21 نتیجه برای روی
نوید بوذری، کارلوس ریکوتی، فرانسیسکو کردل،
دوره 1، شماره 1 - ( 1-1389 )
چکیده
نکرولیز اپیدرمال سمی TEN) Toxic Epidermal Necrolysis) بیماری وخیم پوست و مخاط ناشی از مصرف دارو است. در این بیماری پوست سر بهندرت درگیر میشود. از روند TEN در بیمارانی که تحت درمان با رادیاسیون و داروهای ضد تشنج قرار گرفتهاند گزارشهایی وجود دارد.در این مقاله بیماری معرفی میشود که بهدنبال رادیاسیون و مصرف داروهای ضد تشنج به TEN همراه با درگیری پوست سر مبتلا شد. یکی از ویژگیهای غیرمعمول در این موارد، TEN شروع ضایعات پوستی از محل تابش اشعه است. گزارش فرضیههای مختلف در توجیه این مشاهده مورد بحث قرار میگیرد.
امیر هوشنگ احسانی، مصطفی میر شمس شهشهانی، زهرا حلاجی، پدرام نورمحمدپور،
دوره 1، شماره 1 - ( 1-1389 )
چکیده
زمینه و هدف: سومین تومور شایع در میان مراجعان به متخصصان پوست اکتینیک کراتوزیس می باشد. درمیان شایع ترین درمانهای دردسترس درمانهای موضعی شامل 5-فلوئورویوراسیل (5FU) قرار دارند. با توجه به عوارض جانبی ناشی از فلوئورویوراسیل موضعی، هدف این مطالعه مقایسه دو روش استفاده موضعی از فلوئورویوراسیل از نظر پاسخ به درمان و عوارض جانبی است.
روش اجرا: بیماران مبتلا به اکتینیک کراتوز تایید شده از سوی پاتولوژی که با معیارهای ورود به مطالعه مطابقت داشتند انتخاب و به دو گروه تقسیم شدند. یک گروه فلوئورویوراسیل موضعی را به صورت روزانه و گروه دیگر به صورت یک روز درمیان مورد استفاده قرار دادند. دو هفته بعد از پایان دوره درمان یک ماهه، میزان کاهش، در ضایعات و درد ناشی از درمان توسط دو درماتولوژیست عضو هیئت علمی مورد بررسی قرار گرفت.
یافتهها: 38 بیمار، شامل 23 مرد و 15 زن، مورد بررسی قرار گرفتند. در گروهی که یک روز درمیان مورد درمان قرار گرفتند میزان عوارض جانبی به صورت معنیداری کمتر بود، اما اثر درمانی در دو گروه تقریبا در یک حد قرار داشت.
نتیجهگیری: استفاده یک روز درمیان از فلوئورویوراسیل یک جایگزین قابل قبول برای استفاده روزانه از آن است بدون این که اثر درمان را بهصورت معنیداری مورد تغییر قرار دهد.
بهاره ملکافضلی، فرانک نجیبی،
دوره 2، شماره 1 - ( 1-1390 )
چکیده
زمینه و هدف: عوارض پوستی داروهای ضدتشنج شایع بوده و علتی برای قطع مصرف دارو میباشـد. این عوارض طیفی از بثورات پوسـتی ماکولوپاپولر تا سـندرم اسـتیونس ـ جانسـون و نکروز سمی اپیدرمال میباشد. در بین داروهای رایج ضدتشنج ترکیبات آروماتیک مثل فنیتویین، فنوباربیتال و کاربامازپین شیوع بالاتری از بروز عوارض پوستی را دارند که گاهیاوقات منجر به بستریشدن بیماران میگردد. داروهای جدیدتر مثل لاموترژین نیز میتواند عوارض پوستی ایجاد کند.
روش اجرا: پروندهی تمام بیمارانی که با تشخیص عوارض پوستی داروهای ضدتشنج در طی 8 سال در بیمارستانهای تابع دانشگاه آزاد اسلامی و رسول اکرم(ص) بستری شده بودند مورد بررسی قرار گرفت.
یافتهها: شایعترین دارویی که در این تحقیق عوارض پوستی نشان داده بود، فنیتویین (32%) و کمترین عارضه پوستی مربوط به لاموترژین (3%) بود.
نتیجهگیری: داروهای ضدتشنج یکی از علل شایع بروز عوارض دارویی میباشد که گاهیاوقات تهدیدکنندهی حیات بوده و نیازمند بستری و اقدامات درمانی مناسب میباشد.
