۷ نتیجه برای سوختگی
رزیتا داودی، الهه غائبی، فرهاد حیدریان، محمدرضا قفقازی، محبوبه ضرابی،
دوره ۸، شماره ۱ - ( ۲-۱۳۹۶ )
چکیده
زمینه و هدف: در طول سالها، رویکرد جراحی جهت سوختگیهای پیچیده بهطور قابل ملاحظهای تغییر کرده است. محدودبودن محل اهدای پوست در فرد سوخته بهعنوان یک مشکل باقی مانده است. هدف از این مطالعه بررسی شواهد در زمینهی ایمنی و اثربخشی تکنیک میک (Meek) در بیماران با سطوح مختلف سوختگی و گروههای سنی ذکرشده در مطالعات میباشد.
روش اجرا: مهمترین پایگاههای پزشکی شامل کتابخانهی الکترونیکی کاکرین
(Cochrane Library)، PubMed و گوگل پژوهشگر تا جولای ۲۰۱۵ برای پیداکردن مقالات مرتبط بدون محدودیت زبانی استفاده از مش (mesh) مورد جستوجو قرار گرفتند. مقالات بهطور مستقل توسط دو مرورگر موردبررسی قرار گرفته و از یک فرم ساختاریافته برای جمعآوری دادهها از مطالعات واردشده، استفاده گردید. نتایج بهدستآمده از مطالعات واردشده بهصورت کیفی ازطریق (سنتز تماتیک) مورد تحلیل قرار گرفتند.
یافتهها: در مرور صورتگرفته شش مقاله بهدست آمد که ۲ مقاله مروری انجام شده بود. روش میک باعث تسهیل نسبتهای بالای انبساط پوستی شده و اجازهی اینرا میدهد که مناطق بیشتری از پوست مورد پوشش قرار بگیرد. تکنیک میک در ترکیب با روش پیوند خودی اپیتلیال کشتشده بهنظر میرسد گزینهی افزوده مفید در دستیابی به بستهشدن زخم در بیماران اطفال بهشدت سوخته باشد.
نتیجهگیری: پیامدهای عملکردی و زیباییشناسی زخمهای درمانشده با پیوندهای میک در اغلب موارد رضایتبخش گزارش شدهاند.
ایمان باقرپور، راضیه زارع،
دوره ۸، شماره ۳ - ( ۸-۱۳۹۶ )
چکیده
زمینه و هدف: با توجه به شیوع آفتابسوختگی، عوارض شناختهشده و اهمیت پیشگیری از آن، مقایسهای بین یک کرم ضدآفتاب برند خارجی با ۶۰SPF= (کرم الف) با یک کرم ضدآفتاب ایرانی با ۵۰ SPF= (کرم ب)، روی گروهی از کوهنوردان شیراز در سال ۱۳۹۶ انجام شد.
روش اجرا: این کارآزمایی بالینی روی ۵۰ نفر انجام گرفت. یک طرف صورت هر فرد بهعنوان گروه مورد و طرف دیگر بهعنوان شاهد انتخاب و به میزان ۴/۰ میلیلیتر از کرم ضدآفتاب الف به طرف مورد و همین مقدار از کرم ب روی طرف شاهد قرار گرفت. شرکتکنندگان در این تحقیق ۵ ساعت در معرض آفتاب قرار داشتند. ارزیابی، ۳ ساعت بعد از شروع توسط متخصص بیماریهای پوست و ۲۴ ساعت بعد توسط خود شرکتکنندگان براساس اریتم، سوزش، خارش و رضایت از فرآوردهها انجام شد. اطلاعات بهدستآمده با آزمونهای MC Nemar و مربع کای بررسی شدند.
یافتهها: کرم ب در ۲/۸۲% و کرم الف در ۲/۷۶% موارد موجب پیشگیری از آفتابسوختگی شدند. همچنین میزان رضایتمندی شرکتکنندگان از کرم ب، ۹۵% و از کرم الف ۸۲% بود. ضدآفتاب الف و ب در پیشگیری از آفتابسوختگی تفاوت چندانی نداشتند اما ازنظر سوزش و خارش و نیز میزان رضایت مصرفکنندگان، کرم ضدآفتاب ب، بهتر عمل کرده بود.
نتیجهگیری: در مجموع کرم ضدآفتاب ب ازنظر عوارض و رضایتمندی مصرفکننده بهتر بود.
وحیده لاجوردی، ربابه عابدینی، صفورا شکویی، علیرضا قنادان، ارغوان عزیزپور،
دوره ۸، شماره ۳ - ( ۸-۱۳۹۶ )
چکیده
مقدمه: سارکوییدوزیس یک بیماری مزمن مولتیارگان میباشد. «اسکار سارکوییدوزیس» یک یافتهی پوستی نادر ولی اختصاصی در سارکوییدوزیس میباشد. اغلب بیماران با اسکار سارکوییدوزیس درگیری سیستمیک بهخصوص در ریه دارند.
