احسان زارعی، عاطفه غلامحسینی، نرگس قندی،
دوره ۱۲، شماره ۳ - ( پاییز ۱۴۰۰، دوره ۱۲، شماره ۳ ۱۴۰۰ )
چکیده
زمینه و هدف: بیماری پسوریازیس یا داءالصدف، بیماری پوستی مزمن خودایمنی التهابی سیستمیک و غیر قابل انتقال است که حدود ۳-۲ درصد مردم ایران مبتلا به این بیماری هستند. مدیریت هزینهها و اختصاص بودجه و برنامهریزی برای درمان بیماران مبتلا به پسوریازیس، نیاز به اطلاعات دقیق از هزینههای بیماران دارد. مطالعه حاضر به برآورد هزینههای مستقیم و غیرمستقیم درمان یکساله بیماران در بین بیماران بیمارستان فوقتخصصی پوست رازی ایران میپردازد.
روش اجرا: در این مطالعه توصیفی ـ تحلیلی، هزینههای درمان ۱۷۰ بیمار مبتلا به پسوریازیس، شامل هزینههای مستقیم (هزینههای پزشکی و غیرپزشکی) و هزینههای غیرمستقیم به روش سرشماری و با استفاده از چکلیست محققساخته از مهر ماه ۱۳۹۸ تا مهر ۱۳۹۹ محاسبه شد. هزینه ازطریق بررسی صورتحساب بیماران در سیستم اطلاعات بیمارستان و ازطریق مصاحبه تلفنی با بیماران اخذ شد.
یافتهها: میانگین هزینه درمان یکساله ۴۸۰/۰۳۷/۹ تومان (۷۵۸ دلار) که سهم هزینه مستقیم درمان برابر با ۲۲/۹۰ درصد (۶۸۱/۱۷۸/۸ تومان) و سهم هزینه غیرمستقیم درمان برابر ۷۸/۹ درصد (۷۹۹/۸۵۸ تومان) بود. بیشترین هزینه درمان مربوط به خدمات دارویی با ۲۳۳/۸۲۵/۵ تومان بود. همچنین کل هزینه مستقیم پزشکی برابر با ۸۹۰/۰۶۹/۷ تومان است که ۶۲ درصد آن سهم بیمه و ۳۸ درصد سهم بیمار بود. یافتهها نشاندهنده این بود که داشتن تزریق داروهای بیولوژیک و محل اقامت بر روی هزینه مستقیم درمان اثر معناداری دارد. همچنین متغیرهای بیمه تکمیلی و محل اقامت نیز بر هزینههای پرداخت از جیب تأثیر دارند.
نتیجهگیری: بخش اعظم هزینههای درمان بیماری پسوریازیس را داروها تشکیل میدهند. قیمت بالای داروهای بیولوژیک و پوشش کمتر این داروها توسط شرکتهای بیمهای باعث مشکلات اقتصادی فراوانی برای این بیماران شده است. با توجه به یافتههای این مطالعه، بهنظر میرسد نیاز به بازبینی مجدد پوشش بیمهای کاملتر این داروها و همچنین استفاده از کمکهای خیرین برای تأمین بخشی از هزینههای درمان لازم باشد.