5 نتیجه برای خانواده
عباس علیپور، نرگس حبیبیان، سیدحمید رضا طباطبایی،
دوره 5، شماره 1 - ( 3-1388 )
چکیده
مقدمه و اهداف: طرح پزشک خانواده ازسال 1384 در ایران آغاز گشت. از مهمترین وظایف این طرح ارائه خدمات و مراقبتهای اولیه بهداشتی است. در این بررسی تاثیر اجرای این طرح بر روی روند تغییرات شاخصهای مربوط به روشهای مختلف پیشگیری از بارداری از سال1382 تا سال1386 درشهرستان ساری مورد ارزیابی قرار گرفت.
روشکار: جامعه آماری این پژوهش که بصورت مقطعی صورت گرفته است، زنان همسردار 49-15 ساله واجد شرایط برنامه تنظیم خانواده بوده است. نمونهگیری به روش سرشماری و اطلاعات از روی زیجهای حیاتی مراکز مذکور استخراج گردید. الگوی تغییرات زمانی و مقایسه آن با شاخصهای متناظر استان، با استفاده از نرم افزار SPSS و آزمونهای آماری آنالیز واریانس با تکرار مشاهدات و تست t مورد بررسی قرار گرفت.
نتایج: در این مدت استفاده از روشهای کاندوم، آمپول، وازکتومی و کل روشهای پیشگیری از بارداری سیر صعودی و بکارگیری روشهای توبکتومی، IUD، قرص، نور پلانت و روش طبیعی، سیری نزولی داشتند. این تغییرات برای روشهای کاندوم، توبکتومی و طبیعی از نظر آماری معنادار (05/0P<) و برای سایر روشها معنادار نبوده است (
05/0P>). اختلاف میانگین درصدهای روشهای مختلف پیشگیری از بادرای برای روشهای کاندوم، آمپول، توبکتومی و قرص در دو مقطع قبل و بعد از اجرای طرح پزشک خانواده، ازنظر آماری معنادار (05/0P<) و برای سایر روشها معنادار نبوده است (05/0P>).
نتیجهگیری: در این مطالعه مشخص گردید که روند کلی استفاده از اکثر روشهای مطمئن در استان و شهرستان ساری روبه رشد بوده است (توفیقات نسبی حاصل شده است)؛ ولی دو روش قرص و توبکتومی در طول مدت مطالعه، روندی کاملاً نزولی و نسبتاً هماهنگ در استان و شهرستان ساری داشته است.
جعفر بوالهری، فاطمه رمضان زاده، نسرین عابدی نیا، محمد مهدی نقی زاده، هاجر پهلوانی، سید مهدی صابری،
دوره 8، شماره 1 - ( 4-1391 )
چکیده
مقدمه و اهداف: طلاق در زمره غم انگیزترین پدیدههای اجتماعی است که آسیبها و مشکلاتی که زوجین
و خانوادههای آنان قبل و پس از طلاق متحمل میشوند و عوامل موثر بر بروز این
پدیده از دیرباز مورد توجه و بررسی بوده است. طلاق علل متعددی دارد و هرگز یک علت را
نمیتوان به عنوان علت اصلی طلاق در نظر گرفت. با توجه به اهمیت موضوع بر آن شدیم
تعیین علل اصلی طلاق را مورد بررسی قرار دهیم.
روش کار: این مطالعه از نوع توصیفی و مقطعی بود، گروه نمونه شامل 300 نفر ارجاعی ازدادگاههای
خانواده شهید محلاتی و ونک طی سالهای 1385- 1386 بوده است. اطلاعات با استفاده از
پرسشنامه ساختاری (براساس مصاحبه با افراد متقاضی طلاق) بدست آمد. یافتهها بصورت
فراوانی و درصد نمایش داده شد.
نتایج: مهمترین علل تقاضای طلاق در این مطالعه به ترتیب شامل علل روانی ( 3/96%)، عوامل
فرهنگی و اجتماعی (3/87%)، جنسی (88%)، عوامل اقتصادی ( 3/80%) و خشونت ( 3/84%) است.
نتیجهگیری: نتایج پژوهش حاضر علاوه بر توصیه به مطالعات بیشتر، برنامهریزی لازم در آموزش و
مشاورههای قبل از ازدواج را پیشنهاد میکند. همچنین لزوم آگاه سازی زوجین در
زمینه دریافت مشاوره تخصصی در زمان بروز مشکل و اقدام به طلاق، میتواند جهت
پیشگیری از وقوع طلاق به کار گرفته شود.
Normal
وحید یزدی فیض آبادی، محمد حسین مهرالحسنی، محمدرضا بانشی، سعید میرزایی، نادیا ارومیه ای،
دوره 13، شماره 0 - ( 12-1396 )
چکیده
مقدمه و اهداف: از سال 1391 برنامه پزشک خانواده شهری با هدف بهبود عدالت در دسترسی، تأمین مالی و ارتقای کیفیت خدمات سلامت در دو استان فارس و مازندران به صورت آزمایشی در حال اجراست. مطالعه حاضر با هدف بررسی ارتباط اجرای برنامه با شاخصهای حفاظت مالی انجام شد.
روش کار: مطالعه حاضر یک مطالعه مقطعی از نوع بومشناختی است که بر روی دادههای استانهای فارس و مازندران در دامنه زمانی 1387 تا 1394 انجام شد. در ابتدا با استفاده از مدل رگرسیون لاسو، متغیرهای مستقل موثر بر شاخصهای حفاظت مالی انتخاب شدند. سپس در مدلهای جداگانه، بعد از تعدیل متغیرهای مستقل منتخب، ارتباط اجرای برنامه پزشک خانواده شهری با شاخصهای حفاظت مالی به عنوان متغیرهای پیامد، با آزمون رگرسیون خطی پسرونده مورد بررسی قرار گرفت.
