منیره انصاف، معصومه خاناحمدی، شهلا میرزایی،
دوره 9، شماره 1 - ( 2-1397 )
چکیده
زمینه و هدف: شامپوها اغلب جزء محصولاتی بوده که سبب حذف چربی و گرد و غبار از ساقهی مو و پوست سر میگردند. پاکسازی و خاصیت شویندگی از مهمترین ویژگیهای یک شامپو در پذیرش آن محسوب میگردد. برای ایجاد یک کف پایدار در شامپو اغلب از آلکالوئیدها استفاده میشود که بهدلیل تولید نیتروزامین، ترکیباتی سرطانزا محسوب میشوند. از اینرو هدف اصلی این مطالعه تولید شامپو با استفاده از گیاهان دارویی میباشد.
روش اجرا: در این مطالعه شامپو گیاهی با استفاده از عصارهی آبی و آبی ـ الکلی گیاهان بومادران، سدر، چوبک، شیرینبیان بهعنوان سورفکتانت و کتیرا بهعنوان قوامدهنده تهیه شد و مورد ارزیابی فیزیکی و شیمیایی فرار گرفت.
یافتهها: پس از انتخاب عصارهی آبی گیاهان مورد استفاده و تهیهی شامپو بر پایهی گیاهی، تستهای ارزیابی فیزیکی و شیمیایی فراوردهها، نشان داد که فرمولاسیون تولیدی دارای قدرت پاککنندگی، تولید کف، خاصیت ضدباکتریایی و ضدمیکروبی و همچنین ماندگاری بالایی نسبت به نمونهی شاهد (شامپو شیمیایی) و فاقد هرگونه عارضهی جانبی برروی پوست و موی مصرفکنندگان بود. همچنین فرمولاسیون گیاهی حاضر با توجه به روش ساخت جهت تولید شامپو در سطح تجاری مناسب میباشد.
نتیجهگیری: شامپو با پایهی گیاهی دارای خواص کیفی بهتری نسبت به پایهی شیمیایی بوده و همچنین استفاده از عصارهی آبی گیاهان فوق نسبت به عصارهی هیدروالکلی آنها دارای عملکرد بهتر و ازلحاظ اقتصادی نیز مقرونبهصرفه است.
سیامک کاظمی درآبادی، سیدحسین جارالمسجد، دانیال مشتاق،
دوره 9، شماره 3 - ( 8-1397 )
چکیده
زمینه و هدف: سوختگیها جزء شایعترین علل زخمها هستند. از داروهایی که در این موارد بهکار میروند سولفادیازین نقره 1% است که عوارض جانبی زیادی دارد از اینرو، توجه به ترکیبات سنتی در درمان این زخمها افزایش یافته است. علیرغم استفاده از آب آهک در ترکیب با روغن زیتون و سدر بهطور سنتی در مناطقی از ایران، تحقیقات اندکی در اثبات فواید آنها صورت گرفته است. تحقیق حاضر با هدف بررسی اثر موضعی سدر و ترکیب روغن زیتون و آب آهک بر سرعت ترمیم زخم سوختگی درجهی سه در موش سوری اجرا گردید.
روش اجرا: در این تحقیق از 24 سر موش سوری نر نژاد بالب/سی با وزن متوسط 5±25 گرم استفاده گردید. پس از بیهوشی، سوختگی درجهی سوم به مساحت 1 سانتیمتر مربع با دستگاه ویژه ایجاد شد. سپس بهطور تصادفی، موشها به چهار گروه تقسیم شدند و به ترتیب از نرمالسالین، ضماد سدر، ترکیب روغن زیتون و آب آهک و سولفادیازین نقره 1% موضعی روزانه یکبار استفاده گردید. به مدت سه هفته و هر هفته یکبار از زخمها عکسبرداری شد. سپس مساحت زخم بهدستآمده و درصد بهبودی محاسبه گردید. برای تجزیهوتحلیل آماری دادهها از آنالیز واریانس با اندازهگیریهای مکرر استفاده شد.
یافتهها: در تمام هفتهها درصد بهبود زخم در گروههای دوم تا چهارم نسبت به گروه اول معنادار بوده ولی نسبت به یکدیگر معنادار نبود.
نتیجهگیری: نتایج این مطالعه نشان داد ترکیب روغن زیتون و آب آهک و نیز ضماد برگ سدر بر سرعت بهبود زخم سوختگی درجهی سوم در پوست موش تأثیر مثبت داشته است.