کامران میرزایی، عبدالحمید شوشتری، سعید بکایی، محمدحسین فلاح مهرآبادی، سید مصطفی پیغمبری،
دوره 16، شماره 4 - ( 12-1399 )
مقدمه و اهداف: تحت تیپ H9N2 ویروس آنفلوانزای طیور در ایران بومی بوده و گردش این ویروس در مقیاس وسیع در طیور صنعتی اثرات مخربی را در کشور ایجاد مینماید. هدف از انجام این مطالعه، تعیین مؤثرترین مؤلفهها بر بروز آلودگی در مزارع گوشتی است.
روش کار: در این راستا یک مطالعه کوهورت از تیرماه سال 1395 تا آذرماه سال 1396 در مزارع پرورش طیور گوشتی در استان قزوین به انجام رسید و طی آن از 34 مزرعه طیور گوشتی استان قزوین بهصورت تصادفی نمونهگیری به عمل آمد و یافتههای مربوطه مورد تجزیهوتحلیلهای آماری قرار گرفتند
یافتهها: از بین 34 مزرعه واردشده در این مطالعه، نمونههای اخذشده از 16 مزرعه در آزمایش واکنش زنجیرهای پلیمراز ( PCR) مثبت بودند. در تحلیلهای تک متغیره، اثر متغیرهای کیفی "نوع حصار اطراف واحد"، "امنیت زیستی" و "وضعیت سیستم خنککننده" و همچنین متغیرهای کمی "میانگین تیتر آنتیبادی مادری"، "ارتفاع"، "نزدیکی به مسیرهای تردد عمومی" و " تعداد واحد در شعاع 1 کیلومتری" در بروز عفونت معنیدار شدند (P<0.05). اما در مدل چند متغیره، تنها اثر متغیرهای "امنیت زیستی" و "وضعیت سیستم خنککننده" در بروز عفونت معنیدار بودند (p<0.05).
نتیجهگیری: با توجه به یافتههای این مطالعه، بهمنظور کاهش انتشار عفونت و خسارات ناشی از آن، لازم است تأکید بیشتری بر رعایت اصول امنیت زیستی در مزارع گوشتی استان قزوین و همچنین در سراسر کشور صورت پذیرد.