زمینه و هدف: عرض لثه کراتینیزه از جمله شاخصهای کلینیکی مهم در ارزیابیهای پریودنتال محسوب میشود. نکته اساسی در تعیین عرض لثه مشخصنمودن موقعیت و محل اتصال مخاط آلوئول غیر کراتینیزه با لثه - خطی موسوم به mucogingival junction (MGJ)- میباشد. مطالعه حاضر با هدف ارزیابی قابلیت تکرارپذیری سه روش کلینیکی موجود ( روش چشمی، روش فانکشنال و روش رنگآمیزی هیستوکمیکال) به منظور تعیین محل MGJ و در نهایت اندازهگیری عرض لثه کراتینیزه انجام شد.
روش بررسی: در این مطالعه که به روش بررسی تستها انجام شد، محل MGJ در 14 بیمار توسط دو معاینهگر مستقل (دندانپزشک) و توسط سه روش چشمی، فانکشنال و رنگآمیزی هیستوکمیکال مشخص گردید؛ نتایج حاصل از نظر قابلیت تکرارپذیری با استفاده از آزمونهای آماری paired t و intra-class correlation coefficient مورد ارزیابی و مقایسه قرار گرفتند. 05/0P< به عنوان سطح معنیداری در نظر گرفته شد.
یافتهها: در این تحقیق قابلیت تکرارپذیری سه روش رایج به منظور تعیین موقعیت MGJ (روشهای چشمی، فانکشنال و هیستوکمیکال) میان دو معاینهگر به ترتیب 77/0، 82/0 و 96/0 بود؛ همچنین قابلیت تکرارپذیری سه روش برای معاینهگر اول 83/0 و برای نفر دوم 80/0 مشخص شد. بیشترین قابلیت تکرارپذیری مربوط به روش رنگآمیزی هیستوکمیکال بود؛ مقایسه اندازهگیریهای انجامشده با سه روش مورد نظر در معاینهگر اول اختلاف معنیداری را نشان نداد؛ در حالی که در اندازهگیریهای انجامشده توسط معاینهگر دوم، روش چشمی با فانکشنال اختلاف معنیداری را نشان دادند.
نتیجهگیری: نتایج این مطالعه نشان داد که استفاده از هر سه روش فوق میتواند با قابلیت تکرارپذیری نسبتاً زیادی موقعیت MGJ را مشخص کند ولی چنانچه نیاز به قابلیت تکرارپذیری بالاتری داشته باشیم، روش رنگآمیزی کمپلکس موکوژنژیوال با محلول ید (روش هیستوکمیکال) توصیه میشود.
بازنشر اطلاعات | |
این مقاله تحت شرایط Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License قابل بازنشر است. |