لیلاسادات خامسی، مژده سپاسخواه، لادن دستغیب، زهرا باقری،
دوره 10، شماره 3 - ( پاییز 98، دوره 10، شمارهی 3 1398 )
چکیده
زمینه و هدف: ملاسما بیماری شایعی است که کیفیت زندگی را تحت تأثیر قرار میدهد. درمانهای موجود باعث پاکشدن تدریجی و نسبی ملاسما شده و با شانس عود بالا پس از قطع درمان همراه هستند. ترانگزامیک اسید در مطالعات متعددی با موفقیت مورد بررسی قرار گرفته است. بهعلاوه، لیزر بهعنوان یک روش افزایندهی انتقال دارو پیشنهاد شده است. مطالعهی حاضر در جهت ارزیابی این اثر افزایشی انجام شده است.
روش اجرا: بیست و پنج بیمار با ملاسمای دوطرفهی اپیدرمال و مخلوط وارد مطالعه شدند و ژل 5% ترانگزامیک اسید را روزانه دو بار روی دو سمت صورت مالیده، بهصورت تصادفی تحت لیزر درمانی با لیزر فرکشنال دیاکسیدکربن روی یک سمت صورت ماهانه تا 3 ماه قرار گرفتند. بیماران قبل از شروع درمان و سپس هر 4 هفته یک بار با اندازهگیری شاخص اصلاحشدهی سطح و شدت ملاسما (mMASI) و شاخص ملانین توسط دستگاه درماکچ (شرکت کولوریکس، سوئیس) بررسی میشدند. نتایج با آزمون تی زوجی ارزیابی شدند. به دلیل تکرر مقایسه، 0125/0P< قابل توجه در نظر گرفته شد.
یافتهها: شاخص mMASI و شاخص ملانین در هر مراجعه بین دو گروه تفاوت قابل توجه آماری نداشتند (0125/0P>). این دو شاخص در هر دو گروه کاهش قابل توجهی پس از درمان نشان دادند (بهترتیب 001/0P< و 001/0P<).
نتیجهگیری: هر چند ژل 5% ترانگزامیک اسید در درمان ملاسما مؤثر است، اما پژوهش ما افزایش اثر درمانی آنرا با لیزر فرکشنال دیاکسیدکربن نشان نداد.