5 نتیجه برای طب ایرانی
فاطمه فدایی، انسیه عارفی، ابراهیم خادم،
دوره 8، شماره 4 - ( 11-1396 )
چکیده
پوست بهعنوان بزرگترین ارگان بدن انسان، اولین سد حفاظتی بدن و یکی از اندامهای دفعی مهم محسوب میشود. در طب رایج توجه به بثورات پوستی در تشخیص بسیاری از بیماریهای داخلی اهمیت جدی داشته و در طب ایرانی نیز حکما با بررسی تظاهرات پوستی به طیف وسیعی از اختلالات درونی بدن پی میبردهاند. اﻳﻦ ﻣﻄﺎﻟﻌﻪ ﺑﺎ ﻫﺪف ﺑﺮرﺳﻲ تطبیقی سمیولوژی و اتیوﻟﻮژی تعدادی از تظاهرات و بیماریهای پوستی در طب ایرانی و طب رایج و بیان اجمالی تشابهات و اختلافات دیدگاههای مذکور انجام شده است. برای این منظور ابتدا دادهها با کلیدواژههای مربوطه از کتب معتبر طب سنتی ایران استخراج و سپس جستوجو در پایگاههای علمی مربوطه Web of Science، Google Scholar، PubMed،Scopus و نیز منابع معتبری همچون کتب درماتولوژی هبیف، ساوین و پاتولوژی رابینز صورت گرفت. با بررسی اجمالی تظاهرات و بیماریهای جلدی از دیدگاه دو مکتب طبی مذکور، اگرچه در بسیاری از موارد نمیتوان انطباق مشخصی در مراتب ذکرشده قائل گردید، لکن در مواردی ازجمله اتیولوژی، توصیف، علائم بالینی، تشخیص، تشابهاتی در نگاه دو مکتب طبی مذکور مشاهده میگردد.
سیدمجید غضنفری، جمشید جمالی، آزاده ساکی، محمدرضا نورس، روشنک سالاری، علی خرسند وکیلزاده، فرزانه شریفیپور،
دوره 10، شماره 3 - ( 8-1398 )
چکیده
زمینه و هدف: خارش یکی از مشکلات شایع بیماریهای مزمن کلیوی است. تداوم روشهای درمانی مختلف ضمن افزایش طول عمر بیماران باعث تغییراتی در شیوهی زندگی، وضعیت سلامتی و نهایتاً کیفیت زندگی آنان میشود. شناخت ابعاد مختلف کیفیت زندگی بیماران، باعث ارائهی خدمات بهتر توسط کادر درمانی و عاملی برای ارتقای سطح سلامت و بهبود کیفیت زندگی بیماران میشود. هدف این مطالعه ارزیابی کیفیت زندگی بیماران همودیالیزی دارای خارش اورمیک در شهر مشهد در سال 1396 با گذری بر دیدگاههای طب ایرانی بود.
روش اجرا: مطالعهی توصیفی ـ تحلیلی حاضر بر روی 52 بیمار انجام شد. جمعآوری دادهها توسط پرسشنامهی کیفیت زندگی سازمان بهداشت جهانی و سؤالات دموگرافیک پژوهشگرساخته انجام و تحلیل دادهها توسط نسخهی 16 نرمافزارSPSS انجام شد.
یافتهها: میانگین سنی بیماران 73/51 سال و میانگین مدت دیالیز آنها 42/41 ماه بود. نمرهی کلی کیفیت زندگی بیماران 56 بود. کمترین و بیشترین نمره، در ابعاد جسمی و محیطی دیده شد. بین برخی ابعاد کیفیت زندگی با متغیرهای هموگلوبین و کراتینین، ارتباط آماری معنادار معکوس و با سن، بیماریهای دیابت، فشارخون و چربی خون ارتباط آماری معنادار مستقیم وجود داشت (005/0>P).
نتیجهگیری: سطح کیفیت زندگی بیماران همودیالیزی پایینتر از بقیهی افراد بوده و عوامل متعددی میتواند باعث ارتقای آن شود. توجه خاص به ویژگیهای فردی بیماران دیالیزی ازنظر مزاجشناسی میتواند در پیشبینی نیازهای اساسی آنان کمککننده باشد.
محسن حقیر ابراهیمآبادی، ابراهیم خادم،
دوره 10، شماره 3 - ( 8-1398 )
چکیده
کهیر بیماری نسبتاً شایعی است که با ضایعات متورم پوستی قرمز یا سفید رنگ گذرا مشخص میشود. در موارد شدیدتر، این بیماری با تورم زبان و انسداد راههای هوایی میتواند باعث کاهش سطح هوشیاری و تهدید مرگ گردد.
در طب رایج، این بیماری علامتی و عمدتاً با آنتیهیستامینها درمان میشوند. مطالعات نشان داده که کهیر شبیه به شری (نوعی بیماری پوستی در طب ایرانی است) از جهت توصیف، علائم کلینیکی و تشخیص میباشد.
