89 نتیجه برای مو
محمدعلی نیلفروشزاده، سیدمحسن حسینی، فرحناز فاطمینائینی، فریبا جعفری، الهه هفتبرادران، نرگس رحمانیان، فاطمه هاشمی، مریم وطنخواه،
دوره 1، شماره 3 - ( 7-1389 )
چکیده
زمینه و هدف: آلوپسی آندروژنتیک شایعترین شکل ریزش موی پیشرونده منتشر و قرینه میباشد که هر دو جنس را مبتلا میکند. الگوی ریزش مو و پاتوفیزیولوژی آن در دو جنس متفاوت میباشد. طبقهبندیهای متفاوتی برای ریزش مو در زنان ارائه شدهاست ازجمله طبقهبندی Ludwig، Hamilton، Chirstmas tree و Early onset hairloss.
روش اجرا: این مطالعه یک مطالعه توصیفی است که در سالهای 1388-1387 در آرایشگاههای شهر اصفهان به انجام رسیده است. جامعه آماری مورد مطالعه شامل تمامی زنان در طیف سنی 70-20 سال بود که به این واحدها مراجعه کرده بودند. روش نمونهگیری در این مطالعه به شیوه تصادفی ساده بود و طی آن تعداد 1800 خانم مراجعهکننده ازنظر ریزش مو و دیگر فاکتورها موردبررسی قرار گرفتند. دادههای مطالعه پس از جمعآوری با کمک نرمافزار SPSS و استفاده از آزمونهای T، chi-square تجزیه و تحلیل شدند.
یافتهها: از 1800 خانم مطالعهشده 39.6% (712نفر) دارای ریزش موی آندروژنتیک بوده و 60.4% (1088 نفر) فاقد آن بودند. میانگین سن زنان مبتلا به ریزش مو 13±50.4 سال و میانگین سن زنان غیرمبتلا به ریزش مو 13.2±31.9 سال بود و طبق آزمون T student میانگین سن این دو گروه تفاوت معنیداری داشت (0.001<P).
نتیجهگیری: در مواجهه با خانمهای مبتلا به ریزش مو علاوهبر تفحص در مورد علل روتین، باید به بررسی اختلالات تیروئیدی، سطح فریتین سرم و هورمونهای آندروژن نیز پرداخته شود.
شهرام باغستانی، شهرام زارع، فروغ محمدی، کرامتالله جهانشاهی،
دوره 1، شماره 4 - ( 10-1389 )
چکیده
زمینه و هدف: نارسایی کلیوی مزمن یک وضعیت بالینی است که در آن عملکرد کلیهها کاهش یافته است. نارسایی کلیوی مزمن همراه با تظاهرات پوستی متعددی است که با شروع دیالیز ممکن است تظاهرات پوستی جدیدی نیز ظاهر شود. هدف از این مطالعه بررسی شیوع مشکلات پوستی در میان بیماران مبتلا به نارسایی کلیوی مزمن تحت دیالیز بود.
روش اجرا: این مطالعه مقطعی بر روی 60 نفر از بیماران مبتلا به نارسایی کلیوی مزمن مراجعهکننده به تنها مرکز دیالیز استان در بیمارستان شهید محمدی صورت گرفت. بیماران ازنظر تغییرات پوستی توسط متخصص پوست مورد معاینهی دقیق قرار گرفتند. جهت توصیف و تحلیل دادههای آماری از نرمافزار SPSS 16 و آزمونهای آماری t و Chi2 استفاده شد. سطح معنیداری 0.05 در نظر گرفته شد.
یافتهها: شایعترین یافتهها، خشکی پوست در 78.3%، رنگپریدگی در 71.7% و خارش در 58.3% بیماران بود. سایر یافتههای بالینی شایع بهترتیب عبات بودند از: ناخن (half & half (35%، هیپوملانوز قطرهای ایدیوپاتیک (33.3%)، زردی پوست (31.7%)، هیپرکراتوز زیر ناخن (30%)، اونیکولیز (20%)، شیار عرضی ناخن (15%)، cherry آنژیوما (15%)، هیپرپیگمانتاسیون پوست (15%) و پورپورا (13.3%).
نتیجهگیری: نارسایی کلیوی مزمن با تظاهرات پوستی متعددی همراه است که میتواند به علت دیالیز یا بیماری زمینهای باشد.این تغییرات بسیار متنوع است که شایعترین آنها خشکی پوست و رنگپریدگی میباشد. تشخیص زودرس این مشکلات ممکن است در کاهش ابتلا و بهبود کیفیت زندگی این بیماران مؤثر باشد.
علی خامسیپور، علیرضا خاتمی، ایرج شریفی، مهدیه بهرامی، امیر جوادی، سیدابراهیم اسکندری، علیرضا فیروز، علیرضا فکری، محمدرضا افلاطونیان،
دوره 1، شماره 4 - ( 10-1389 )
چکیده
زمینه و هدف: درمان سالک خصوصاً با عامل
Leishmania tropica یکی از چالشهای مهم بهداشتی است. ترکیبات آنتیموان بهعنوان تنها درمان استاندارد نیاز به تزریق مکرر دارد. در این مطالعه میزان اثربخشی تزریق داخل ضایعهای گلوکانتیم هفتهای یکبار با تزریق هفتهای دو بار در بیماران مبتلا به سالک نوع شهری، مقایسه شده است.
