محمد اسماعیل ریاحی، اکبر علیوردی نیا، محمد رضا سلیمانی بشلی،
دوره 5، شماره 3 - ( 9-1388 )
چکیده
مقدمه و اهداف: مصرف سیگار یکی از خطرناکترین رفتارهای غیر بهداشتی است. این پژوهش با هدف توصیف نگرش نسبت به مصرف سیگار و نیز شناسایی همبستههای اجتماعی نگرش به سیگار در بین دانش آموزان انجام شده است.
روشکار: تحقیق حاضر یک مطالعه مقطعی، با استفاده از روش پیمایش است. 400 دانش آموز پسر درسال سوم متوسطه دبیرستان های شهر قائمشهر که به صورت تصادفی طبقهای متناسب انتخاب شده بودند، به پرسشنامه پژوهشگر ساخته به صورت خوداجرا پاسخ دادند. برای سنجش نگرش دانشآموزان نسبت به سیگار از یک مقیاس 32 گویهای در سه بعد شناختی، عاطفی و رفتاری استفاده گردید.
نتایج: 6/82 درصد از دانشآموزاننسبت به مصرف سیگار نگرش منفی و 6/5 در صد از آنان نگرش مثبت داشتهاند. نتایج تحلیل واریانس نشان میدهند که در مجموع، دانشآموزانی که در رشتههای کار- دانش و علوم انسانی تحصیل می کردند، پدرانشان تحصیلات کمتری داشتند، به طبقات اجتماعی پایینتری متعلق بودند، والدین و نیز دوستان آنها سیگاری بودهاند، تعداد دوستان سیگاری آنها بیشتر از ده نفر بوده است، بیشتر از دو سال با آنها دوست بودهاند، و هر روز یا حداقل دو تا سه بار در هفته با آنها معاشرت داشتند، گرایش بیشتری به مصرف سیگار داشتهاند.
نتیجهگیری: این پژوهش نشان داد که میزان شناخت دانش آموزان از عوارض مصرف سیگار به نسبت، پایین است که میتواند عاملی در جهت گرایش آنها به مصرف سیگار باشد.