7 نتیجه برای درماتولوژی
سودابه تیرگر طبری، شکوفه موسوی، نینا فرزان،
دوره 1، شماره 4 - ( 10-1389 )
چکیده
زمینه و هدف: در سالهای اخیر تأثیر متقابل بین روان و پوست در ایجاد برخی از بیماریها مورد بررسی قرار گرفته است. این مطالعه با هدف تعیین فراوانی انواع بیماریهای پوستی در بیماران بخش روانپزشکی بیمارستان شهید یحیینژاد بابل انجام گردید.
روش اجرا: این مطالعهی مقطعی بر روی 250 بیمار بستری در بخش روانپزشکی بیمارستان شهید یحیینژاد شهرستان بابل انجام شد. پوست این بیماران توسط کارورز، مورد معاینهی قرار گرفته و در صورت لزوم معاینه توسط متخصص پوست انجام شد. برای تمامی بیماران، پرسشنامهی از پیش طراحی شده بر مبنای معاینه تکمیل گردید. همچنین شرح حال بیمار و اطلاعات پروندهی مربوط به تشخیص بیماری روانی استخراج شده و در پرسشنامه ثبت گردید. توصیف و تحلیل آماری دادهها با استفاده از نرمافزار SPSS انجام و 05/0<P معنیدار تلقی شد.
یافتهها: در افراد مورد بررسی 109 بیمار (43.6%) مرد و 141 بیمار (56.4%) زن بودند. شایعترین بیماری روانی افسردگی ماژور (35.6%) و اختلال وسواسی جبری (21.6%) بود. 166 مورد (66.4%) بیماریهای پوستی داشتند که 66 نفر (39.8%) مرد و 100 نفر (60.2%) زن بودند. آکنه، آلوپسی آرهآتا، خارش مزمن لیکنیفیه، کاندیدیازیس دهانی شایعترین بیماریهای پوستی در بیماران مورد بررسی بودند. بین وجود عامل تنش (stressor) در شش ماه پیش از بروز بیماری پوستی در بیماریهای اگزمای تماسی، خارش مزمن لیکنیفیه، آکنه و روزاسه ارتباط معنیداری وجود داشت. ابتلا به اسکیزوفرنی با هرپس دهانی در ارتباط بود (0.002=P). همچنین شپش سر با استرس پس از سانحه ارتباط معنیداری داشت(0.004=P)
نتیجهگیری: با توجه به شیوع بالای بیماریهای پوستی در بیماران بستری در بخش روانپزشکی، همکاری بیشتر بین درماتولوژیست و روانپزشک میتواند در درمان بسیاری از بیماریها کمککننده باشد.
علیرضا خاتمی، حامد زرتاب،
دوره 2، شماره 4 - ( 10-1390 )
چکیده
درماتولوژی تمام جنبههای بیماریهایی را که روی پوست و ضمایم آن شامل مو، ناخن، غدد عرق و غشاهای مخاطی دهانی و تناسلی خارجی رخ میدهند را دربرمیگیرد. در این رشته تخصصی، قریب 3000 اختلال و بیماری وجود دارد که از نظر سببشناختی طیف گستردهای را دربرمیگیرند و برخی از آنها از شیوع و میزان بروز بالایی در جوامع برخوردارند. علیرغم شیوع بالای این گروه از بیماریها، که با توجه به درگیر کردن سطح بدن با ایجاد تنش و اضطراب، اختلال کیفیت زندگی و نهایتاً بار بیماری، در سطح فرد و متعاقباً خانواده و اجتماع همراه هستند، غالباً اهمیت این بیماریها از منظر بهداشت عمومی و سلامت جامعه نادیده گرفته میشود، بنابراین بر آن شدیم تا بیان مثالهایی از وضعیت بیماریهای مربوط به حیطهی درماتولوژی در کشورها و جمعیتهای مختلف و تأثیر آنها بر سلامت جامعه، از منظر بار بیماری و اقتصاد سلامت، به دلایل بیتوجهی به این رشتهی مهم که به عواقب نامطلوب متعددی در حیطهی بهداشت عمومی منجر میشود، بپردازیم. همچنین، راهبردهایی نیز برای اصلاح وضع موجود پیشنهاد میشود.
مجید نادری، حامی شمشیری، شعبان علیزاده، اکبر درگلاله، ریما منافی شبستری، شادی طبیبیان،
دوره 4، شماره 1 - ( 1-1392 )
چکیده
زمینه و هدف: تالاسمی یکی از شایعترین
اختلالات تکژنی بوده که در اثر کاهش یا عدم تولید یک یا چند زنجیرهی گلوبین ایجاد
میشود. بتاتالاسمی ماژور از شیوع بالایی برخوردار بوده و بیماران مبتلا نیازمند تزریق
مکرر خون هستند. تزریق مکرر خون باعث ایجاد تغییراتی در عناصر مختلف موجود در خون شده
و در نتیجه ایجاد ضایعاتی در پوست، مخاط، ناخن و مو میشود. مطالعهی حاضر با هدف تعیین
فراوانی اختلالات پوستی ـ مخاطی و اختلالات ناخن و مو در افراد مبتلا به بتاتالاسمی
در استان سیستان و بلوچستان انجام شده است.
روش اجرا: مطالعهی مقطعی حاضر طی سال
1389 روی 300 بیمار مبتلا به تالاسمی ماژور صورت گرفت. اطلاعات فردی و بالینی بیماران
از طریق پرسشنامه، بررسی پرونده و معاینهی فیزیکی بیماران توسط پزشک جمعآوری شده
و سپس دادهها از نظر آماری توصیف و تحلیل شدند.