روش اجرا: این مطالعه یک کارآزمایی بالینی است که در سالهای 1385 و 1386 در شهر بم انجام شد. تعداد 224 بیمار مشکوک به سالک موردمعاینه قرار گرفتند و تعداد 96 بیمار با ضایعهی سالک با عامل
لیشمانیا تروپیکا بعد از اخذ رضایت داوطلبانه وارد مطالعه شدند. بیماران براساس توالی اعداد تصادفی تهیهشدهی رایانه بهطور تصادفی در دو گروه قرار گرفتند و یک گروه تحت درمان تزریق داخل ضایعهای گلوکانتیم هفتهای یکبار و گروه دیگر تحت درمان تزریق داخل ضایعهای گلوکانتیم هفتهای دو بار قرار گرفتند. در بدو ورود به مطالعه و هر هفته مشخصات ضایعات در هر بیمار بررسی و اندازهی زخم و سفتی پوست (Induration) ثبت شد. بهبودی بهصورت راپیتلیازاسیون کامل و ازبینرفتن سفتی مدنظر قرار گرفت و در دو گروه مورد مقایسه قرار گرفت. برای تحلیل دادهها از آزمونهای t، Chi
2 و برای مقایسهی طول زمان بهبودی از تحلیل بقا و آزمون Log-Rank استفاده شد. ارزش احتمالی کمتر از 0.05 معنیدار درنظر گرفته شد.
یافتهها: 48 بیمار با 58 ضایعه مطالعه را کامل کردند. در هفتهی دوازدهم مطالعه، بهبودی کامل در 24 ضایعه از 27 ضایعه (89%) که تحت درمان تزریق هفتهای یکبار قرار گرفته بودند، دیده شد. متوسط زمان بهبودی در این گروه 10±70 روز بود. بهبودی کامل در گروهی که با تزریق هفتهای دو بار درمان شده بودند در 24 ضایعه از 31 ضایعه (77%) مشاهده شد و متوسط زمان بهبودی در این گروه 5±58 روز بود. میزان بهبودی و زمان بهبودی اختلاف معنیداری بین دو گروه نشان نداد.
نتیجهگیری: اثربخشی تزریق داخل ضایعهای گلوکانتیم هفتهای یکبار با تزریق هفتهای دو بار برای درمان سالک با عامل
لیشمانیا تروپیکا یکسان میباشد.
اطهر معین، سیدمسعود داودی،
دوره 2، شماره 1 - ( 1-1390 )
چکیده
سولفور موستارد یا گاز خردل برای اولین بار در جنگ جهانی اول بهعنوان سلاح شیمیایی استفاده شد. مدتها بعد، ارتش عراق نیز بر علیه رزمندگان و مردم شهرهای ایران از آن استفاده کرد (67-1359). این ماده بیشتر از 100،000 نفر از ایرانیان را آسیب زد و یک سوم آنها هنوز هم از عوارض آن در رنج هستند. سولفور موستارد یک مادهی آلکیلهکننده با خواص سیتوتوکسیک، موتاژنیک و تاولزا میباشد که روی پوست، چشم و ریه اثر میکند. هدف ما از این مطالعه، مروری بر اثرات حاد و مزمن سولفور موستارد روی پوست میباشد. اطلاعات این مقاله از طریق جستجوی بانکهای اطلاعاتی PubMed، Google، Iran Medex، Irandoc و SID تا ابتدای سال 2011 بهدست آمد. شایعترین اثرات حاد سولفور موستارد بر پوست عبارتند از: خارش و سوزش (96.8%-26%)، درد (77.4%-25%)، قرمزی (83.9%-20.6%)، هایپرپیگمانتاسیون (83.9%-20%) و وزیکول و تاول (80.6%-15.4%) و شایعترین عوارض مزمن عبارتند از: خارش (94.7%-24.7%)، سوزش (52%-9.9%)، اسکار (70%-5.4%)، هایپرپیگمانتاسیون (55%-9.5%)، هیپوپیگمانتاسیون (40-2.3%)، خشکی پوست (43.7%-1.2%) و آنژیوم گیلاسی (37.5%-2.12%). علیرغم گذشت بیش از 20 سال از اتمام جنگ جانبازان شیمیایی هنوز از بسیاری از عوارض پوستی سولفور موستارد در رنج هستند. بعضی از عوارض مانند خارش وخشکی پوست اثرات منفی روی کارآیی و کیفیت زندگی آنها دارد. عوارض پوستی جدیتر مانند تومورهای بدخیم پوستی تا امروز نادر بوده و برای ایجاد نیاز به زمان طولانیتری دارد. بنابراین این جانبازان نیاز به پیگیری بیشتری دارند تا در صورتی که سرطان پوستی ایجاد شد سریعاً مشخص و درمان شوند.
