35 نتیجه برای نان
سید مرتضی صفوی، ربابه شیخ الاسلام، زهرا عبدالهی، محسن نقوی، سعید صادقیان شریف، الهام صادق زاده، سمیه محمدیان،
دوره 2، شماره 3 - ( 1-1385 )
چکیده
مقدمه و اهداف: عنصر آهن یکی از مهمترین عناصر ضروری مورد نیاز در طی دوران بارداری میباشد که در رشد و تکامل جنین در داخل رحم و زایمان سالم و بیخطر نقش اساسی دارد. این مطالعه به هدف بررسی وضعیت کمخونی، فقر آهن و کمخونی ناشی از آن در زنان باردار ایرانی به جهت اتخاذ استراتژیهای هدفمند از سوی سیاستگذاران حوزهی سلامت طراحی و اجرا شده است.
روش کار: در این مطالعه مقطعی، 4368 زن باردار حاضر در ماههای 5 تا 9 حاملگی به روش خوشهای از 11 اقلیم مختلف کشور انتخاب شدند. سطوح هموگلوبین، هماتوکریت، متوسط حجم گلبول قرمز و فریتین سرم اندازهگیری شد. و شیوع کمخونی، کمخونی فقر آهن و فقر آهن در کل کشور و به تفکیک اقلیمها تعیین شد. 5/21% از زنان باردار با سن حاملگی 5 تا 9 ماههی ایرانی مبتلا به کمخونی هستند، 7/42% آنها مبتلا به فقر آهن بوده و نسبت ابتلا به کمخونی فقر آهن در آنان 4/10% برآورد میشود. شیوع کمخونی در زنان باردار مناطق روستائی کشور به طور معنیداری بیش از مناطق شهری است (به ترتیب 8/27%-2/22% در مقایسه با
6/21%-1/17%=CI95%) و بیشترین شیوع کمخونی و هماتوکریت پائین در زنان باردار اقلیم 5 (سیستان و بلوچستان، جنوب کرمان و جنوب خراسان) مشاهده شد (به ترتیب2/44% ،5/40%) و کمترین میزان شیوع کمخونی در زنان باردار اقلیم 6 (اصفهان، یزد، کهکیلویه و بویراحمد و شمال کرمان) وجود داشت (به ترتیب 0/9% ،8/10%).
نتایج: مصرف مکمل آهن (حتی به صورت نامنظم) نیز در کاهش احتمال ابتلا به کمخونی مؤثر بود اما تأثیر آن بر کمبود هماتوکریت فقط در نمونههایی دیده شد که مصرف مکمل آهن را به صورت منظم گزارش نموده بودند.
نتیجهگیری: کمخونی همچنان یکی از مشکلات بهداشتی زنان باردار کشور به حساب میآید و گرچه تداوم برنامه مکمل یاری در آنان باید مد نظر قرار گرفته شود اما رفع پایدار کمخونی در زنان باردار کشور نیازمند ارائه مداخلات جامعتر به گونهای میباشد که تمامی گروههای هدف به خصوص زنان سنین باروری را مورد هدف قرار دهد.
سوسن کلاهی، علی اصغر کلاهی، سپیده طهزانی قدیم،
دوره 4، شماره 1 - ( 2-1387 )
چکیده
مقدمه و اهداف: کم خونی یکی از شایعترین مشکلاتی است که همه گروههای سنی را درگیر میکند. به منظور تعیین شیوع کمخونی و کمخونی میکروسیتیک در جمعیت تحت پوشش مرکز بهداشتی و درمانی اسدآبادی تبریز، یک مطالعه بهروش مقطعی ـ تحلیلی (Cross-sectional) انجام گرفت.
روش کار: تعداد نمونهها 1623 نفر و روش نمونهگیری بصورت تصادفی منظم بود. نمونهها از میان 233000 نفر زن بالای 12 سال از بین جمعیت ثبت شده، انتخاب شدند. میزان هموگلوبین، حجم متوسط سلولی (MCV) و در صورت وجود کمخونی آزمایشهای تکمیلی شامل آهن سرم، فریتین، TIBC (Total iron binding capacity)، الکتروفورز هموگلوبین و شمارش رتیکولوسیت بررسی شد و داده ها با استفاده از برنامه نرمافزاری EPI6 و انجام آزمون T مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت.
نتایج: شیوع کمخونی7/9 درصد بود که 3/75 درصد موارد را کمخونی فقرآهن و 4/11درصد موراد را تالاسمی مینور تشکیل میداد. میزان شیوع کمخونی فقر آهن و تالاسمی مینور در کل افراد جامعه مورد بررسی بترتیب 3/7 و 1/1 درصد بود.
نتیجهگیری: یافتههای این مطالعه حاکی از خفیف بودن مشکل کمخونی بر اساس طبقهبندی who در منطقه بود و کمخونی فقر آهن بیشترین علت کمخونی را به خود اختصاص میداد.
زهرا سپهرمنش، افشین احمدوند، پروین یاوری، رضوان ساعی،
دوره 4، شماره 2 - ( 6-1387 )
چکیده
مقدمه واهداف: نوجوانی از مهمترین مراحل رشد و تکامل انسان است که ویژگیهای رشدی آن میتواند زمینه ساز بروز انواع اختلالات رفتاری، بزهکاری، سوء مصرف مواد و بیماریهای روانی باشد. با توجه به افزایش تعداد نوجوانان و جوانان در ساختار جمعیتی ایران، شناخت سریع و برنامهریزی مناسب برای کنترل این اختلالات حائز اهمیت است. بر این اساس در پژوهش حاضر، وضعیت سلامت روانی نوجوانان شهر کاشان در سال 1383 مورد برسی قرار گرفته است .