محمود فرشچیان، قاسم رحمتپور رکنی، مهناز شریفیان،
دوره 2، شماره 4 - ( 10-1390 )
چکیده
زمینه و هدف: واکنشهای دارویی ناخواسته یک پیامد اجتنابناپذیر از درمانهای دارویی میباشند که باعث مرگ و ناتوانی بیماران میگردد. واکنشهای دارویی پوستی تقریباً در 3-2% از بیماران بستری در بیمارستان دیده شده ولی تنها 2% آنها شدید و کشنده میباشند. در این مطالعه بر آن شدیم تا به بررسی دو سالهی بیماران بستری و سرپایی مبتلا به واکنشهای دارویی پوستی ازنظر نوع تظاهرات بالینی، سن، جنس و نوع داروی مصرفی بپردازیم.
روش اجرا: این مطالعه، یک مطالعهای مقطعی بود که بر روی 308 بیمار با تشخیص واکنشهای دارویی ناخواستهی پوستی مراجعهکننده به بیمارستان فرشچیان همدان طی دو سال انجام شد. در ابتدا از کلیهی بیماران مشکوک، شرححال کامل بالینی و دارویی گرفته شد و سپس توسط متخصص پوست مجرب معاینه شده و ضایعات منطبق با اشکال بالینی قطعی واکنشهای دارویی وارد مطالعه شدند. اطلاعات گردآوری شده وارد نرمافزار SPSS و دادهها با استفاده از آمار توصیفی و آزمون t توصیف و تحلیل شدند.
یافتهها: در بین 308 بیمار واردشده در مطالعه 114 بیمار مرد (37%) و 194 بیمار خانم (63%) بودند، میانگین سنی مجموع شرکتکنندگان (میانگین±انحراف معیار) 8/16±3/35 سال بود. 163 بیمار (9/52%) مبتلا به کهیر حاد دارویی، 57 بیمار (5/18%) با بثورات ثابت دارویی و 46 بیمار (9/14%) مبتلا به بثورات اگزانتماتیک بودند. آنتیبیوتیکها (7/42%) و سپس داروهای ضدالتهاب غیراستروئیدی (5/16%) بیشترین داروی مصرفی در بیماران بوده است.
نتیجهگیری: این مطالعه نشان داد واکنش دارویی بیشتر در خانمها رخ داده و آنتیبیوتیکها بهویژه بتالاکتامها و داروهای ضدالتهاب غیراستروئیدی شایعترین داروهای ایجادکنندهی واکنشهای دارویی ناخواسته پوستی میباشند. همچنین کهیر دارویی شایعترین نوع بالینی واکنش دارویی بوده است. این یافته مغایر با سایر مقالات بوده است.
امیرهوشنگ احسانی، محبوبهسادات حسینی، امیررضا حنیفنیا،
دوره 3، شماره 1 - ( 1-1391 )
چکیده
زمینه و هدف: آلوپسی آرهآتا ریزش موی غیراسکارگذاری است
که علل متفاوتی از جمله عدم تعادل غلظتهای عناصر کمیاب بدن مانند روی بهعنوان عامل
آغازکنندهی آن مطرح است. هدف این مطالعه، اندازهگیری مقدار سرمی روی در بیماران آلوپسی
آرهآتا و مقایسهی آن با مقادیر طبیعی بود.
روش اجرا: در 23 زن و 19 مرد مبتلا به آلوپسی آرهآتا، مقدار سرمی
روی با روش اسپکتروفتومتری جذبی اندازهگیری شد. دادهها با استفاده از آزمونهای آماری مربع کای، t و تحلیل
واریانس (ANOVA) مورد تحلیل
قرار گرفت.
یافتهها: مقدار سرمی روی در 16
بیمار مبتلا کمتر از حد طبیعی (70µg/dL) بود که مبتلایان به اشکال شدیدتر (شکل یونیورسالیس) و نیز مدت
بیشتر بیماری بودند. میانگین مقدار سرمی روی بیماران 81.88µg/dL بهدست آمد که در مقایسه با میانگین مقدار سرمی
روی جمعیت سالم (83.5µg/dL) تفاوت معنیداری نداشت (P=0.668). میانگین سطح سرمی روی در انواع
مختلف بیماری با یکدیگر و مقدار طبیعی تفاوت معنیداری نداشت (P>0.05). ارتباط بین میزان سرمی روی
و مدت درگیری معنیدار بود (P=0.022).
نتیجهگیری: مبتلایان به انواع شدیدتر بیماری مقادیر سرمی روی کمتری در مقایسه با مبتلایان به سایر انواع آلوپسی آرهآتا داشتند.