علیرضا خاتمی،
دوره 2، شماره 1 - ( 1-1390 )
چکیده
در سالهای اخیر، پیشرفت فراوان شاخههای مختلف فناوری سبب شده تا استفاده از آزمونها و روشهای تشخیصی در رشتههای مختلف پزشکی بالینی به گونهای چشمگیر افزایش یابد. این امر افزایش قابل توجه انتشار مقالات مرتبط با استفاده از این آزمونها در تشخیص و پیشگیری از بیماریها را بهدنبال داشته است و رشتهی تخصصی بیماریهای پوست نیز از این امر مستثنی نیست. با توجه به آن که رویکرد مبتنی بر شواهد (Evidence-based) بر لزوم استفادهی صحیح از بهترین شواهد حاصل از پژوهشهای بالینی در اخذ مناسبترین تصمیم برای تشخیص یا درمان بیماریها با در نظر گرفتن خواستههای بیمار تأکید دارد، اهمیت توانایی متخصصان پوست در ارزیابی و استفاده از مقالاتی که نتایج پژوهشهای بالینی در حیطهی درستی آزمونهای تشخیصی را گزارش میکنند مشخص میشود. به این منظور در این مبحث، پس از مروری اجمالی بر برخی از مفاهیم مورد استفاده در این گروه از مطالعات، اصول ارزیابی نقادانه مطالعات تشخیصی بر اساس رویکرد مبتنی بر شواهد ارایه میشود. بهطور کلی راهبردهایی برای تعیین روایی (Validity)، کاربرد (Applicability) و ارزیابی کیفیت مطالعه مورد بحث قرار میگیرد.
علی خامسیپور، محمدحسین قورچی، علیرضا خاتمی، سیدابراهیم اسکندری، امیر جوادی، حامد زرتاب، مریم صرافیزدی، علیرضا فیروز،
دوره 2، شماره 1 - ( 1-1390 )
چکیده
زمینه و هدف: سالک از مهمترین مشکلات بهداشتی ایران میباشد که در بیشتر مناطق ایران بهصورت بومی دیده میشود. عامل سالک در ایران در نوع شهری L. tropica و در نوع روستایی L. major است. درمان سالک خصوصاً نوع شهری یکی از چالشهای مهم بهداشتی جهان است. ترکیبات آنتیموان بهعنوان درمان استاندارد سالک نیاز به تزریق مکرر دارد و معمولاً تحمل بیماران پایین است. این مطالعه در شهر مشهد انجام گرفته است که در آن میزان اثربخشی تزریق داخل ضایعهای گلوکانتیم هفتهای یکبار با تزریق هفتهای دو بار در بیماران مبتلا به سالک نوع شهری، مقایسه شده است.
روش اجرا: این کارآزمایی بالینی در سالهای 1385 و 1386 در شهر مشهد انجام شد. بیماران بر اساس توالی اعداد تصادفی تهیه شده توسط رایانه بهطور تصادفی در دو گروه قرار گرفتند و یک گروه تحت درمان تزریق داخل ضایعهای گلوکانتیم هفتهای یکبار و گروه دیگر تحت درمان تزریق داخل ضایعهای گلوکانتیم هفتهای دو بار قرار گرفتند. هر هفته از بدو ورود به مطالعه، مشخصات ضایعه در هر بیمار بررسی و اندازهی زخم و سفتی پوست (Induration) ثبت و میزان بهبودی مورد مقایسه قرار گرفت. بهبودی بهصورت راپیتلیازاسیون کامل و از بین رفتن سفتی مد نظر قرار گرفت.
یافتهها: 252 بیمار دارای 372 ضایعهی مشکوک به سالک معاینه شدند و 82 بیمار با 121 ضایعهی سالک با عامل L. tropica بعد از اخذ رضایت داوطلبانه وارد مطالعه شدند و 74 بیمار با 113 ضایعه مطالعه را کامل کردند. در هفتهی دوازدهم مطالعه، بهبودی کامل در 38 ضایعه از 44 ضایعه (86.4%) بیمارانی که تحت درمان تزریق داخل ضایعهای گلوکانتیم هفتهای یکبار قرار گرفته بودند، دیده شد. زمان بهبودی در این گروه (میانه [فاصلهی اطمینان 95%]) 36 (39.9-32.0) روز بود. بهبودی کامل در گروهی که تزریق داخل ضایعه گلوکانتیم هفتهای دو بار قرار گرفته بودند در 60 ضایعه از 69 ضایعه (86.9%) مشاهده شد و زمان بهبودی در این گروه (میانه [فاصلهی اطمینان 95%]) 25 (29.1-20.9) روز بود. در حالی که میزان بهبودی اختلاف معنیداری بین دو گروه نشان نداد (0.999=P)، زمان بهبودی اختلاف معنیداری بین دو گروه نشان داد (0.003=P).
نتیجهگیری: به نظر میرسد میزان اثربخشی تزریق داخل ضایعهای گلوکانتیم هفتهای دو بار در مقایسه با تزریق داخل ضایعهای هفتهای یکبار این دارو برای درمان سالک با عامل L. tropica یکسان بوده ولی در عین حال باعث بهبودی سریعتر ضایعات میشود.
حامد زرتاب، ندا پژوهی، منصور نصیریکاشانی،
دوره 2، شماره 2 - ( 4-1390 )
چکیده
هیستیوسیتوز سلول لانگرهانس، یک بیماری پرولیفراتیو سلولهای لانگرهانس و لنفوسیتها میباشد که دارای زیرگروههای مختلفی است. از نظر تظاهر بالینی و شدت، این بیماری طیف گستردهای را از یک بیماری تککانونی خودمحدود تا درگیری چندسیستمی تهدیدکنندهی حیات دربرمیگیرد. برای تشخیص بیماری در کنار علایم بالینی، از مارکرهای ایمونوهیستوشیمی استفاده میشود. در موارد نیاز به درمان، روشهای درمانی مختلفی برای این بیماری پیشنهاد شده است که هیچیک نتیجهی ایدهآل نداشتهاند.این مقاله به معرفی یک خانم 23 ساله میپردازد که با بثورات ماکولوپاپولر وسیع زرد تا قرمز ـ قهوهای رنگ روی صورت همراه با پرادراری، پرنوشی و خستگی مراجعه کرده است.
