مهسا فتاحی، آذین آیتاللهی،
دوره 14، شماره 1 - ( 2-1402 )
چکیده
زمینه و هدف: کاندیدا آلبیکنس توانایی کلونیزهکردن سطوح زنده و غیرزیست و تشکیل بیوفیلمهایی را دارد که در برابر ضدقارچهای رایج بسیار مقاوم هستند. مطالعه حاضر بهمنظور ارزیابی فعالیت قارچکشی ایتراکونازول بروی بیوفیلم کاندیدا آلبیکنس طراحی شده است.
روش اجرا: مطالعه حاضر بر روی 10 نمونه ناخن انجام شد. آزمایش روتین قارچشناسی و مولکولی جهت شناسایی و تعیین گونه قارچ انجام شد. بیوفیلم در پلیت 96 خانه تشکیل شد و در مجاورت ایتراکونازول قرار گرفت. تجمع گونههای اکسیژن فعال ROS اندازهگیری و سطح ROS در بیوفیلمهای تیمارشده با ایتراکونازول در حضور آنتی اکسیدان تعیین شد. اندازهگیری حداقل غلظت مهاری ایتراکونازول در حضور اسید اسکوربیک (10 میلیمولار) براساس پروتکل مرحله قبل انجام شد. برای بررسی احتمال القای آپوپتوز بهدنبال مصرف ایتراکونازول از کیت تشخیص آپوپتوز Annexin V-FITC استفاده شد.
یافتهها: Mann-Whitney تفاوت معنیداری را بین بیوفیلمهای تیمارشده با ایتراکونازول و بیوفیلمهای تیمارنشده برای 10 سویه آزمایششده نشان داد. درمان با ایتراکونازول منجر به کاهش قابلتوجهی در تعداد بیوفیلم شد. اسید اسکوربیک بهطور قابل توجهی تجمع ROS ناشی از ایتراکونازول را برای بیوفیلمهای همه سویههای کاندیدا آلبیکنس کاهش داد. یافتهها نشان میدهد که ایتراکونازول آپوپتوز وابسته به ROS را در یک حالت وابسته به دوز در سلولهای بیوفیلم القا میکند.
نتیجهگیری: در این مطالعه مشخص شد وجود ROS درونسلولی عامل اصلی مکانیسم آپوپتوز ایتراکونازول است. توانایی ایتراکونازول برای القای ROS در سلولهای کاندیدا یک استراتژی قارچکشی بسیار مؤثر بهنظر میرسد.