مرضیه اکبرزاده، طاهره نادری، محمدحسین دباغمنش، زهرا زارع، حمیدرضا طباطبایی،
دوره 2، شماره 4 - ( 10-1390 )
زمینه و هدف: آلوپسی آندروژنتیک یکی از اختلالات شایع پوستی میباشد که تغییرات هورمونی و عوامل ژنتیک در بروز آن مؤثر میباشد. شایعترین شکل ریزش موی پیشرونده منتشر و قرینه میباشد که هر دو جنس را مبتلا میکند. این مطالعه با هدف بررسی شیوع آلوپسی آندروژنتیک در دختران 18-14 سالهی شهر شیراز انجام گردیده است.
روش اجرا: این مطالعهی مقطعی در سال 1388 در مناطق مختلف آموزش و پرورش شهر شیراز روی 3190 دانشآموز 18-14 ساله انجام شد. انتخاب دانشآموزان به با استفاده از روش نمونهگیری آسان صورت گرفت. در این پژوهش آلوپسی، موارد متوسط و شدید کاهش تراکم موهای فرق سر و خط پیشانی در نظر گرفته شد. جهت ارتباط آلوپسی با سندرم تخمدان پلیکیستیک، اندازهگیری تستوسترون خون و سونوگرافی انجام شد. پس از جمعآوری دادههای مطالعه با استفاده از نرمافزار SPSS و با به کاربردن آزمونهای مربع کای، دقیق فیشر و t تجزیه شدند.
یافتهها: 135 نفر (2/4 درصد) از کل افراد مورد مطالعه براساس طبقهبندی Ludwig آلوپسی متوسط تا شدید داشتند. ارتباط آماری معنیداری بین سطح تستوسترون و تستوسترون آزاد خون و الگوی ریزش آلوپسی به دست نیامد (05/0>P). آزمون دقیق فیشر ارتباط معنیداری بین افراد مبتلا به آلوپسی و تخمدان پلیکیستیک در مقایسه با افراد آلوپسی و غیرمبتلا به تخمدان پلیکیستیک نشان نداد (2/0=P).
نتیجهگیری: این مطالعه ارتباط آماری معنیداری بین مبتلایان به آلوپسی با هورمونهای آندروژنتیک و سندرم تخمدان پلیکیستیک نشان نداد. انجام مطالعه در گروه سنی بالاتر توصیه میشود.