1- دانشیار گروه آموزشی مدیریت، دانشکده اقتصاد، مدیریت و علوم اجتماعی، دانشگاه شیراز، شیراز، ایران
2- دانشجوی پزشکی، دانشکده پزشکی، دانشگاه علوم پزشکی شیراز، شیراز، ایران
چکیده: (1498 مشاهده)
زمینه و هدف: فناوری هوش مصنوعی (AI) به طور گسترده در دندانپزشکی و در بسیاری از زمینههای دیگر که زندگی انسان را تحت تأثیر قرار میدهند، از جمله پزشکی کاربرد دارد. یک دندانپزشک میتواند از فناوری هوش مصنوعی جهت تحلیل دادههای مربوط به بیمار، فرایندهای تشخیصی و مدیریت فعالیتها استفاده کند. این تحقیق با هدف شناسایی کاربردهای هوش مصنوعی در حوزه دندانپزشکی و ارزیابی اولویت آنها در ایران انجام شد.
روش بررسی: این پژوهش کاربردی در دو مرحله با رویکرد آمیخته در زمستان 1401 انجام شد. در مرحله کیفی از بین مطالعات حوزه دندانپزشکی و مرتبط با فناوری هوش مصنوعی تعداد 570 مقاله از سال 2011 تا 2022 در پایگاههای PubMed, Web of Science, Scopus و Google Scholar بر اساس واژگان کلیدی در ابتدا شناسایی شد و سپس کاربردهای هوش مصنوعی در دندانپزشکی استخراج گردید. در مرحله کمی کاربردهای شناسایی شده توسط گروهی از خبرگان متشکل از 13 نفر از اعضای هیات علمی دانشگاه که دارای زمینه تحقیقاتی مرتبط بودند با استفاده از روش بهترین-بدترین اولویت بندی شدند.
یافتهها: مولفههای شناسایی شده در مرحله اول پژوهش در شش طبقه ایمپلنت و جراحی، مدیریت اجرایی، تشخیص بیماری، تحلیل عکس، پیشبینی بالینی و ارتودنسی طبقهبندی شد. مطابق نظر خبرگان پژوهش مشخص گردید تحلیل عکس پزشکی دارای بیشترین ضریب اهمیت (252/0) بود و سپس به ترتیب کاربردهای دیگر یعنی ارتودنسی (234/0)، تشخیص بیماری (151/0)، ایمپلنتولوژی و جراحی (143/0)، پیشبینیهای بالینی (127/0) و مدیریت اجرایی (093/0) قرار گرفت.
نتیجهگیری: دندانپزشکان در بررسی وضعیت دندانهای بیماران و تستهای تشخیصی در دندانپزشکی بر اساس تحلیل اطلاعات مراجعه کنندگان از قابلیتهای هوش مصنوعی میتوانند استفاده کنند. سیاست گزاران حوزه فناوری اطلاعات با حمایت و تقویت شرکتهای دانش بنیان فعال در حوزه هوش مصنوعی و سرمایهگذاری مشترک در حوزه پزشکی میتوانند زمینه ساز پیشرفت و توسعه این فناوری در کشور و حوزه درمان شوند.
شمارهی مقاله: 10
نوع مطالعه:
تحقیقی |
موضوع مقاله:
جامعه نگر دریافت: 1402/1/25 | پذیرش: 1402/3/10 | انتشار: 1402/3/10