طراوت بهرامی، سروش محیطمافی، فریبرز معیر،
دوره ۱۳، شماره ۴ - ( ۱۱-۱۴۰۱ )
چکیده
زمینه و هدف: هدف از مطالعه حاضر، بررسی هیستوپاتولوژی و ایمونوهیستوشیمی تأثیر عصاره قطبی بارهنگ سرنیزهای ۵ درصد بر التیام زخم باز در پوست رت است.
روش اجرا: پس از جداکردن عصاره گیاه به روش مخلوط، تعداد ۴۰ عدد رت سالم نر با وزن متوسط ۲۵۰-۲۰۰ گرم انتخاب و بهطور تصادفی در دو گروه اصلی ۲۰ تایی تقسیم شدند. گروه ۱، گروه درمان و گروه ۲، گروه کنترل بودند که هرکدام از گروههای اصلی به ۴ گروه فرعی (روزهای ۳، ۷، ۱۴ و ۲۱) تقسیم شدند. جهت بررسی هیستوپاتولوژیک و ایمونوهیستوشیمی روند التیام، زخم موشهای گروههای فرعی در هر دو گروه اصلی بهصورت تمام ضخامت و به قطر ۱۵ میلیمتر برداشت و جهت مطالعات بافتشناسی بررسی شد. پس از مقطعگیری، با روش رنگآمیزی کیفی هماتوکسیلین ائوزین و تری کروم ماسون و با استفاده از آنتیبادیهای ضدفاکتور، رشد تغییردهنده بتا و فاکتور رشد اندونتلیال عروقی گروهها مطالعه و اطلاعات بهدستآمده تبدیل به اطلاعات کمی و تجزیه و تحلیل آماری شد.
یافتهها: استفاده از عصاره گیاه بارهنگ سر نیزهای باعث بهبود شکاف اپتلیال، شکلگیری هرچه بهتر فیبرهای کلاژنی و افزایش تعداد سلولهای فیبرو بلاست شد. نتایج ایمونوهیستوشیمی در مورد هر دو مارکر فاکتور رشد اندوتلیال عروقی و فاکتور رشد تغییردهنده بتا، نشان از بهبودی طی روزهای مورد مطالعه در محل زخم داشت.
نتیجهگیری: نتایج نشان میدهد که میتوان از عصاره قطبی گیاه بارهنگ سرنیزهای ۵ درصد بهمنظور التیام زخم استفاده کرد.
فاطمه یزدانی حمید،
دوره ۱۴، شماره ۱ - ( ۲-۱۴۰۲ )
چکیده
درمان بیماریهای مزمن مانند زخم پای دیابتی (DFU) بهدلیل احتمال افزایش عفونت و تأخیر در بهبود زخم، چالشبرانگیز است. پیچیدگی درمان موجود، اثرات نامطلوب و مقاومت میکروبی بر نیاز به یک رویکرد جایگزین برای مدیریت DFU تأکید دارد. شواهد فزاینده مرتبط با کاربرد پروبیوتیک در بیماریهای مختلف، شایستگی استفاده از آنرا در بهبود زخم و عفونت نشان میدهد. سویههای مختلف پروبیوتیک، کارایی خود را در عفونتهای مختلف مانند عفونتهای روده، عفونتهای دهان و عفونتهای دستگاه تناسلی نشان دادهاند. مطالعات بالینی توانایی پروبیوتیکها را برای بهبود زخم معده نشان دادهاند. مکانیسم اساسی اثرات درمانی پروبیوتیکها شامل تعدیل ایمنی موضعی و سیستمیک است. این مقاله بر این فرضیه تمرکز دارد که کاربردهای موضعی فرمولاسیون حاوی پروبیوتیکها ممکن است برای درمان زخم پای دیابتی مؤثر باشد.