عذرا محمدپناه اردکان، رحیم یوسفی،
دوره 2، شماره 2 - ( 4-1390 )
چکیده
زمینه و هدف: جراحی زیبایی درغیاب نشانههای جسمانی، اغلب برای بهبود عملکرد روانی ـ اجتماعی انجام میگیرد. این مفهوم چندبعدی به عوامل متعددی بهویژه باورها در مورد ظاهر و احساس کهتری وابسته است. هدف پژوهش حاضر مقایسهی دو مؤلفهی باورها در مورد ظاهر و احساس کهتری در افراد داوطلب و غیرداوطلب جراحی زیبایی، بررسی رابطهی این دو مؤلفه و ارزیابی عوامل پیشگوییکنندهی انگیزه جستوجوی جراحی زیبایی در افراد داوطلب بود.
روش اجرا: روش انجام این پژوهش مورد ـ شاهدی بود که در آن با روش نمونهگیری در دسترس از تعداد 50 نفر از افرادی که برای انجام جراحی زیبایی به کلینیکهای زیبایی شهرستان تبریز مراجعه کردند، درخواست شد تا بهصورت داوطلبانه پرسشنامههای باورها در مورد ظاهر و مقیاس کهتری را پر کنند. همچنین برای مقایسه، 50 نفر فرد غیرداوطلب بهعنوان گروه شاهد انتخاب شدند.
یافتهها: یافتههای پژوهش حاضر مشخص کرد که در وهلهی اول بین باورها در مورد ظاهر و احساس حقارت در افراد داوطلب و غیرداوطلب جراحی زیبایی تفاوت وجود دارد، بهطوری که افراد داوطلب نسبت به افراد غیرداوطلب نمرات بالاتری در این دو مؤلفه بهدست آوردند. در وهلهی دوم، مشخص شد که بین باورها در مورد ظاهر و احساس کهتری در افراد داوطلب جراحی زیبایی ارتباط وجود دارد، به این صورت که هرچه نمرات فرد در مقیاس باورها در مورد ظاهر بیشتر باشد، احساس کهتری بیشتری نشان میدهند و بالعکس. از چشماندازی دیگر، مشاهده شد که دو متغیر وضعیت تأهل و احساس کهتری، پیشبینیکنندههای قوی برای گرایش به جراحی زیبایی میباشند.
نتیجهگیری: انگیزهی جستوجوی جراحی زیبایی بر اساس ترکیبی از عوامل شناختی، شخصیتی و میانفردی است؛ از این رو، به مشاورههای روانشناختی قبل از جراحیهای زیبایی توصیه میشود.
علی اخوان، مسعود شبانی،
دوره 2، شماره 3 - ( 7-1390 )
چکیده
اپیدرمولیز تاولی گروهی از بیماریهای پوستی هستند که با تاول و زخم بهدنبال ضربههای کوچک مشخص میشود. از مهمترین عوارض آن بروز سرطان سلول سنگفرشی در بیماران است. گرچه بروز سرطان سلول سنگفرشی در پوست یافتهی شایعی است اما بروز آن در مخاطها بسیار نادر است. در این مقاله ما دو عضو یک خانواده با سرطان سلول سنگفرشی در مری و زبان را معرفی میکنیم.
علی عباسی، علیرضا شریعتی، حمید آسایش، محمدمهدی ابراهیمی،
دوره 2، شماره 3 - ( 7-1390 )
چکیده
زمینه و هدف: خارش یکی از ناتوانکنندهترین عوارض در بیماران مبتلا به نارسایی مزمن کلیه میباشد که بر کیفیت زندگی این بیماران اثر منفی دارد. هدف از این مطالعه تعیین میزان شیوع خارش اورمیک و عوامل مرتبط در بیماران همودیالیزی مراجعهکننده به مراکز دیالیز استان گلستان بود.
روش اجرا: در این مطالعهی مقطعی، تمامی 375 نفر بیمار همودیالیزی مراجعهکننده به هشت مرکز همودیالیز استان گلستان در سال 1388، با استفاده از روش سرشماری انتخاب و وارد مطالعه شدند. دادهها با استفاده از پرسشنامههای اطلاعات دموگرافیک و خارش یوسیپویچ جمعآوری شدند. تحلیل دادهها با استفاده از آزمونهای آماری tمستقل و مربع کای انجام شد.
یافتهها: میانگین و انحراف معیار سن بیماران 13.27±48.36 سال بود و 51.2% از بیماران مرد بودند. شیوع کلی خارش اورمیک48.3 % (181 نفر) بود. کمترین و بیشترین میزان شیوع خارش در بین مراکز بررسیشده بهترتیب 37.9% و 57.1% بود. 60.2% از بیماران خارش محدود داشتند و شایعترین محل خارش، ناحیهی پشت بدن (68.8%) بود. میزان شیوع خارش اورمیک با تعداد جلسات دیالیز بیماران در هفته 0.003 و سطح سرمی فسفر (0.001) ارتباط معنادار داشت.