یافتهها: درصد خانوارهای مواجهه یافته با مخارج کمرشکن سلامت، در سالهای اجرای برنامه، در مقایسه با سالهای پیش از اجرا، به میزان 82/1 درصد افزایش نشان داد(05/0P<). این افزایش برای مناطق روستایی 37/1 درصد بود (05/0P<). همچنین درصد فقر ناشی از پرداختهای سلامت کل در سالهای اجرای برنامه، 83/0 درصد افزایش داشت (05/0P<). اجرای برنامه، با شاخص کاکوانی و پرداخت مستقیم از جیب به عنوان درصدی از کل مخارج سلامت ارتباط معناداری نداشت (05/0P>).
نتیجهگیری: برنامه پزشک خانواده شهری به رغم موفقیتها در افزایش دسترسی فیزیکی به خدمات سلامت، به نظر میرسد در بهبود حفاظت مالی و تأمین مالی عادلانه سلامت دستاوردهای چشمگیری نداشته است. هرچند انجام مطالعات بیشتر ضروری است.
وحید کوه پیمای جهرمی، رضا دهنویه، محمد حسین مهرالحسنی،
دوره 13، شماره 0 - ( 12-1396 )
چکیده
مقدمه و اهداف: به دلیل ناکافی بودن پوشش مناسب نظام سلامت در شهرها، اجرای برنامه پزشک خانواده شهری در دو استان در ایران پایلوت شد. تصمیمگیری برای توسعه برنامه به کل کشور نیازمند ارزیابی جامع آن میباشد، لذا هدف مطالعه ارزیابی برنامه پزشک خانواده شهری بود.
روش کار: این مطالعه مقطعی در سالهای 94-95 در دو استان فارس و مازندران انجام گرفت. دادهها به روش پرسشنامه از 141 نفر پزشک خانواده در مراکز بهداشتی درمانی و 710 نفر از بیماران جمع آوری شد. روش نمونهگیری چند مرحلهای برای انتخاب نمونهها استفاده گردید. تحلیل دادهها با روشهای توصیفی و تحلیلی انجام گرفت.
یافتهها: 81 درصد حجم کار پزشکان خانواده مربوط به ویزیت بیماران بود. پرداخت برای خدمات سطوح دو و سه مراقبت یکی از موانع دسترسی برای برخی بیماران بود. برای اکثریت بیماران، کمتر از 40 دقیقه دسترسی به تسهیلات بهداشتی درمانی امکانپذیر بود. برنامه نرمافزاری کمتر استفاده میشد. بیماران در طول یک سال 5/5 بار توسط پزشکان خانواده ویزیت میشدند و مدت زمان هر ویزیت برای 80 درصد بیماران تا 10 دقیقه بود. میزان ارجاع بیماران ، 14 درصد بدست آمد (فارس 8/21 درصد، مازندران 4 درصد). به طور متوسط 30 قلم از 45 قلم تجهیزات پزشکی، در دسترس پزشکان خانواده بود.
نتیجهگیری: اگرچه برنامه، در ابعاد دسترسی به خدمات و جامعیت مراقبت، موفقیت نسبی داشته است؛ ولی در ابعاد هماهنگی بین سطوح ارائه خدمت و استمرار مراقبت، موفقیت کمتری نشان داد. لذا پیشنهاد میگردد قبل از گسترش کشوری برنامه، حل ریشهای چالشهای آن مورد توجه قرار گیرد.
جمیل محمدی بلبلان آباد، امجد محمدی بلبلان آباد، سینا ولیئی، نادر اسماعیل نسب، فرزام بیدارپور، قباد مرادی،
دوره 15، شماره 1 - ( 3-1398 )
چکیده
مقدمه و اهداف: برنامه پزشک خانواده روستایی در مناطق روستایی و شهرهای زیر 20 هزار نفر در سال 1384 اجرا شد. هدف از این مطالعه تبیین چالشهای برنامه پزشک خانواده روستایی از دیدگاه ذینفعان در استان کردستان بود.
روش کار: این مطالعه کیفی از طریق 30 مصاحبه نیمهساختاریافته و 5 بحث گروهی متمرکز با ذینفعان برنامه پزشک خانواده از خردادماه تا بهمن ماه 1396 انجام گرفت. مشارکتکنندگان از طریق روش نمونهگیری هدفمند با حداکثر تنوع انتخاب شدند. محتوی مصاحبهها و بحثهای گروهی به روش تحلیل محتوی کیفی با کمک نرمافزار MAXQDA10 (نسخه 10) تحلیل شد.
یافتهها: چالشها و موانع اجرایی برنامه پزشک خانواده روستایی در 16 زیر طبقه و 5 طبقه اصلی دستهبندی شد. چالشهای تولیتی، چالشهای ارایه خدمت، چالشهای فرهنگی و آموزشی، چالشهای نیروی انسانی، و چالشهای زیر ساختی طبقههای اصلی بودند. مهمترین زیرطبقههای چالشها نیز شامل ضعف سیاستگذاری، تدوین قوانین و مقررات، ضعف در کارکرد بیمهها، ضعف هماهنگی درونبخشی و بینبخشی، ضعف نظام ارجاع، ضعف در بسترسازی فرهنگی و اطلاعرسانی برنامه به جامعه، ماندگاری پایین پزشکان، مکانیسمهای انگیزشی نامناسب، و ضعف نظام اطلاعاتی بودند.
نتیجهگیری: برنامه پزشک خانواده روستایی با چالشهای متعددی مواجه است که مرتفع کردن آنها مداخلههای چند بعدی میطلبد. شناسایی چالشهای برنامه از دیدگاه ذینفعان آن میتواند به بهبود تدریجی برنامه کمک نماید.