در مجلههای بینالمللی در ارتباط با عوامل خطر پیش از لقاح دیابت بارداری انجام شد.
روش کار: در این مطالعه مقطعی، مطالعات کوهورت آیندهنگر منتشر شده در ارتباط با فاکتورهای خطر پیش از لقاح دیابت حاملگی در فاصله سالهای 2018-2008در مجلههای بینالمللی نمایه شده در پایگاههای اطلاعاتی PubMed, Scopus, Science Direct با استفاده از کلیدواژههای دیابت بارداری، پیش بارداری، عامل خطر و مطالعه کوهورت مورد جستوجو قرار گرفتند. از مجموع 312 مقاله بازیابی شده، تعداد 26 مقاله از نظر چکیده و متن کامل با استفاده از چک لیست STROBE مورد ارزیابی نقادانه قرار گرفت. حداکثر و حداقل امتیاز هر مقاله به ترتیب 34 و صفر بود. تجزیه و تحلیل دادهها با استفاده از روشهای آمار توصیفی و نرمافزار SPSS نسخه 16 انجام شد.
یافتهها: در 26 مقاله مورد بررسی میزان انطبـاق کلـی کیفیـت مقـالهها با معیارهای STROBE، 78/8 درصد بود. از این تعداد 18 مقاله (23/69 درصد) دارای کیفیت متوسط و 8 مقاله (76/30 درصد) دارای کیفیت خوب بودند. در این مطالعه بیشترین نقاط ضعف مطالعهها مربوط به بخش یافتهها و روش کار بود.
نتیجهگیری: کیفیت مقالههای بینالمللی منتشر شده در زمینه عوامل خطر دیابت پیش بارداری مطلوب نیست. لذا پیشنهاد میشود سردبیران، داوران، نویسندگان و همچنین پزشکان و ماماها پیش از کاربست یافتههای این مطالعات در بالین، جهت ارزیابی کیفیت مقالههای کوهورت از چک لیست STROBE استفاده نمایند.
کورش هلاکویی نائینی، محمد علی منصورنیا، شادی نادریان، رضا بیرانوند، محمد بیدخوری، خدیجه ماجانی، شهرزاد نعمت اللهی،
دوره 17، شماره 2 - ( 6-1400 )
چکیده
مقدمه و اهداف: مشکلات سلامت روان در دوران بارداری از مهمترین علت های منجر به افزایش بار بیماریهابخصوص در گروه های ضعیف اقتصادی-اجتماعی در جامعه هستند. هدف از این مطالعه برآورد خطر وزن کم هنگام تولد در ارتباط با سلامت روان مادر شامل اختلالهای اضطراب، افسردگی و استرس بود.
روش کار: این مطالعه برروی دادههای 398 نفر عضو کوهورت بارداری بندرعباس (BAPC) طی سالهای 2017-2020 اجرا شد. افسردگی، اضطراب و استرس با استفاده از پرسشنامهی 21 سؤالی DASS درهنگام بارداری و وزن کم هنگام تولد براساس کارت واکسیناسیون نوزاد سنجیده شد. تأثیر اختلالهای روانی مادر بر وزن کم هنگام تولد با استفاده از رگرسیون دوجملهای و رگرسیون پوآسون تعمیم یافته در سطح معنیداری 05/0 برآورد شد.
یافتهها: در مقایسه با مادران بدون اختلالات سلامت روان، خطر بروز وزن کم هنگام تولد در مادران مبتلا به افسردگی شدید 03/8 برابر بیشتر (فاصله اطمینان 95 درصد: 62/11-55/5)، در مادران مبتلا به استرس متوسط 06/8 برابر بیشتر (فاصله اطمینان 95 درصد: 51/11-64/5)، و در مادران مبتلا به اضطراب شدید و بسیار شدید معادل 13/3 برابر (فاصله اطمینان 95 درصد: 31/8-18/1) و 43/8 برابر (فاصله اطمینان 95 درصد: 25/12-80/5) بود.
