Dehghani Nazhvani A, Razmkhah M, Jassbi A, Khademalizadeh M, Mahmoodi A. Evaluation of anticancer effect of Hibiscus Sabdarifa, Otostegia Persica Otostegia Aucheri, and Otostegia Michauxii on oral squamous cell carcinoma cell line. jdm 2020; 32 (4) :208-215
URL:
http://jdm.tums.ac.ir/article-1-5949-fa.html
دهقانی ناژوانی علی، رزمخواه محبوبه، جاسبی امیررضا، خادم علیزاده محمدرضا، محمودی افسون. بررسی اثر ضد سرطانی چای ترش، گلدر پرسیکا، گلدر اوشری وگلدر میچاکسی بر رده سلولی اسکواموس سل کارسینومای دهانی. مجله دندانپزشکی. 1398; 32 (4) :208-215
URL: http://jdm.tums.ac.ir/article-1-5949-fa.html
1- استادیار گروه آموزشی آسیب شناسی دهان و فک و صورت، دانشکده دندانپزشکی، دانشگاه علوم پزشکی شیراز، شیراز، ایران
2- استادیار گروه آموزشی ایمونولوژی، دانشکده پزشکی، دانشگاه علوم پزشکی شیراز، شیراز، ایران؛ عضو مرکز تحقیقات سرطان دانشگاه علوم پزشکی شیراز، شیراز، ایران
3- استادیار گروه آموزشی فیتوشیمی، دانشکده داروسازی، دانشگاه علوم پزشکی شیراز، شیراز، ایران؛ عضو مرکز تحقیقات شیمی دارویی و گیاهی دانشگاه علوم پزشکی شیراز، شیراز، ایران
4- کمیته تحقیقات دانشجویی دانشکده پزشکی شیراز، شیراز، ایران
5- کمیته تحقیقات دانشجویی دانشکده دندانپزشکی شیراز، شیراز، ایران
چکیده: (3047 مشاهده)
زمینه و هدف: اسکواموس سل کارسینومای دهانی (Oral Squamous Cell Carcinoma, OSCC) یکی از شایعترین سرطانهای دهان با ریسک افزایش یافته در افراد مسنتر از 40 سال به خصوص در کشورهای توسعه یافته میباشد. شواهد زیادی وجود دارد که افرادی که از میوهها و سبزیجات به مقدار زیادی در رژیم غذایی خود استفاده میکنند ریسک کمتری نسبت به سایر افراد در ابتلا به سرطانهای ماژور دارند. در این مطالعه به بررسی اثر کشندگی چهار گیاه دارویی گلدر پرسیکا، گلدر میچاکسی، گلدر اوشری و چای ترش بر روی رده سلولی OSCC پرداختیم. هدف این مطالعه، بررسی آزمایشگاهی اثر ضد سرطانی چهار گیاه دارویی فوق الذکر در غلظتهای متفاوت، روی رده سلولی اسکواموس سل کارسینومای دهانی بود.
روش بررسی: در این مطالعه از عصاره متانولی و دی کلرو متانی چهارگیاه فوق استفاده شد که اثر آنها توسط تست MTT بر روی رده سلولی اسکواموس سل کارسینومای دهانی در غلظتهای مختلف و در زمانهای 24، 48 و 72 ساعت بررسی گردید و نهایتاً غلظت مناسب جهت تکرار تستها انتخاب گردید، سپس آنالیز دادهها توسط تست آماری non parametric t test صورت گرفت.
یافتهها: در این مطالعه میزان IC50 عصاره متانولی O.Persica بعد از گذشت 24، 48 و 72 ساعت به ترتیب 25/0، 12/0 و 13/0 میلیگرم بر میلیلیتر محاسبه شد. این مقادیر برای عصاره دی کلرومتان این گیاه به ترتیب mg/ml 17/0، 16/0 و 11/0 بود. مقادیر IC50 عصاره دی کلرومتانی O.Michauxii پس از گذشت 24، 48 و 72 ساعت به ترتیب 73/0، 67/0 و 68/0 میلی گرم بر میلیلیتر محاسبه شد. عصاره متانولی این گیاه تأثیری بر روی سلولها نداشت و IC50 گزارش نشد. پس از گذشت 24، 48 و 72 ساعت، مقادیر IC50 برای عصاره متانولی گیاه O.Aucheri به ترتیب mg/ml 59/0، 35/0 و 35/0 به دست آمد. این مقادیر برای عصاره دی کلرومتان آن به ترتیب 25/0، 20/0 و 15/0 mg/ml محاسبه شد. مقادیر IC50 عصاره متانولی گیاه چای ترش پس از گذشت 24، 48 و 72 ساعت به ترتیب mg/ml 5/4، 56/3 و 55/2 بود. این مقادیر برای عصاره آبی آن به ترتیب mg/ml 9/7، 3/5 و 9/3 محاسبه شد (05/0P<).
نتیجهگیری: تمام گیاهان مورد بررسی در این مطالعه به خصوص Otostegia persica و Otostegia Aucheri دارای خواص ضد سرطانی هستند و عصاره دی کلرومتان به دست آمده از این گیاهان مؤثرتر از عصاره متانولی آنها عمل نمود.
نوع مطالعه:
تحقیقی |
موضوع مقاله:
عمومی دریافت: 1399/2/13 | پذیرش: 1399/2/13 | انتشار: 1399/2/13