فرشته بهمنش، زیبا تقی زاده، ابوعلی ودادهیر، عباس عبادی، ابوالقاسم پوررضا، محمد جلال عباسی شوازی،
دوره 15، شماره 3 - ( 8-1398 )
چکیده
مقدمه و اهداف: باروری پایین سبب کاهش نیروی کار و سالخوردگی جمعیت میشود. ازاینرو، فرزند آوری و تعیینکنندههای آن بهعنوان موضوعی مهم در سیاستگذاریهای جمعیتی، مطرح میشود. مطالعه حاضر، به تبیین علل تکفرزندی بر اساس دیدگاه زنان پرداخته است.
روش کار: مطالعه کیفی حاضر، قسمت دوم یک مطالعه ترکیبی توضیحی متوالی است که با رویکرد تحلیل محتوای قراردادی و روش استدلال استقرایی انجام شد. جامعه پژوهش، خانمهای متأهل 49-15ساله شهرستان بابل بودند که دارای تکفرزند بودند و اصلاً قصد بارداری در آینده نداشتند و با نمونهگیری مبتنی بر هدف انتخاب شدند. پس از کسب رضایتنامه کتبی، مصاحبههای نیمه ساختاریافته انجام شد و دادهها با 13 مصاحبه به اشباع رسید.
یافتهها: یافتهها نشان داد که تکفرزندی در خانمهای بابلی متأثر از رسانه و الگوهای اجتماعی است که با تقدم خویشتن همراه است. آینده تضمین نشده و تعارض زناشویی، داشتن تنها یک فرزند را تقویت میکند. در حقیقت، مسائلی وجود دارد که زنان باوجود "بلاتکلیفیهای تکفرزندی"، مجبور به "ابقای تکفرزندی" شدهاند و تلاش میکنند تا با تنها یک فرزند به زندگی خود معنا ببخشند.
نتیجهگیری: غیر از مسائل اقتصادی، مسائل اجتماعی متعددی در فرزند آوری خانوادهها نقش دارد و سیاستگذاران جمعیتی برای رسیدن به اهداف جمعیتی موردنظر خود باید این مسائل و مشکلات را نیز در نظر داشته باشند.