زهره بختیاری، دکتر محمدرضا رادان،
دوره 4، شماره 2 - ( 4-1392 )
چکیده
پوست یکی از قسمتهای حساس بدن بوده و نگهداری از آن در زیبایی انسان مؤثر است. فرآوردههای گیاهی نسبت به مواد شیمیایی عوارض کمی داشته و اثرات فارماکولوژیک مؤثری بر پوست دارند و از آنها در تهیه فرآوردههای دارویی و آرایشی استفاده میشود.
کتابها، مقالات و پایگاههای دادهای الکترونیکی Magiran ،PubMed ،ISI Web of Science و IranMedex برای تعیین گیاهان دارویی با اثرات مثبت بر پوست، بدون در نظر گرفتن اثرات ناسازگار و متقابل آنها، جستجو شدند.
تعدادی از گیاهان که در درمان بیماریهای پوستی نقش داشته و اثرات آنها اثبات شده بود،
از جمله آووکادو، آویشن، آلوورا (صبر زرد)، بابونه، بادام، شیرین بیان، همیشهبهار، زیتون، هوفاریقون، دم اسب، اکالیپتوس، هاماملیس، برنجاسف، کتان، چای و به انتخاب و مرور شدند.
گیاهان دارویی زیادی میتوانند در پیشگیری و درمان بیماریهای پوستی نقش داشته و استفاده از آنها چه بهصورت سنتی و چه در تهیه فرآوردههای دارویی و آرایشی مورد استفاده قرار گیرد. بهدنبال تحقیقات مختلف روی گیاهان متعدد، اثرات تعداد زیادی از آنها از نظر علمی اثبات شده که میتوان از این اطلاعات جهت تولید فرآوردههای دارویی و آرایشی استفاده کرد.
محمد آزاد، سامان احمدنصرالهی، علیرضا فیروز،
دوره 5، شماره 1 - ( 1-1393 )
چکیده
پرتوهای فرابنفش در حالی که قسمت کوچکی از نور خورشید را تشکیل میدهند، برای پوست مضر بوده و باعث آفتابسوختگی، آسیب و حتی سرطان پوست میشوند. ضدآفتابها از پرمصرفترین فرآوردههای آرایشی ـ بهداشتی میباشند که شخص را از ابتلا به سرطان پوست یا آسیبهای ناشی از نور خورشید محافظت میکنند. این محصولات به دو گروه شیمیایی و فیزیکی تقسیم میشوند. ضدآفتابهای فیزیکی حاوی اکسید روی با دو مکانیسم انعکاس و پراکندن نور، پوست را از امواج فرابنفش محافظت میکنند. این نوع فرآوردهها بدون آلرژی و ایجاد حساسیت و آکنه میباشند. در حال حاضر، استفاده از نانوذرات اکسید روی در فرمولاسیون ضدآفتابها این قابلیت را ایجاد کرده است که محصولات فوق هر دو مزیت محافظت در برابر پرتوهای مضر خورشید و جذابیت آرایشی را داشته باشند.
نفیسه اسماعیلی، طاهره سوری، زینب نورایی، عباس کریمی،
دوره 6، شماره 2 - ( 5-1394 )
چکیده
زمینه و هدف: پمفیگوسولگاریس بیماری نادر خودایمنی است که با پدیدآمدن تاول داخل اپیدرمی که پوست و غشاهای مخاطی را درگیر میکند، تظاهر میکند. مس و روی از عناصر کمیاب ضروری در بدن هستند که با داشتن خواص آنتیاکسیدانی در التیام زخمها نقش مؤثری دارند. هدف از این مطالعه بررسی سطح سرمی روی و مس در مبتلایان به پمفیگوس جدید تشخیص داده شده، بود.
روش اجرا: در این مطالعه از 50 بیمار مبتلا به پمفیگوسولگاریس جدید مراجعهکننده به بیمارستان رازی تهران در سالهای 1391 و 1392، پس از اخذ رضایتنامهی آگاهانه، نمونهگیری خون بهعمل آمد. سطح سرمی مس و روی با روش اسپکتروفتومتری اندازهگیری شد. علاوهبر آن سن، جنس، شاخص تودهی بدن، استعمال دخانیات و ابتلا به بیماریهای مزمن مورد ارزیابی قرار گرفت.
یافتهها: هجده درصد (9 نفر) از بیماران کمبود مس و 50% (25 نفر) کمبود روی داشتند. ارتباط معنیداری بین سطح مس و روی با سیگارکشیدن، ابتلا به بیماری مزمن، سن و شاخص تودهی بدن وجود نداشت (05/0P). تفاوت معنیداری بین اندازهی سطح سرمی مس زنان و مردان با مقدار طبیعی آن بهدست نیامد (05/0P). متوسط سطح روی زنان اختلاف معنیداری با مقدار طبیعی آن نشان نداد (05/0P)، ولی میانگین سطح سرمی روی مردان با مقدار طبیعی آن تفاوت آماری معنیداری داشت (05/0P).
