آرزو باقری، مهسا سعادتی،
دوره 15، شماره 1 - ( 3-1398 )
چکیده
مقدمه و اهداف: یکی از اساسیترین تعیینکنندههای سطوح باروری که نقشی مؤثر در تغییرات نرخهای باروری و همچنین بهداشت و مرگومیر مادر و نوزاد دارد، فواصل موالید است. با توجه به اهمیت این موضوع، هدف این پژوهش ، تحلیل فاصله ازدواج تا فرزندآوری و فاصله فرزندآوری اول و دوم با استفاده از مدل شکنندگی مشترک بقا و مقایسهی عوامل مؤثر بر این فواصل بود.
روش کار: با استفاده از روش نمونهگیری طبقهبندی شده با تخصیص متناسب 610 زن متأهل 15-49 ساله از مناطق مختلف شهر تهران در زمستان 1395 و بهار 1396 انتخاب شدند و از پرسشنامه ساختاریافته به منظور جمعآوری اطلاعات آنها و از مدل شکنندگی مشترک بقا برای بررسی تأثیر متغیرهای مورد نظر بر فواصل موالید اول و دوم زنان استفاده شد.
یافتهها: میانه طول فرزندآوری اول و دوم به ترتیب برابر 38 و 55 ماه بود. متغیرهای دوره تقویمی بر فاصله اولین فرزندآوری
(016/0= P-value) و وضع فعالیت (045/0= P-value) و منطقه سکونت (025/0= P-value) بر فاصله موالید اول و دوم تأثیر معنیدار آماری داشتند. مخاطرهی نسبی نخستین فرزندآوری زنان در دوره تقویمی اخیر نسبت به زنان در نخستین دوره برابر 484/0 و مخاطرههای نسبی دومین فرزندآوری زنان شاغل نسبت به غیرشاغلان و ساکن در منطقه توسعهیافته نسبت به ساکنان منطقههای توسعهنیافته به ترتیب برابر 812/0 و 724/0 بودند.
نتیجهگیری: به تأخیر انداختن فرزندآوری در میان زنان جوانتر و فاصلهی طولانیتر میان فرزندآوری اول و دوم زنان شاغل میتواند ناشی از شرایط اقتصادی و اجتماعی باشد که با فراهم آوردن بستر مناسب میتوان مانع از این تأخیرها شد.