زارش مورد: بیمار یک خانم ۷۷ ساله با انفلتراسیون سارکوییدال در اسکارهای سوختگی مربوط به ۳۰ سال قبل است که با استرویید سیستمیک بهبود قابل توجهی در ضایعات بیمار ایجاد شد.
نتیجهگیری: در برخورد با ضایعاتی که در اسکارهای سوختگی ایجاد میشوند باید اسکار سارکوییدوزیس را درنظر گرفت.
سیامک کاظمی درآبادی، سیدحسین جارالمسجد، دانیال مشتاق،
دوره ۹، شماره ۳ - ( ۸-۱۳۹۷ )
چکیده
زمینه و هدف: سوختگیها جزء شایعترین علل زخمها هستند. از داروهایی که در این موارد بهکار میروند سولفادیازین نقره ۱% است که عوارض جانبی زیادی دارد از اینرو، توجه به ترکیبات سنتی در درمان این زخمها افزایش یافته است. علیرغم استفاده از آب آهک در ترکیب با روغن زیتون و سدر بهطور سنتی در مناطقی از ایران، تحقیقات اندکی در اثبات فواید آنها صورت گرفته است. تحقیق حاضر با هدف بررسی اثر موضعی سدر و ترکیب روغن زیتون و آب آهک بر سرعت ترمیم زخم سوختگی درجهی سه در موش سوری اجرا گردید.
روش اجرا: در این تحقیق از ۲۴ سر موش سوری نر نژاد بالب/سی با وزن متوسط ۵±۲۵ گرم استفاده گردید. پس از بیهوشی، سوختگی درجهی سوم به مساحت ۱ سانتیمتر مربع با دستگاه ویژه ایجاد شد. سپس بهطور تصادفی، موشها به چهار گروه تقسیم شدند و به ترتیب از نرمالسالین، ضماد سدر، ترکیب روغن زیتون و آب آهک و سولفادیازین نقره ۱% موضعی روزانه یکبار استفاده گردید. به مدت سه هفته و هر هفته یکبار از زخمها عکسبرداری شد. سپس مساحت زخم بهدستآمده و درصد بهبودی محاسبه گردید. برای تجزیهوتحلیل آماری دادهها از آنالیز واریانس با اندازهگیریهای مکرر استفاده شد.
یافتهها: در تمام هفتهها درصد بهبود زخم در گروههای دوم تا چهارم نسبت به گروه اول معنادار بوده ولی نسبت به یکدیگر معنادار نبود.
نتیجهگیری: نتایج این مطالعه نشان داد ترکیب روغن زیتون و آب آهک و نیز ضماد برگ سدر بر سرعت بهبود زخم سوختگی درجهی سوم در پوست موش تأثیر مثبت داشته است.
عبدالحسین امامی سیگارودی، زینب حقدوست، محمدتقی مقدمنیا، احسان کاظمنژاد لیلی،
دوره ۹، شماره ۴ - ( ۱۱-۱۳۹۷ )
چکیده
زمینه و هدف: سوختگی خطری است که همه روزه به اشکال مختلف انسانها را تهدید میکند و یکی از مخربترین صدمات با عوارض مختلف جسمی و روانی است. سوختگی کیفیت و رضایت از زندگی افراد را تحت تأثیر قرار میدهد. بررسی رضایت از زندگی بهدلیل ارتباط تنگاتنگ آن با سلامت جسم و روان، امری حیاتی محسوب میشود. با توجه به بالابودن شیوع سوختگی در ایران و وجود چالش در درمان و توانبخشی این بیماران، لازم دیدیم مطالعهی حاضر را با هدف بررسی رضایت از زندگی در بیماران مراجعهکننده به مرکز سوانح سوختگی و جراحی ترمیمی شهر رشت انجام دهیم.
روش اجرا: در این مطالعهی توصیفی ـ تحلیلی، تعداد ۳۷۹ بیمار مبتلا به سوختگی ازطریق روش نمونهگیری در دسترس وارد مطالعه شدند. پرسشنامهی رضایت از زندگی داینر مورد استفاده قرار گرفت. دادهها بهوسیلهی آزمونهای آمار توصیفی و تحلیلی مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت و سطح معنیداری هم ۰۵/۰ P<در نظر گرفته شد.
