زمینه و هدف: حفظ انحنای کانال ضمن آمادهنمودن آن از اهمیت ویژهای برخوردار است. در درمانهای اندودنتیک همیشه تلاش میشود که شکل نهایی کانال تغییر نکند و کاملاً دربرگیرنده شکل اولیه آن باشد. مطالعه حاضر با هدف تعیین میزان حفظ انحنای کانال در ریشههای داندنهای مولراول بالا و پایین، در موارد درمان ریشهشده و ارزیابی روش step- back به عنوان روش کلاسیک در آمادهسازی این دندانها انجام شد.
روش بررسی: طی یک بررسی گذشتهنگر، 400 پرونده از 1582 پرونده مربوط به دندانهای مولر اول پایین و بالا بایگانیشده در بخش اندودنتیکس که در بین سالهای 1378-1382 مورد درمان ریشه قرار گرفته بودند، به صورت تصادفی سیستماتیک انتخاب و با ارزیابی چهار مشاهدهگر (از اساتید بخش) مورد بازبینی قرار گرفتند. برای اطمینان از همخوانی نظرات مشاهدهگرها از آزمون reliability استفاده شد و ضریب Kappa بیشتر از 8/0 به دست آمد. از بین 400 پرونده، 152 پرونده مربوط به مولر اول بالا و 248 پرونده باقیمانده مربوط به مولر اول پایین بودند؛ همچنین تعاریف جامعی از خطاهای حین درمان شامل ایجاد پله، جابهجایی فورامن اپیکال، zipping و stripping تهیه و به همراه فرم پرسشنامه به مشاهدهگران تحویل شد تا نتایج یکسانی از مطالعه به دست آید؛ سپس پرسشنامهها جمعآوری و دادهها با استفاده از برنامه آماری EPI6 و آزمونهای آماری Fisher و Chi-Square با سطح معنیداری 05/0P< مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفتند.
یافتهها: میزان حفظ انحنای کانال در ریشه مزیال مولر اول پایین 5/38% و در ریشه مزیوباکال مولر اول بالا 6/47% بود؛ همچنین شیوع ایجاد پله، جابهجایی فورامن اپیکال، zipping و stripping به ترتیب در ریشه مزیال مولر اول پایین 33%، 1/26%، 8/1% و 1/4% و در ریشه مزیوباکال مولر اول بالا به ترتیب 27%، 19%، 2/3% و 2/3% بود.
نتیجهگیری: نتایج این مطالعه نشانگر چگونگی عملکرد پنج سال اخیر دانشجویان با توجه به معیارهای پذیرفتهشده و نیز رخداد بالای خطاهایی نظیر ایجاد پله و ترانسپورتیشن در ریشههای دارای انحنا با استفاده از روش step- back است و لزوم استفاده از روشهای مؤثرتر در حفظ انحنای کانال محسوس میباشد.
بازنشر اطلاعات | |
این مقاله تحت شرایط Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License قابل بازنشر است. |