Bakhshi S, Sepahvandi M, Gholamrezaei S. The efficacy of mindfulness based stress reduction on cognitive emotion regulation in patients with psoriasis. jdc 2020; 10 (4) :201-213
URL:
http://jdc.tums.ac.ir/article-1-5415-fa.html
1- گروه روانشناسی، دانشگاه لرستان، خرمآباد، ایران
2- گروه روانشناسی، دانشگاه لرستان، خرمآباد، ایران ، sepahvandi.mo@lu.ac.ir
چکیده: (4024 مشاهده)
زمینه و هدف: پسوریازیس یک بیماری پوستی مزمن است. دشواری تنظیم هیجان در مبتلایان به پسوریازیس، بر اهمیت رویکردی وسیعتر در مدیریت بالینی این بیماری تأکید دارد. هدف از این پژوهش بررسی اثربخشی کاهش استرس مبتنی بر ذهنآگاهی بر تنظیم شناختی هیجان در مبتلایان به پسوریازیس بود.
روش اجرا: پژوهش حاضر، نیمهآزمایشی از نوع پیشآزمون ـ پسآزمون همراه با گروه شاهد و پیگیری بود. جامعهی آماری شامل تمامی مبتلایان به پسوریازیس مراجعهکننده به درمانگاهها و کلینیکهای تخصصی پوست شهرستان خرمآباد بودند. ابتدا، بیماران بـا اسـتفاده از ملاکهای ورود و خروج غربال شدند، سپس 24 نفر با روش نمونهگیری در دسترس انتخاب شدند و بهطور تصادفی، در دو گروه آزمایشی و شاهد گمارده شدند. ابزار گردآوری دادهها پرسشنامهی تنظیم شناختی هیجان گارنفسکی و کرایج (2006) بود. گروه آزمایشی به مدت 8 جلسه مداخلهی کاهش استرس مبتنی بر ذهنآگاهی دریافت کردند. تحلیل دادهها در دو سطح آمار توصیفی و استنباطی با استفاده از نسخهی 23 نرمافزار SPSS و با آزمونهای نرمالبودن، تحلیل کوواریانس چندمتغیره (MANCOVA) و تکمتغیره (ANCOVA) صورت گرفت.
یافتهها: کاهش استرس مبتنی بر ذهنآگاهی باعث افزایش نمرات راهبردهای انطباقی و کاهش نمرات راهبردهای غیرانطباقی تنظیم شناختی هیجان در مبتلایان به پسوریازیس گردید و اثر درمان در مدت پیگیری ماندگار بود (001/0P<).
نتیجهگیری: آموزش مهارتهای کاهش استرس مبتنی بر ذهنآگاهی، میتواند بهعنوان مداخلهای مؤثر در بهبود تنظیم شناختی هیجان در مبتلایان به پسوریازیس مورد استفاده قرار گیرد.
نوع مطالعه:
پژوهشي |
موضوع مقاله:
تخصصي دریافت: 1398/12/7 | پذیرش: 1398/12/7 | انتشار: 1398/12/7