روشکار: در این پژوهش مقطعی، 400 نفر از دانش آموزان دبیرستانی شهر کاشان، به روش نمونهگیری طبقهای- تصادفی وارد مطالعه شدند. در این مطالعه ابزار سنجش شامل دو بخش بود. بخش اول شامل مشخصات جمعیت شناختی دانش آموز و بخش دوم پرسشنامه SCL-90-R بود. پرسشنامه مشخصات دموگرافیک شامل سن، جنس، سن پدر ومادر، سن بلوغ جنسی، معدل تحصیلی، سابقه مصرف مواد و اختلال روانی بود. دادههای پژوهش با استفاده از نرم افزار SPSS وآمار توصیفی و آمار آستنباطی (آزمون کروسکال والیس و T-test) مورد تجزیه وتحلیل آماری قرار گرفتند.
نتایج: بر اساس نتایج بدست آمده، 10 درصد از نوجوانان دبیرستانی، مشکوک به اختلال روانی شناخته شدند. شایعترین علائم روانی بر اساس ابعاد 9 گانه آزمون بترتیب: افکار پارانوئید، حساسیت بین فردی، افسردگی، اضطراب و پرخاشگری بود. میانگین ابعاد روانی در نوجوانان با سابقه تنبیه بدنی، وجود سابقه ترک تحصیل، سابقه اعتیاد و اختلال روانی در خانواده افزایش داشت که از لحاظ آماری این افزایش معنادار بود(05/0P<). در نوجوانان پسر با سابقه مصرف مواد، میانگین ابعاد روانی افسردگی و پرخاشگری بالاتر از سایر ابعاد بود. GSI کلی(کلیت ابعاد روانی) در پسران مصرف کننده مواد 9/1 و در نوجوانان دیگر 87/0 بدست آمد که این تفاوت معنیدار بود. (05/0p<). در این مطالعه تفاوت معنیداری بین جنسیت و سلامت روان(میانگین کلی ابعاد روانی) مشاهده نشد؛ ولی در بعد افسردگی، حساسیت بین فردی و اضطراب بین نوجوانان دختر و پسر اختلاف معنیدار مشاهده شد.
نتیجهگیری: با توجه به نتایج پژوهش و میزان بالای موارد مشکوک به اختلال روانی در نوجوانان، توجه بیشتر مسولین جهت حل مشکلات بهداشت روانی دانش آموزان و فعالسازی مرکز مشاوره مدارس ضروری بنظر میرسد و انجام برنامهریزیهای جامع به منظور ارائه خدمات مشاوره روانپزشکی و اجرای برنامههای منظم و مستمر آموزش بهداشت روانی و گنجاندن مطالب درسی در زمینه بهداشت روانی میتواند در جهت ارتقاء سلامت روانی دانش آموزان مفید باشد.
فاطمه رخشانی، محمدتقی حیدری، سمیه براتی بنی،
دوره 4، شماره 3 - ( 12-1387 )
چکیده
مقدمه و اهداف: آسیبهای ناشی از وسایل نوک تیز، یک خطر مهم شغلی برای کارکنان بهداشتی و درمانی محسوب میشود. لذا مطالعه حاضر با هدف تعیین میزان شیوع و علل آسیبهای ناشی از نیش سوزن اقدامات پس از آن در پرسنل مراکز درمانی دانشگاه علوم پزشکی زاهدان صورت گرفت.
روشکار: در این مطالعه مقطعی، 231 نفر از کارکنان درمانی شاغل در بیمارستانهای آموزسی شهر زاهدان در سال1386 به روش نمونهگیری تصادفی طبقهای بررسی شدند. دادهها از طریق پرسشنامه جمعآوری و با استفاده از نرم افزارSPSS 13 تجزیه و تحلیل گردیدند.
نتایج: 1/77% از افراد مورد بررسی زن، 4/56% از آنان کارشناس و 7/50% پرستار بودند. میانگین سنی 1/8±34 سال بود. شیوع نیش سوزن در بین کارکنان مراکز درمانی در طول دوره کاری 9/64% بود و از این گروه 2/57% بیش از دو بار آسیب دیده بودند. سرسوزن با 4/55%، بیشترین میزان آسیب را تشکیل میداد، و بیشترین موقعیتی که افراد دچار آسیب شده بودند هنگام خونگیری و تزریق با فراوانی 6/54% بود. آنالیز رگرسیون چند متغیره نشان داد که آسیب ناشی از وسایل نوک تیز در افراد با سواد دانشگاهی در مقایسه با دیپلم و پایینتر 60% کمتر بود و به ازای هر سال افزایش سابقه کار، خطر آسیب 5% افزایش مییافت.
نتیجهگیری: یافتههای این مطالعه ضرورت اقدامات آموزشی و پیشگیریکننده در مراکز درمانی به ویژه گروههای با خطر بالا را نشان میدهد.
ندا نیکوبخت، یوسف کریمی، هادی بهرامی،
دوره 7، شماره 1 - ( 3-1390 )
چکیده
مقدمه و اهداف: پژوهش حاضر با هدف مقایسه دلزدگی زناشویی در زنان نابارور و بارور مراجعه کننده به درمانگاههای زنان و ناباروری بیمارستان ولیعصر مجتمع بیمارستانی امام خمینی (ره) صورت گرفته است.
روش کار: جامعه آماری این پژوهش کلیه زوجین بارور و ناباروری که به درمانگاههای زنان و ناباروری بیمارستان ولیعصر مجتمع بیمارستانی امام خمینی (ره) در سال 1388 مراجعه کرده بودند. گروه نمونه شامل 120 نفر (60 زن بارور، 60 زن نابارور) بود که با استفاده از شیوه نمونه گیری تصادفی سیستماتیک انتخاب شدند. نمونههای مورد مطالعه پرسشنامه دلزدگی زناشویی و پرسشنامه محقق ساخته مشخصات فردی را تکمیل کردند. تجزیه و تحلیل دادهها با استفاده از نرم افزار SPSS انجام شد.