یافتهها: میانگین سنی بیماران مورد مطالعه 17.9±6.3 سال بوده و 64.3% افراد مذکر و 35.7% بیماران مؤنث بودند. در بین تظاهرات پوستی،
ککومک (70.7%) شایعترین و پیگمانتاسیون دور چشم (0.3%) نادرترین بودند. همچنین شایعترین
اختلال مخاطی مربوط به تورم لثه (41.7%) بوده
و از میان تظاهرات ناخنی، ایجاد خطوط طولی بر روی ناخن (72%) از بالاترین شیوع برخوردار
بود.
نتیجهگیری: بهمنظور پیشگیری از تظاهرات پوستی و مخاطی در بیماران مبتلا به تالاسمی پیشنهاد میشود این افراد بهصورت دورهای از نظر این علایم بررسی شوند.
علیرضا خاتمی،
دوره 7، شماره 4 - ( 11-1395 )
چکیده
الهام ضیاییفر، آزاده گودرزی، نسرین صاکی،
دوره 10، شماره 1 - ( 2-1398 )
چکیده
پروبیوتیکها میکروارگانیسمهای زندهای هستند که وقتی به مقدار کافی مصرف شوند، اثرات مفیدی بر میزبان دارند و مشخصهی اصلی آنها این است که برای میزبان بیخطر هستند. استفاده از پروبیوتیکها علاوهبر دستگاه گوارش، در عملکرد ایمنی بدن، بیماریهای پوستی، دیابت، سرطان، بیماریهای کبدی، هایپرتنشن، سیستم اوروژنیتال و دهان و دندان مورد بررسی قرار گرفته است. در درماتولوژی نیز استفاده گستردهای از پروبیوتیکها و پرهبیوتیکها میشود. در درمان درماتیت آتوپیک، آکنه، اگزما، بیماریهای آلرژیک، پیری پوست، عفونتهای باکتریایی و قارچی، ترمیم زخمهای مزمن ازجمله زخم پای دیابتی، استفاده از پروبیوتیکها مورد بررسی قرار گرفته است. در این مطالعهی مروری، کلیهی مقالات مرتبط با بررسی اثرات پروبیوتیکها در درمان بیماریهای پوستی در پایگاههای اطلاعاتی Pubmed، Google scholar و Medline جستوجو شد. در مورد هر یک از بیماریهای پوستی که از اثرات پروبیوتیکها تابهحال استفاده شده است، مطالعات مرتبط آورده شده است. انتظار میرود از پروبیوتیکها بهعنوان درمان کمکی در بسیاری از بیماریهای درماتولوژی استفاده شود.
زهرابیگم موسوی، علیرضا فیروز،
دوره 11، شماره 2 - ( 5-1399 )
چکیده
کووید ـ 19 بیماری روز دنیاست. این بیماری ابعاد متنوعی از زندگی انسانها را ازجمله سلامت جسمی و روانی، وضعیت اقتصادی ـ اجتماعی و روش زندگی تحت تأثیر قرار داده است. در این مقالهی مروری تلاش کردیم تا گزیدهای از مطالب فراوان منتشرشده را در مورد پاتوژنز، تظاهرات پوستی، چالشهای درمانی در شرایط مختلف و پیشگیری بیان کنیم.
نیکو مظفری،
دوره 13، شماره 3 - ( 8-1401 )
چکیده
زمینه و هدف: آموزش الکترونیکی مجازی، نقش کاملاً اثباتشدهای در تقویت یادگیری پزشکی دارد. از بین روشهای آموزش مجازی، یکی از روشهای مغفولمانده در آموزش پزشکی، استفاده از «شبکههای اجتماعی» است. تاکنون مطالعهای در زمینه استفاده از پیامرسان واتسآپ در زمینه آموزش پزشکی ارائه نشده است. هدف این پژوهش، بررسی تأثیر و رضایتمندی از روش آموزش غیرحضوری به کارورزان با واتسآپ در درس درماتولوژی است.
روش اجرا: این پژوهش یک مطالعه نیمهتجربی است. در ابتدای هر ماه بهطور متوسط با حضور 10 کارورز در بخش پوست، یک گروه در واتسآپ ساخته میشود. در گروه، کیسهای متنوعی از بیماریهای پوستی ارائه و نکات تشخیصی و درمانی آنها با شیوه پرسش و پاسخ به کارورزان آموزش داده میشود. در پایان هر ماه با استفاده از پرسشنامه پژوهشگرساخته، که روایی و پایایی آن تأیید شده است، ارزیابی صورت میگیرد.
یافتهها: طی یک دوره 6 ماهه، در مجموع 61 کارورز در این مطالعه شرکت کردند و بهطور میانگین در هر ماه، 50 کیس در گروه موردبحث قرار گرفت. از مجموع 61 اینترن شرکتکننده، 58 نفر پرسشنامههای نظرسنجی را پرکردند (میزان پاسخدهی 95%).
97% شرکتکنندگان از آموزش مجازی با واتسآپ رضایت داشتند و اکثر کارورزان معتقد بودند که گروه واتسآپ در بهترکردن روابط بین استاد و دانشجو و بالابردن توانایی آنها در تشخیص بیماران پوستی، مؤثر بوده است.
نتیجهگیری: این مطالعه نشان داد که واتسآپ ابزار مناسبی برای آموزش کارورزان و بحث پیرامون کیسهای درماتولوژی است و استفاده روزافزون از این ابزار، به ارتقای آموزش پزشکی کمک شایانی خواهد کرد.