علی اکبر حقدوست،
دوره 5، شماره 1 - ( 3-1388 )
چکیده
مبحث حجم نمونه و نحوه محاسبه آن یکی از مباحث بسیار کلیدی در تحقیقات علوم پزشکی است که معمولاً محققین و حتی خوانندگان مقالات در این خصوص سوالات بسیاری دارند و این موضوع نشان میدهد که باید مفاهیم در این خصوص به زبان ساده ولی دقیق شرح داده شوند.
در این مقاله سعی خواهد شد با زبانی بسیار ساده و با کمترین پیچیدگی آماری، این مبحث برای خوانندگان غیرآشنا با مفاهیم پیچیده آماری بیان و با ارایه مثالهای کاملاً مفهومی، عوامل موثر بر حجم نمونه شرح داده شوند. در این مقاله ابتدا در مورد مفاهیم پایه در محاسبه حجم نمونه مانند مفهوم میزان اثر (effect size)، مفهوم دامنه و ضریب اطمینان و خطاهای آماری بحث شده و مفروضات مورد نیاز برای محاسبه حجم نمونه شرح داده خواهند شد. سپس به بیان فرمول محاسبه حجم نمونه برای برآورد یک میانگین و یا یک نسبت و همچنین فرمول رایج برای محاسبه حجم نمونه در مقایسه دو میانگین و یا دو نسبت پرداخته خواهد شد.
در ادامه این سری از مقالات نیز سعی خواهد شد به زوایای فنیتر موضوع پرداخته شده و راهکارهای ساده شدهای برای محاسبه حجم نمونه در شرایط خاص و تصحیحات مربوطه ارایه گردد.
علی اکبر حقدوست، محمد رضا بانشی، مریم مرزبان،
دوره 7، شماره 2 - ( 6-1390 )
چکیده
مقدمه و اهداف: در مقاله قبلی درباره پارهای از مباحث کلیدی نمونهگیری در پژوهش بحث شد. در این مقاله سعی بر آن است که برای تعدیل حجم نمونه در شرایط خاص مانند مقایسههای چندگانه؛ محاسبه حجم نمونه برای مواردی که تعداد نمونهها در گروهها برابر نیست، تصحیح حجم نمونه برای مقادیرنامشخص و تعدیل حجم نمونه برای جامعه محدود مطالبی ارایه شود. به علاوه، درباره اثر طرح در نمونهگیری چند مرحلهای و تأثیر آن در حجم نمونه مطالبی بیان شده است. سپس به تخمین حجم نمونه هنگامی که آزمونهای ناپارامتریک برای آنالیز دادهها به کار برده میشود پرداخته شود. همچنین توضیحاتی در مورد توان کارآمدی شیوههای پارامتریک در برابر غیر پارامتریک و کاربردشان در تصحیح حجم نمونه ارایه گردد.