نتیجهگیری: نتایج این مطالعه نشان داد که خارش اورمیک هنوز یکی از مشکلات شایع در بیماران همودیالیزی میباشد. اتخاذ راهکارهایی برای رفع یا کاهش این مشکل، ضروری بهنظر میرسد.
رضوان طلایی، عباس درودگر، سیدغلامعباس موسوی، نسرین عبدولی،
دوره 2، شماره 3 - ( 7-1390 )
چکیده
زمینه و هدف: نوروپاتی دیابتی در حدود 50% افراد با دیابت شیرین طولانیمدت نوع 1 یا 2 اتفاق میافتد. این مطالعه با هدف بررسی نوروپاتی حسی در بیماران دیابتی در خطر ابتلا به زخم مراجعهکننده به درمانگاه دیابت دانشگاه علوم پزشکی کاشان در سال 1387 تا 1389 با استفاده از مونوفیلامان و نیز نشانههای نوروپاتی انجام شد.
روش اجرا: 352 بیمار مبتلا به دیابت وارد این مطالعهی مقطعی شدند. در ابتدا بیماران با کمک پرسشنامهای در مورد نشانههای سوبژکتیو مورد ارزیابی قرار گرفتند. سپس نشانههای نوروپاتیک آنها با کمک Quantitative Neuropathy Symptom Score بررسی و بیماران با کمک مونوفیلامان 5.07/10g معاینه شدند. توصیف و تحلیل دادهها با استفاده از گزارش نسبت شانس(Odds Ratio [OR]) و فاصله اطمینان 95% (95% Confidence interval [CI])، ارایه میانگین، انحرافمعیار و نسبتها و انجام آزمونهای مربع کای و کاپا صورت گرفت.
یافتهها: 15.6% بیماران دیابتی در ارزیابی بهوسیلهی مونوفیلامان، مبتلا به نوروپاتی بودند. 19.4% مردان و 14.3% زنان دیابتی مبتلا به نوروپاتی بودند (1.4=P=0.24,OR). میانگین طول مدت ابتلا به دیابت در بیماران مبتلا به نوروپاتی بیشتر از بیماران دیابتی بدون نوروپاتی بود (9.96 در برابر 9.68 سال،P>0.05) 72.2% بیماران دارای سابقهی ابتلا به زخم پا دارای علایم نوروپاتی بودند (16.6=P<0.001,OR). براساس علایم، 27.8% بیماران دارای نوروپاتی شدید، 41.8% دارای نوروپاتی متوسط، 12.8% دارای نوروپاتی خفیف و 17.6% بیماران فاقد نوروپاتی بودند.
نتیجهگیری: لازم است کلیهی بیماران دیابتی جهت پیشگیری از ابتلا به زخم پای دیابتی بهوسیلهی آزمون مونوفیلامان ازنظر ابتلا به نوروپاتی، بدون درنظرداشتن علایم نوروپاتی غربالگری شوند.
علیرضا خاتمی، حامد زرتاب،
دوره 2، شماره 4 - ( 10-1390 )
چکیده
درماتولوژی تمام جنبههای بیماریهایی را که روی پوست و ضمایم آن شامل مو، ناخن، غدد عرق و غشاهای مخاطی دهانی و تناسلی خارجی رخ میدهند را دربرمیگیرد. در این رشته تخصصی، قریب 3000 اختلال و بیماری وجود دارد که از نظر سببشناختی طیف گستردهای را دربرمیگیرند و برخی از آنها از شیوع و میزان بروز بالایی در جوامع برخوردارند. علیرغم شیوع بالای این گروه از بیماریها، که با توجه به درگیر کردن سطح بدن با ایجاد تنش و اضطراب، اختلال کیفیت زندگی و نهایتاً بار بیماری، در سطح فرد و متعاقباً خانواده و اجتماع همراه هستند، غالباً اهمیت این بیماریها از منظر بهداشت عمومی و سلامت جامعه نادیده گرفته میشود، بنابراین بر آن شدیم تا بیان مثالهایی از وضعیت بیماریهای مربوط به حیطهی درماتولوژی در کشورها و جمعیتهای مختلف و تأثیر آنها بر سلامت جامعه، از منظر بار بیماری و اقتصاد سلامت، به دلایل بیتوجهی به این رشتهی مهم که به عواقب نامطلوب متعددی در حیطهی بهداشت عمومی منجر میشود، بپردازیم. همچنین، راهبردهایی نیز برای اصلاح وضع موجود پیشنهاد میشود.
مرضیه اکبرزاده، طاهره نادری، محمدحسین دباغمنش، زهرا زارع، حمیدرضا طباطبایی،
دوره 2، شماره 4 - ( 10-1390 )
چکیده
زمینه و هدف: آلوپسی آندروژنتیک یکی از اختلالات شایع پوستی میباشد که تغییرات هورمونی و عوامل ژنتیک در بروز آن مؤثر میباشد. شایعترین شکل ریزش موی پیشرونده منتشر و قرینه میباشد که هر دو جنس را مبتلا میکند. این مطالعه با هدف بررسی شیوع آلوپسی آندروژنتیک در دختران 18-14 سالهی شهر شیراز انجام گردیده است.
