زمینه و هدف: افراد مبتلا به شکاف کام و لب در دوران کودکی و نوجوانی نیاز به درمانهای ارتودنسی دارند. از طرف دیگر لندمارکهای مثلث تشخیصی تویید به همراه اندازهگیریهای سفالومتریک، اطلاعات با ارزشی درباره الگوی اسکلتی برای طرح درمان و تشخیص در اختیار ارتودنیستها قرار میدهد. تحقیق حاضر با هدف تعیین تغییرات سفالومتریک مثلث تویید در بیماران مبتلا به شکاف کام و لب در مقایسه با افراد نرمال انجام شد.
روش بررسی: تعداد 101 بیمار دارای شکاف لب و کام و 95 فرد نرمال همسانسازی شده از نظر سن (5 تا 16 سال)، جنس و نژاد انتخاب شدند. مبتلایان به شکاف کام و لب همگی دارای سوابق درمانی یکسان بودهاند. از کلیهی بیماران رادیوگرافی تهیه شده و متعاقب تعیین لندمارکهای آناتومیک در هر کلیشه رادیوگرافیها تریس شدند. لندمارکهای مورد بررسی شامل نقاط، خطوط و پلنهای مختلف به همراه زوایای اسکلتی و دندانی و نیز نسبت اندازههای طولی در رادیوگرافیها بوده است. مقادیر لندمارکها در دو گروه با آزمون Student t مورد قضاوت قرار گرفت.
یافتهها: از نظر الگوی مورفولوژی مجموعهی کرانیوفاسیال تفاوتهای آشکاری بین مبتلایان به شکاف کام و لب و افراد نرمال دیده شد (001/0P<). جنس بیمار تأثیری در تغییرات شاخصهای سفالومتری در مبتلایان شکاف کام و لب نداشت (به جزIMPA و FMIA). تغییرات زوایای تویید بین دو گروه نرمال و واجدین شکاف کام و لب در پسران بیشتر از دختران بوده است. رتروژن مندیبل (کاهش زاویه SNB)؛ باز شدگی زاویه گونیال و افزایش شیب پلن مندیبل و ارتفاع قدامی صورت در افراد نرمال و واجدین شکاف کام و لب یکسان بوده و تفاوتی از نظر شاخصهای مرتبط با کرانیوم در آنها دیده نشد (05/0P>).
نتیجهگیری: در مجموع تفاوتهای قابل توجهی در محدودهی مثلث تویید شامل کاهش زاویه IMPA و افزایش زوایای FMIA و FMA در بیماران مبتلا به شکاف لب و کام در مقایسه با افراد نرمال دیده شده و تفاوت دو گروه در سایر شاخصها چندان قابل توجه نبوده است.
بازنشر اطلاعات | |
این مقاله تحت شرایط Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License قابل بازنشر است. |