مقدمه و اهداف: تب کیو بیماری قابل انتقال بین انسان و حیوان است که گسترش جهانی دارد و به عنوان یک مشکل بهداشتی در بسیاری از کشورها مطرح است. این مطالعه با هدف تعیین عوامل خطر مرتبط با شیوع سرمی تب کیو در بین دامپزشکان و مشاغل مرتبط در استان خراسان جنوبی انجام شد.
روش کار: در این مطالعه از همه شاغلان فعال دامپزشکی در خراسان جنوبی (92 نفر) نمونه سرم خون اخذ و با استفاده از کیت تشخیصی الایزای غیر مستقیم پادتن فاز II کوکسیلا برونتی آزمایش شدند. اطلاعات افراد در پرسشنامهای شامل ویژگیهای دموگرافیک، سابقهی بیماریهای یرقان، پنومونی، استفاده از لبنیات غیر پاستوریزه، آشنایی با تب کیو و نگهداری دام در منزل و تماس با ترشحات دام دارای سقط جنین جمعآوری و مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت.
یافتهها: نتایج نشان داد 50 نمونه (3/54 درصد) از کل سرمها مثبت بودند. از بین متغیرها تنها ارتباط آماری معنیدار تماس با ترشحات دامهای سقطی مشاهده گردید. (05/0>P) و با سایر متغیرها رابطهی آماری معنیداری مشاهده نگردید.
نتیجه گیری: این مطالعه شیوع سرمی بالایی از تب کیو را در بین کارکنان دامپزشکی استان خراسان جنوبی مشخص نمود. به نظر میرسد مراقبت و آموزش بیشتر دامداران و مشاغل دامپزشکی کشورم ضروری باشد.