روش اجرا: این مطالعهی مقطعی در سال 1388 در مناطق مختلف آموزش و پرورش شهر شیراز روی 3190 دانشآموز 18-14 ساله انجام شد. انتخاب دانشآموزان به با استفاده از روش نمونهگیری آسان صورت گرفت. در این پژوهش آلوپسی، موارد متوسط و شدید کاهش تراکم موهای فرق سر و خط پیشانی در نظر گرفته شد. جهت ارتباط آلوپسی با سندرم تخمدان پلیکیستیک، اندازهگیری تستوسترون خون و سونوگرافی انجام شد. پس از جمعآوری دادههای مطالعه با استفاده از نرمافزار SPSS و با به کاربردن آزمونهای مربع کای، دقیق فیشر و t تجزیه شدند.
یافتهها: 135 نفر (2/4 درصد) از کل افراد مورد مطالعه براساس طبقهبندی Ludwig آلوپسی متوسط تا شدید داشتند. ارتباط آماری معنیداری بین سطح تستوسترون و تستوسترون آزاد خون و الگوی ریزش آلوپسی به دست نیامد (05/0>P). آزمون دقیق فیشر ارتباط معنیداری بین افراد مبتلا به آلوپسی و تخمدان پلیکیستیک در مقایسه با افراد آلوپسی و غیرمبتلا به تخمدان پلیکیستیک نشان نداد (2/0=P).
نتیجهگیری: این مطالعه ارتباط آماری معنیداری بین مبتلایان به آلوپسی با هورمونهای آندروژنتیک و سندرم تخمدان پلیکیستیک نشان نداد. انجام مطالعه در گروه سنی بالاتر توصیه میشود.
محمد بابامیری، داود قاسمی، راضیه زارع، محمد عباسی،
دوره 2، شماره 4 - ( 10-1390 )
چکیده
زمینه و هدف: هدف از انجام این پژوهش بررسی عوامل اجتماعی و روانشناختی مؤثر بر میزان مصرف مواد آرایشی در بین دانشجویان دختر بوده است.
روش اجرا: 250 نفر از دانشجویان دختر دانشگاههای علوم پزشکی اصفهان و دانشگاه اصفهان با روش نمونهگیری تصادفی ساده انتخاب شدند و به پرسشنامههای پژوهش پاسخ دادند. در این پژوهش از پرسشنامه شخصیتی NEO جهت سنجش ویژگیهای شخصیتی آزمودنیها استفاده شد. عوامل اجتماعی که در این پژوهش بهعنوان متغیر مستقل مورد بررسی قرار گرفتند عبارت بودند از مدیریت بدن، مصرف رسانه، دینداری، پایگاه اجتماعی ـ اقتصادی و پذیرش اجتماعی.
یافتهها: رابطهی متغیرهای مدیریت بدن، مصرف رسانه، دینداری، پایگاه اجتماعی ـ اقتصادی و پذیرش اجتماعی با میزان مصرف مواد آرایشی معنادار بود. همچنین نتایج حاصل از تحلیل رگرسیون نشان داد که متغیرهای پیشبین 41% از واریانس میزان مصرف مواد آرایشی را تبیین میکنند و متغیر مدیریت بدن بهترین پیشبین بوده است.
نتیجهگیری: عامل اجتماعی مهمتر از ویژگیهای شخصیتی در مصرف مواد آرایشی توسط دانشجویان دختر میباشند.
علیرضا مرادی، سید جلال بطحایی، مسعود شجاعیان، علی نشانی، مجید رحیمی، احسان مصطفوی،
دوره 3، شماره 1 - ( 1-1391 )
چکیده
زمینه و هدف: شپش سر یکی از شایعترین آلودگیهای انگلی در جهان است. این آلودگی در بسیاری کشورها از جمله ایران شایع میباشد. آلودگی شپش سر باعث مشکلات جدی بهداشتی در بسیاری از جوامعبه ویژه در کودکان مدارسمیگردد مطالعهی حاضر متعاقب یک همهگیری شپش سر در دانشآموزان شهرستان بهار باهدفتعیین عوامل مؤثر بر این همهگیری شپش سر در بهار سال 1390 انجام گرفت
روش اجرا: در این مطالعهیمقطعی اطلاعات زمینهای و اپیدمیولوژیک کلیهی بیمارانی که در زمان همهگیری شپش سر در شهرستان بهار در استان همدان آبانماه تا پایان دیماه 1390 با تشخیص آلودگی شپش سر تحت پیگیری و درمان قرار گرفته بودند، توصیف و تحلیل شد
یافتهها: از مجموع 17722دانشآموز شهرستان، تعداد 1217 نفر (6.7%) به شپش سر مبتلا شده بودند. جنسیت 98.1% از دانشآموزان آلوده دختر بود. محل سکونت 59.3% شهر و 40.7% روستا بود. 57.6%دانشآموزان آلوده در مقطع ابتدایی تحصیل میکردند. از نظر آماری تفاوت معنیداری بین آلودگی به شپش سر و متغیرهای جنس، محل سکونت و مقطع تحصیلی وجود داشت
نتیجهگیری: برای اولین بار بودکه آلودگی به شپش سر در شهرستان بهار بهصورت همهگیری در بیندانشآموزان روی داد. از آنجا که احتمالاً عدم رعایت بهداشت فردی و عمومی توسط کارگران فصلی و مهاجر چادرنشین باعث شیوع بیماری در این منطقه شده بود، فراهمکردن تسهیلات رفاهی و بهداشت برای کارگران و ارتقاء آگاهی آنها، مردم ودانشآموزان در خصوص راههای پیشگیری از ابتلا به شپش سر و درمان بهموقع موارد آلوده ضروری است.