نتایج: نتایج بدست آمده نشان داد میزان دلزدگی زناشویی زنان نابارور از زنان بارور بیشتر بوده است (001/0>=P) همچنین میزان دلزدگی زناشویی در زنان نابارور با تحصیلات دانشگاهی بیشتر از زنان نابارور بدون تحصیلات دانشگاهی بود (002/P=0).
نتیجهگیری: در درمان و بررسی مشکلات زوجین نابارور، در نظرداشتن دلزدگی زناشویی به عنوان یک عامل زمینهای مؤثر در درمان ناباروری در سیستم مراقبتهای اولیه بهداشتی مورد تأکید و توصیه است.
قاسم یادگار فر، طاهره علی نیا، راضیه حسن نژاد، مهسا فیاض، ریحانه حسینی، جواد صنعتی، جلال هرندی، وحید حاج نوروز علی، محمود رضا باقی، عنایت میرزاوند،
دوره 8، شماره 3 - ( 9-1391 )
چکیده
مقدمه و اهداف: تعیین گستردگی استرس شغلی، به اندازهگیری آن، با استفاده از الگوهای نظری استاندارد و پرسشنامه معتبر نیاز دارد. هدف این مطالعه، ترجمه پرسشنامه ناهماهنگی بین تلاش و پاداش به فارسی و بومیسازی اعتبارسنجی آن، در کارکنان شرکت پلیاکریل اصفهان است.
روش کار: نسخه فارسی پرسشنامه با فرایند “ترجمه-برگردان- ترجمه” تهیه و در 227 نفر از کارکنان ارزیابی شد. ثبات درونی آن با آلفای کرونباخ و روش تنصیف و اعتبار ساختاری آن با اعتبار همگرایی و افتراقی تعیین شد. تحلیل عاملی تأییدی بر هر یک از حیطههای پرسشنامه صورت گرفت. اعتبار ملاکی با استفاده از رگرسیون لجستیک و رابطه بین 3 حیطه با افسردگی و استفاده از نرمافزار 18SPSS و لیزر ل5/8 تحلیل شدند.
نتایج: میانگین نمره 3 حیطه 68/10، 36/41 و 15/14 و آلفای کرونباخ 61/0، 85/0 و 67/0 و ضریب تنصیف دادهها، بهترتیب برای تلاش، پاداش و تعهدکاری،53/0، 85/0 و 65/0بود. همه همبستگیهای جزء-کل بیشتر از 20/0 بود. همبستگی بین هر پرسش و مقیاس مورد اندازهگیری، بهجز برای یک پرسش، بیشتر از 4/0بود. دو مقیاس تلاش و تعهدکاری برازش مدل اعتبار ساختاری را نشان دادند.
نتیجهگیری:مطالعه حاضر یک ابزار استاندارد روا و پایا برای اندازهگیری استرس شغلی به جامعه علمی و صنعتی کشور ارائه میکند و توصیه میکند که این ابزار در مطالعههای طولی و دیگر مشاغل ارزیابی شود.
ابراهیم مسعودنیا،
دوره 8، شماره 4 - ( 12-1391 )
چکیده
مقدمه و اهداف: سببشناسی افسردگی در نوجوانان، بسیار پیچیده است. یکی از متغیرهایی که اخیراً، توجه محققان را به خود جلب کرده، استفاده مسألهساز از اینترنت است. مطالعۀ حاضر، با هدف تعیین رابطۀ میان استفاده مسألهساز از فضای سایبر و اختلال افسردگی در نوجوانان انجام شد.
روش کار: پژوهش حاضر در قالب یک طرح پیمایشی و بهصورت مقطعی انجام شد. دادهها از 535 نوجوان (218 پسر و 317 دختر) جمعآوری شدندکه در سال 1390، در دبیرستانهای شهر یزد اشتغال به تحصیل داشتند. این افراد، با استفاده از روش نمونهگیری طبقهای متناسب، انتخاب شدند. ابزار سنجش تحقیق عبارت بودند از: آزمون اعتیاد به اینترنت (IAT) و پرسشنامه افسردگی کودکان (CDI).
نتایج: شیوع استفاده مسألهساز از فضای سایبر، 7/21 درصد بوده است. تفاوتی معنادار میان کاربران عادی و کاربران با استفادۀ مسألهساز از فضای سایبر، از نظر افسردگی کلی (01/0>P) و نیز، مؤلفههای غمگینی/ ناراحتیهای جسمانی (01/0>P)، خودانگارۀ منفی/ بدبینی
(01/0>P)، گناه خویشتن (01/0>P)، بیحالی (01/0>P) و انزوا (01/0>P) وجود داشت. تحلیل رگرسیون چندگانۀ سلسله مراتبی نشان داد که استفادۀ مسألهساز از فضای سایبر، 7/23 درصد از واریانس متغیر افسردگی را تبیین کرد.
نتیجهگیری: استفادۀ مسألهساز از فضای سایبر، یکی از عوامل خطرساز عمده برای سلامت خلقی در نوجوانان است و خطر اختلال افسردگی در نوجوانان را افزایش میدهد. از اینرو، مداخلههای شناختی ـ رفتاری با هدف تغییر الگوهای استفادۀ مسألهساز از فضای سایبر به استفاده مطمئن از آن، برای پیشگیری ازاختلالهای خلقی در نوجوانان، ضروری است.
