1- گروه پرستاری، دانشکدهی پرستاری و مامایی، دانشگاه علوم پزشکی سبزوار، سبزوار، ایران
2- گروه پرستاری، دانشکدهی پرستاری و مامایی، دانشگاه علوم پزشکی مشهد، مشهد، ایران
3- گروه پرستاری، دانشکدهی پرستاری و مامایی، دانشگاه علوم پزشکی سبزوار، سبزوار، ایران ، sarpooshi92@gmail.com
چکیده: (4873 مشاهده)
زمینه و هدف: جهت بهبودی زخمهای سوختگی درمانهای متفاوتی مورد آزمایش قرار گرفته است که هرکدام از آنها اثرات و عوارضی را از خود بهجای گذاشتهاند، بنابراین تلاش پژوهشگران بهبود سریعتر زخمها با عوارض کمتر و همچنین رضایت بیشتر بیماران است. این پژوهش تأثیر محلول ویتامین ث موضعی را بر گرانولاسیون زخم سوختگی مورد بررسی قرار میدهد.
روش اجرا: در این مطالعه زخمهای سوختهی 30 بیمار بستری در بخش سوختگی به نواحی کنترل و مداخله تقسیم شده و در ناحیهی مداخله علاوهبر درمان موضعی با پماد سیلورسولفادیازین، محلول ویتامین ث بر ناحیهی مورد بررسی استعمال شد. زخم در روزهای اول، سوم، هفتم و چهاردهم توسط چکلیست بیتز ـ جنسن مورد مشاهده قرار گرفت. پس از جمعآوری دادهها، تحلیل اطلاعات با نسخهی 16 نرمافزار spss انجام شد.
یافتهها: نتایج آزمون تحلیل واریانس اندازههای تکراری، نشان داد میانگین نمرهی گرانولاسیون زخم بین دو نوع درمان ازنظر آماری معنیدار است (004/0P=) و ویتامین ث موضعی تأثیر معنیداری بر بهبود گرانولاسیون زخم داشته است. در مورد اثرات درونگروهی نیز، اثر مدت زمان بر میانگین نمرهی گرانولاسیون زخم ازنظر آماری معنیدار است و میانگین این نمره در روزهای یکم، سوم، هفتم و چهاردهم تفاوت معنیداری دارد (000/0P= و 430/264F=).
نتیجهگیری: ویتامین ث موضعی در تسریع ترمیم زخم مؤثر است.
نوع مطالعه:
پژوهشي |
موضوع مقاله:
تخصصي دریافت: 1398/9/30 | پذیرش: 1398/9/30 | انتشار: 1398/9/30