گروه روانشناسی، دانشکدهی روانشناسی و علوم تربیتی، دانشگاه اصفهان، اصفهان، ایران ، Shirin_irani@ymail.com
چکیده: (3041 مشاهده)
زمینه و هدف: ذهنیتهای طرحوارهای مجموعهای از طرحوارههای خاص و سبکهای مقابلهای هستند که در پاسخ به موقعیتهای هیجانی فعال شده و به شکلگیری الگوهای رفتاری منطبق با طرحوارهها جهت میدهند. پژوهش حاضر با هدف پیشبینی کیفیت زندگی بیماران ویتیلیگو براساس ذهنیتهای طرحوارهای صورت پذیرفت.
روش اجرا: در این مطالعهی توصیفی ـ همبستگی، 170 بیمار مبتلا به ویتلیگو به روش نمونهگیری تصادفی ساده انتخاب گردیده و به پرسشنامههای ذهنیتهای طرحوارهای (Schema Modes Inventory) و فرم کوتاه پرسشنامهی کیفیت زندگی سازمان جهانی بهداشت (WHOQOL-BREF) پاسخ دادند. تحلیل دادهها با استفاده از روشهای آمار توصیفی، همبستگی پیرسون و تحلیل رگرسیون به روش گامبهگام صورت پذیرفت.
یافتهها: نتایج حاصل از تحلیل همبستگی پیرسون نشان داد کیفیت زندگی با تمام ذهنیتهای طرحوارهای غیر از ذهنیت خودآرامبخش بیتفاوت ارتباط دارد. ذهنیت کودک شاد و بزرگسال سالم با کیفیت زندگی رابطهی مثبت و معنادار و رابطهی سایر ذهنیتها (بهجز ذهنیت خودآرامبخش بیتفاوت) با کیفیت زندگی منفی و معنادار است و رگرسیون گامبهگام نشان داد ذهنیتهای کودک آسیبپذیر، ذهنیت محافظ بیتفاوت، ذهنیت تسلیم شده مطیع و ذهنیت کودک شاد بهترتیب بیشترین تأثیر را در پیشبینی کیفیت زندگی دارند.
نتیجهگیری: با توجه به اهمیت نقش ذهنیتهای طرحوارهای در کیفیت زندگی بیماران ویتیلیگو، درنظرگرفتن درمانهای روانشناختی نظیر طرحواره درمانی جهت تعدیل ذهنیتهای ناکارآمد و ارتقای ذهنیتهای کارآمد در این بیماران ضروری بهنظر میرسد.
نوع مطالعه:
پژوهشي |
موضوع مقاله:
تخصصي دریافت: 1398/7/2 | پذیرش: 1398/7/2 | انتشار: 1398/7/2