الهام پوربختیاران، محمد حسین صولت، آرش رشیدیان، پروین پاسالار، نوشین راستکاری، مسعود یونسیان،
دوره 8، شماره 4 - ( 12-1391 )
چکیده
مقدمه و اهداف: در دهه اخیر، در کشور ما نظراتی درباره زیانآوربودن استفاده از جوش شیرین در نانواییها برای سلامت انسان، در محافل عمومی و علمی مطرح شده است. اکنون، مصرف این ماده در فرایند تهیه نان، در کشور ما ممنوع است. در این مطالعه، از طریق مرور نظاممند، همه شواهد موجود در زمینه آثار زیانبار استفاده از این ماده در تهیه نان، بر سلامت عمومی، جستوجو شد.
روش کار: در این مطالعه، تمامی شواهد موجود در زمینه آثارمصرف جوش شیرین جستوجو شد و روش انجام آن بر پایه جستوجوی نظاممند بانکهای معتبر، از جمله Pubmed، Ovidو Scopus بود.
نتایج: هیچ مطالعه تحلیلی یافت نشد که ارتباط آثار زیانبارجوش شیرین در نان با سلامت عمومی را نشان دهد. شواهد بهدستآمده بیشتر در زمینه کاربردهای درمانی و آثارمفید این ماده بود. عوارضی هم که گزارش شده بود، شامل علائم گوارشی و الکترولیتی جزئی در دوزهای درمانی (بهمراتب بالاتر از دوز مصرفی در نانوایی) و نیز مصرف تصادفی دوزهای بسیار بالای این ماده بود.
نتیجهگیری: نهتنها شواهدی درباره آثار زیانبار سدیم بیکربنات در نان، بر سلامت عمومی یافت نشد، بلکه مشخص شد که برای مصرف این ماده در دوزهای درمانی، فواید بسیاری گزارش شدهاست. با توجه به موارد پیشگفته، مصرف جوش شیرین در دوزهای معمول در نانواییها اثریزیانبار بر سلامت انسان ندارد.
زهرا هاشمی، مجتبی کیخا، راضیه کیخایی، علیرضا انصاری مقدم، محمد صالحی مرزیجرانی، امیر نصیری،
دوره 9، شماره 2 - ( 7-1392 )
چکیده
مقدمه و هدف: ارتباط میان شغل و جنبههای مختلف سلامت، از جمله کیفیت زندگی، در مطالعههای متعدد بررسی شده است. از سویی آمار زنان شاغل ایران رو به افزایش است. هدف این مطالعه بررسی ارتباط اشتغال و کیفیت زندگی زنان در شهرستان زابل است.
روش کار: این مطالعه از نوع مقطعی است که بر نمونهای شامل 420 زن انجام شد. از پرسشنامه
SF-36 بهعنوان یک ابزار معتبر برای اندازهگیری کیفیت زندگی افراد استفاده شد. کیفیت زندگی با استفاده از روش خوشهبندی، دستهبندی شد و ارتباط میان متغیرهای مستقل با دستههای کیفیت زندگی، با رگرسیون لجستیک بررسی گردید.
نتایج: افراد مورد بررسی دارای میانگین سنی 46/30 با انحراف معیار 75/8 سال بودند. کیفیت زندگی افراد به سه دسته کیفیت زندگی پایین، متوسط و بالا تقسیمبندی شد که بهترتیب شامل 4/35، 7/33 و 9/30 درصد افراد نمونه بودند. افراد شاغل نسبت به زنان خانهدار، بهترتیب دارای 153 و 217 درصد شانس بیشتر برای عضویت در دسته افراد با کیفیت زندگی متوسط و بالا بودند(05/0 >p). به ازای یک واحد افزایش سن بهترتیب 5 و 4 درصد کاهشی معنادار در شانس عضویت در دسته افراد با کیفیت زندگی متوسط و بالا دیده شد
(0/05 >P).
نتیجهگیری: بیش از نیمی از زنان بررسیشده، دارای کیفیت زندگی متوسط و پایین بودند. افزایش سن با کاهش کیفیت زندگی همراه بود، اما اشتغال یک پیشبینی کننده مستقل برای کیفیت زندگی بالاتر بود.
طیبه امیری پارسا، میترا خادم الشریعه، محمدرضا حادمی نیا، مرضیه السادات آذر نیوه،
دوره 9، شماره 4 - ( 12-1392 )
چکیده
مقدمه و اهداف: چاقی با افزایش مقاومت به انسولین، پرفشاری خون، هیپرلیپیدمی و هیپرانسولینمی و بیماریهای قلبی- عروقی همراه است. هدف اصلی این مطالعه، بررسی برخی عوامل مرتبط با چاقی و اضافه وزن در بین زنان دارای اضافه وزن و چاق 50-30 ساله شهرستان سبزوار بود.
روش کار: در این تحقیق از فرم پرسشنامه 56 سؤالی و پرسشنامه فعالیت بدنی بک استفاده شد. وزن، قد، دور کمر، اضافه وزن
(kg/m2 25BMI≥ )، چاقی (kg/m230BMI≥ ) و چاقی شکمی (85/0 WHR≥) نیز ارزیابی شد. برای تجزیه و تحلیل آماری متغیرها از آزمونهای MANOVA، آزمون تکمیلی توکی، همبستگی پیرسون و اسپیرمن، کروسکال والیس و مریع کای با سطح معنیداری
05/0 ≥P استفاده شد.
نتایج: نتایج نشان داد که 5/22 درصد زنان وزن نرمال، 4/42 درصد دچار اضافه وزن و 6/31 درصد هم چاق و تنها 5/3 درصد زنان لاغر بودند.