یافتهها: اکثر واحدهای مورد پژوهش مرد (۱/۶۴%) و با مدرک دیپلم (۶/۳۴%) بودند و (۴/۸۳%) افراد پس از سوختگی به شغل قبلی خود بازگشتند. همچنین نتایج نشان داد که بیشتر این بیماران (۵/۴۸%) از زندگی راضی بودند و متغیرهای محل سکونت (۰۰۰۱/۰P=) تحصیلات (۰۰۰۱/۰P<)، وضعیت تأهل بعد از سوختگی (۰۵/۰P=)، شغل قبل از سوختگی (۰۱۶/۰(P= شغل بعد از سوختگی (۰۱۴/۰P=)، انجام گرافت پوستی (۰۰۰۱/۰P<) و بیمه (۰۰۰۱/۰P<) بهعنوان متغیرهای پیشبینیکنندهی مرتبط با رضایت از زندگی تلقی گردیدند.
نتیجهگیری: انتظار میرفت سوختگی باعث نارضایتی این بیماران شود اما عوامل دیگری غیر از سوختگی (مانند نیروی ایمان و راضیبودن به تقدیر و مشیت الهی، امید به زندگی بالا و غیره) در بالارفتن میزان رضایتمندی نقش داشتهاند، لذا پیشنهاد میشود مؤسسات حمایتکننده و خیریه جامعه (مانند بهزیستی، کمیته امداد، صداوسیما و ...) از این بیماران بیشتر حمایت کنند. همچنین برنامهها و کلاسهایی با محتوای مشاورهای و آموزشی برای بیماران و خانوادهی آنها برگزار شود.
محمد حدادی، الهه جاقوری، حمید رباط سرپوشی،
دوره ۱۰، شماره ۳ - ( ۸-۱۳۹۸ )
چکیده
زمینه و هدف: جهت بهبودی زخمهای سوختگی درمانهای متفاوتی مورد آزمایش قرار گرفته است که هرکدام از آنها اثرات و عوارضی را از خود بهجای گذاشتهاند، بنابراین تلاش پژوهشگران بهبود سریعتر زخمها با عوارض کمتر و همچنین رضایت بیشتر بیماران است. این پژوهش تأثیر محلول ویتامین ث موضعی را بر گرانولاسیون زخم سوختگی مورد بررسی قرار میدهد.
روش اجرا: در این مطالعه زخمهای سوختهی ۳۰ بیمار بستری در بخش سوختگی به نواحی کنترل و مداخله تقسیم شده و در ناحیهی مداخله علاوهبر درمان موضعی با پماد سیلورسولفادیازین، محلول ویتامین ث بر ناحیهی مورد بررسی استعمال شد. زخم در روزهای اول، سوم، هفتم و چهاردهم توسط چکلیست بیتز ـ جنسن مورد مشاهده قرار گرفت. پس از جمعآوری دادهها، تحلیل اطلاعات با نسخهی ۱۶ نرمافزار spss انجام شد.
یافتهها: نتایج آزمون تحلیل واریانس اندازههای تکراری، نشان داد میانگین نمرهی گرانولاسیون زخم بین دو نوع درمان ازنظر آماری معنیدار است (۰۰۴/۰P=) و ویتامین ث موضعی تأثیر معنیداری بر بهبود گرانولاسیون زخم داشته است. در مورد اثرات درونگروهی نیز، اثر مدت زمان بر میانگین نمرهی گرانولاسیون زخم ازنظر آماری معنیدار است و میانگین این نمره در روزهای یکم، سوم، هفتم و چهاردهم تفاوت معنیداری دارد (۰۰۰/۰P= و ۴۳۰/۲۶۴F=).
نتیجهگیری: ویتامین ث موضعی در تسریع ترمیم زخم مؤثر است.
ماهتاب نراقی راد،
دوره ۱۱، شماره ۱ - ( ۲-۱۳۹۹ )
چکیده
سوختگی یکی از شدیدترین تروماهای تجربه شده در انسان است که درد شدید ی به دنبال دارد . تحقیقات حاکی از ت أثیر مثبت مداخلات معنوی مذهبی بر ابعاد مختلف زندگی و مراقبت در بیماران دچار حوادث سوختگی می باشد بنابراین ، هدف از تحقیق حاضر بررسی مقالات منتشره در پایگاه های داخلی و خارجی (فارسی زبان ) در ارتباط با اثر معنویت و مذهب بر روی بیماران سوختگی در ایران بود. در این مطالعهی مروری، کلیهی مقالات در مجلات علمی پژوهشی که در پایگاه های دادههای داخلی شامل پایگاه جهاد م گیران ،(Iranmedex) ایرانمدکس ،(SID) دانشگاهی و پایگاه های خارجی (Irandoc) ایرانداک ،(Magiran) که به زبان فارسی pubmed و Scholar Google مانند نمایه شده بودند