نتیجهگیری: در این مطالعه مقادیر سرمی عناصر کمیاب مس و روی اختلافی با مقادیر طبیعی جامعه نداشت. از آنجایی که کاهش مس و روی منجر به افزایش اکسیدانها در بیمارهای خودایمن و تشدید بیماری میگردد. پیشنهاد میشود با انجام یک مطالعهی مورد ـ شاهدی با حجم نمونهی مناسب ارتباط این عناصر با شدت بیماری مورد ارزیابی قرار گیرد.
فهیمه نعمتی، معصومه محمدزکی، صفر شامحمدی، زینب قاسمی، ابراهیم اسکندری،
دوره 8، شماره 1 - ( 2-1396 )
چکیده
زمینه و هدف: استافیلوکوکها دومین علت شایع عفونتهای بیمارستانی و مسئول حدود 80% عفونتهای چرکی و اغلب عفونتهای پوستی هستند. ژنهای VanA، VanB، VanC1، VanC2/C3، VanG، VanL و VanX مسئول کدکردن مقاومت نسبت به ونکومایسین، تیکوپلانین و آووپارسین هستند. مقاومت VanA و VanB غالبترین نوع مقاومت بوده که میتوانند روی پلاسمید یا کروموزوم قرار گرفته ازطریق کونژوگاسیون منتقل شوند. هدف از انجام این مطالعه بررسی وجود ژنهای VanA و VanB در استافیلوکوکهای مقاوم به سفوکسیتین و عامل عفونتهای پوستی بیماران بستری در بیمارستان رازی تهران به روش Real Time PCR بوده است.
روش اجرا: جمعآوری نمونهها از خرداد 94 بهمدت یکسال، در بخش میکروبشناسی آزمایشگاه بالینی بیمارستان رازی انجام شد؛ بدینصورت که زخمهای ترشحدار بیماران پوستی توسط سوآپ استریل نمونهبرداری شد و روی محیط بلاد آگار و EMB کشت داده و روی لام برده شد. بعد از رشد باکتریها (کوکسیهای گرم مثبت) برروی محیط بلاد آگار، تستهای کاتالاز، اکسیداز و کواگولاز انجام شد، برای تعیین حساسیت به ونکومایسین در استافیلوکوکهای مقاوم به سفوکسیتین از روش E-test استفاده شد و ژنهای VanA و VanB بهوسیله Real Time PCR مورد بررسی قرار گرفتند.
یافتهها: از 978 بیمار دارای ضایعه پوستی ترشحدار، 733 نمونه انواع استافیلوکوک جدا شد. از این تعداد 124 نمونه مقاوم به سفوکسیتین بود که تست نواری ونکومایسین برایشان انجام شد و 8 نمونه دارای جواب بالای 3 و 5 عدد از آنها مقاومت بالا، یعنی بالای 16 بودند. اما علت این مقاومت در هیچ کدام ژنهای VanB و VanA نبود.
نتیجهگیری: بهعلت گسترش سویههای مقاوم استافیلوکوک در عفونتهای پوستی و بیمارستانی، شناسایی ژنهای کدکنندهی آن در جهت استفاده از آنتیبیوتیکهای مناسب برای کاهش دورهی درمان و عوارض مصرف آنتیبیوتیکهای مختلف ضرورت دارد.
الهام زارعی، رودابه بهرام سلطانی، پریسا حیدری، لیلا شیربیگی،
دوره 8، شماره 2 - ( 5-1396 )
چکیده
ویتیلیگو بهعنوان یک اختلال رایج دپیگمانتاسیون پوستی نقش مهمی در کیفیت زندگی بیماران دارد. درمان این بیماری با توجه به تنشهای روانی شدیدی که ایجاد میکند ضروری و مهم است. بهعلت عدم کارآیی مناسب درمانهای موجود، توجه به درمانهای مکمل برای مدیریت و کنترل بیماری در حال افزایش هستند. این مقاله با هدف توصیف رویکرد طب سنتی ایران به این بیماری و نیز بررسی مکانیسم و پیشآگهی آن نوشته شده است. این تحقیق یک مطالعهی کتابخانهای است. ابتدا مطالب مربوط به بیماری ویتیلیگو از کتب طب سنتی معتبر استخراج گردید، سپس پایگاههای اطلاعاتی معتبر جهت بررسی آن اطلاعات جستوجو گردید.