نتیجه گیری: نتایج حاکی از شیوع 74 درصد اضافه وزن و چاقی در زنان سبزواری بود که لزوم استفاده از شیوههای آموزشی برای آشنایی مردم به ویژه زنان با مسائل کنترل وزن و پیشگیری از چاقی، را مورد تأکید قرار میدهد. یافتهها نشان داد که سن، تعداد فرزندان، تعداد بارداری، سن اولین قاعدگی، تعداد اعضای خانواده، کار با کامپیوتر و مصرف غذای پر چرب باعث افزایش خطر چاقی میشود. در همین راستا بهبود و اصلاح شیوه زندگی و توسعه فعالیت بدنی به عنوان کمهزینهترین و کمخطرترین روش پیشگیری از چاقی نیازمند توجه بیشتر میباشد.
شهناز ریماز، مریم دستورپور، سمیرا وصالی آذرشربیانی ، نرگس ساعی پور، زهرا بیگی، سحرناز نجات،
دوره 10، شماره 2 - ( 6-1393 )
چکیده
مقدمه و اهداف: زنان سرپرست خانوار جزء گروه آسیبپذیر جامعه محسوب میشوند که با مشکلات، مصایب و موانع زیادی هم در سطح فردی و هم در سطح کلان در مقایسه با مردان سرپرست خانوار مواجهند که کیفیت زندگی آنان را تحت تاثیر قرار می دهد. هدف از این مطالعه، تعیین کیفیت زندگی و عوامل مؤثر بر آن در زنان سرپرست خانوار تحت پوشش شهرداری منطقه 9 شهر تهران بود.
روش کار: این مطالعه مقطعی روی تمام زنان سرپرست خانوار تحت پوشش شهرداری منطقه 9 شهر تهران در مدت 14ماه انجام شد. ابزار جمعآوری دادهها در این مطالعه شامل پرسشنامههای اطلاعات دموگرافیک و کیفیت زندگی سازمان جهانی بهداشت (WHOQOL-BREF) گونهی ایرانی بود.تجزیه و تحلیل نتایج با کمک نرم افزار آماری SPSS نسخه 16 با استفاده از آمار توصیفی و آنالیز رگرسیون چند متغیره انجام شد.
نتایج: میانگین± خطای معیار سنی شرکت کنندگان 8/13± 8/50 سال و اکثر آنان غیرشاغل (1/71 درصد) بودند. نتایج نشان دادند که در میان حیطههای 4 گانهی کیفیت زندگی، حیطهی سلامت محیط و رابطهی اجتماعی به ترتیب کمترین ( 87/9) و بیشترین (61/12) نمره را به خود اختصاص دادند. مدل رگرسیون چندگانه توأم نشان داد که متغیر سن (05/0P<) و متغیر بیماری فعلی (001/0P<) تنها متغیرهای تأثیرگذار روی شاخص کلی کیفیت زندگی هستند.
نتیجهگیری: یافتههای حاصل از این پژوهش حاکی از نیاز جدی به برنامهریزی مسؤولان ذیربط در راستای مداخلههای مؤثر و به تبع آن افزایش بهبود کیفیت زندگی در این قشر آسیبپذیر جامعه میباشد.
هاجر اسماعیل زاده، مسعود اسدی، میرنادر میری، مریم کرامتکار،
دوره 10، شماره 3 - ( 9-1393 )
چکیده
مقدمه و اهداف: شیوع رفتارهای پرخطر در نوجوانی مانند مصرف سیگار، الکل و مواد مخدر، اثرات و عواقب کوتاه مدت و بلند مدت بر سلامت فرد دارد. پژوهش حاضر با هدف بررسی شیوع انواع رفتارهای پرخطر در بین نوجوانان دبیرستانی شهر قزوین انجام گرفت.
روش کار: روش پژوهش حاضر توصیفی و جامعهی آماری تمامی نوجوانان دختر و پسر مقطع متوسطه شهر قزوین در سال تحصیلی
1391-1390 بودند. نمونه پژوهش شامل510 نفر-239 دختر و 271 پسر- بودند که به روش نمونهگیری چند مرحلهای تصادفی انتخاب شدند. ابزار پژوهش، پرسشنامه جمعیتشناختی و پرسشنامه تعدیل شده پایش سامانه رفتارهای پرخطر نوجوانان بود.
نتایج: نتایج نشان داد که مصرف قلیان در دانشآموزان بیشترین شیوع (2/59 درصد) را در مقایسه با تجربه مصرف سیگار
(7/32 درصد)، تجربه مصرف مواد مخدر (3/7 درصد) و مصرف الکل (7/16 درصد) دارد. شیوع درگیری فیزیکی در مدرسه و خارج از مدرسه در طول یک سال؛ حمل سلاح سرد به مدرسه در طول یک ماه؛ مصرف سیگار در مدرسه در طول یک ماه؛ و مصرف قلیان، مشروبات الکلی و مواد مخدر در طول یک ماه؛ در پسران بیشتر از دختران بود. استفاده از کمربند ایمنی در هنگام سوار شدن ماشین به عنوان سرنشین در بین دختران بیشتر از پسران شیوع دارد و در کل نمونه نیز شیوع استفاده از کمربند ایمنی در هنگام سوار شدن ماشین به عنوان سرنشین 7/23 درصد بود.
نتیجهگیری: با توجه به شیوع بالای رفتارهای پرخطر در دانشآموزان دبیرستانی لازم است سامانه پایش رفتارهای پرخطر ایجاد شده و بر اساس اطلاعات به دست آمده، اقدامات پیشگیرانه با توجه به این گروه سنی در سطوح فردی، مدرسه و خانواده انجام شود.