نتیجهگیری: بین هر سه اختلال افسردگی، اضطراب و استرس در ردههای متوسط، شدید و بسیار شدید با وزن کم هنگام تولد ارتباط آماری معنیداری وجود دارد. پیشنهاد میشود اقدامهایی مانند خدمات غربالگری بهداشت روان هنگام بارداری، و طراحی و اجرای برنامههای آموزشی و مشاورهای برای مادران باردار و خانواده آنها بالاخص همسران در راستای بهبود روابط زناشویی طی بارداری انجام شود.
فرزانه رشیدی فکاری، فاطمه السادات رهنمایی، زهرا کیانی، فهیمه رشیدی فکاری، معصومه غضنفرپور، نورالسادات کریمان،
دوره 17، شماره 4 - ( 12-1400 )
چکیده
مقدمه و اهداف: در اکثر نقاط دنیا درد کمربند لگنی و پایین کمر یکی از شایعترین اختلالات اسکلتی عضلانی است اما شیوع آن در مطالعات در جهان متفاوت گزارششده است. لذا متاآنالیز حاضر باهدف بررسی شیوع درد کمربندلگنی و پایین کمر در زنان باردار انجام شد..
روش کار: کل مقالات چاپ شده در فاصله زمانی سالهای 2005 تا می 2020 با استفاده از کلیدواژههای Pelvic Girdle Pains Low back pain, Cross-Sectional, Prevalence, Epidemiology, Survey در پایگاههای اطلاعاتی،Web of Science Core Collection،PubMed، Science Direct، Scopus، SID، جمعآوری و مورد بررسی قرار گرفت. جهت ارزیابی کیفیت مطالعات و متدلوژی آنها از ابزار ده سؤالی Munn و همکاران، استفاده شد.
یافتهها: مطالعه با حجم نمونه 13430 نشان دادند، شیوع کلی درد کمربندلگنی و کمردرد در زنان باردار 50% (95% فاصله اطمینان:58-43%، 9/98%:I2) و در زنان باردار نخستزا 44% (95% فاصله اطمینان:54-35%، 9/97%:I2) است. همچنین شیوع درد کمربندلگنی و کمردرد با پرسشنامه 57%(95% فاصله اطمینان: 68-47، 04/99%: I2)، با ترکیبی از روشها 53%(95% فاصله اطمینان: 70-37، 12/96%: I2) با مقیاس دیداری درد، 38% (95% فاصله اطمینان: 52-23، 08/99%: I2) بود.
نتیجهگیری: نتایج مطالعه حاضر بیانگر شیوع 50 درصدی درد کمربندلگنی و کمردرد در زنان باردار است. با توجه به شیوع بالا و تأثیرات درد بر کیفیت زندگی زنان باردار توجه به برنامهریزی، سیاستگذاری و طراحی مداخلات مؤثر در این زمینه توسط تیم درمان ضروری به نظر میرسد.
رامین فرخی، سمانه حسین زاده، عباس حبیب اللهی، اکبر بیگلریان،
دوره 20، شماره 1 - ( 3-1403 )
چکیده
مقدمه و اهداف: شناسایی زنان بارداری که در معرض زایمان زودرس هستند و همچنین تعیین عوامل خطر موثر برآن، امری ضروری است که در سلامت نوزادان تاثیرگذار است. این مطالعه با هدف بهکارگیری نوعی از مدل یادگیری ماشینی تفسیرپذیر برای پیشبینی زایمان زودرس انجام شد.
روشکار: این مطالعه بهصورت مقطعی انجام شد و از دادههای 149350 مورد تولد شهر تهران در سال 1399 از مجموعه داده شبکه مادران و نوزادان ایران (IMaN) استفاده گردید. در این مطالعه، عوامل مختلف وابسته به مادر و جنین مانند متغیرهای جمعیتشناختی مادر نوزاد، وضعیت سلامت و سوابق بیماری مادر، شرایط بارداری، زایمان و خطرات آن استفاده شد. پس از پیشپردازش و آمادهسازی دادهها، از مدلهای یادگیری ماشینی شبکه عصبی چندلایه، جنگل تصادفی و XGBoost برای پیشبینی وقوع زایمان زودرس استفاده گردید. مدلها بر اساس معیارهای دقت، حساسیت، ویژگی و سطح زیر منحنی راک ارزیابی شدند. برای تحلیل دادهها از زبان برنامهنویسی پایتون نسخه0-10-3 استفاده شد.