طبق آموزههای طب سنتی ایرانی بدن هر انسان از چهار خلط تشکیل شده است که هرکدام از آنها دارای ویژگیهای کمی و کیفی منحصربهفرد میباشند و هرگونه افزایش یا نقصان در یکی از این اخلاط میتواند به ایجاد بیماری منجر شود. تغییر در کمیت «خلط بلغم» ازجمله عوامل اصلی ایجادکنندهی بیماری «بهق ابیض» است که علائم آن میتواند با بیماری «ویتیلیگو» همخوانی داشته باشد.
سیدمجید غضنفری، ملیحه متوسلیان، روشنک سالاری،
دوره 9، شماره 1 - ( 2-1397 )
چکیده
خارش، «احساس ذهنی منجر به خاراندن» میباشد که در اثر تحریک گیرندههای خارش در پوست یا ازطریق پاسخ تحریک گیرندههای پوستی درد یا لمس ایجاد شود. در طب ایرانی از خارش با عنوان حِکَّه یاد میشود. عوامل متعددی باعث ایجاد خارش شده و داروهای مختلفی هم برحسب علت آن برای درمان بهکار میروند که گاهاً پرهزینه و غیر قابل دسترسی یا دارای عوارض جانبی قابل توجه میباشند، لذا استفاده از فرآیندهای کوتاهمدت و با هزینهبری کمتر برای کشف داروهای مؤثر در درمان بیماریها ضروری بهنظر میرسد. استفاده از تجربیات طب سنتی در استفاده از گیاهان و ادویه طبی میتواند در این زمینه راهکار مؤثری باشد. در این مطالعه کتابخانهای، ابتدا با کلیدواژه خارش در 3 کتاب مرجع داروشناسی طب ایرانی شامل «قانون فیالطب»، «تحفهالمؤمنین» و «مخزنالادویه» جستوجو و مفردات مربوطه استخراج شد.
در این مطالعه، کلیدواژهی خارش در سه کتاب مرجع داروشناسی طب ایرانی یعنی القانون فیالطب، تحفهالمؤمنین و مخزنالادویه جستوجو گردید و تعداد ۶۰ مفردهی صرفاً گیاهی که اثرات قابل توجه بالینی در درمان خارش دارند استخراج شد. سپس میزان تأثیر هر دارو براساس مستندات موجود طبقهبندی شد؛ بنابراین استفاده از تجربیات غنی طب ایرانی در تهیه داروهای جدید برای خارش توصیه میشود.
مرجان عریان، محمدحسین حکیمی میبدی، محمد ابراهیمزاده اردکانی، بهمن کیانی،
دوره 9، شماره 2 - ( 5-1397 )
چکیده
زمینه و هدف: استفاده از گیاهان دارویی برای درمان بیماریهای پوستی ازجمله جوش صورت قدمت زیادی دارد. از عصارهی بنه برای درمان بیمارهای مختلف استفاده شده است. این مطالعه بهمنظور بررسی اثربخشی و ایمنی کوتاهمدت عصارهی بنه برای درمان آکنهی خفیف تا متوسط طراحی شد.
روش اجرا: در این کارآزمایی بالینی، پس از گرفتن رضایتنامهی آگاهانه، 60 بیمار مبتلا به آکنهی خفیف تا متوسط بهطور تصادفی در دو گروه قرار گرفتند. برای داوطلبان در گروه مورد به مدت 6 هفته، یک بار در روز عصارهی 15% بنه به شکل موضعی تجویز شد. در گروه کنترل دارونما (آب جوشیده) به همان صورت داده شد. بیماران ازنظر تعداد ضایعه در بدو ورود، هفتهی سوم و هفتهی ششم مورد ارزیابی قرار گرفتند.
یافتهها: در پایان دورهی میانگین کاهش ضایعات در گروه بنه، 93/59% و گروه شاهد 46/11% بود. همچنین اثرات مثبت شامل لطافت و شفافیت پوست درگروه عصارهی بنه مشاهده شد.
نتیجهگیری: این مطالعهی بالینی نشان داد که درمان موضعی با عصارهی بنه را میتوان برای بهبود علائم بیماری آکنه خفیف تا متوسط توصیه کرد. با این حال مطالعهی طولانیتر با حجم نمونهی بیشتر برای دستیابی به درک جامع در مورد اثربخشی و ایمنی این گیاه موردنیاز است.
بهناز دانشمند، سامان احمدنصراللهی،
دوره 9، شماره 4 - ( 11-1397 )
چکیده
رُزاسه یک بیماری مزمن التهابی پوستی است که با اریتم و ضایعات التهابی در منطقهی مرکزی چهره مشخص میشود. آکنه رُزاسه تأثیر زیادی بر روی کیفیت زندگی افراد دارد و میتواند اعتمادبهنفس و موقعیت اجتماعی فرد را تحت تأثیر قرار دهد؛ بنابراین درمانهای اثربخش در بیماران میتواند در ارتقای کیفیت زندگی آنها مؤثر باشد. در این مقاله، ما داروهای مؤثر بر این بیماری را مرور کردیم.