ابوذر رئیسوندی، علی اکبر حقدوست، محمدرضا بانشی، سعیده گروسی، سیروس فروهری، فرزانه ذوالعلی،
دوره 10، شماره 4 - ( 12-1393 )
چکیده
مقدمه و هدف: تبادل دانش و اطلاعات در قالب ارتباطات اجتماعی از مسایل مهم در اپیدمیولوژی اجتماعی است. با توجه به اهمیت شبکههای انتقال اطلاعات جوانان و نوجوانان آسیبپذیر، مطالعهی حاضر با هدف بررسی شبکههای انتقال اطلاعات درسی و عوامل مؤثر بر آن در نوجوانان ساکن خانههای کودک و نوجوان شهر کرمان با روش تحلیل شبکههای اجتماعی انجام شد.
روش کار: نمونه پژوهش توصیفی- مقطعی حاضر را تمامی نوجوانان 18-12 ساله ساکن خانههای کودک و نوجوان شهر کرمان تشکیل میداد. پس از تعیین تراکم شبکهها و استخراج شاخصهای مرکزیت، با استفاده از روش سرشماری تریادها ساختار موضعی شبکهها مورد بررسی قرار گرفت. سپس با بهرهگیری از آنالیزهای mixed model اثرهای متغیرهای مستقل بر شاخص indegree بررسی شد.
نتایج: میانگین کلی تراکم ارتباطات 34/0 و در خانههای دخترانه و پسرانه به ترتیب 42/0 و 27/0 بود، که البته تفاوت آماری معنیداری نداشتند (2/0p=). با افزایش سن (001/0P<) و معدل آخرین سال تحصیلی (002/0P=)، شاخص ارتباطهای ورودی افزایش مییافت و میانگین این شاخص در افرادی که مطالعه غیر درسی داشتند؛ به طور معنیداری بالاتر از سایرین بود (04/0P=).
نتیجهگیری: سن، معدل و مطالعه غیر درسی عوامل مؤثر بر تعداد ارتباطهای ورودی افراد بودند. در مجموع، تراکم ارتباطها و در نتیجه انسجام ساختاری در شبکهها نسبتاً کم بوده و میتوان گفت که سرعت انتقال اطلاعات در بین این افراد و بهویژه در بین پسران پایین است، بنابراین لزوم برنامهریزیهای مناسب برای تقویت فرایند تبادل دانش در بین این نوجوانان احساس میگردد.
مجتبی حبیبی، خدیجه مرادی، مینو پورآوری، سمیه صالحی،
دوره 11، شماره 1 - ( 3-1394 )
چکیده
مقدمه و اهداف: پژوهش حاضر به منظور بررسی میزان شیوع اختلالات رفتاری دانشآموزان دورهی راهنمایی و متوسطه استان قم انجام شده است.
روش کار: این پژوهش یک مطالعه توصیفی- مقطعی است که روی 762 دانشآموز (382 نفر دانشآموز دورهی راهنمایی و 380 نفر دانشآموز دورهی متوسطه) که با استفاده از روش نمونهگیری طبقهای و خوشهای چندمرحلهای انتخاب شده بودند، اجرا شده است. از پرسشنامه اختلالات شخصیتی وودورث به عنوان ابزار غربالگری، از آمار توصیفی و آزمون مربع کای برای تحلیل دادهها استفاده شد.
نتایج: بر اساس یافتههای مطالعهی حاضر، میتوان گفت که میزان شیوع اختلالات رفتاری در کل نمونه 82/19 درصد، در دانشآموزان دورهی راهنمایی 72/22 درصد و در دانشآموزان دورهی متوسطه 1/17 درصد است. میزان شیوع در پسران بیشتر از دختران، در دورهی راهنمایی بیشتر از دورهی متوسطه و در مناطق شهری بیشتر از مناطق روستایی میباشد. همچنین نتایج نشان داد که اختلال پرخاشگری شایعترین و اختلال وسواس- پسیکاستنی کمترین میزان شیوع را در هر دو گروه دانشآموزان دورهی راهنمایی و متوسطه دارد. در بین عوامل جمعیتشناختی، پایهی تحصیلی، تحصیلات والدین، طلاق والدین، فوت والدین و سطح درآمد خانواده با رخداد اختلالات رفتاری در دانشآموزان رابطهی آماری معنیداری داشت.
نتیجه گیری: میزان شیوع اختلالات رفتاری در استان قم در مقایسه با سایر پژوهشهای انجام گرفته در داخل و خارج از کشور در دامنهی متوسط قرار دارد. با این وجود، لزوم سیاستگذاریهای سلامت روان در مقطع نوجوانی برای کاهش بار آسیب در آینده و ارایه راهکارهای برونرفت از این مسأله به قوت خود باقی است.
محمدرضا افلاطونیان، محمد خلیلی، محمد راه انجام، بهناز افلاطونیان،
دوره 11، شماره 4 - ( 12-1394 )
چکیده
مقدمه و اهداف: تب کیو بیماری قابل انتقال بین انسان و حیوان است که گسترش جهانی دارد و به عنوان یک مشکل بهداشتی در بسیاری از کشورها مطرح است. این مطالعه با هدف تعیین عوامل خطر مرتبط با شیوع سرمی تب کیو در بین دامپزشکان و مشاغل مرتبط در استان خراسان جنوبی انجام شد.
روش کار: در این مطالعه از همه شاغلان فعال دامپزشکی در خراسان جنوبی (92 نفر) نمونه سرم خون اخذ و با استفاده از کیت تشخیصی الایزای غیر مستقیم پادتن فاز II کوکسیلا برونتی آزمایش شدند. اطلاعات افراد در پرسشنامهای شامل ویژگیهای دموگرافیک، سابقهی بیماریهای یرقان، پنومونی، استفاده از لبنیات غیر پاستوریزه، آشنایی با تب کیو و نگهداری دام در منزل و تماس با ترشحات دام دارای سقط جنین جمعآوری و مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت.