یافتهها: 8/67 درصد از رخداد زایمانها، زودرس بودند. بالاترین دقت پیشبینی (0/90) مربوط به الگوریتم XGBoost بود. در تفسیر خروجی مدل برای یک خانم باردار با مقادیر مشخص برای متغیرها، مهمترین متغیر، با امتیاز اهمیت 46 درصد، متغیر چندقلویی و پس از آن عوامل خطر زایمان، با امتیاز اهمیت 41 درصد بود و متغیرهای دیگر نظیر بیماری اعصاب و روان، پره اکلامپسی و بیماری قلبی عروقی در ردههای بعدی اهمیت برای این فرد خاص بودند.
نتیجهگیری: استفاده از روش یادگیری ماشینی تفسیرپذیر توانست وقوع زایمان زودرس را پیشبینی نماید. این روش میتواند توصیههای پیشگیرانه مختص هر زن باردار را، مبتنی بر عوامل خطر و با هدف جلوگیری از زایمان زودرس ارائه کند.
اشرف صابر، مریم امیدی، فرشته عیدی، مهدیس محرابی بردر، رحمن پناهی، زهرا مقدسی، شیوا پورعلی رودبنه، احمدرضا شمس آبادی،
دوره 20، شماره 2 - ( 6-1403 )
چکیده
مقدمه و اهداف: خشونت علیه زنان باردار نقض واضح حقوق بشر زنان است و با عوارض بسیاری برای مادر و جنین همراه است. مطالعه حاضر با هدف تعیین عوامل موثر بر شدت خشونت خانگی در زنان باردار انجام شد.
روش کار: این مطالعه مقطعی از نوع توصیفی-تحلیلی در سال 1400-1399 انجام شد. شرکت کنندگان 234 زن با بارداری کم خطر (40-28 هفته) بودند که به بخش زایمان بیمارستان بنت الهدی شهر بجنورد مراجعه کرده بودند. مادران با روش نمونهگیری در دسترس انتخاب شدند. با استفاده از دو پرسشنامه اطلاعات دموگرافیک-مامایی و پرسشنامه خشونت علیه زنان تبریزی (2013) داده ها گردآوری شدند. داده ها با به کارگیری رگرسیون لجستیک تحلیل شدند.
یافتهها: میزان شیوع خشونت علیه زنان باردار (تجربه دست کم مورد یکی از انواع خشونت خانگی توسط همسر) 64/6 درصد به دست آمد. از میان کسانی که خشونت را تجربه کرده بودند، 36/1 درصد در دوران بارداری خشونت با شدت کم و بسیار خفیف و 63/9 درصد خشونت با شدت متوسط را تجربه کردند. هیچ کدام از واحدهای پژوهش خشونت با شدت زیاد را تجربه نکرده بودند. بین جنسیت نوزاد و شدت خشونت ارتباط معنی داری وجود داشت (0/03=P). مادران دارای نوزاد پسر (9/069- 1/093CI95%:، 3/14OR = ) 3/14 برابر بیشتر در معرض شدت خشونت متوسط قرار داشتند.
نتیجهگیری: اکثر زنان در این مطالعه از خشونت خانگی با شدت متوسط رنج برده بودند. در بین زنان باردار دارای نوزاد با جنسیت پسر شدت خشونت بیشتر بود. بنابراین ضروری است که در طراحی و اجرای برنامههای آموزشی و حمایتی جهت پیشگیری از بروز خشونت خانگی و کاهش تاثیرات منفی ناشی از آن، به این زنان توجه بیشتری مبذول گردد.