نجمالسادات عاطفی، آزاده گودرزی، الهام بهرنگی، معصومه روحانینسب، افسانه صادقزاده بازرگان، محمدرضا قاسمی،
دوره 9، شماره 4 - ( 11-1397 )
چکیده
بیماری روزاسه ازجمله بیماریهای پوستی شایع، مزمن و آزاردهنده خصوصاً از بعد زیبایی است که با ایجاد اریتم پایدار، تلانژکتازی، ضایعات پاپولوپوسچولار،دورههایی از برافروختن، درگیری چشمی و بدشکلی تظاهر میکند. اگرچه روشهای درمانی نسبتاً مؤثری مورد استفاده قرار گرفته است اما درمان مدیکال مؤثر مطلقی وجود ندارد. با توجه به ازمان بیماری و سختبودن مصرف طولانی دارو، بر آن شدیم تا مروری با استفاده از پابمد برای درمانهای فیزیکی انجام داده و تمهیدات مؤثرتر و کمعارضهتر بهخصوص در موارد مقاوم بهدست آوریم.
صبا مهراندیش، شهلا میرزایی،
دوره 9، شماره 4 - ( 11-1397 )
چکیده
قارچها ارگانیسمهایی یوکاریوتی هستند که بهصورت بالقوه توانایی ایجاد بیماری در انسانها و حیوانات را دارند. عفونتهای قارچی را مایکوزیس مینامند که براساس محلی از بدن که درگیر میکنند به چهار دستهی سطحی، پوستی، زیرپوستی و سیستمیک تقسیم میشوند. مایکوزیسهای پوستی با اینکه عفونتهای تهدیدکنندهی حیات نیستند، بهدلیل ایجاد بدشکلیهای ظاهری میتوانند بیمار را ازلحاظ اجتماعی منزوی کنند، درنتیجه درمان آنها همواره مسألهای مهم بوده است. ازطرف دیگر شباهت قارچها به سلولهای پستانداران، ارائه و گسترش داروهای جدید برای آنها را با محدودیت روبرو کرده است درنتیجه در سالهای اخیر تلاشهای گستردهای جهت طراحی و گسترش سیستمهای جدید دارورسانی با کارایی بهتر برای دارورسانی داروهای مرسوم ضدقارچ صورت گرفته است. در این مطالعه به مرور مقایسات صورتگرفته میان دارورسانی موضعی اشکال مرسوم و سیستمهای نوین دارورسانی تعدادی از داروهای ضد قارچ پرداخته شده است. تمامی مطالعات برتری نسبی سیستمهای دارورسانی نوین را نسبت به فرمهای مرسوم ازلحاظ نفوذ، رهایش و اثرات ضدقارچی تأیید میکنند.
لیلا شاهمرادی، رضا مقدسعلی، فرهاد مصطفائی،
دوره 10، شماره 4 - ( 11-1398 )
چکیده
زمینه و هدف: برنامههای کاربردی مبتنی بر موبایل، پتانسیل زیادی برای افزایش آگاهی بیماران پوستی دارند. هدف اصلی، بالابردن اطلاعات مراجعین از بیماری و سلولدرمانی پوستی و نیز ارائهی اطلاعات مرکز رویان، لیست متخصصین، آدرس و ارائهی کلیپها و عکسهای مربوط به بیماری است.
روش اجرا: ابتدا برای شناسایی اطلاعات، با پرسشنامهی محققساخته، نیازسنجی به عمل آمد. روایی پرسشنامهها توسط متخصصین تأیید شد. نرمافزار سیستم اطلاعرسانی با نرمافزار تحت ویندوز Joapp طراحی و ایجاد گردید. درنهایت، با پرسشنامهی استاندارد ارزیابی میزان رضایت کاربران و کاربردپذیری برنامه، مورد ارزیابی قرار گرفت.
یافتهها: نتایج ارزیابی کاربران در چهار محور عملکرد نرمافزار با میانگین (3/81%)، صفحهی نمایش نرمافزار با میانگین (9/78)، اصطلاحات و اطلاعات نرمافزار با میانگین (1/68%) و قابلیت کلی نرمافزار (8/82%) و درنهایت میانگین کل امتیاز 7/77% ـ که در سطح «خوب» است ـ ارزیابی شدند.
