5 نتیجه برای بهداشت
علیرضا خاتمی، حامد زرتاب،
دوره 2، شماره 4 - ( 10-1390 )
چکیده
درماتولوژی تمام جنبههای بیماریهایی را که روی پوست و ضمایم آن شامل مو، ناخن، غدد عرق و غشاهای مخاطی دهانی و تناسلی خارجی رخ میدهند را دربرمیگیرد. در این رشته تخصصی، قریب 3000 اختلال و بیماری وجود دارد که از نظر سببشناختی طیف گستردهای را دربرمیگیرند و برخی از آنها از شیوع و میزان بروز بالایی در جوامع برخوردارند. علیرغم شیوع بالای این گروه از بیماریها، که با توجه به درگیر کردن سطح بدن با ایجاد تنش و اضطراب، اختلال کیفیت زندگی و نهایتاً بار بیماری، در سطح فرد و متعاقباً خانواده و اجتماع همراه هستند، غالباً اهمیت این بیماریها از منظر بهداشت عمومی و سلامت جامعه نادیده گرفته میشود، بنابراین بر آن شدیم تا بیان مثالهایی از وضعیت بیماریهای مربوط به حیطهی درماتولوژی در کشورها و جمعیتهای مختلف و تأثیر آنها بر سلامت جامعه، از منظر بار بیماری و اقتصاد سلامت، به دلایل بیتوجهی به این رشتهی مهم که به عواقب نامطلوب متعددی در حیطهی بهداشت عمومی منجر میشود، بپردازیم. همچنین، راهبردهایی نیز برای اصلاح وضع موجود پیشنهاد میشود.
اسماعیل علیزاده، الهام جهانیفرد، مونا شریفیفرد،
دوره 11، شماره 2 - ( 5-1399 )
چکیده
ساس تختخواب (Cimex lectularius) حشرهای شبفعال است که در تمام مراحل زندگی خود از خون انسان تغذیه میکند و بهعنوان انگل خارجی انسان شناخته میشود. خونخواری ساس تختخواب بهطور معمول از صورت، گردن، دستها، بازوها، شانهها، پاها و بهخصوص نقاطی از بدن که هنگام خواب برهنه هستند صورت میگیرد. عکسالعمل افراد نسبت به گزش ساس تختخواب متفاوت بوده و ممکن است بهصورت خارش جزئی تا حساسیتهای بسیار شدید بروز نماید. بهطور کلی بعد از 24-1 ساعت علائم ظاهر میشوند و معمولاً شامل پاپولهای خوشهای قرمز رنگ کوچک با قطر کمتر از 5 میلیمتر و با فاصله کم از هم، همراه با التهاب و خارش شدید است. بهطور کلی مهمترین مشخصهی آن سه نقطه در یک ترکیب خطی یا منحنی بر روی بدن است که اصطلاحاً به آن الگوی «صبح، ظهر و شب» میگویند. گزارشات متعددی از آلودگی منازل مسکونی و گزشهای این حشره خونخوار بر روی بدن افراد سالانه در کشور وجود دارد و اکثریت عموم جامعه در ابتدا قادر به تشخیص صحیح علائم گزش ساس تختخواب نیستند بنابراین، این مقاله با مطرحکردن نکات کلیدی میتواند راهنمایی برای شناسایی علائم گزش این حشره آلرژیزا، توسط پزشکان و متخصصان بهویژه درماتولوژیستها، جهت درمان بهموقع بیمار باشد.
سیدعلیرضا گلشنی، زهرا حسینهاشمی، محمدمهدی زرشناس،
دوره 12، شماره 4 - ( 11-1400 )
چکیده
خضاب یکی از مهمترین راهکارهایی است که برای زیبایی و تقویت مو استفاده میشود و در طول تاریخ نیز استفاده از خضاب قدمتی دیرینه دارد. همچنین در منابع طب ایرانی به گیاهان مورد استفاده در خضاب و نقش آن در سلامت انسان اشاره شده است. در این راستا پژوهش حاضر خضاب و جایگاه آنرا در تاریخ تمدن ایرانی و نیز طب ایرانی مورد بررسی قرار میدهد.
تحقیق براساس جستوجوی کتابخانهای در منابع اصلی، تاریخی و مکتوب طب ایرانی انجام گرفت. همچنین پایگاههای مختلف اطلاعاتی مانند Magiran، SID و Google Scholar بهمنظور بررسی یافتههای جدید جستوجو شد.
