مهدی میرزایی علویجه، مهین امینی، فرزاد جلیلیان،
دوره 15، شماره 2 - ( دوره 15، شماره 2 1403 )
چکیده
زمینه و هدف: سرطان پوست یکی از شایعترین سرطانها است. مطالعات فراوانی تأثیر مثبت استفاده از کرمهای ضدآفتاب در پیشگیری از سرطان پوست را نشان دادند. هدف از انجام مطالعه حاضر تعیین نابرابری در استفاده از کرم ضدآفتاب بود.
روش اجرا: این پژوهش مقطعی در میان بزرگسالان شهر کرمانشاه انجام شد. اطلاعات بهوسیله پرسشنامه با انجام مصاحبه جمعآوری گردید. شاخص و منحنی تمرکز برای تعیین کمیت و تجزیه نابرابری در استفاده از کرم ضدآفتاب استفاده شد. نتایج نسبت شانس تطبیقیافته و آنالیز تجزیه برای استفاده از ضدآفتاب نیز برآورد گردید.
یافتهها: 39/14% از ضدآفتاب استفاده میکردند. نسبت استفاده در مردان 65/5% و در زنان 72/21% بهدستآمد. شاخص تمرکز برای استفاده از ضدآفتاب (001/0P<) 344/0 بهدست آمد که نشاندهنده تمرکز بیشتر استفاده از ضدآفتاب در بین ثروتمندان است. ثروتمندان 72/3 برابر فقرا و همچنین افراد در طبقه متوسط نیز 48/1 برابر فقرا شانس بیشتری برای مصرف ضدآفتاب دارند. بیشترین سهم مشارکت در ایجاد نابرابری در مصرف ضدآفتاب، متغیر وضعیت اقتصادی ـ جامعهای با 26/61%، سطح تحصیلات با 23/13% و سن با 02/13% بهدست آمد.
نتیجهگیری: تمرکز مداخلات ارتقای سلامت باید گروههای با وضعیت اقتصادی ـ جامعهای پایین را هدف قرار دهد. در توسعه و پیادهسازی مداخلات باید مردان و افراد کمتر تحصیلکرده را در اولویت قرار داد.