مقدمه و اهداف: هولمز و همکاران، تنش طلاق را در بالای جدول تنشهای جهان قرار دادهاند. این تنش جهانی در ایران روز به روز در حال افزایش است؛ به طوری که پدیدهی طلاق درایران، مقام چهارم را به خود اختصاص داده است. هدف این پژوهش ارایهی مدل جامع و نظاممند از عوامل مؤثر بر طلاق در کشور میباشد.
روش کار: روش پژوهش در این مطالعه، کیفی و نوعی از متامطالعه به نام متاترکیب است که برای گردآوری دادهها از روش کتابخانهای استفاده شده است. جمعیت مورد مطالعهی پژوهش را تمامی مقالههای مرتبط با موضوع پژوهش شامل میشود. در راستای انجام پژوهش پس از طراحی سؤالات پژوهش، جستجویی نظاممند بر اساس کلیدواژههای مرتبط-طلاق، ناسازگاری زوجها، جدایی- از پایگاههای داده Science Direct، IEEE،Emerald ، ISC، IRANDOC، SID، Civilica، Scopus و همچنین پایگاه تخصصی Googlescholar بین سالهای 1365 تا اوایل سال 1392 صورت گرفته است.
نتایج: با بررسی 61 مقاله از 8472 مقالهی اولیه پژوهشگران 15 بُعد و 64 مؤلفه را به عنوان عوامل مؤثر بر طلاق که در پژوهشهای مختلف داخلی و خارجی در سالهای 1365 تا اوایل سال 92 به آن اشاره شد؛ شناسایی کردهاند. بر اساس این عوامل مدل یکپارچه نهایی ارایه و اعتبارسنجی شده است.
نتیجهگیری: این مقاله با شناسایی تمامی عوامل مؤثر بر طلاق که بر اساس منابع موجود در سالهای 92-1365 به دست آمده است؛ میتواند به عنوان مبنایی برای برنامهریزی از سوی مدیران دولتی و همچنین آموزش جامعه در مشاورههای قبل ازدواج قرار گیرد.