آنچه که در این پژوهش حائز اهمیت است، استفاده از خضاب در طول تاریخ برای آراستگی، بهداشت و سلامت انسان بوده است. علاوهبر آن برای درمان بیماریها نیز از خضاب استفاده میشده است.
خضاب و ترویج آن میتواند در جهت ارتقای سلامت روانی و جسمانی مؤثر باشد ازاینرو، استفاده از خضاب و تأثیر آن در سلامت و بهداشت بدن انسان و گیاهان مورد استفاده در آن نیاز به بررسی بیشتری دارند؛ چراکه این تحقیقات میتواند راهگشای متخصصین طب سنتی قرار گیرد.
شراره رضائیان، حمیدرضا پوریانفر،
دوره 13، شماره 4 - ( 11-1401 )
چکیده
قارچ ریشی با نام علمی Ganoderma lucidum یک قارچ دارویی منحصربهفرد است که بیش از 4 هزار سال قدمت استفاده برای درمان بیماریهای مختلف در کشورهای آسیایی دارد. امروزه در اکثر نقاط دنیا از این قارچ در درمانهای مرتبط با طب سنتی استفاده میشود. اخیراً در میان فعالیتهای متنوع زیستی قارچ ریشی، اثرات مثبت آن در بهبود کیفیت پوست و درمان بیماریهای پوستی مورد توجه محققین قرار گرفته است. پلیساکاریدها و تریترپنها در زمره مهمترین متابولیتهای اثرگذار و اصلی این قارچ هستند که بهدلیل عملکرد آنتیاکسیدانی و ضدالتهابی خود در بحث درمان و بهداشت پوست حائز اهمیت است. این مقاله مروری به تجمیع آخرین دستاوردهای تحقیقاتی بر روی نقش این قارچ در بهداشت و درمان پوست میپردازد. تحقیقات متعدد نشان داده است که عصارههای قارچ ریشی در مواردی همچون تسریع ترمیم زخم، تسکین عفونتهای پس از سوختگی و پیشگیری از فلاپ پوست در اثر آسیب ایسکمی (خونرسانی مجدد) قابلیت دارد. تأثیر عصارههای قارچ ریشی بر جلوگیری و درمان چروکیدگی و تأثیر بر سفیدکردن پوست، آنها را به یک ماده طبیعی برای مراقبت از پوست تبدیل کرده است. همچنین مطالعات صورتگرفته بر روی اثرات قارچ ریشی در درمان برخی از بیماریهای پوستی نظیر آتوپیک (درماتیک و اگزما)، سارکوئیدوز جلدی و کاربرد بالقوه این قارچ در درمان سرطان پوستی در این مقاله مروری بررسی شدهاند.
بهاره نوروزی، مهسا فتاحی، محمدامین جهانگیرزاده،
دوره 14، شماره 2 - ( 5-1402 )
چکیده
ریزجلبکها گروهی متنوع از میکروارگانیسمهای یوکاریوتی و پروکاریوتی فتوسنتزکننده در اشکال و اندازههای مختلف هستند که با قرارگرفتن در شرایط استرسزا تکامل یافته و مکانیسمهایی در جهت حفظ بقای خود ابداع نمودهاند. تولید ترکیبات بیوشیمیایی منحصربهفرد تحت عنوان ترکیبات زیستفعال یکی از این مکانیسمها است. این ترکیبات ترمیمکننده و التیامدهنده پوست هستند و از پوست در برابر آسیبهای ناشی از عوامل مختلف محافظت میکنند و در بسیاری از موارد، از این محصولات در درمان بیماریها و فرمولاسیونهای آرایشی استفاده میکنند. امروزه محصولات آرایشی مشتقشده از ریزجلبکها که سازگار با محیط زیست و ایمن هستند، جایگزین محصولات موجود در بازار شدند. در این مقاله مروری، پتانسیل بسیاری از گونههای ریزجلبک و مولکولهای زیستفعال مشتقشده از آنها در تولید مواد آرایشی بهداشتی مورد بحث قرار میگیرد. علاوهبر آن با ارائه محصولات میکروجلبک فعلی در بازار جهانی لوازم آرایشی، اهمیت این موجودات را در استفاده از ریزجلبکها در تولید لوازم آرایشی با کیفیت برجستهتر میسازد و درنهایت هم با ارائه پیشنهاداتی ازقبیل کپسولهسازی رنگدانهها برای افزایش مقاومت و پایداری رنگدانهها، کاربرد بیشتر آنها را در صنایع آرایشی در آینده متصور میسازد.