نتیجهگیری: درمان این بیماری با توجه به تنشهای روانی ضروری و مهم است. بهعلت عدم کارآیی درمانهای موجود، درمانهای مکمل برای کنترل بیماری در حال افزایش هستند. نرمافزار فوق با بالابردن اطلاعات بیماران در مورد بیماریشان به آنها دید وسیعتری میدهد و استفاده از این نرمافزار خیلی مفید و کارآمد بوده است.
اعظم فتاحی، انسیه لطفعلی، ساینا ایرانپناه، یاسمن رضایی، رضا قاسمی،
دوره 11، شماره 1 - ( 2-1399 )
چکیده
عفونتهای قارچی سطحی، شایعترین شکل عفونتهای انسانی هستند. متداولترین داروهای ضد قارچی عبارتند از آزولها، پلیانها و اکینوکاندینها. به دلیل تعداد محدود داروهای ضدقارچ موجود، سمیت آنها و ظهور سویههای مقاوم (ذاتی یا اکتسابی) جهت توسعهی استراتژیهای ضدقارچی نیاز میباشد. اخیراً محققین در پی یافتن داروهای ضدقارچی جایگزین هستند. این مطالعه، مروری بر عملکرد و مکانیسمهای مقاومت در برابر داروهای ضدقارچی، جستوجوی داروهای جدید، ژنهای مقاوم به دارو، استفاده از درمان ترکیبی و تعدیل سیستم ایمنی (با استفاده از سایتوکاینها و گاما اینترفرون که میتواند بینش تازهای در مبارزه با عفونتهای قارچی ایجاد کند) دارد. تحقیق به روش مروری انجام شد و مطالعهی وسیعی در مورد مکانیسم عملکرد و مقاومت ضدقارچی با استفاده از کلیدواژههای antifungal drugs، drug resistance و pathogenic fungi در پایگاههای اطلاعاتی معتبر پزشکی بهطور عمده PubMed انجام شد. مقالههایی که بیشترین ارتباط را با اهداف نگارش این مقاله داشتند انتخاب و مطالعه شدند. مشکلات مربوط به مقاومت در برابر داروهای ضدقارچ و ظهور گونههای قارچی مقاوم، تقاضای زیادی برای داروهای قارچی جدید ایجاد کرده است. پیچیدگی شرایط بالینی بیماران مبتلا به عفونت قارچی مقاوم مانع از یک رویکرد آسان در تشخیص، پیشگیری و مقاومت به داروهای ضدقارچ است. ادامهی تحقیقات، نقش تستهای حساسیت دارویی برای عفونتهای قارچی مقاوم و راهکارهای بالینی مورداستفاده برای مبارزه با مقاومت را نشان خواهد داد.
ملاحت خاطری رودبرده، ناهید حسنزاده نعمتی،
دوره 11، شماره 4 - ( 11-1399 )
چکیده
زمینه و هدف: آسیبهای پوستی میتواند عملکرد حیاتی آن را که محافظت از انسانها در برابر عوامل بیماریزا میباشد، دچار اختلال کند لذا تولید یک زخم پوش مناسب برای ترمیم پوست همواره از چالشهای محققین است. هدف از این مطالعه تولید یک فیلم هیدروژلی برای کاربرد بهعنوان زخم پوش بود.
روش اجرا: در تحقیق حاضر فیلمی هیدروژلی از جنس پلیوینیل الکل/هیالورونیک اسید/نانو اکسید روی بهمنظور کاربرد بهعنوان زخم پوش ساخته شد. برای این منظور سه فیلم با درصدهای متفاوت از ترکیبات ذکرشده با استفاده از روش ریختهگری حلال تهیه گردید. نمونههای سنتز شده با استفاده از آزمونهای FTIR، SEM، XRD، MTT و آزمون کشش ارزیابی شدند.
یافتهها: بررسی مورفولوژی نمونهها نشان داد که افزایش نانوذرات اکسید روی منجر به ایجاد تخلخل و رشد اندازه آنها در فیلمها شد. همچنین مشخص گردید که درصد ازدیاد طول فیلمها با افزایش نانو ذرات اکسید روی و هیالورونیک اسید افزایش یافته است. میزان درصد ازدیاد طول بهترتیب برای کمترین مقدار نانواکسید روی تا بیشترین (5، 10 و 15 درصد وزنی) بهترتیب برابر با ۱۵۹%، ۱۶۶% و ۲۳۰% بود. مطالعه MTT حاکی از زندهمانی سلولی بالای ۸۰% بر هر سه فیلم بود.
نتیجهگیری: فیلم حاوی ۱۵% اکسید روی میتواند گزینهی مناسبی برای کاربرد در ساخت زخمپوشها و مهندسی بافت پوست باشد.
