پریچهر کیمیایی، محمود بختیاری، معصومه میرزامرادی، سپیده اشرفی وند، محمد علی منصورنیا،
دوره ۱۱، شماره ۳ - ( ۸-۱۳۹۴ )
مقدمه و اهداف: از واژهی عمومی نئوپلازیهای تروفوبلاستیک حاملگی (GTN) برای توصیف طیف وسیعی از بیماریهای بدخیم تروفوبلاست که در برگیرندهی مول مهاجم، کوریوکارسینوما، تومور اپیتلوئیدی تروفوبلاست و تومور تروفوبلاستی محل جفت است؛ استفاده میشود. این مطالعه با هدف پیشبینی ابتلا به GTN در افراد مبتلا به حاملگی مولار در شهر تهران انجام گرفته است.
روش کار: در این مطالعه تمام موارد مربوط به مول کامل و نسبی که حداقل ۴ تیتر β-hCG برای آنها ثبت شده بود؛ وارد مطالعه شدند. در مرحله پیش و پس از برازش مدل مناسب برای محاسبه سطح زیر منحنی مربوط به هر متغیر پیشگویی کننده ابتدا نوع ارتباط- خطی یا غیر خطی بودن- با استفاده از روشهای(locally weighted scatter plot smoothing) Lowess Smoother و (Fractional polynomial regression) Fracpoly تعیین و سپس برای ترسیم نمودار ROC از مدل متناسب با برازش دادهها استفاده شده است.
نتایج: آنالیز ناپارامتریک مربع کای نشان داد که بین مؤلفههای یک حاملگی مولار پر خطر و ابتلای افراد به GTN ارتباط معنیداری وجود نداشت (۳۹/۰P=). در مجموع از ۲۰۱ مورد حاملگی مولار، ۶۱ نفر (۳۰ درصد) دارای یکی از مؤلفههای وجود حاملگی مولار پر خطر با خود هستند. منحنی راک با سطح زیر منحنی ۸۶/۰ نشان داد که شیب خط رگرسیونی غلظت هورمون β-hCG با حساسیت ۷۳ درصد و ویژگی ۸۸ درصد به عنوان یک متغیر پیشبینی کنندهی مناسب قابلیت استفاده دارد.
نتیجه گیری: پیشنهاد میشود، تیتر روز ۲۱ام و شیب خط رگرسیونی هورمون HCG به عنوان یک متغیر ممیزی برای افرادی که دچار GTN شده و آنهایی که بهبود خودبهخودی بودهاند؛ استفاده شود.