یافتهها: نتایج نشان داد 50 نمونه (3/54 درصد) از کل سرمها مثبت بودند. از بین متغیرها تنها ارتباط آماری معنیدار تماس با ترشحات دامهای سقطی مشاهده گردید. (05/0>P) و با سایر متغیرها رابطهی آماری معنیداری مشاهده نگردید.
نتیجه گیری: این مطالعه شیوع سرمی بالایی از تب کیو را در بین کارکنان دامپزشکی استان خراسان جنوبی مشخص نمود. به نظر میرسد مراقبت و آموزش بیشتر دامداران و مشاغل دامپزشکی کشورم ضروری باشد.
مهناز صلحی، نازیلا نژاد دادگر، اکبر معصوم علیزاده،
دوره 12، شماره 3 - ( 7-1395 )
چکیده
مقدمه و اهداف: سبک زندگی یکی از مهمترین شاخصهای ارتقای کیفیت زندگی افراد است. با توجه به نقش تأثیرگذارکارکنان به عنوان نیروی انسانی ارزشمند، هدف این مطالعه تعیین وضع سبک زندگی کارکنان دانشگاه علوم پزشکی اردبیل در سال 1394 است.
روش کار: این مطالعه مقطعی توصیفی– تحلیلی روی320 نفر ازکارمندان دانشگاه علوم پزشکی اردبیل که به صورت تصادفی انتخاب شدند؛ انجام گردید. ابزار گردآوری دادهها شامل فرم مشخصات جمعیتشناختی و پرسشنامه استاندارد سبک زندگی HPLP2 بود. اعتبار پرسشنامه درایران توسط محمدی باضریب آلفای کرونباخ 82 درصد برای کل ابزار و برای زیر شاخه ها 91-64 درصد تعیین شده است. تجزیه و تحلیل دادهها از طریق نرمافزارSPSS و آزمونهای آماری t ، آزمون مربع کای ، ضریب همبستگی پیرسون و رگرسیون خطی انجام شد.
یافتهها: نمره سبک زندگی در9/6 درصد کارمندان ضعیف در3/75 درصد متوسط و در 8/17 درصد خوب بود. میانگین و انحراف معیار نمرههای مسؤولیتپذیری سلامت 9/4 ±19/22، رشد معنوی 2/5±93/27، روابط میان فردی 6/4±29/24، مدیریت استرس 45/4±51/20، فعالیت فیزیکی 8/4±53/17 و تغذیه 2/4 ±95/23 بود. زنان در بیشتر شاخصها وضع بهتری نسبت به مردان داشتند. میان جنس و سن با مدیریت استرس (002/0=P)، جنس و مسؤولیتپذیری سلامت (002/0=P)، تحصیلات و مسؤولیت پذیری سلامت (001/0=P)، تحصیلات و تغذیه (004/0=P)، درآمد و تغذیه (001/0=P)، تحصیلات و روابط بین فردی (003/0=P)، رابطهی آماری معنیدار آماری مشاهده شد.
نتیجهگیری: اکثرکارمندان سبک زندگی متوسط داشتند. کمترین نمره در شاخصهای سبک زندگی مربوط به فعالیت فیزیکی و مدیریت استرس بود. انجام مداخلهها برای ارتقای فعالیت فیزیکی، مدیریت استرس در این کارکنان پیشنهاد میشود.
سحر حمزه، علیرضا سلطانیان، جواد فردمال،
دوره 12، شماره 4 - ( 11-1395 )
چکیده
مقدمه و اهداف: فاصله اطمینان توزیع دو جملهای با پارامتر p، باید دقیق و دارای احتمال پوششی α-1 به ازای همه مقادیر P باشد. در این مطالعه خطای اسمی نوع اول و احتمال پوششی فاصلههای اطمینان کلوپر- پیرسون، والد، ویلسون و تبدیل آرک سینوس مکرر مقایسه شدند.
روش کار: به منظور مقایسهی برآورد فاصله اطمینان حاصل از چهار روش فوق، از شبیهسازی استفاده شد. دادهها 1000 بار از توزیع دوجملهای و پوآسن با پارامترهای p، n و μ=np تولید شدند. برای شبیهسازی و تحلیل دادهها از نرمافزار R نسخهی 3.0.2 استفاده شد.
یافتهها: یافتههای حاصل از مطالعه شبیهسازی شده نشان داد تبدیل آرک سینوس مکرر حدود اطمینان را بین فاصله [0,1] نگه میدارد و احتمال پوششی مناسبی دارد، اما برای برخی از مقادیر p، خطای نوع اول بالا و احتمال پوششی پایینی دارد. فاصله اطمینان دقیق کلوپرپیرسون حدود اطمینان را بین فاصله [0,1] نگه میدارد و خطای نوع اول یا بهطور عکس احتمال پوششی قابل قبول و خوبی دارد. سایر روش ها حدود اطمینان را به ازای مقادیر غایی p، بین نگه [0,1] نمی دارند.
نتیجه گیری: این مطالعه حاضر داد که برآورد فاصله اطمینان به روش کلوپر- پیرسون نسبت به سایر روشها سطح اسمی خطای نوع اول را ثابت و کوچکتر محاسبه میکند.