انسیه لطفعلی، زهرا چراغی، یاسمین فرزانه، زکیه دهباشی، مهتاب دریان، مهیار کیمرام، اعظم فتاحی،
دوره 12، شماره 2 - ( 5-1400 )
چکیده
زمینه و هدف: اونیکومایکوزیس یک عفونت ناشی از قارچهای مخمری، رشتهای و غیررشتهای میباشد که به دلیل شرایط مختلف ایجاد میشود. این مطالعه با هدف بررسی الگوی حساسیت به آزولها در گونههای کاندیدای جداشده از بیماران ایرانی در شهر تهران انجام شد.
روش اجرا: پس از نمونهگیری از بیماران، برای شناسایی سویههای جداشده از محیط کروم آگار کاندیدا استفاده و تست PCR-Sequencing انجام شد. سپس الگوی حساسیت دارویی گونهها به فلوکونازول، ایتراکونازول و کتوکونازول با استفاده از روش استاندارد CLSI-M27-A3 / S4تعیین شد.
یافتهها: در این مطالعه 34 جدایه کاندیدا شناسایی شد که 26 جدایه (5/76%) کاندیدا آلبیکنس و 8 جدایه (5/23%) کاندیدا گلابراتا بودند. نسبت به فلوکونازول، 4 تا (11%) از جدایهها حساس وابسته به دوز بودند و بقیه حساس بودند. دربرابر ایتراکونازول، 21 ایزوله (61%) حساس وابسته به دوز و 2 (5%) ایزوله مقاوم شناسایی شد و در برابر کتوکونازول، همه جدایهها حساس بودند. میانگین هندسی (GM) حداقل غلظت مهاری فلوکونازول، ایتراکونازول و کتوکونازول بهترتیب 32/0، 21/0 و 15/0 میکروگرم در میلیلیتر بود. در این مطالعه، بیشترین گونه جداشده، گونه C. albicans بود. با توجه به مقادیر GM، مؤثرترین آزول، کتوکونازول بود.
نتیجهگیری: شیوع و الگوی حساسیت گونههای کاندیدا به آزول ممکن است در جمعیتهای مختلف بیماران متفاوت باشد، بنابراین توصیه میشود پزشکان به نتایج آزمایشات حساسیت دارویی توجه کنند و سپس بیماران را با درنظرگرفتن تداخلات دارویی و عوارض جانبی درمان کنند.
سیدهصبا شریفزاده، انسیه لطفعلی، نارگل نوین، شایان نوروزی، فریناز عزیزی،
دوره 13، شماره 1 - ( 2-1401 )
چکیده
زمینه و هدف: لیکنپلان دهانی یک بیماری ایمونوپاتولوژی پوستی مخاطی مزمن است که بهطور شایع مخاط دهان را درگیر میکند. ازطرفی کاندیدا آلبیکنس شایعترین پاتوژن مرتبط با کاندیدیازیس دهانی است. هدف این مطالعه تعیین اثر طول موج لیزر کمتوان 810 نانومتر بهعنوان کمکی در درمان کاندیدا آلبیکنس مقاوم به نیستاتین در بیماران لیکنپلان دهان است.
روش اجرا: در این مطالعه 5 ایزوله ک.آلبیکنس مقاوم به نیستاتین و یک گونه ک.آلبیکنس استاندارد آزمایش شدند. تست حساسیت دارویی براساس CLSI- M27-A3 انجام شد و نشان داد که این ایزولهها به نیستاتین مقاوم بودند. سوسپانسیون قارچی با رقت 5/0 مکفارلند در مواجهه با لیزر دایود با طول موج 810 نانومتر و انرژی دانسیته j/cm38/20 با زمان 20 ثانیه قرار گرفت. برای هر گروه نتایج حداقل غلظت مهارکنندگی (MIC) ثبت گردید.
یافتهها: طول موج لیزر باعث کاهش معنیدار کلونی ک.آلبیکنس مقاوم به نیستاتین شد (001/0P<). میزان MIC بعد از مواجهه با لیزر کاهش معناداری پیدا نکرد.
نتیجهگیری: تابش لیزر باعث کاهش تعداد کلونیهای ک.آلبیکنس مقاوم به نیستاتین میشود؛ اما این تأثیر لزوماً در میزان MIC تغییری ایجاد نمیکند. دندانپزشکان دقت کنند در موارد مواجهه با گونههای مقاوم به درمان کاندیدا، لیزر دایود کمتوان با طول موج 810 نانومتر میتواند در کاهش کلونیها و پاسخدهی بهتر به درمان استاندارد نقش داشته باشد.