سپهر زرگران، سروش محیطمافی، علی انیسیان،
دوره 12، شماره 1 - ( بهار 1400، دوره 12، شماره 1 1400 )
چکیده
زمینه و هدف: آلوپسی با کاهش تعداد فولیکولهای مو در محل التیام زخم از عوارض کرایوسرجری هستند که ظاهر ناخوشایندی در بافت اسکار ناشی از موریختگی در ترمیم پوست ایجاد میکنند. هدف این مطالعه بررسی تأثیر لیزر کمتوان بر جلوگیری از نکروز فولیکولهای مو و افزایش تعدادشان در زخمهای کرایوسرجری است.
روش اجرا: 50 رت ویستار نر تصادفاً در 2 گروه اصلی آزمایش و کنترل (با / بدون استفاده از لیزر کمتوان) و ۵ زیرگروه فرعی تقسیم شدند. بررسی هیستوپاتولوژیک دو شاخص تعداد فولیکول مو و رگزایی در بازههای زمانی 3، 7، 14، 21 و 28 روزه در آزمایشگاه انجام شد.
یافتهها: شاخص رگزایی اختلاف معنیداری در روزهای 14 و 21، بین گروههای اصلی نداشت (05/0<P) اما در روزهای 3، 7 و 28 گروه آزمایش نسبت به شاهد بهطور معنیداری بیشتر بود. در تمامی روزها هر دو گروه روند معنیدار افزایش رگزایی را شاهد بودند (05/0>P). تنها در گروه شاهد بین روزهای سوم و هفتم و در هر دو گروه بین روزهای 21 و 28 اختلاف آماری وجود نداشت (05/0<P). در مقایسه شاخص فولیکول مو در تمامی روزها روند افزایشی داشته که در گروه آزمایش بهطور معنیداری بیشتراز گروه شاهد است (05/0>P). تنها بین روزهای سوم و هفتم اختلاف آماری وجود نداشت (05/0<P).
نتیجهگیری: استفاده از لیزر کمتوان پس از زخمهای کرایوسرجری همراه اسکار و موریختگی، میتواند باعث جلوگیری از نکروز فولیکولهای مو و متعاقباً افزایش تعدادشان در رت شود.
طراوت بهرامی، سروش محیطمافی، فریبرز معیر،
دوره 13، شماره 4 - ( دوره 13، شماره 4 1401 )
چکیده
زمینه و هدف: هدف از مطالعه حاضر، بررسی هیستوپاتولوژی و ایمونوهیستوشیمی تأثیر عصاره قطبی بارهنگ سرنیزهای ۵ درصد بر التیام زخم باز در پوست رت است.
روش اجرا: پس از جداکردن عصاره گیاه به روش مخلوط، تعداد ۴۰ عدد رت سالم نر با وزن متوسط ۲۵۰-۲۰۰ گرم انتخاب و بهطور تصادفی در دو گروه اصلی ۲۰ تایی تقسیم شدند. گروه ۱، گروه درمان و گروه ۲، گروه کنترل بودند که هرکدام از گروههای اصلی به ۴ گروه فرعی (روزهای ۳، ۷، 14 و 21) تقسیم شدند. جهت بررسی هیستوپاتولوژیک و ایمونوهیستوشیمی روند التیام، زخم موشهای گروههای فرعی در هر دو گروه اصلی بهصورت تمام ضخامت و به قطر ۱۵ میلیمتر برداشت و جهت مطالعات بافتشناسی بررسی شد. پس از مقطعگیری، با روش رنگآمیزی کیفی هماتوکسیلین ائوزین و تری کروم ماسون و با استفاده از آنتیبادیهای ضدفاکتور، رشد تغییردهنده بتا و فاکتور رشد اندونتلیال عروقی گروهها مطالعه و اطلاعات بهدستآمده تبدیل به اطلاعات کمی و تجزیه و تحلیل آماری شد.
یافتهها: استفاده از عصاره گیاه بارهنگ سر نیزهای باعث بهبود شکاف اپتلیال، شکلگیری هرچه بهتر فیبرهای کلاژنی و افزایش تعداد سلولهای فیبرو بلاست شد. نتایج ایمونوهیستوشیمی در مورد هر دو مارکر فاکتور رشد اندوتلیال عروقی و فاکتور رشد تغییردهنده بتا، نشان از بهبودی طی روزهای مورد مطالعه در محل زخم داشت.
نتیجهگیری: نتایج نشان میدهد که میتوان از عصاره قطبی گیاه بارهنگ سرنیزهای ۵ درصد بهمنظور التیام زخم استفاده کرد.