زمینه و هدف: سندرم اختلال عمل دردناک عضلات جونده (MPDS) یکی از شایعترین اختلالات ناحیه صورتی است که بسیاری از بیماران از درد، حساسیت به لمس یک یا چند عضله جونده و محدودیت حرکت رنج میبرند. فاکتورهای روانی- اجتماعی نقش مهمی در روند بیماری ایفا میکنند. اضطراب و افسردگی با افزایش کشش عضله میتوانند اختلال عمل دردناک عضلانی ایجاد کنند. همچنین میتوانند به همراه بیماری و یا در نتیجه درد مزمن و ناتوانی بارز شوند. با وجود درمانهای متعدد برای این سندرم اولویت با درمانی است که با حداقل تهاجم و آسیب و با در نظر گرفتن مشکلات زیر بنایی باشد. آرامشسازی پیشرونده عضلانی PMR)) بطور عمده در درمان اضطراب و افسردگی بکار میرود. در این روش فرد میتواند با انقباض و رها کردن عضلات و بر مبنای ایجاد تمایز بین این دو احساس ضمن از بین بردن انقباضهای عضلانی آرامش عمیقی را تجربه کند. هدف از این مطالعه بررسی تأثیر Progressive Muscle Relaxation در بهبود علائم بالینی مبتلایان به MPDS بود.
روش بررسی: در این مطالعه کارآزمایی - بالینی، قبل و بعد، 33 بیمار مبتلا به MPDS)) که اضطراب و یا افسردگی خفیف (بر اساس آزمون بک) داشتند با PMR به مدت 1 ماه درمان شدند. پیگیری دو ماهه پس از درمان انجام شد. در تجزیه و تحلیل دادهها از آزمونهای paired t-test/wilcoxon-sign-rank test/Shapiro-wilks استفاده شد.
یافتهها: شدت درد، حساسیت به لمس عضلات جونده، حداکثر باز شدگی دهان با درد و بدون درد، اضطراب و افسردگی پس از درمان نسبت به قبل بهبودی معنیداری نشان داد (001/0>p).
نتیجهگیری: آرامشسازی پیشرونده عضلانی در بهبود علائم و نشانههای مبتلایان به MPDS مؤثر است. بنابراین وضعیت روانشناختی باید در طرح درمان این بیماران در نظر گرفته شود.
بازنشر اطلاعات | |
این مقاله تحت شرایط Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License قابل بازنشر است. |