منابع طب ایرانی تأثیر چند گیاه دارویی را در درمان شری ذکر کردهاند. این مطالعه مروری بر تأثیر گیاهان دارویی در درمان کهیر با استفاده از منابع طب ایرانی و طب رایج میباشد. اطلاعات با استفده از کتب مرجع طب ایرانی و پایگاههای گوگل اسکولار، پابمد، وبساینس و اسکوپوس بهدست آمد.
یافتهها نشان داد که دانشمندان طب ایرانی 48 گیاه مختلف را در درمان و کاهش عوارض کهیر بهکار بردهاند. مطالعات علمی اخیر نیز اثرات ضدالتهابی، آنتیاکسیدان و تنظیم سیستم ایمنی را در 45 گونه از گیاهان مذکور ثابت نمودهاند.
روشنک سالاری، ملیحه متوسلیان، رحیمه اکرمی، سیدمجید غضنفری،
دوره 10، شماره 4 - ( 11-1398 )
چکیده
خارش یکی از مشکلات شایعی است که بهصورت مجزا یا همراه با بیماریهای مختلفی دیده میشود و در مکاتب طبی مختلفی مورد تحقیق قرار گرفته و زوایای مختلف مربوط به آن ازجمله تعریف، اسباب و علل، پاتوژنژ، انواع و درمانهای آن به تفصیل و متناسب با مبانی هر دیدگاه طبی مطرح و ارائه شده است. مطالعهی حاضر به بررسی موضوع خارش از دیدگاه طب نوین و ایرانی میپردازد.
این مطالعه یک بررسی مروری کتابخانهای با محوریت موضوع خارش است. ابتدا بر پایهی کلیدواژههای مرتبط با آن نظیر خارش، حکه، کهیر، Itching، Pruritus در بین کتب، مجلات و سایتهای معتبر علمی و مرجع طب نوین و ایرانی ازجمله کتب درماتولوژی روک و هبیف، قانون، ذخیرهی خوارزمشاهی، طب اکبری، خلاصه الحکمه، کامل الصناعه، اکسیر اعظم، تحفهالمؤمنین و مخزنالادویه، جستوجوی کاربردی انجام و مطالب لازم فیشبرداری، جمعآوری و دستهبندی گردید و نهایتاً مقالهی حاضر تدوین شد.
در هر دو مکتب طبی ابتدا به تشریح ویژگیهای پوست و بیان عملکردهای آن پرداخته شده و سپس به تعریف و بیان علل و مکانیسم ایجاد خارش پرداخته شده و بهمنظور تسهیل در بیان و فهم موضوع، طبقهبندیهای متناسب با هر دیدگاه ارائه شده است. در موضوع درمان نیز توصیههای کلی متناسب با شرایط هر بیماری مطرح گردیده و تدابیر لازم ارائه شده است.
در کلیات موضوع، تفاوت چندانی بین دو دیدگاه وجود ندارد اما در بیان جزئیات موضوع، میتوان گفت که دیدگاه طب نوین بهصورت تفکیکی و تخصصی بوده درحالی که دیدگاه طب ایرانی با کلینگری بیشتری مطرح شده اما بنای درمان در هر فرد را براساس شرایط مختلف فردی و محیطی ارائه کرده است.
سیدعلیرضا گلشنی، زهرا حسینهاشمی، محمدمهدی زرشناس،
دوره 12، شماره 4 - ( 11-1400 )
چکیده
خضاب یکی از مهمترین راهکارهایی است که برای زیبایی و تقویت مو استفاده میشود و در طول تاریخ نیز استفاده از خضاب قدمتی دیرینه دارد. همچنین در منابع طب ایرانی به گیاهان مورد استفاده در خضاب و نقش آن در سلامت انسان اشاره شده است. در این راستا پژوهش حاضر خضاب و جایگاه آنرا در تاریخ تمدن ایرانی و نیز طب ایرانی مورد بررسی قرار میدهد.
تحقیق براساس جستوجوی کتابخانهای در منابع اصلی، تاریخی و مکتوب طب ایرانی انجام گرفت. همچنین پایگاههای مختلف اطلاعاتی مانند Magiran، SID و Google Scholar بهمنظور بررسی یافتههای جدید جستوجو شد.
آنچه که در این پژوهش حائز اهمیت است، استفاده از خضاب در طول تاریخ برای آراستگی، بهداشت و سلامت انسان بوده است. علاوهبر آن برای درمان بیماریها نیز از خضاب استفاده میشده است.
خضاب و ترویج آن میتواند در جهت ارتقای سلامت روانی و جسمانی مؤثر باشد ازاینرو، استفاده از خضاب و تأثیر آن در سلامت و بهداشت بدن انسان و گیاهان مورد استفاده در آن نیاز به بررسی بیشتری دارند؛ چراکه این تحقیقات میتواند راهگشای متخصصین طب سنتی قرار گیرد.