۳ نتیجه برای دیابت بارداری
منصور رضایی، نگین فخری، سوده شهسواری، فاطمه رجعتی،
دوره ۱۵، شماره ۴ - ( ۱۰-۱۳۹۸ )
چکیده
مقدمه و اهداف: دیابت بارداری شایعترین اختلال متابولیک دوران بارداری است. در صورت تشخیص زودرس این بیماری میتوان از برخی عوارض آن جلوگیری کرد. هدف این پژوهش پیشبینی زودرس ابتلا به دیابت بارداری بوسیله مدلهای رگرسیون لجستیک، تحلیل ممیزی، درخت تصمیم و شبکه عصبی مصنوعی پرسپترون و مقایسه این مدلها بود.
روش کار: پرونده ۴۲۰ خانم باردار ( ۱۳۹۱-۱۳۸۹ ) دارای پرونده در مراکز بهداشتی کرمانشاه، با روش نمونهگیری در دسترس بررسی شد. اطلاعات جمعیت شناختی، متغیرهای مربوط به دوره بارداری و نتایج آزمایشها و ابتلا به دیابت بارداری با معیار قند خون ناشتا بزرگتر یا مساوی ۹۲ از پرونده آنان گردآوری شد. پس از برازش چهار مدل فوق به دادهها، عملکرد مدلها باهم مقایسه گردید و با توجه به معیارهای صحت، حساسیت و ویژگی بر اساس منحنی ROC، مدل برتر معرفی شد.
یافتهها: پس از برازش مدلهای رگرسیون لجستیک، تحلیل ممیزی، درخت تصمیم و شبکه عصبی مصنوعی به مجموعه دادهها، معیار صحت برای مدلهای مذکور به ترتیب برابر ۸۱/۰، ۸۳/۰، ۷۸/۰ و ۸۳/۰ ، حساسیت ۵۰/۰، ۶۳/۰، ۵۸/۰و ۵۸/۰، ویژگی ۹۶/۰، ۹۳/۰، ۸۷/۰ و ۹۴/۰ و سطح زیر منحنی ROC به ترتیب برابر ۸۶/۰، ۷۸/۰، ۷۳/۰ و ۸۷/۰ محاسبه گردید.
نتیجهگیری: در پیشبینی و ردهبندی ابتلا و عدم ابتلا به دیابت بارداری، مدل شبکه عصبی مصنوعی دارای نرخ دستهبندی اشتباه کمتر و سطح زیر منحنی ROC بیشتری نسبت به سایر مدلها بود. میتوان نتیجه گرفت که این مدل دارای پیشبینیهای صحیحتر و نزدیک به واقعیت نسبت به سایر مدلها است.
مائده امینی، انوشیروان کاظم نژاد، فرید زایری، اعظم امیریان، نورالسادات کریمان،
دوره ۱۶، شماره ۱ - ( ۳-۱۳۹۹ )
چکیده
مقدمه و اهداف: دیابت بارداری یک عارضه طبی در بارداری بوده که تشخیص دیرهنگام آن میتواند اثرات نامطلوبی روی مادر و جنین بگذارد. هدف از انجام این پژوهش، برآورد پارامترهای دقت یک نشانگر زیستی برای پیشبینی زودهنگام دیابت بارداری در غیاب یک تست استاندارد مرجع کامل بود.
روش کار: این مطالعه روی ۵۲۳ خانم باردار که در سالهای ۹۶ و ۹۷ به بیمارستانهای مهدیه و طالقانی تهران مراجعه کرده بودند، انجام شد. مقادیر اندازهگیری شده بتا گنادوتروپین جفتی انسانی به عنوان پیشگوی دیابت بارداری برای همه زنان شرکتکننده در هفته ۱۷-۱۴ بارداری در چک لیست مربوط ثبت شد. برای برآورد حساسیت، ویژگی و مساحت زیر منحنی راک، از مدل متغیر پنهان بیزی استفاده شد. برآورد بیزی پارامترها در بسته نرمافزاری R۲OpenBUGS در نرمافزار R نسخه ۳,۵.۳ محاسبه شد.
یافتهها:میانه سن بارداری زنان شرکت کننده در این مطالعه، ۳۳ سال بود. در غیاب تست مرجع کامل، نتایج مدل بهکار رفته برای مقدارهای حساسیت، ویژگی و مساحت زیر منحنی راک مربوط به بتا گنادوتروپین جفتی انسانی به ترتیب برابر با ۷۸ درصد (فاصله باورمند ۹۵ درصد: ۰/۸۳-۰/۶۶)، ۸۳ درصد (فاصله باورمند ۹۵ درصد: ۰/۸۹-۰/۷۴) و ۷۲/۰ (فاصله باورمند ۹۵ درصد: ۰/۸۸-۰/۶۴) بود.
نتیجهگیری: بر اساس یافتههای بهدست آمده در این مطالعه، بتا گنادوتروپین جفتی انسانی در غیاب تست مرجع کامل میتواند برای پیشبینی زودهنگام دیابت در خانمهای باردار مناسب باشد.
رقیه بایرامی، رباب لطیف نژاد رودسری،
دوره ۱۶، شماره ۳ - ( ۹-۱۳۹۹ )
چکیده
مقدمه و اهداف: شرط استفاده از یافتههای مطالعههای کوهورت در پزشکی مبتنی بر شواهد، کیفیت مطلوب و صحت روششناسی آنها است. این مطالعه با هدف ارزیابی کیفیت مطالعههای کوهورت منتشر شده در مجلههای بینالمللی در ارتباط با عوامل خطر پیش از لقاح دیابت بارداری انجام شد.
روش کار: در این مطالعه مقطعی، مطالعات کوهورت آیندهنگر منتشر شده در ارتباط با فاکتورهای خطر پیش از لقاح دیابت حاملگی در فاصله سالهای ۲۰۱۸-۲۰۰۸در مجلههای بینالمللی نمایه شده در پایگاههای اطلاعاتی PubMed, Scopus, Science Direct با استفاده از کلیدواژههای دیابت بارداری، پیش بارداری، عامل خطر و مطالعه کوهورت مورد جستوجو قرار گرفتند. از مجموع ۳۱۲ مقاله بازیابی شده، تعداد ۲۶ مقاله از نظر چکیده و متن کامل با استفاده از چک لیست STROBE مورد ارزیابی نقادانه قرار گرفت. حداکثر و حداقل امتیاز هر مقاله به ترتیب ۳۴ و صفر بود. تجزیه و تحلیل دادهها با استفاده از روشهای آمار توصیفی و نرمافزار SPSS نسخه ۱۶ انجام شد.
یافتهها: در ۲۶ مقاله مورد بررسی میزان انطبـاق کلـی کیفیـت مقـالهها با معیارهای STROBE، ۷۸/۸ درصد بود. از این تعداد ۱۸ مقاله (۲۳/۶۹ درصد) دارای کیفیت متوسط و ۸ مقاله (۷۶/۳۰ درصد) دارای کیفیت خوب بودند. در این مطالعه بیشترین نقاط ضعف مطالعهها مربوط به بخش یافتهها و روش کار بود.
نتیجهگیری: کیفیت مقالههای بینالمللی منتشر شده در زمینه عوامل خطر دیابت پیش بارداری مطلوب نیست. لذا پیشنهاد میشود سردبیران، داوران، نویسندگان و همچنین پزشکان و ماماها پیش از کاربست یافتههای این مطالعات در بالین، جهت ارزیابی کیفیت مقالههای کوهورت از چک لیست STROBE استفاده نمایند.