Ezimand K, Abdolahi Kakroodi A, Javanbakht M. Geographic distribution and incidence of skin cancer using the Geographically Weighted Regression model . jdc 2018; 9 (1) :35-45
URL:
http://jdc.tums.ac.ir/article-1-5302-fa.html
1- دانشکدهی جغرافیا، دانشگاه تهران، تهران، ایران
2- دانشکدهی جغرافیا، دانشگاه تهران، تهران، ایران ، a.a.kakroodi@ut.ac.ir
چکیده: (4447 مشاهده)
زمینه و هدف: شرایط محیطی و اقلیمی در مناطق مختلف جغرافیایی زمینه را برای برخی از بیماریها فراهم میکند. سرطان پوست نیز یکی از سرطانهای شایع است که نرخ بروز آن در نواحی جغرافیایی متفاوت است. هدف از این مطالعه مشخصکردن تأثیر پارامترهای اقلیمی و محیطی در بروز بیماری سرطان پوست و تهیهی نقشهی توزیع جغرافیایی سرطان پوست در ایران است.
روش اجرا: مطالعهی حاضر با استفاده از دادههای بیماران سرطان پوست، دادههای جمعیت کل کشور، دادههای اقلیمی و محیطی مؤثر بر بروز سرطان پوست انجامگرفته است. در این مطالعه پس از محاسبهی نرخ بروز سرطان پوست برای کل کشور، از مدل رگرسیون وزندار جغرافیایی برای برقراری رابطهی رگرسیونی بین دادههای اقلیمی و محیطی با نرخ بروز سرطان پوست استفادهشده است. همچنین در این مطالعه میزان ضریب تشخیص بین نقشهی واقعیت نرخ بروز سرطان پوست و نقشهی مدلشدهی آن محاسبه گردیده است.
یافتهها: نتایج ضریب همبستگی نشان داده است که پارامترهای UV خورشید و رطوبت نسبی بهترتیب بیشترین همبستگی مثبت و منفی با نرخ بروز سرطان پوست داشتهاند. بخشهای جنوب، شرق و مرکز ایران از بیشترین نرخ بروز سرطان پوست و سواحل شمالی و شمال غرب ایران از کمترین نرخ بروز بیماری برخوردار بودهاند. اعتبارسنجی نقشهی واقعیت نرخ بروز بیماری و نقشهی مدلشدهی نرخ بروز بیماری حاکی از ضریب تشخیص 71/0 بوده است.
نتیجهگیری: تمامی پارامترهای اقلیمی و محیطی موردنظر در این مطالعه در نرخ بروز سرطان پوست مؤثر بودهاند.
نوع مطالعه:
پژوهشي |
موضوع مقاله:
تخصصي دریافت: 1397/3/28 | پذیرش: 1397/3/28 | انتشار: 1397/3/28