محمود فرشچیان، اکرم انصار، سعادت ترابیان، سیدمصطفی قاسمزاده،
دوره 3، شماره 1 - ( 1-1391 )
چکیده
زمینه و هدف: علاوه بر افزایش سن و نقص ایمنی، عوامل خطرساز متعددی برای ابتلا به هرپس زوستر مورد بررسی قرار گرفتهاند. هدف از انجام این مطالعه، بررسی سابقهی خانوادگی ابتلا به زوستر بهعنوان یکی از عوامل خطرساز برای ابتلا به این بیماری بود.
روش اجرا: این مطالعهای مورد ـ شاهدی در بخش و درمانگاه پوست بیمارستان فرشچیان همدان انجام شد. گروه مورد شامل بیماران با تشخیص قطعی هرپس زوستر بودند. گروه شاهد شامل افراد غیرمبتلا به این بیماری بودند که از بین بیماران مبتلا به سایر بیماریهای پوستی یا همراهان آنها انتخاب شد. ابتلا به نقص ایمنی بهعنوان معیار خروج از مطالعه در نظر گرفته شد. اطلاعات هر دو گروه مورد و شاهد بر اساس پرسشنامههای مخصوص و توسط همکاران غیرمطلع از نحوهی گروهبندی افراد و اهداف مطالعه جمعآوری شد. برای مقایسهی سابقهی خانوادگی بهعنوان یک عامل خطرساز بین دو گروه مورد مطالعه، آزمون مربع کای و محاسبهی Odds Ratio (OR) با فاصله اطمینان 95% (95% Confidence Interval) انجام گرفت.
نتیجهگیری: این مطالعه، سابقهی خانوادگی ابتلا به هرپس زوستر را بهعنوان عاملی خطرساز برای این بیماری معرفی مینماید.
فرزانه زرینکار، علی خامسیپور، اکرم میرامینمحمدی، ابراهیم اسکندری، محمود ناطقیرستمی، اسماعیل فلاح،
دوره 3، شماره 3 - ( 7-1391 )
چکیده
زمینه و هدف: لیشمانیزاسیون روشی مؤثر در پیشگیری از سالک میباشد. استانداردسازی لیشمانیا و شرایط نگهداری انگل از دشواریهای این روش میباشد. در این مطالعه تأثیر استفاده از مواد نگهدارندهی مختلف بر میزان عفونتزایی انگل بررسی شده است
روش اجرا: انگل Leishmania major در مراحل رشد لگاریتمی، شروع ایستا و انتهای مرحلهی ایستا، قبل از انجماد و بعد از انجماد با استفاده از مواد نگهدارندهی مختلف با ترکیبات متنوع (ساکارز، گلیسرول، ترهالوز، گلوکز، سوربیتول و dimethyl sulfoxide [DMSO]) به موشهای BALB/c تلقیح و میزان عفونتزایی بررسی شد. از آزمون IFA بهمنظور تعیین میزان انگلهای متاسیکلیک استفاده شد
یافتهها: درصد انگلهای زنده در مادههای نگهدارندهی در مراحل مختلف رشد از 89% تا 98.2% بود. در گروهی که انگل مرحلهی رشد لگاریتمی در مواد نگهدارندهی ساکارز+ گلیسرول و DMSO دریافت کرده بودند بروز ضایعات از هفتهی سوم شروع و در هفتهی پنجم به 100% رسید. درگروهی که انگل شروع مرحلهی ایستا و انتهای مرحلهی ایستا در مواد نگهدارندههای DMSO، ساکارز + گلوکز، ساکارز + گلیسرول و گلیسرول 15% دریافت کرده بودند بروز ضایعه بین هفتههای 4 تا 5 شروع و در هفتهی 8 به 100% میرسید. میزان انگلهای متاسیکلیک در مراحل مختلف رشد لگاریتمی، شروع مرحلهی ایستا و خاتمهی ایستا به ترتیب افزایش یافت
نتیجهگیری: رابطهی مستقیم بین درصد زندهبودن انگل و میزان بروز ضایعه مشاهده گردید. مادهی نگهدارندهی ساکارز 22.5% + گلیسرول 22.5% برای حفظ عفونتزایی انگل مناسب میباشد. رابطهی مستقیمی بین میزان پروماستیگوتهای متاسیکلیک عفونتزا و میزان بروز ضایعه در مراحل مختلف رشد در موش BALB/c وجود دارد
امیرهوشنگ احسانی، محبوبه ساداتحسینی، زهرا حلاجی، امیررضا حنیفنیا، معصومه روحانینسب،
دوره 3، شماره 3 - ( 7-1391 )
چکیده
زمینه و هدف: پوستولوز کف دست و پا بیماری پوستی پوستولی مزمن و محدود به کف دست و پا میباشد که مشخصهی آن مقاومت به درمان و میزان بالای عود است. درمانهای مختلفی با اثربخشی متفاوت در درمان این بیماری بهکار رفته است. هدف این مطالعه بررسی اثربخشی bath PUVA بهعنوان یک روش درمانی کمعارضه در کنترل پوستولوز کف دست و پا است.