رضا پاکزاد، فرشید علاء الدینی،
دوره 12، شماره 4 - ( 11-1395 )
چکیده
مقدمه و اهداف: با وجود محاسبه راحت آلفای کرونباخ که قابلیت اطمینان درونیدرونی ابزار را میسنجد، استفاده نادرست و سوء برداشت از آن به صورت گسترده دیده شده است. عدم تفکیک تکبعدی و با ثبات بودن ابزار و نیز عدم توجه به تفاوت بین آلفای خام و آلفای استاندارد شده از موارد سوءبرداشت این ضریب است. همچنین نقض پیشفرضهای آلفا میتواند باعث افزایش یا کاهش آلفای محاسبه شده شود. در این مقاله نشان داده شده است که، یک ضریب آلفا بسیار بزرگ اما گمراه کننده میتواند هنگامی که فرضیه تکبعدی بودن نقض میشود، بهدست آید. همچنین استفاده از خطای استاندارد اندازهگیری به عنوان یک شاخص قابلیت اطمینان نشان داده شده است. در نهایت بحث تعمیمپذیری آلفا به طور مختصر بیان شده است.
آرزو باقری، حجیه بی بی رازقی نصرآباد، مهسا سعادتی،
دوره 13، شماره 2 - ( 6-1396 )
چکیده
مقدمه و اهداف: تغییر ایدهآلها و تمایلات فرزند آوری عوامل مؤثر در فرایند رفتار باروری هستند. امروزه کاهش میزان باروری به زیر سطح جانشینی و پایین بودن ایدهآلهای فرزند آوری از رایجترین چالشهای باروری در ایران است. بنابراین با کاهش نرخ باروری، آگاهی از ایدهآل تعداد فرزندان و تعیینکنندههای آن، به منظور اتخاذ سیاستهای جمعیتی مناسب ضروری به نظر میرسد. هدف اصلی این مطالعه، بررسی عوامل مؤثر بر تعداد فرزندان ایدهآل با استفاده از مدل رگرسیون پوآسون است.
روش کار: در سال 1391، 389 زن 15-49 ساله حداقل یکبار ازدواجکرده استان سمنان با روش نمونهگیری طبقهبندی دومرحلهای تصادفی انتخاب و با استفاده از پرسشنامه ساختاریافته بررسی شدند. به منظور مدلسازی تعداد فرزندان ایدهآل با استفاده از متغیرهای تعداد فرزندان زنده به دنیا آمده، وضع فعالیت، سطح تحصیلی، نوع ازدواج و محل سکونت از مدل رگرسیون پوآسون وقتی متغیر طول مدت ازدواج بهعنوان متغیر مبدأ در مدل وارد شد و به منظور برازش مدل از نرمافزار SPSS 22 استفاده شد.
یافتهها: کلیه متغیرهای پیشبین، موردمطالعه بر تعداد فرزندان ایدهآل زنان سمنانی تأثیر معنیداری داشتند (05/0>P-Value). زنان دارای 2 فرزند زنده به دنیا آمده و کمتر، شاغل، دارای تحصیلات دانشگاهی، با ازدواج غیر خویشاوندی و روستایی تعداد فرزندان بیشتری را نسبت به زنان دارای 3 فرزند و بیشتر به دنیا آمده، غیر شاغل، دارای تحصیلات ابتدایی و راهنمایی، با ازدواج خویشاوندی و شهری ایدهآل میدانستند.
نتیجهگیری: برای مدلسازی متغیر تعداد فرزندان ایدهآل، با توجه به ماهیت شمارشی و گسسته بودن آن، رگرسیون پوآسون نسبت به سایر روشهای رگرسیون خطی کاراتر است.
لیلا فخارزاده، نوراله طاهری، مریم حیدری، نسیم هاتفی مودب، عاطفه زاهدی، سعیده الهامی،
دوره 13، شماره 4 - ( 12-1396 )
چکیده
مقدمه و اهداف: خشونت خانگی متداولترین نوع خشونت علیه زنان است که اثر منفی بر سلامت روان مادران، کودکان، خانواده و اجتماع دارد و بهطور مستقیم و غیر مستقیم بر نسل آینده تأثیر میگذارد. بنابراین مطالعه کنونی با هدف تعیین میزان خشونتهای خانگی و برخی علتهای مرتبط در زنان متأهل انجام شد.
روش کار: این پژوهش توصیفی- مقطعی با مشارکت 623 نفر از زنان متأهل مراجعه کننده به مراکز بهداشتی- درمانی شهرستان آبادان طی نمونهگیری تصادفی خوشهای در سال 1394 در شهرستان آبادان انجام شده است. گردآوری دادهها با استفاده از پرسشنامه اطلاعات دموگرافیک و چک لیست مقیاس سوء رفتار با زنان انجام شد. آمار توصیفی و تحلیلی (آزمون t-student، ضریب همبستگی پیرسون، آنالیز واریانس یکطرفه و مربع کای و آزمون دقیق فیشر) برای آنالیز دادهها مورد استفاده قرار گرفت.
یافتهها: شیوع کلی خشونت 3/72 درصد و انواع خشونت روانشناختی، فیزیکی، تهدید کننده حیات و جنسی به ترتیب 7/71، 8/17، 3/8 و 1/7 درصد بود. بهعلاوه، ارتباط آماری معنیداری بین خشونت و سن، رضایت زناشویی، رفتار خانوادهها، تأمین مالی، مصرف سیگار، مصرف الکل، بیماری، نوع مسکن، شغل، محل تولد و سوابق کیفری وجود داشت.
نتیجهگیری: مواجهه با خشونت در شهرستان آبادان بهویژه در حیطهی خشونت روانشناختی از شیوع بالایی برخوردار بود. بنابراین پیشنهاد میشود با راهکارهایی همچون آموزش مهارتهای زندگی از سالهای پیش از ازدواج مانند کنترل خشم، ارتباط مناسب و حل مسأله از خشونت خانگی علیه زنان پیشگیری نمود.