روش اجرا: در این مطالعهی گذشتهنگر، بیماران پوستولوز کف دست و پا مراجعهکننده به کلینیک اشعهی بیمارستان رازی طی سالهای 1384 تا 1388 که تحت درمان با bath PUVA local قرار گرفته بودند ازنظر میزان بهبودی بررسی شدند. یافتهها با آزمونهای آماری مربع کای و آزمون t مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت.
یافتهها: 95 بیمار با میانگین سنی 44.17 بررسی شدند. از کل بیماران 49.5% مرد و 50.5% زن بودند. میانگین تعداد جلسات درمان 20.9±42.5 جلسه و میانگین (±انحراف معیار) مقدار تجمعی اشعه J/cm24/203± 8/251 بود که 16.8% پاسخ درمانی بسیارخوب، 35.8% پاسخ درمانی خوب، 29.5% پاسخ درمانی متوسط، 9.5% بیماران پاسخ به درمان ضعیف و در 8.4% بیماران شکست کامل درمان مشاهده شد. مقدار تجمعی اشعه در بیمارانی با پاسخ درمانی بسیار خوب بهطور معنیداری بیش از سایر بیماران بود (P=0.016). تعداد جلسات درمانی نیز در این افراد بهطور معنیداری بیش از سایر بیماران بود (P<0.05)بیستدرصد بیماران بهعلت عوارض درمان از مطالعه خارج شدند که در همه موارد با قطع درمان عوارض بهبود یافتند و عارضهی طولانیمدت مشاهده نشد.
نتیجهگیری: این نتایج نشان میدهد local bath PUVA در درمان پوستولوز کف دست و پا روش مؤثر و کمعارضهای میباشد.
نرگس علیزاده، رسول حسنزاده، سینا خواجه جهرمی، محسن طاهرخانی،
دوره 3، شماره 3 - ( 7-1391 )
چکیده
ازدستدادن موی سر میتواند از جنبههای مختلف از جمله بهعنوان یک بیماری، جنبهی زیبایی ظاهری و اثرات روانی آن مورد بررسی قرار گیرد. از این رو شناخت عارضه، نوع و علت آن میتواند بسیار حائز اهمیت باشد. در این مقاله به روشهای بررسی ریزش مو با نگاهی ویژه بر جنبههای بالینی آن پرداخته شده است. بر اساس یافتههای حاصل از بررسی مقالات مرتبط اساسیترین اقدام در بررسی ریزش مو شرححال و ارزیابی مقدماتی و معاینهی بالینی دقیق بیمار میباشد. اگرچه میتوان از چند آزمون بالینی و آزمایشگاهی تهاجمی و غیرتهاجمی استفاده نمود ولی توصیهی کلی، استفاده از روشهای ارزیابی بالینی و معاینهی فیزیکی است. در نهایت بررسی و تشخیص علت ریزش مو فرآیندی پیچیده و گاهیاوقات وقتگیر است. گاهی مواقع معاینهی دقیق مو ممکن است شک به بیماریهای سیستمیکی همچون بیماریهای غدد درونریز را برانگیزد.
حمیده هریزچی قدیم، شهلا بابایینژاد، بدرالسادات رهنما، مرتضی قوجازاده، مسعود شیخنوهسی،
دوره 3، شماره 4 - ( 10-1391 )
چکیده
زمینه و هدف: آکنه وولگاریس یک بیماری شایع در دوران نوجوانی است که به دلیل بروز مشکلات ظاهری بیمار درمانهای موضعی و سیستمیک متنوعی برای آن استفاده میشود. در مطالعهی اخیر میزان اثربخشی ژل ایزوترتینوئین 0.05% در برابر محلول کلیندامایسین 1% در درمان آکنه مورد مقایسه قرار گرفته است.
روش اجرا: در این کارآزمایی بالینی تصادفی، 60 بیمار مبتلا به آکنه وولگاریس خفیف تا متوسط انتخاب و بهصورت تصادفی به دو گروه 30 نفره تقسیم شدند. برای گروه اول ژل ایزوترتینوئین 0.05% هر شب و برای گروه دوم محلول کلیندامایسین 1% موضعی روزی دو بار تجویز شد. پیگیری بیماران به صورت ماهانه و تا 3 ماه ادامه داشت).
یافتهها: کاهش میانگین تعداد کل ضایعات بعد از درمان در هر دو گروه از لحاظ آماری معنیدار بود (P<0.001). تفاوت میانگین اندکس شدت آکنه بعد از درمان به لحاظ آماری در هر دو گروه معنیدار بوده است (P<0.001)، اما میزان رضایتمندی بیماران در گروه تحت درمان با کلیندامایسین بیشتر بود (P<0.001).
نتیجهگیری: کاهش تعداد کل ضایعات و اندکس شدت آکنه در هر دو گروه درمانی معنیداری بود، ولی با در نظر گرفتن عوارض اندک و رضایتمندی بیشتر بیماران، ترجیحاً میتوان محلول کلیندامایسین 1% را در درمان ضایعات پاپولوپوستولر آکنه توصیه نمود.